Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Στεροειδή: Συνδέονται με μακροχρόνιο κίνδυνο καρδιακής νόσου και χειρότερη ποιότητα ζωής

Στεροειδή: Συνδέονται με μακροχρόνιο κίνδυνο καρδιακής νόσου και χειρότερη ποιότητα ζωής

"Οι παρενέργειες των στεροειδών μεταξύ των πρώην χρηστών φαίνεται να επιμένουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας σχετικά με αυτούς τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία θα αποτρέψουν τους άνδρες από τη χρήση αναβολικών ανδρογόνων-στεροειδών".

Στεροειδή: Τα αναβολικά στεροειδή όχι μόνον μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες κατά τη διάρκεια της χρήσης, όπως, καρδιακή ανεπάρκεια και κατάθλιψη, αλλά μπορούν να συνεχίσουν να είναι επιβλαβή και χρόνια μετά τη διακοπή, σύμφωνα με δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στο 25ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στην Κωνσταντινούπολη. Οι μελέτες αυτές πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι διερεύνησαν τις επιπτώσεις των αναβολικών στεροειδών σε πρώην χρήστες.

Τα αναβολικά στεροειδή -συνθετικές ορμόνες που μιμούνται τη φυσική σεξουαλική ορμόνη τεστοστερόνη- χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μυϊκής μάζας και την ενίσχυση των αθλητικών επιδόσεων. Αυτά τα φάρμακα που βελτιώνουν τις επιδόσεις έχουν βλαβερές παρενέργειες, για παράδειγμα, στους άνδρες αυτές περιλαμβάνουν ανάπτυξη του μαστού, τριχόπτωση, μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης, στυτική δυσλειτουργία και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου και ηπατικής ή νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, δεν είναι πολλά γνωστά για τις επιπτώσεις χρόνια μετά τη διακοπή της χρήσης τους. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 64 υγιείς άνδρες, ηλικίας 18 έως 50 ετών, οι οποίοι έκαναν ψυχαγωγική προπόνηση δύναμης στη Δανία. Από αυτούς τους άνδρες, 28 χρησιμοποιούσαν αναβολικά στεροειδή, 22 ήταν πρώην χρήστες στεροειδών και 14 δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ αυτά τα στεροειδή. Οι ερευνητές αξιολόγησαν πόσο αίμα έρεε στον καρδιακό μυ τους όταν ησύχαζαν και γυμνάζονταν, χρησιμοποιώντας μια τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων-υπολογιστική τομογραφία (PET-CT) με τον ραδιενεργό ιχνηθέτη ρουβίδιο-82, και διαπίστωσαν ότι τόσο οι πρώην όσο και οι νυν χρήστες είχαν φτωχή ροή αίματος προς την καρδιά. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι πρώην χρήστες στεροειδών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν τα έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. “Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η λειτουργία της καρδιάς σχεδόν ομαλοποιείται μετά τη διακοπή των αναβολικών στεροειδών, αλλά η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου χρόνια μετά τη διακοπή, καθώς η καρδιακή μικροκυκλοφορία -η ροή του αίματος μέσω των μικρότερων αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος- φαίνεται να είναι επίμονα διαταραγμένη”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ Yeliz Bulut. “Η προηγούμενη χρήση αναβολικών στεροειδών θα μπορούσε να είναι ένας νέος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου”. Σε μια άλλη μελέτη, ο Dr. Bulut και οι συνεργάτες του συνέλεξαν ερωτηματολόγια και δείγματα αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης από τρεις ομάδες ανδρών, ηλικίας 18-50 ετών: 89 σημερινούς χρήστες αναβολικών στεροειδών, 61 πρώην χρήστες στεροειδών και 30 άνδρες που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στο παρελθόν στεροειδή. Διαπίστωσαν ότι οι πρώην χρήστες αναβολικών στεροειδών αναφέρουν χειρότερη ποιότητα ζωής όσον αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία, όπως η κόπωση, η κοινωνική λειτουργικότητα και η συναισθηματική ευεξία, παρά το γεγονός ότι σταμάτησαν χρόνια νωρίτερα. Επιπλέον, η ίδια ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ στεροειδή.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες εμφανίζουν συμπτώματα στέρησης, όπως κατάθλιψη και χαμηλά κίνητρα, και έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, αμέσως μετά τη διακοπή της χρήσης στεροειδών. “Η μελέτη μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο βιβλιογραφίας που δείχνει ότι η μειωμένη ποιότητα ζωής σε προηγούμενους χρήστες αναβολικών στεροειδών φαίνεται να επιμένει χρόνια μετά τη διακοπή και θα μπορούσε να οφείλεται τόσο σε συμπτώματα στέρησης όσο και σε υπογοναδικά συμπτώματα λόγω της ξαφνικής πτώσης των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα”, δήλωσε ο Δρ Bulut. “Δυστυχώς, η αναφερόμενη χειρότερη ποιότητα ζωής θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για τους πρώην χρήστες να αρχίσουν να κάνουν εκ νέου χρήση αυτών των στεροειδών”. Και οι δύο μελέτες περιελάμβαναν μικρό αριθμό χρηστών αναβολικών στεροειδών, πρώην χρηστών και μη χρηστών. Η Δρ Bulut και η ομάδα της σχεδιάζουν τώρα να προσλάβουν περισσότερους άνδρες στις μελέτες για να αξιολογήσουν και τις δύο αυτές συνδέσεις με την πρώην κατάχρηση στεροειδών σε μεγαλύτερη κλίμακα. “Τα αρχικά μας ευρήματα δείχνουν ότι οι προηγούμενοι χρήστες αναβολικών στεροειδών είναι πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και να έχουν μειωμένη ποιότητα ζωής, αλλά πρέπει να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα με μεγαλύτερες μελέτες και να διερευνήσουμε πώς αλλάζει ο κίνδυνος σε σχέση με τα χρόνια χρήσης ή/και διακοπής”, δήλωσε η Δρ Bulut. “Οι παρενέργειες των στεροειδών μεταξύ των πρώην χρηστών φαίνεται να επιμένουν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας σχετικά με αυτούς τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία θα αποτρέψουν τους άνδρες από τη χρήση αναβολικών ανδρογόνων-στεροειδών”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι επιπλοκές των αναβολικών σε άνδρες & γυναίκες

Mεγάλες ποσότητες αναβολικών εξήγαγε η Ελλάδα

ΕΟΦ: κατασχέθηκαν ”μαϊμού΄΄ αναβολικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη η κίνηση λόγω των εκδρομέων για το τριήμερο

Αγίου Πνεύματος 2024: Αυξημένη είναι η κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου όπου σημειώνονται καθυστερήσεις στα διόδια Ελευσίνας ενώ με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα έως τα Μέγαρα. 

Οι νεοανακαλυφθέντες υπότυποι και οι διαφορές φύλου δίνουν πληροφορίες για τους μοριακούς μηχανισμούς της νόσου ALS

"Πιστεύουμε ότι η μελέτη μας συνέβαλε σημαντικά στην αναζήτηση αιτιών και θεραπειών για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS. Τα ευρήματά μας μάς έφεραν πολύ πιο κοντά σε μια πιο εξατομικευμένη και επομένως πιο αποτελεσματική θεραπεία."

Αποκωδικοποίηση της κατάθλιψης εν μέσω COVID-19 - Ολοκληρωμένη ανάλυση γενετικών και περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων

"Η μελέτη COVICAT και οι συνθήκες γύρω από το lockdown COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία να διερευνηθεί πώς αλληλεπιδρούν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες για να επηρεάσουν την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα την κατάθλιψη, σε επίπεδο πληθυσμού."

Τα ποσοστά τραυματισμών από όπλα στις ΗΠΑ το 2023 ξεπερνούν τα προ πανδημίας επίπεδα

Ωστόσο, όταν μετρήθηκαν σε σχέση με άλλες ομάδες, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι τα χειρότερα πραγματικά ποσοστά ήταν σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 15 έως 24 ετών. Τα ποσοστά σε αυτήν την ομάδα ήταν επίσης τα χειρότερα το 2019, πριν από την πανδημία. Από κάθε 100.000 κλήσεις ασθενοφόρου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, 1.045 από αυτές αφορούσαν τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα το 2023, σύμφωνα με την έκθεση.

Close Icon