ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Προεκλαμψία: Συνδέεται με αυξημένους δείκτες βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων

Προεκλαμψία: Συνδέεται με αυξημένους δείκτες βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων

Προεκλαμψία: Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή επιπλοκή της εγκυμοσύνης που χαρακτηρίζεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και νεφρική βλάβη. Οι ερευνητές της Mayo Clinic διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό σοβαρής προεκλαμψίας έχουν περισσότερους δείκτες που συνδέονται με βλάβη και φλεγμονή των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα ευρήματα παρουσιάζονται στο Διεθνές Συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ στο Σαν Ντιέγκο.

Η προεκλαμψία επηρεάζει έως και το 15% των γυναικών. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό. Ακόμη και μετά την εγκυμοσύνη, η προεκλαμψία μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνιες βλάβες στα νεφρά, την καρδιά και τον εγκέφαλο μιας γυναίκας. Έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένους κινδύνους καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και γνωστικής έκπτωσης, καθώς και με μικρότερους όγκους εγκεφάλου, αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αξιόπιστοι πρώιμοι δείκτες που να προσδιορίζουν ποιες γυναίκες διατρέχουν κίνδυνο.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν εξωκυτταρικά κυστίδια -μικρά σωματίδια γεμάτα με υγρό- των μεμβρανών των εγκεφαλικών κυττάρων που κυκλοφορούν στο αίμα θα μπορούσαν να βρεθούν σε γυναίκες χρόνια μετά την εγκυμοσύνη τους. Χρησιμοποιώντας δεδομένα μητρώου υγείας από το Rochester Epidemiology Project, μια ομάδα 40 γυναικών —33 με ιστορικό ήπιας προεκλαμψίας και επτά με σοβαρή προεκλαμψία— αντιστοιχίστηκαν σε 40 γυναίκες που είχαν εγκυμοσύνες χωρίς επιπλοκές. Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι γυναίκες με ιστορικό σοβαρής προεκλαμψίας είχαν σημαντικά υψηλότερη συγκέντρωση εξωκυτταρικών κυστιδίων που ήταν θετικά στο αμυλοειδές βήτα, μια τοξική πρωτεΐνη του εγκεφάλου είναι βασικό συστατικό της νόσου του Αλτσχάιμερ. Η παρουσία αμυλοειδούς υποδηλώνει βλάβη και φλεγμονή των εγκεφαλικών κυττάρων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του αμυλοειδούς που κυκλοφορεί στο αίμα ήταν επίσης αυξημένα.

«Αυτοί οι δείκτες βλάβης και φλεγμονής των εγκεφαλικών κυττάρων στο αίμα γυναικών με ιστορικό προεκλαμψίας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της γνωστικής υγείας των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους», λέει η Vesna Garovic, M.D., Ph.D., Νεφρολόγος και συγγραφέας της μελέτης. «Θα χρειαστεί περαιτέρω επικύρωση για να προσδιοριστεί ο ρόλος αυτών των δεικτών στην πρόβλεψη της γνωστικής έκπτωσης», καταλήγει η Δρ. Garovic.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έλεγχος καρδιαγγειακού κινδύνου για γυναίκες με επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Σπάνια η κάθετη μετάδοση του SARS-CoV-2 από μητέρα σε νεογνό

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Κίνδυνος καρδιακών επιπλοκών στον τοκετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.