Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Στέρηση ύπνου: Μελέτη τη συνδέει με την κοιλιακή παχυσαρκία και το επιβλαβές σπλαχνικό ή «κοιλιακό» λίπος.

Στέρηση ύπνου: Μελέτη τη συνδέει με την κοιλιακή παχυσαρκία και το επιβλαβές σπλαχνικό ή «κοιλιακό» λίπος.

«Έτσι, ακόμα κι αν η διαταραχή του ύπνου δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, εάν η διαταραχή του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργία λίπους — «άρρωστο λίπος» ή λιποπάθεια — τότε αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και ανθυγιεινή σωματική σύνθεση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σπλαχνικού λίπους », είπε ο Bays.

Στέρηση ύπνου: Μια ελεγχόμενη μελέτη νεαρών ενηλίκων που στερούνται ύπνου έδωσε τα πρώτα αιτιολογικά στοιχεία που συνδέουν την έλλειψη ύπνου με την κοιλιακή παχυσαρκία και το επιβλαβές σπλαχνικό ή «κοιλιακό» λίπος. Σε αυτό που οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι είναι η πρώτη μελέτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ του περιορισμού του ύπνου και της κατανομής του σωματικού λίπους, ανέφεραν το νέο εύρημα ότι η διαστολή του κοιλιακού λιπώδους ιστού, και ειδικά του σπλαχνικού λίπους, συνέβη ως συνάρτηση του μειωμένου ύπνου.

Η Naima Covassin, PhD, ερευνήτρια καρδιαγγειακής ιατρικής στην Mayo Clinic στο Rochester, Minn., ηγήθηκε της τυχαιοποιημένης, ελεγχόμενης μελέτης 12 υγιών, μη παχύσαρκων ατόμων που τυχαιοποιήθηκαν σε ελεγχόμενο περιορισμό ύπνου — 2 εβδομάδες 4 ώρες ύπνου τη νύχτα — ή ελεγχόμενο ύπνο 9 ώρες τη νύχτα, ακολουθούμενη από περίοδο ανάρρωσης 3 ημερών.

Η μελέτη διεξήχθη στο νοσοκομείο, παρακολουθούσε τη θερμιδική πρόσληψη των συμμετεχόντων και χρησιμοποίησε επιταχυνσιομετρία για την παρακολούθηση της δαπάνης ενέργειας.

Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 19 έως 39 ετών.

«Αυτό που βρήκαμε ήταν ότι στο τέλος 2 εβδομάδων αυτοί οι άνθρωποι έβαλαν περίπου 1 λίβρα, 0,5 κιλά, επιπλέον βάρος, το οποίο ήταν σημαντικό αλλά παρόλα αυτά πολύ μέτριο», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Virend K. Somers, σε μια συνέντευξη.

«Ο μέσος άνθρωπος που κοιμάται 4 ώρες τη νύχτα πιστεύει ότι τα πάει καλά αν βάλει μόνο ένα κιλό».

Ο Somers είναι καθηγητής στην Καρδιαγγειακή Ιατρική στην Mayo Clinic.

«Το πρόβλημα είναι», είπε, «ότι όταν κάνετε μια πιο συγκεκριμένη ανάλυση διαπιστώνετε ότι στην πραγματικότητα με το 1 κιλό η σημαντική αύξηση του λίπους είναι στην περιοχή της κοιλιάς, ιδιαίτερα στο εσωτερικό της κοιλιάς».

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με περιορισμένο ύπνο έτρωγαν κατά μέσο όρο επιπλέον 308 θερμίδες την ημέρα περισσότερες από τους ελεγχόμενους συναδέλφους τους και ενώ αυτό μεταφράστηκε σε 0,5 -kg αύξηση βάρους, οδήγησε επίσης σε αύξηση 7,8 cm2 στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό, που αντιπροσωπεύει αύξηση περίπου 11%.

Η μελέτη χρησιμοποίησε αξονική τομογραφία την 1η ημέρα και την 18η ημέρα (1 ημέρα μετά την περίοδο αποκατάστασης των 3 ημερών) για να αξιολογήσει την κατανομή του κοιλιακού λίπους. Ευρήματα μετά την ανάκτηση

Μετά την περίοδο ανάρρωσης, ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι το λίπος στην κοιλιά στους ασθενείς με περιορισμό του ύπνου συνέχιζε να αυξάνεται, ωστόσο το σωματικό βάρος και το υποδόριο λίπος έπεσαν και η αύξηση του συνολικού κοιλιακού λίπους ισοπεδώθηκε. «Κοιμήθηκαν πολύ, έτρωγαν λιγότερες θερμίδες και το βάρος τους μειώθηκε, αλλά, πολύ σημαντικό, το λίπος στην κοιλιά τους ανέβηκε ακόμη περισσότερο», είπε ο Somers.

Κατά μέσον όρο, αυξήθηκε άλλα 3.125 cm2 την 21η ημέρα.

Τα ευρήματα έθεσαν μια σειρά από ερωτήματα που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, είπε ο Somers.

«Υπάρχει κάποιο βιοχημικό μήνυμα στο σώμα που συνεχίζει να στέλνει λίπος στο σπλαχνικό διαμέρισμα», είπε. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ανεπαρκούς ύπνου συσσωρεύονται με τα χρόνια για να δώσουν στους ανθρώπους την υπεροχή του λίπους στην κοιλιά».

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι παραδοσιακές παράμετροι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου δεν είναι αρκετές, είπε ο Somers.

«Αν κάναμε απλώς το σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους, θα μας έλειπε εντελώς αυτό», είπε. Οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε δύο σημεία, είπε: στον εντοπισμό των μηχανισμών που προκαλούν συσσώρευση κοιλιακού λίπους με λιγότερο ύπνο και εάν η παράταση του ύπνου μπορεί να αναστρέψει τη διαδικασία.

«Η μεγάλη ανησυχία είναι προφανώς η καρδιά», είπε ο Somers.

“Θυμηθείτε, αυτοί δεν είναι άρρωστοι άνθρωποι. Αυτοί είναι νέοι υγιείς άνθρωποι που κάνουν λάθος με το σωματικό τους λίπος· στέλνουν το λίπος σε εντελώς λάθος μέρος.”

Σε ένα άρθρο, ο ενδοκρινολόγος Harold Bays, MD, έγραψε ότι η μελέτη επιβεβαίωσε την ανάγκη αξιολόγησης των διαταραχών ύπνου ως πιθανής αιτίας του συσσωρευμένου κοιλιακού λίπους.

Ο Bays, του Πανεπιστημίου του Louisville (Ky.), είναι ιατρικός διευθυντής και πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου Μεταβολικής και Αθηροσκλήρωσης του Louisville.

«Η μεγαλύτερη παρανόηση πολλών κλινικών γιατρών και ορισμένων καρδιολόγων είναι ότι η παχυσαρκία δεν είναι ασθένεια», είπε ο Bays σε συνέντευξή του. «Ακόμη και όταν ορισμένοι κλινικοί γιατροί πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι ασθένεια, πιστεύουν ότι η παθογόνος δράση της περιορίζεται στο σπλαχνικό λίπος». Σημείωσε ότι το υποδόριο λίπος μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κοιλιακού λίπους και επικαρδίου λίπους, καθώς και λιπώδη διήθηση του ήπατος και άλλων ζωτικών οργάνων, με αποτέλεσμα αυξημένο επικαρδιακό λιπώδη ιστό και έμμεσες δυσμενείς επιπτώσεις στην καρδιά.

«Έτσι, ακόμα κι αν η διαταραχή του ύπνου δεν αυξάνει το σωματικό βάρος, εάν η διαταραχή του ύπνου έχει ως αποτέλεσμα δυσλειτουργία λίπους — «άρρωστο λίπος» ή λιποπάθεια — τότε αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα αυξημένους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και ανθυγιεινή σωματική σύνθεση, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του σπλαχνικού λίπους », είπε ο Bays.

Η μελέτη έλαβε χρηματοδότηση από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ρόλος του ύπνου στη σωματική και ψυχική μας υγεία

Πώς να διώξω το "σωσίβιο" στη μέση ενώ καταναλώνω υγιεινές τροφές

Λόγοι που δεν πρέπει να κοιμόμαστε με άδειο στομάχι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να εφαρμόσει άμεσα τα πρωτόκολλα στη συνταγογράφηση

ΙΣΑ: Ο ΕΟΠΥΥ μετά από 12 χρόνια λειτουργίας όφειλε και οφείλει άμεσα να εφαρμόσει για όλες τις ειδικότητες και όλες τις ασθένειες, διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα οποία θα εξορθολογήσουν το σύστημα με επιστημονικά κριτήρια.

Γιατί οι νεαροί αθλητές δεν αναφέρουν συμπτώματα διάσεισης

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο αθλητισμό νέων —οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, οι συμπαίκτες, οι προπονητές, οι υπάλληλοι, οι γονείς και οι σύλλογοι— έχουν έναν ρόλο να παίξουν: Μέσω της υποστήριξης ενός αθλητικού περιβάλλοντος και εκείνων που εργάζονται για τη δημιουργία τέτοιων περιβαλλόντων, όπου οι αθλητές αισθάνονται άνετα και ασφαλείς μιλώντας.

ΠΙΣ: "Κύριε Υπουργέ, με απειλές και βία μόνο επιπλοκές θα πρέπει να αναμένετε"

ΠΙΣ: "Ο ΠΙΣ είναι εκ του νόμου ο επίσημος σύμβουλος της πολιτείας, η οποία όποτε αξιοποίησε τις προτάσεις του είχε θετικά και μόνον αποτελέσματα. Προϋπόθεση βεβαίως είναι οι απειλές να ανακληθούν και να διαθέσετε ευήκοον ους."

Η θνησιμότητα αυξήθηκε για τους νέους στις Ηνωμένες Πολιτείες έναντι των χωρών σύγκρισης, σύμφωνα με μελέτη

«Οι νέοι ηλικίας 10 έως 19 ετών αντιπροσώπευαν ένα αυξανόμενο ποσοστό υπερβολικών θανάτων από το 2010», γράφουν οι συγγραφείς. «Οι περισσότεροι ήταν άνδρες, με υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων τραυματισμών».

Close Icon