Ρεπορτάζ Υγείας

Προεκλαμψία στις Μητέρες: Συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Προεκλαμψία στις Μητέρες: Συνδέεται με τετραπλάσιο κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά τη δεκαετία μετά τον τοκετό

Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια"

Προεκλαμψία στις Μητέρες: Οι γυναίκες με προεκλαμψία αναπτύσσουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου από τις συνομήλικές τους μέσα σε μόλις επτά χρόνια από τον τοκετό, με τους κινδύνους να παραμένουν αυξημένοι περισσότερα από 20 χρόνια αργότερα. Η μελέτη σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο έγκυες γυναίκες δημοσιεύεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Περιοδικό Προληπτικής Καρδιολογίας (European Journal of Preventive Cardiology). “Ο υψηλός κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου μετά από προεκλαμψία εκδηλώνεται σε νεαρές ηλικίες και νωρίς μετά τον τοκετό”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ Sara Hallum του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης στη Δανία. “Αυτό υποδεικνύει ότι οι παρεμβάσεις για την πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων στις πάσχουσες γυναίκες δεν μπορούν να περιμένουν μέχρι τη μέση ηλικία, όταν θα είναι επιλέξιμες για τα συμβατικά προγράμματα καρδιαγγειακού ελέγχου”.

Η προεκλαμψία επηρεάζει έως και το 8% των κυήσεων παγκοσμίως. Τα ιατρικά σημάδια είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η πρωτεΐνη στα ούρα, τα οποία αναπτύσσονται μετά τις 20 εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή αμέσως μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονο πονοκέφαλο, πόνο στο στομάχι και ναυτία. “Οι γυναίκες μπορεί να τα μπερδέψουν αυτά με “φυσιολογικά” συμπτώματα εγκυμοσύνης και έτσι να μην αναζητήσουν ιατρική βοήθεια μέχρι η κατάσταση να γίνει σοβαρή”, δήλωσε ο Δρ Hallum. “Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες, αλλά η προεκλαμψία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως”. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η προεκλαμψία προδιαθέτει τις γυναίκες σε αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου αργότερα στη ζωή τους. Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που εξέτασε πόσο σύντομα μετά την εγκυμοσύνη εκδηλώνονται αυτές οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, καθώς και το μέγεθος του κινδύνου σε διάφορες ηλικιακές ομάδες.

Χρησιμοποιήθηκαν εθνικά μητρώα για τον εντοπισμό όλων των εγκύων γυναικών στη Δανία μεταξύ 1978 και 2017. Οι γυναίκες ομαδοποιήθηκαν σε εκείνες με μία ή περισσότερες εγκυμοσύνες που επιπλέκονταν από προεκλαμψία και σε εκείνες χωρίς προεκλαμψία. Οι συμμετέχουσες δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο πριν από την εγκυμοσύνη και παρακολουθήθηκαν για μέγιστο χρονικό διάστημα 39 ετών για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο Δρ Hallum δήλωσε: “Αυτό μας επέτρεψε να αξιολογήσουμε πότε ακριβώς εμφανίζεται καρδιαγγειακή νόσος σε γυναίκες με και χωρίς προεκλαμψία και να εκτιμήσουμε τον κίνδυνο σε διάφορες ηλικιακές ομάδες και σε διάφορες διάρκειες παρακολούθησης”. Η μελέτη περιελάμβανε 1.157.666 γυναίκες. Έως και το 2% όσων είχαν προεκλαμψία στην πρώτη τους εγκυμοσύνη υπέστησαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε δύο δεκαετίες από τον τοκετό, σε σύγκριση με έως και 1,2% των μη επηρεαζόμενων γυναικών. Οι διαφορές στον κίνδυνο έγιναν εμφανείς επτά χρόνια μετά τον τοκετό. “Η συχνότητα εμφάνισης οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου και ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου 2% δεν θα πρέπει να γίνεται αποδεκτή ως το κόστος μιας εγκυμοσύνης που επιπλέκεται από προεκλαμψία, ιδίως αν ληφθεί υπόψη η νεαρή ηλικία των γυναικών αυτών όταν αρρωσταίνουν (κάτω των 50 ετών)”, αναφέρεται στην εργασία.

Συνολικά, οι γυναίκες με προεκλαμψία είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο εντός 10 ετών από τον τοκετό σε σχέση με εκείνες που δεν είχαν προεκλαμψία. Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου εξακολουθούσε να είναι διπλάσιος στην ομάδα των γυναικών με προεκλαμψία περισσότερο από 20 χρόνια μετά τον τοκετό, σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς προεκλαμψία. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ανάλογα με την ηλικία, διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 39 ετών με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν πενταπλάσια και τριπλάσια ποσοστά καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, αντίστοιχα, σε σχέση με τις γυναίκες παρόμοιας ηλικίας χωρίς ιστορικό προεκλαμψίας. Η αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου σε όσες είχαν ιστορικό προεκλαμψίας παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής, με τις γυναίκες άνω των 50 ετών να εξακολουθούν να διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τις συνομήλικές τους χωρίς ιστορικό της επιπλοκής της εγκυμοσύνης.

Ο Δρ Hallum δήλωσε: “Οι γυναίκες έρχονται συχνά σε επαφή με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, παρέχοντας ένα παράθυρο ευκαιρίας για τον εντοπισμό εκείνων που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ο αριθμός των γυναικών με προηγούμενη προεκλαμψία είναι μεγάλος και η παρακολούθηση ρουτίνας θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια ή και δεκαετίες. Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι οι γυναίκες που είναι πιθανότερο να ωφεληθούν από τον έλεγχο είναι εκείνες που είχαν προεκλαμψία μετά την ηλικία των 35 ετών και εκείνες που την εμφάνισαν περισσότερες από μία φορές. Η πρόληψη θα πρέπει να ξεκινήσει μέσα σε μια δεκαετία από τον τοκετό, για παράδειγμα, με τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως το κάπνισμα και η αδράνεια”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απλή εξέταση αίματος υπόσχεται να ελέγξει κοινές και επικίνδυνες επιπλοκές της εγκυμοσύνης

Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο προεκλαμψίας

Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου χρόνια μετά τον τοκετό

Βλάβες στα μάτια από προεκλαμψία παρατηρούνται δεκαετίες μετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πεντάγωνο: Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου για πιλότους & πληρώματα εδάφους

Πεντάγωνο: Οι στρατιωτικοί πιλότοι και τα πληρώματα εδάφους που τροφοδοτούν και συντηρούν τα αεροσκάφη τους έχουν υψηλότερα ποσοστά ορισμένων τύπων καρκίνου, δείχνει μια νέα μελέτη.

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν το 50% των γονέων είναι σίγουρο ότι θα γνώριζε αν το παιδί του ατμίζει

Μη ρεαλιστικές απόψεις για το άτμισμα: Σχεδόν οι μισοί γονείς δηλώνουν ότι θα γνώριζαν σίγουρα αν το παιδί τους ατμίζει, παρά τα χαρακτηριστικά των συσκευών ατμίσματος που καθιστούν εύκολη την απόκρυψη ή τη συγκάλυψη της χρήσης τους, σύμφωνα με νέα εθνική δημοσκόπηση. Τέσσερις στους πέντε γονείς πιστεύουν επίσης ότι ο έφηβος ή η έφηβος τους […]

Νέο αυτοκόλλητο επίθεμα ικανό για τη θεραπεία του στοματικού λειχήνα και της υποτροπιάζουσας αφθώδους στοματίτιδας

Η μελέτη, με επικεφαλής τον David T. Wu της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, χαρακτήρισε ex vivo την προσκόλληση σε διάφορους στοματικούς ιστούς (γλώσσα, χείλη, ούλα, βλεννογόνος του βλεννογόνου) με μηχανικές δοκιμές

Η υπολειτουργία της ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να εξηγήσει τη σχέση της παχυσαρκίας με τη σοβαρότητα της COVID-19

Όμως, τα παχύσαρκα άτομα έχουν ήδη χρόνια υψηλότερα επίπεδα λεπτίνης και ο Clatworthy λέει ότι είναι πιθανό να μην παράγουν πλέον επαρκή πρόσθετη λεπτίνη ως απάντηση στη μόλυνση ή να μην είναι ευαίσθητα σε αυτήν, με αποτέλεσμα να μην διεγείρονται επαρκώς τα ανοσοποιητικά τους κύτταρα.

Ωνάσειο: Ελληνικά Προγράμματα Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων

Ωνάσειο: Παρουσίαση των τριών Ελληνικών Προγραμμάτων Μεταμόσχευσης Συμπαγών Οργάνων, της Χειρουργικής Κλινικής Μεταμοσχεύσεων Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Γ.Ν.Θ. «Ιπποκρατείου», του Γ.Ν. «Λαϊκό» και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου.

Πολυανθεκτικοί οργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ υγιών σκύλων και γατών και των νοσηλευόμενων ιδιοκτητών τους

Τέλος, τα αποτελέσματα της μελέτης ισχύουν για το περιβάλλον των νοσοκομειακών ασθενών σε αστική περιοχή και επομένως ενδέχεται να μην είναι εφαρμόσιμα στον γενικό πληθυσμό ή σε ομάδες υψηλού κινδύνου πολυανθεκτικών οργανισμών MDRO, όπως οι κτηνοτρόφοι.