Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η επίδραση της παρέμβασης του τρόπου ζωής στη νόσο

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η επίδραση της παρέμβασης του τρόπου ζωής στη νόσο

Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι εντατικές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν να είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ΡΑ.

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Η EULAR—Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Ενώσεων για τη Ρευματολογία— έχει προηγουμένως κάνει συστάσεις για παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής σε άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ). Οι γενικές αρχές ορίζουν την ανάγκη για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με συγκεκριμένες συστάσεις που τονίζουν τη σημασία μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής. Τώρα, νέα εργασία που κοινοποιήθηκε στο συνέδριο EULAR του 2024 στη Βιέννη επεκτείνεται σε αυτό, με δεδομένα από μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Η δοκιμή Plants for Joints διάρκειας 16 εβδομάδων διερεύνησε τα αποτελέσματα μιας πολυεπιστημονικής παρέμβασης στον τρόπο ζωής σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ΡΑ, σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα. Η παρέμβαση βασίστηκε σε μια διατροφή ολικής άλεσης, φυτικής προέλευσης, παράλληλα με τη σωματική δραστηριότητα και τη διαχείριση του στρες. Προηγούμενες αναφορές έδειξαν ότι αυτή η παρέμβαση μείωσε σημαντικά τη βαθμολογία δραστηριότητας της νόσου των 28 αρθρώσεων (DAS28) σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα μόνο. Για να επεκταθούν σε αυτό, οι ερευνητές ήθελαν να προσδιορίσουν τη μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της παρέμβασης, ειδικά όσον αφορά τη δραστηριότητα της νόσου μετά από δύο χρόνια. Μετά την αρχική τυχαιοποιημένη περίοδο των 16 εβδομάδων, η ομάδα ελέγχου έλαβε επίσης την παρέμβαση και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για δύο χρόνια με εξαμηνιαίες επισκέψεις και έξι διαδικτυακά σεμινάρια που προωθούν την τήρηση ετησίως.

Τα άτομα με τη νόσο των 28 αρθρώσεων DAS28 <2,6 έλαβαν επίσης ένα πρωτόκολλο ως προτεινόμενη προσέγγιση για να προσπαθήσουν να μειώσουν τα αντιρευματικά φάρμακά τους – υπό την επίβλεψη του ρευματολόγου τους – και καταγράφηκαν τυχόν αλλαγές στη θεραπεία. Συνολικά, το 62% των αρχικών συμμετεχόντων στη δοκιμή ολοκλήρωσαν επίσης τη διετή παρακολούθηση. Εκείνοι που διέκοψαν τις περισσότερες φορές ανέφεραν ότι αυτό συνέβη επειδή ήταν πολύ απασχολημένοι, απρόσιτοι ή δεν έδωσαν άδεια για το δεύτερο έτος της μελέτης επέκτασης. Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα έδειξαν ότι η βελτίωση της νόσου των 28 αρθρώσεων DAS28 διατηρήθηκε για δύο χρόνια μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης και ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Ο αριθμός των ευαίσθητων αρθρώσεων και τα στοιχεία γενικής υγείας της νόσου  των 28 αρθρώσεων DAS28 βελτιώθηκαν επίσης σημαντικά, αν και δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον ρυθμό καθίζησης των ερυθροκυττάρων και στον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων σε σύγκριση με την αρχική τιμή.

Τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια σε άτομα που ολοκλήρωσαν τη διετή μελέτη παράτασης έναντι αυτών που διέκοψαν πρόωρα. Από τους 39 συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν την παρακολούθησή τους και χρησιμοποίησαν αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο, το 44% μπόρεσε να μειώσει ή να σταματήσει, το 26% είχε σταθερή χρήση και το 31% είχε αυξημένη φαρμακευτική αγωγή. Από αυτούς με σταθερή ή μειωμένη φαρμακευτική αγωγή σε σύγκριση με την αρχική τιμή, το 65% είχε βελτιωμένη τη νόσο DAS28. Μετά τη διετή παρακολούθηση, η HDL-χοληστερόλη αυξήθηκε και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τις βασικές τιμές – αν και δεν υπήρχε πλέον σημαντική διαφορά στο βάρος, την περίμετρο μέσης, την LDL-χοληστερόλη ή την HbA1c . Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι εντατικές τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορούν να είναι αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα για τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα ΡΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

7 συμπτώματα ρευματοειδούς αρθρίτιδας που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή: Τι να τρως και τι να αποφεύγεις

Ρευματικές παθήσεις σχετίζονται με προβλήματα τεκνοποίησης

Αρθρίτιδα: Διαχείριση του πόνου και ενίσχυση της κινητικότητας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας: Σήμερα η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα απόψε ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου θα ανοίξει ώστε να υποδεχθεί τους περίπου 1000 καλεσμένους για την επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

ΠΙΣ: Επαίσχυντη η ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ: Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα.

Ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της φωτιάς στο Φαλακρό Δράμας

Φωτιά Δράμα: Συνεχίζεται η τεράστια προσπάθεια των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που ξεκίνησε το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στο όρος Φαλακρό της Δράμας

Κλιμάκια κτηνιάτρων της χώρας κάνουν την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Κτηνίατροι πανώλη: Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί να εργάζονται τα κλιμάκια των δεκάδων κτηνιάτρων (περίπου 100) από κάθε γωνιά της χώρας για την επιδημιολογική παρακολούθηση των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή της Λάρισας

Close Icon