Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Δυνητικά θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται στις εγκαταστάσεις υγείας των ΗΠΑ

Candida auris: Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. 

Μια πρόσφατη έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων αποκάλυψε ότι ο μύκητας Candida auris εξαπλώνεται ταχέως στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ. Γνωστό και ως C. auris, οι αναφορές περιπτώσεων που συνδέονται με τον ανθεκτικό στα φάρμακα μύκητα έχουν διπλασιαστεί το 2021. Επιπλέον, ο μύκητας βρίσκεται πίσω από ένα ξέσπασμα στο Μισισιπή που ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μολύνοντας τουλάχιστον 12 ανθρώπους.

Πιθανώς ευθύνεται για περίπου τέσσερις θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Υγείας της πολιτείας στο ABC News. Αν και το C. auris δεν αποτελεί απειλή για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους και οι λοιμώξεις είναι σπάνιες, μπορεί να επηρεάσει ευάλωτες ομάδες ανθρώπων και μπορεί να είναι ανθεκτικό σε διάφορες κατηγορίες φαρμάκων. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τον μύκητα, γιατί εμφανίζονται αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις και πώς οι Αμερικανοί μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης.

Τι είναι το Candida auris;

«Το C. auris είναι ένα είδος Candida και η Candida είναι η πιο κοινή ζύμη που προκαλεί λοιμώξεις στον άνθρωπο», δήλωσε στο ABC News η Δρ Shira Doron, επικεφαλής ελέγχου λοιμώξεων της Tuft Medicine. «Οι άνθρωποι είναι πολύ εξοικειωμένοι με τον όρο «λοιμώξεις από ζυμομύκητες». Αυτές προκαλούνται από άλλα είδη Candida». Σύμφωνα με το CDC, είναι ένας σχετικά νέος τύπος μύκητα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 2009.

Ωστόσο, μελέτες που πραγματοποιήθηκαν έκτοτε έδειξαν ότι δείγματα του C. auris μπορούν να χρονολογηθούν από τη Νότια Κορέα το 1996. Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία αναφέρουν το C. auris ως αναδυόμενο παθογόνο, που σημαίνει έναν οργανισμό που εμφανίστηκε ή ανακαλύφθηκε πρόσφατα αλλά από τότε εξαπλώθηκε γρήγορα — είτε από την άποψη των κρουσμάτων είτε από τις χώρες όπου αναφέρεται τώρα.

Γιατί το C. auris είναι δυνητικά επικίνδυνο;

Ο Δρ Σκοτ Ρόμπερτς, αναπληρωτής ιατρικός διευθυντής πρόληψης λοιμώξεων στο Yale School of Medicine, είπε στο ABC News ότι το C. auris μπορεί να μεταδοθεί είτε από άτομο σε άτομο είτε από άτομα που έρχονται σε επαφή με μολυσμένες επιφάνειες. «Αυτό μεταδίδεται από άτομο σε άτομο και δεν πιστεύουμε ότι κανένας άλλος μύκητας μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με ουσιαστικό τρόπο», είπε. Το άλλο ζήτημα είναι ότι υπάρχουν στελέχη του C. auris που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα, που σημαίνει ότι οι λοιμώξεις που προκαλούνται από τη ζύμη δεν θα ανταποκριθούν σε πολλά αντιμυκητιακά φάρμακα που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία λοιμώξεων από Candida.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, λέει ο ΠΟΥ

Καλά στην υγεία του ο 70χρονος ασθενής με candida auris από το Ρέθυμνο

ΕΟΔΥ: Σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στην Candida auris στα νοσοκομεία της χώρας

Τι είναι το Candida auris και γιατί συζητούν όλοι γι’ αυτό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νόσος του Crohn - Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην εύρεση εξατομικευμένων θεραπειών

Τα οργανοειδή, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη και δοκιμή νέων θεραπειών και για την προσαρμογή των θεραπειών σε μεμονωμένους ασθενείς

Προσδόκιμο Υγιούς Επιβίωσης - Χαμηλότερο μετά τα 65 στην Ελλάδα σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

Η ανθεκτικότητα είναι μία έννοια, την οποία είδαμε πολύ καλά και εμείς από κοντά το προηγούμενο διάστημα με τον covid και έχει να κάνει με την ικανότητα του συστήματος να μπορεί να απορροφά κρίσεις. Δηλαδή, όταν έρχεται μια υγειονομική κρίση από κάθε αιτία, να μπορεί το σύστημα να συνεχίσει να λειτουργεί» εξηγεί ο καθηγητής.

Μπορούν τα λειτουργικά τρόφιμα να σας κρατήσουν υγιή ή είναι απλώς διαφημιστικά;

Λειτουργικά τρόφιμα: Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα μούρα, οι ξηροί καρποί και τα σκούρα πράσινα λαχανικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Αυτοδεκτικότητα, η λεπτή 6η αίσθηση 

Αυτοδεκτικότητα: Όταν είμαστε συντονισμένοι με τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις αισθήσεις μας, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα τα υποκείμενα κίνητρα και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Αυτή η αυτογνωσία μας επιτρέπει να απελευθερωθούμε από παλιά πρότυπα που δεν μας εξυπηρετούν πλέον και να κάνουμε συνειδητές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους μας.

Γλυκοπατάτες: Ο καλύτερος φίλος του παγκρέατός σας

Γλυκοπατάτες: Ένας νόστιμος και απλός τρόπος για να υποστηρίξετε την υγεία του παγκρέατος. Χάρη στα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, οι γλυκοπατάτες μπορούν να βελτιώσουν τη γενική υγεία σας.

Αισθήσεις: Το 73% παραβλέπουν την ακοή και ευνοούν την όραση

Αισθήσεις: Η ενθάρρυνση σε όλους να δώσουν προτεραιότητα στην ακοή τους είναι το πρώτο βήμα προς τη μείωση του στίγματος και τη βελτίωση της κατανόησης της απώλειας ακοής και του τρόπου αντιμετώπισής της.

Close Icon