Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΠΣΦ: Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές για το φορολογικό στις 22 Νοεμβρίου

ΠΣΦ: Απεργούν οι φυσικοθεραπευτές για το φορολογικό στις 22 Νοεμβρίου

Πέραν των θεμάτων των στρεβλώσεων που ο Π.Σ.Φ. καλεί την Κυβέρνηση να διορθώσει στο πλαίσιο της ισοτιμίας, οι φυσικοθεραπευτές στην επιστολή τους θέτουν και μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο.

Σε επιστολή του προς τα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το αναγγελθέν νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ δηλώνει κάθετα ότι ανέκαθεν υπήρξε υπέρ της ισότιμης φορολόγησης όλων των Ελλήνων και ιδιαίτερα υπέρ της κατανομής των φορολογικών βαρών απαραιτήτως στα υψηλά εισοδήματα, όντας παράλληλα ενάντια στις πρακτικές της φοροδιαφυγής. Αυτό που τονίζει όμως στην επιστολή του είναι ότι η λέξη ισοτιμία, προϋποθέτει ισότιμη προσπάθεια και από τα δύο μέρη, κάτι που το Ελληνικό Κράτος διαχρονικά αρνείται να πράξει.

Στη λογική αυτή, δεν είναι δυνατόν το Κράτος να ευαγγελίζεται ισότιμη φορολόγηση, με τις τιμές αποζημίωσης ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων προς τους παρόχους να είναι παγωμένες! Δηλαδή – με απλά λόγια – πως είναι δυνατόν να απαιτείται από οποιοδήποτε επιτηδευματία φυσικοθεραπευτή, αύξηση κάθε χρόνο των δηλωθέντων εισοδημάτων, όταν οι τιμές αποζημίωσης των ασφαλιστικών ταμείων (ΕΟΠΥΥ) έχουν να αναπροσαρμοστούν πολλά χρόνια. Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο.

Παράλληλα, είναι αδιανόητο σε αυτές τις τιμές να συνεχίσουν να επιβάλλονται τα ληστρικά μέτρα των rebate και clawback, μέτρα που επιβλήθηκαν σε εποχές μνημονίων που κατά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσαν παρελθόν τον Αύγουστο του 2022, οδηγώντας την πραγματική αποζημίωση μιας συνεδρίας φυσικοθεραπείας μετά την αφαίρεση rebate, clawback, αναδρομικών clawback, φόρων και εξόδων στην αξία ενός καφέ!

Επιπρόσθετα, δεν είναι δυνατόν να αναγγέλλεται με τυμπανοκρουσίες η αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού και η «ευοίωνη» προοπτική της ανάπτυξης της χώρας μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και να μη διοχετεύεται κανένας από αυτούς τους – πόρους στην αύξηση / προσαρμογή των προϋπολογισμών για την υγεία στις πραγματικές ανάγκες. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του δείχνουν να ξεχνούν ότι κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εθνικών εκλογών, όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ως πιο «ευαίσθητο» τομέα για τους πολίτες αυτόν της υγείας.

Πέραν όμως των θεμάτων των στρεβλώσεων που ο Π.Σ.Φ. καλεί την Κυβέρνηση να διορθώσει στο πλαίσιο της ισοτιμίας, οι φυσικοθεραπευτές στην επιστολή τους θέτουν και μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, θεωρείται πως με το πέρασμα των χρόνων, το ποσό της ελάχιστης ετήσιας αμοιβής, που προσδιορίζεται στα 10.920 ευρώ, προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε 3 χρόνια εργασίας, μετά τη πρώτη τριετία και έως 30% για τρείς τριετίες, με
αποτέλεσμα να διαμορφώνεται, μετά από 12 άσκησης ενός επαγγέλματος, στα 14.196 ευρώ. Το παραπάνω ποσό αυξάνεται περαιτέρω και ανάλογα με τους εργαζόμενους και το τζίρο του επαγγελματία.

Όσον αφορά τον παραπάνω σχεδιασμό, ο Π.Σ.Φ. παρατηρεί τα εξής:

  • Υπάρχουν φυσικοθεραπευτές που δηλώνουν φορολογική έδρα το σπίτι τους.
  • Υπάρχουν 2.500 εργαστήρια φυσικοθεραπείας που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ
    και σταθερή τιμή αμοιβής από το 2013, η οποία υπόκειται clawback & rebate.

 

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. κ. Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε σχετικά: «Για τους φυσικοθεραπευτές είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την κατανομή των φορολογικών βαρών προς τα υψηλότερα εισοδήματα. Αυτό αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας. Είναι αδιανόητο όμως, όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά να ζητούν ισοτιμία στην
φορολόγηση και να μην τηρούν αυτή την ισοτιμία από την πλευρά τους. Χρόνια ολόκληρα παλεύουμε για την κατάργηση των μνημονιακών μέτρων των rebate & clawback, ειδικά τώρα που τελείωσαν τα μνημόνια, αλλά και την αύξηση των αποζημιώσεων των ιατρικών και φυσικοθεραπευτικών πράξεων που είναι καθηλωμένες στα επίπεδα του 1991, αλλά διαχρονικά οι Κυβερνήσεις «κωφεύουν».

Η λογική της αύξησης του εισοδήματος κατά 10% κάθε χρόνο θα έπρεπε να συνοδεύεται με αντίστοιχη παράλληλη αύξηση κατά 10% της τιμής αποζημίωσης των 15 ευρώ, ανά συνεδρία, από το Κράτος κάθε χρόνο. Θέλουμε αποδείξεις στην πράξη για την ισοτιμία που ευαγγελίζεται η παρούσα Κυβέρνηση,
που θα πρέπει να πράξει τα αυτονόητα. Με την αύξηση των προϋπολογισμών για την υγεία – τον σημαντικότερα παράγοντα για την ευημερία των πολιτών της – στις πραγματικές του ανάγκες.

Επειδή εδώ στην Ελλάδα οι Κυβερνήσεις αρέσκονται να αναφέρουν παραδείγματα Ευρωπαϊκών Κρατών και συγκεκριμένα αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι το ελάχιστο ετήσιο φορολογητέο εισόδημα στο Βέλγιο με βάση ορίζεται σε € 19.000, θα σας ενημερώσω ότι το Βέλγιο έχει ετήσια δαπάνη 1.120.000.000 ευρώ (1,12 δις ευρώ) ενώ στην Ελλάδα έχουμε 78.000.000 ευρώ (78 εκ. ευρώ) δηλαδή το 1/15 του Βελγίου και το 2023 το Κράτος στο Βέλγιο χρηματοδότησε ΜΟΝΟ τα φυσικοθεραπευτήρια, με 16.000.000 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια. Δηλώνουμε επίσης, ότι στον αγώνα μας αυτό για την ισοτιμία αλλά και για την κατάρτιση ενός δίκαιου φορολογικού νομοσχεδίου, θα συμπορευτούμε με όλους τους υπόλοιπους επιστημονικούς / επαγγελματικούς που βιώνουν αντίστοιχες στρεβλώσεις και αδικίες.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΣΦ: 1.000.000 ανασφάλιστοι πολίτες χωρίς υπηρεσίες αποκατάστασης

ΠΣΦ: Άρση εποπτείας σημαίνει κατάργηση των ληστρικών μέτρων claw-back & rebate

Ο ζωτικός ρόλος της φυσιοθεραπείας μετά από κάταγμα ποδιού

Φυσιοθεραπεία στήθους για την θεραπεία της πνευμονίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο για φωτιά και πάλι 4 Περιφέρειες αύριο 26 Ιουνίου

Κίνδυνος πυρκαγιάς 26/6: Συνεχίζουν οι επικίνδυνες ημέρες για τη χώρα μας, με την Αττική και την Στερεά Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση σε σχέση με έναν επικείμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Καλύτερη υγεία όσοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ ζουν σε οίκους ευγηρίας από εκείνους που ζουν στο

Ηλικιωμένοι ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι που μετακομίζουν σε στέγαση ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, ιδιαίτερα για τραυματισμούς, κατάγματα ισχίου, τραύματα, ΧΑΠ, αφυδάτωση ή λοιμώξεις του ουροποιητικού. 

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; Μπορεί να φταίνε τα σεντόνια ή η παπλωματοθήκη σας

Αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτή η μεταβλητότητα, και ένα ευρύ φάσμα σχεδίων μελέτης, καθιστά επίσης δύσκολη τη σύγκριση διαφορετικών μελετών σχετικά με την επίδραση διαφορετικών υφασμάτων στον ύπνο. Επομένως, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά υφάσματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς.

Το αρνίσιο κρέας ως μια εξαιρετική επιλογή για την αναιμία

Αρνί: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε εύκολα απορροφούμενο σίδηρο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, το αρνί μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί και να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία.

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Close Icon