Ρεπορτάζ Υγείας

Θανατηφόρος Μύκητας που Εξαπλώνεται Ταχέως: Προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Θανατηφόρος Μύκητας που Εξαπλώνεται Ταχέως: Προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή

Εργασίες ελέγχου και επιτήρησης σε συνδυασμό. Η επέκταση και η τυποποίηση των διαδικασιών τους θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προσέγγισής μας για την αύξηση των παθογόνων παραγόντων. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει πάντα νέες μυκητιασικές ασθένειες. Η απειλή για τη συλλογική μας ευημερία αντιμετωπίζεται καλύτερα με συλλογική προσπάθεια. Το C. auris μας προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτή την απόκριση.

Θανατηφόρος Μύκητας που Εξαπλώνεται Ταχέως: Τον περασμένο μήνα, η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή χαρακτήρισε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και σε μια καταστροφική τροχιά υπερθέρμανσης του 1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030. Αυτό διασταυρώνεται εκπληκτικά με μια άλλη είδηση: τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια μερικές φορές θανατηφόρα παθογόνο ζύμη που εξαπλώνεται γρήγορα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Οι ερευνητές πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι η μαγιά, Candida auris, είναι ο πρώτος παθογόνος μύκητας που προέρχεται από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Το αυξανόμενο μικροβιακό του αποτύπωμα θα δοκιμάσει πόσο προετοιμασμένος είναι ο κόσμος για τις πιέσεις ασθενειών που αντιμετωπίζουμε από την κλιματική αλλαγή.

Το 2022, υπήρχαν σχεδόν 2.400 μολύνσεις από C. auris σε 28 πολιτείες, με τη Νεβάδα και την Καλιφόρνια να αναφέρουν τους υψηλότερους αριθμούς. Τα κλινικά κρούσματα αυξάνονται κάθε χρόνο από το 2016. Ο αριθμός του 2022 είναι σχεδόν 40 φορές μεγαλύτερος από ό,τι ήταν σε διάστημα τριών ετών, ξεκινώντας από το 2013, το έτος της πρώτης γνωστής περίπτωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. (Ο μύκητας ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε άνθρωπο το 2009, όταν οι γιατροί τον ανακάλυψαν από το αυτί μιας Ιάπωνα γυναίκας και τον ονόμασαν αναλόγως – το auris στα λατινικά σημαίνει αυτί). Οι μύκητες είναι παντού και σε μεγάλο βαθμό μέρος της ανθρώπινης ζωής. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εδώ και καιρό προστατευόμαστε από διεισδυτικές μυκητιασικές ασθένειες χάρη στη θερμή θερμοκρασία του πυρήνα μας, την οποία λίγα είδη μυκήτων θα μπορούσαν να ανεχθούν. Αλλά έμφυτη σε κάθε ζωντανό οργανισμό είναι η ικανότητα προσαρμογής. Στα οικοσυστήματα των παράκτιων υγροτόπων όπου το C. auris έχει βρεθεί στο έδαφος, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και η αλατότητα έχουν σκληρύνει την αποφασιστικότητα του μύκητα, επιτρέποντάς του πιθανότατα να επιβιώσει ακόμη και στη θερμοκρασία του σώματος των θηλαστικών. Στη συνέχεια έφτασε με κάποιο τρόπο στους ανθρώπους. Μια θεωρία είναι ότι τα υδρόβια πτηνά χρησίμευαν ως οικολογική γέφυρα, μαζεύοντας τον μύκητα και  διασκορπίζοντάς τον στο ανθρώπινο περιβάλλον. Η Candida είναι ένας τύπος μαγιάς με περίπου 200 διαφορετικά είδη, τα οποία δεν οδηγούν όλα σε καταστροφή. Η μολυσματικότητα ενός παθογόνου είναι το προϊόν της αλληλεπίδρασής του με τον ξενιστή του. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι λοιμώξεις που προκαλούνται από το C. auris δεν είναι συνήθως απειλητικές για τη ζωή του μέσου ανθρώπου. Αλλά οι ιατρικά ευάλωτοι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη ή νεφρική νόσο ή που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων – είναι πιο επιρρεπείς σε κρίσιμη ασθένεια.

Επιπλέον, το C. auris γενικά αντιστέκεται σε τουλάχιστον δύο μεγάλες κατηγορίες αντιμυκητιασικών, και πιθανώς σε τέσσερις, ωθώντας τους παρόχους να το θεραπεύσουν με φάρμακα που δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί. Ο άλλος κίνδυνος του C. auris έγκειται στην ικανότητα των μυκήτων να ανοίγουν τρύπες στο ανθρώπινο σώμα, μαζί με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που μας κατοικούν φυσικά, χωρίς να εκδηλώνουν σημάδια μόλυνσης. Οι γιατροί μολυσματικών ασθενειών αναφέρονται σε αυτό ως αποικισμός. Το C. auris είναι πιο πιθανό να προσεγγίσει και να αποικίσει ξενιστές σε περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης— αποτέλεσμα της συχνής επαφής των ασθενών με νοσοκομεία και γηροκομεία, ιατρικές συσκευές ή καθετήρες που άνοιξαν κάτω από το δέρμα, συνδέσεις με αναπνευστήρες ή επαναλαμβανόμενες σειρές αντιβιοτικών. Μόλις μπει σε έναν ιατρικό θάλαμο, ο C. auris προσκολλάται σφιχτά σε όποια επιφάνεια βρει – κουρτίνες, δάπεδα, κάγκελα κρεβατιού, οθόνες εξοπλισμού, στύλους IV. Τα στοιχεία έχουν δείξει ότι το C. auris μπορεί να παραμείνει τόσο σε υγρές όσο και σε στεγνές επιφάνειες -ακόμη και στα άκρα των ψηφιακών θερμομέτρων- για έως και αρκετές εβδομάδες, μεταφέροντας σε ανυποψίαστους ασθενείς και τροφοδοτώντας νοσοκομειακές επιδημίες σε όλο τον κόσμο. Η πανδημία COVID-19 σχεδόν σίγουρα επιδείνωσε τα κρούσματα αυτού του μύκητα. Τα συστήματα δημόσιας υγείας που δεν είχαν πόρους αναγκάστηκαν να επεκτείνουν τη χρήση ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, όπως ρόμπες και γάντια, υπό το φως των ελλείψεων, που πιθανότατα διαδίδουν τη διάδοσή του. Και οι συγκλονισμένες ομάδες πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων θα μπορούσαν να επικεντρωθούν μόνο μυωπικά στη διαχείριση και τον περιορισμό του COVID-19, σε βάρος της ευρύτερης εποπτείας. Αλλά το πιο σημαντικό, η ανάβαση του C. auris φαίνεται να είναι προάγγελος των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην υγεία. Παρά την πλανητική κλίμακα του προβλήματος, παρουσιάζει μια στιγμή για να ενισχυθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες των βασικών μέτρων δημόσιας υγείας: συνεπής κατά περίπτωση επιτήρηση και παρακολούθηση για τον περιορισμό των ασθενειών.

Για να αποφευχθούν τα κρούσματα, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης χρησιμοποιούν τακτικά επιχρίσματα για τον έλεγχο ασθενών για μικροοργανισμούς ανθεκτικούς σε πολλά φάρμακα, όπως τα βακτήρια MRSA και VRE. Ένα θετικό τεστ ειδοποιεί το προσωπικό, το οποίο στη συνέχεια λαμβάνει επιπλέον προφυλάξεις για να αποτρέψει την εξάπλωση των οργανισμών από τον ασθενή που το μεταφέρει. Σε αυτό το πνεύμα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος του C. auris θα πρέπει να γίνει πρότυπος με την κατάσταση των ασθενών να κοινοποιούνται μεταξύ των ιδρυμάτων (τέσσερα κρούσματα στην κομητεία του Λος Άντζελες ξεκίνησαν με νοσοκομεία που δέχονταν έναν ασθενή που δεν γνώριζαν ότι είχε αποικιστεί) Καθώς συλλέγουμε αυτές τις πληροφορίες σχετικά με ένα ενεργά κυκλοφορούν παθογόνο, το CDC πρέπει να τυποποιήσει τις απαιτήσεις για την αναφορά του. Ενώ τα κρούσματα του C. auris είναι εθνικά γνωστοποιήσιμα από το 2019, εξακολουθεί να μην αποτελεί αναφερόμενη ασθένεια σε κάθε πολιτεία. Αυτό σημαίνει ότι τα μόνα δεδομένα που λαμβάνει το CDC για την καθοδήγησή του είναι αυτά που υποβάλλουν εθελοντικά οι κρατικές υπηρεσίες υγείας. Καθώς ορισμένοι επιλέγουν να μην υποβάλουν τα δεδομένα περίπτωσής τους, ή χειρότερα, να μην τα συλλέγουν εξαρχής, οι περιπτώσεις είναι πιθανό να υποδηλώνονται ελάχιστα. Εργασίες ελέγχου και επιτήρησης σε συνδυασμό. Η επέκταση και η τυποποίηση των διαδικασιών τους θα πρέπει να αποτελέσει τη ραχοκοκαλιά της προσέγγισής μας για την αύξηση των παθογόνων παραγόντων. Η κλιματική αλλαγή θα φέρει πάντα νέες μυκητιασικές ασθένειες. Η απειλή για τη συλλογική μας ευημερία αντιμετωπίζεται καλύτερα με συλλογική προσπάθεια. Το C. auris μας προσφέρει την ευκαιρία να ενισχύσουμε αυτή την απόκριση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα συμπτώματα του μύκητα Candida auris;

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Το CDC ερευνά την επιδημία του E. coli στο Μίσιγκαν και το Οχάιο που έχει μολύνει σχεδόν 30 άτομα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.