ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Περιοριστική, vegan διατροφή, συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Περιοριστική, vegan διατροφή, συνδέεται με λιγότερα συμπτώματα

«Θα μάθετε μέσα σε λίγες εβδομάδες αν θα λειτουργήσει». Οι δίαιτες vegan είναι επίσης φθηνότερες από τις δίαιτες με κρέας και γαλακτοκομικά, πρόσθεσε.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια μικρή νέα μελέτη σε γυναίκες υποδηλώνει ότι η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και, στη συνέχεια, η εξάλειψη των υπολοίπων τροφών ενεργοποίησης μπορεί να μειώσει δραματικά τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας (ΡΑ) μέσα σε μήνες. Μετά από 16 εβδομάδες, η μέση βαθμολογία δραστηριότητας της νόσου σε 28 αρθρώσεις (DAS28) μειώθηκε από 4,5 σε 2,5 (P < 0,001) και ο μέσος αριθμός διογκωμένων αρθρώσεων μειώθηκε από 7,0 σε 3,3 (P = 0,03). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο American Journal of Lifestyle Medicine. Δεν είναι σαφές εάν η vegan δίαιτα ή ο περιορισμός των τροφών ενεργοποίησης – ή και τα δύο ή κανένα – ήταν χρήσιμα.

Η σημαντική απώλεια βάρους στην ομάδα δίαιτας θα μπορούσε να έχει παίξει ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων. Ωστόσο, η διατροφική στρατηγική είναι “μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή για τους ανθρώπους”, είπε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής συγγραφέας Neal D. Barnard, MD, ειδικός εσωτερικής ιατρικής και επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο George Washington, Ουάσιγκτον, D.C και πρόεδρος της Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική.

«Οι γιατροί πρέπει να το γνωρίζουν και να το δοκιμάσουν μόνοι τους».

Οι ερευνητές ξεκίνησαν τη μελέτη για να καθορίσουν τη σκοπιμότητα μιας «πρακτικής και εύκολης στη συνταγογράφηση δίαιτας» χωρίς θερμιδικά όρια, είπε ο Barnard.

«Οι άνθρωποι έχουν κάνει διάφορες μελέτες όπου εξέτασαν αλλαγές στη διατροφή, συχνά με νηστεία, και η ποιότητα ήταν μεταβλητή».

Δεν υπάρχει συναίνεση στην ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με το ποια διατροφική προσέγγιση είναι η καλύτερη για ασθενείς με ΡΑ.

Μια συστηματική ανασκόπηση του 2021 από την Philippa και τους συνεργάτες της βρήκε θετικά αποτελέσματα για τη μεσογειακή διατροφή, υψηλές δόσεις ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, συμπληρώματα βιταμίνης D και περιορισμό νατρίου. Η νηστεία είχε σημαντικά αλλά προσωρινά αποτελέσματα και οι αναθεωρητές σημείωσαν «τα αποτελέσματα από χορτοφαγικές δίαιτες, πεπτιδικές ή στοιχειώδεις δίαιτες που υποδηλώνουν ότι οι απαντήσεις είναι πολύ εξατομικευμένες». Για τη νέα τυχαιοποιημένη, διασταυρούμενη μελέτη, οι ερευνητές ανέθεσαν 44 γυναίκες σε μία από τις δύο φάσεις δίαιτας.

Μετά από 16 εβδομάδες, είχαν μια περίοδο έκπλυσης 4 εβδομάδων και μετά ξεκίνησαν την άλλη φάση των 16 εβδομάδων. Συνολικά 32 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη και είχαν μέση ηλικία τα 57 έτη.

Συνολικά, το 66% ήταν Λευκές, το 16% ήταν Μαύρες και το 79% κατείχε πτυχίο κολεγίου ή μεταπτυχιακό.

Στη φάση παρέμβασης διάρκειας 16 εβδομάδων, οι συμμετέχουσες ακολούθησαν μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Μετά από 4 εβδομάδες, απέκλεισαν τις κοινές τροφές που προκαλούν ΡΑ, όπως δημητριακά με γλουτένη, ξηρούς καρπούς, εσπεριδοειδή και σοκολάτα.

Μετά την 7η εβδομάδα, τα άτομα πρόσθεσαν ξανά τις τροφές ενεργοποίησης μία προς μία, διατηρώντας τις στη διατροφή τους εάν δεν φαινόταν να προκαλούν πόνο. Στη φάση εικονικού φαρμάκου 16 εβδομάδων, οι γυναίκες έλαβαν ένα συμπλήρωμα που τους είπαν ότι περιείχε έλαια ωμέγα-3 και βιταμίνη Ε.

Ωστόσο, οι ποσότητες ωμέγα-3 και βιταμίνης Ε ήταν πολύ χαμηλές και δεν είχαν εμφανές αποτέλεσμα.

Οι συμμετέχουσες στη φάση της δίαιτας παρακολούθησαν εβδομαδιαίες συνεδρίες ομάδας διατροφικής υποστήριξης διάρκειας 1 ώρας. Τριάντα δύο γυναίκες ολοκλήρωσαν την πλήρη μελέτη.

Οι μέσες βαθμολογίες DAS28 έπεσαν στη φάση της δίαιτας, σε σύγκριση με τη φάση του συμπληρώματος (επίδραση θεραπείας, 1,8 [95% διάστημα εμπιστοσύνης [CI], 3,2 έως 0,4]· P = 0,01), όπως και οι πρησμένες αρθρώσεις (επίδραση θεραπείας, –4,2 [ 95% CI, –8,3 έως –0,1], P = 0,047).

Ενώ οι ερευνητές ανέφεραν πτώσεις στη βαθμολογία DAS28 και πρησμένες αρθρώσεις, «οι μειώσεις στον αριθμό των επώδυνων και ευαίσθητων αρθρώσεων δεν έφτασαν σε στατιστική σημασία (επιδράσεις θεραπείας, –4,1 [95% CI, –8,7 έως +0,5]· P = . 08· και –1,8 [95% CI, –5,5 έως +1,9]· P = 0,41, αντίστοιχα).”

Το μέσο σωματικό βάρος μειώθηκε κατά 6,5 kg μεταξύ αυτών που συμμετείχαν στην ομάδα δίαιτας, ενώ εκείνες στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου κέρδισαν 0,8 kg (αποτελέσματα θεραπείας, -7,3 kg [95% CI, -9,4 έως -5,1]· P < 0,001).

Οι ερευνητές σημείωσαν «οι υποτιθέμενοι μηχανισμοί με τους οποίους δίαιτες [όπως αυτή η στρατηγική παρέμβασης] μειώνουν τα συμπτώματα των αρθρώσεων σχετίζονται με την αφαίρεση φλεγμονωδών στοιχείων από μια παμφάγα δίαιτα, την παρουσία αντιφλεγμονωδών συστατικών σε μια φυτική διατροφή και τη δίαιτα που προκαλείται μείωση της διαπερατότητας του εντέρου που μπορεί, με τη σειρά του, να μειώσει τη διέλευση των αντιγόνων στην κυκλοφορία».

Οι ασθενείς ανέχονται καλά τη δίαιτα, είπε ο Barnard.

«Είναι πρακτικό για την καθημερινή ζωή και δεν χρειάζεται να πάτε σε νοσοκομείο νηστείας».

Το μήνυμα για τους γιατρούς, είπε, είναι να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να προσπαθήσουν να αλλάξουν τα διατροφικά τους πρότυπα πριν στραφούν στη φαρμακευτική αγωγή.

«Είναι καλή ιδέα για οποιονδήποτε να έχει την ευκαιρία να δοκιμάσει μια αλλαγή διατροφής», είπε.

«Θα μάθετε μέσα σε λίγες εβδομάδες αν θα λειτουργήσει». Οι δίαιτες vegan είναι επίσης φθηνότερες από τις δίαιτες με κρέας και γαλακτοκομικά, πρόσθεσε.

Η μελέτη έχει διάφορους περιορισμούς. Ξεκίνησε με 44 συμμετέχουσες, αλλά 12 δεν κατάφεραν να την ολοκληρώσουν για διάφορους λόγους. Τέσσερις συμμετέχουσες στη φάση της δίαιτας αρνήθηκαν αρχικά να συνεχίσουν την κανονική τους δίαιτα κατά την επόμενη φάση.

Δεν είναι σαφές εάν το χαμένο βάρος είναι το πιο υπεύθυνο για τα οφέλη της δίαιτας, δήλωσε σε συνέντευξή του ο ρευματολόγος της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Daniel H. Solomon, MD, MPH. Στην ανασκόπηση των ευρημάτων της μελέτης, ο Solomon είπε ότι μια άλλη πιθανότητα είναι ότι ορισμένες πτυχές της διατροφής – και όχι η πλήρης διατροφή – ήταν υπεύθυνες.

«Είμαι σίγουρος ότι οι ασθενείς με κίνητρα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια τέτοια δίαιτα», είπε, «αλλά πρώτα θα πρέπει να καθορίσουμε εάν η συγκεκριμένη δίαιτα ήταν το βασικό ζήτημα ή αν η απώλεια βάρους ήταν πιο σημαντική».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τροφές και ποτά που καλό είναι να αποφεύγετε αν έχετε αρθρίτιδα

Ψωριασική αρθρίτιδα και νόσος του θυρεοειδούς συχνά εμφανίζονται μαζί

Αυξημένος κίνδυνος ρευματοειδούς αρθρίτιδας λόγω παθητικού καπνίσματος

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να κάνετε ωραίο και γρήγορο σεξ;

Γρήγορο σεξ: Είναι σημαντικό να προσεγγίζετε τις συζητήσεις σχετικά με την οικειότητα με σεβασμό, συναίνεση και σεβασμό τόσο για τις ανάγκες όσο και για τα όρια των συντρόφων.

Δώστε προτεραιότητα στην ευεξία του θυρεοειδούς με την ενσωμάτωση φρούτων

Φρούτα θυρεοειδής: Η υγεία του θυρεοειδούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής ευημερίας και η λήψη ενημερωμένων διατροφικών επιλογών μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην υποστήριξη ενός υγιούς θυρεοειδούς.