Ρεπορτάζ Υγείας

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ

ΣΕΙΒ: Άμεσος κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης ιατροτεχνολογικών προϊόντων για χρόνιους πάσχοντες λόγω της υποχρηματοδότησης των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ

ΣΕΙΒ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές ελλείψεις σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα για χρόνιους πάσχοντες, ως απόρροια της μειωμένης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ.

Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας για  άμεση επίλυση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος που έχει δημιουργήσει η επιβολή του clawback στις εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής και που πλέον απειλεί σοβαρά την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εμφάνιση έλλειψης απαραίτητων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

O ΣΕΙΒ υπενθυμίζει ότι οι εταιρείες του κλάδου από το 2017 συμβάλλουν στην κοινωνική πολιτική της χώρας, επιστρέφοντας στο κράτος σημαντικότατα κομμάτια του τζίρου τους και καλύπτουν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ – από το 2017 έως σήμερα – αδυνατεί να διαμορφώσει ρεαλιστικούς προϋπολογισμούς που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασφαλισμένων, παρότι γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων (ΗΔΙΚΑ), και οι οποίοι θα βασίζονται σε συγκεκριμένα οικονομικά, στατιστικά, δημοσιογραφικά στοιχεία καθώς και δημοσιευμένες μελέτες.

Ενδεικτικό της αυθαίρετης διαδικασίας διαμόρφωσης και κατανομής των προϋπολογισμών είναι οι μεγάλες διακυμάνσεις που εμφανίζονται στα ποσοστά του claw-back ανά κατηγορία δαπανών, καθώς και οι τεράστιες υπερβάσεις που προκύπτουν σε κατηγορίες χρόνιων πασχόντων, των οποίων το πλήθος είναι δεδομένο και γνωστό στον Οργανισμό και αφορούν σε θεραπείες που γνωματεύονται από αναγνωρισμένα κέντρα και εγκρίνονται από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προκλητής ζήτησης.

 

Σημειώνουμε ότι:

  • Κάθε έτος επιβάλλεται συνεχώς αυξανόμενο και ανισομερώς κατανεμημένο claw-back στα μέλη μας, παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και τον καθορισμό ανώτατων τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, οι οποίες κατά κανόνα είναι κατώτερες των χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  • Από το claw-back στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τα σκευάσματα ειδικής διατροφής δεν εξαιρούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως συμβαίνει με τα γενόσημα φάρμακα, αλλά ούτε και εκπίπτουν οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη και οι επενδυτικές δαπάνες των επιχειρήσεών μας, όπως συμβαίνει στον φαρμακευτικό κλάδο.
  • Η δυσχερής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από την σώρευση του claw-back των προηγούμενων ετών, επιτείνεται από την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΠΥΥ για την έναρξη της διαδικασίας προείσπραξης 70% ανά μήνα claw-back, όταν το συνολικό ποσό του clawback επί του οποίου επιβάλλεται η προείσπραξη είναι άγνωστο!!

Απόρροια των ανωτέρω είναι ο οικονομικός στραγγαλισμός των μελών του ΣΕΙΒ και η εξάντληση της απαραίτητης ρευστότητας των επιχειρήσεων για την εισαγωγή ιατροτεχνολογικών προϊόντων και σκευασμάτων ειδικής διατροφής, προκαλώντας προβλήματα στην αδιάλειπτη  τροφοδοσία της αγοράς και υποστήριξη των ασθενών. Ορατός, επομένως, είναι ο κίνδυνος εμφάνισης έλλειψης  των ως άνω προϊόντων που αποζημιώνονται από τον  ΕΟΠΥΥ  και προορίζονται για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Ο ΣΕΙΒ, στην προσπάθειά του να συμβάλει στην επίλυση των ανωτέρω προβλημάτων, ζητά από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας :

  • Τη διόρθωση των προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ, με προσαρμογή σε πραγματικά στοιχεία.
  • Την άμεση απόσυρση της προείσπραξης 70% του clawback και,
  • Να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρίες ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού τα οποία απειλούν τώρα τη βιωσιμότητά τους και θέτουν σε κίνδυνο τις θεραπείες των ασθενών.

 

 

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιρειών που διακινούν Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 176 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους. Περισσότερα στοιχεία στον δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.seiv.gr. Τηλ. επικοινωνίας 210 6985914 & 916, e-mail: [email protected]

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΣΕΙΒ : Στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια στον χώρο της υγείας

ΣΕΙΒ self-tests: Διαφάνεια στην προμήθεια ζητούν οι εταιρίες

Δημήτρης Νίκας αποκλειστικά στο healthweb.gr: Ο ΣΕΙΒ μπορεί να γίνει βασικός παίκτης στον μετασχηματισμό του συστήματος Υγείας

Ο Δημήτρης Νίκας νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 50% των ασθενών με HIV είναι τουλάχιστον 50 ετών και διατρέχει τον κίνδυνο αδυναμίας και συννοσηροτήτων

"Βρισκόμαστε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή όπου το να ζεις στα 70, 80 και ακόμη και 90 σου με HIV είναι πλέον εφικτό και γίνεται όλο και πιο συνηθισμένο. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε, κοινωνικά, σωματικά και ιατρικά, για να διασφαλίσουμε ότι τα άτομα που ζουν με τον ιό HIV ζουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινά όσο φτάνουν τα τελευταία τους χρόνια».

Αφρικανική σκόνη: Οδηγίες για τις ευπαθείς ομάδες από την Ε.Πν.Ελ.

Αφρικανική σκόνη: Η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια που μπορούν να συνδυαστούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες, σχηματίζοντας ένα επικίνδυνο και δυνητικά τοξικό μείγμα για το ανθρώπινο σώμα, ειδικά το αναπνευστικό σύστημα.

Τα μυστικά για την κατάλληλη επιλογή υδατανθράκων

Εκτός από το είδος των υδατανθράκων λάβετε υπόψη σας και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων που επιλέγετε, συμβουλεύουν οι επιστήμονες. Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) ενός τροφίμου δείχνει πόσο γρήγορα θα αυξηθεί το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή του, σε κλίμακα από 0 έως 100. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη GI (πάνω από 70) πέπτονται εύκολα και προκαλούν γρήγορη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.