Διατροφή

Προεκλαμψία: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία: Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο στην εγκυμοσύνη

Προεκλαμψία: Η μελέτη αξιολόγησε επίσης τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και άλλων δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός, ο τοκετός μικρού βρέφους σε ηλικία κύησης και η θνησιγένεια.

Σε μια νέα μελέτη που έγινε για την αξιολόγηση της μεσογειακής διατροφής και των δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρδιάς Smidt στο Cedars-Sinai διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που συνέλαβαν ενώ ακολουθούσαν την αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, αξιολόγησε επίσης τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και άλλων δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης, όπως ο διαβήτης κύησης και η υπέρταση, ο πρόωρος τοκετός, ο τοκετός μικρού βρέφους σε ηλικία κύησης. και θνησιγένεια.

Μεσογειακή διατροφή και διατήρηση της υγεία στις γυναίκες

«Αυτή η πολυκεντρική, βασισμένη στον πληθυσμό μελέτη επικυρώνει ότι ένα πιο υγιεινό διατροφικό πρότυπο σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο δυσμενών εκβάσεων εγκυμοσύνης, με το πιο συναρπαστικό να είναι ο 28% χαμηλότερος κίνδυνος για προεκλαμψία», δήλωσε η Natalie Bello, MD, MPH, ανώτερη και αντίστοιχη συγγραφέας. της μελέτης και διευθυντής της Hypertension Research στο Smidt Heart Institute. «Είναι σημαντικό ότι αυτή η σύνδεση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και του χαμηλότερου κινδύνου δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης φάνηκε σε έναν γεωγραφικά, φυλετικά και εθνοτικά διαφορετικό πληθυσμό».

Η Bello σημειώνει επίσης ότι οι ερευνητές βρήκαν ότι η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη σε γυναίκες που παραδοσιακά θεωρούνται προχωρημένης μητρικής ηλικίας, σε εκείνες των 35 ετών και άνω. Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή πάθηση της αρτηριακής πίεσης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ασκεί πίεση στην καρδιά της μητέρας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η πάθηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως εξασθενημένη νεφρική και ηπατική λειτουργία και μειωμένη παροχή αίματος στο έμβρυο.

Το ερωτηματολόγιο επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες των γυναικών κατά τους τρεις μήνες πριν από την επίσκεψή τους και ζήτησε από τις συμμετέχουσες να αναφέρουν την πρόσληψη κοινών τροφών και ποτών. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις των ατόμων κατηγοριοποιήθηκαν στα εννέα συστατικά μιας μεσογειακής διατροφής -λαχανικά, φρούτα, ξηροί καρποί, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, ψάρια, αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά, κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα και αλκοόλ- για να υπολογιστεί η βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής .

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν, αναλύθηκαν και μελετήθηκαν από ερευνητές και έδειξαν:

  • Από τις 7.798 γυναίκες που εγγράφηκαν, το 10% ήταν 35 ετών και άνω, το 11% ήταν μη Ισπανόφωνες Μαύρες, το 17% ήταν Ισπανόφωνες και το 4% ήταν Ασιάτισσες.
  • Το 20% των εγγεγραμμένων είχαν παχυσαρκία κατά την έναρξη της συμμετοχής τους.
  • Η υψηλή βαθμολογία της μεσογειακής διατροφής σχετιζόταν με 21% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης οποιασδήποτε δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης, καθώς και 28% και 37% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης προεκλαμψίας/εκλαμψίας και διαβήτη κύησης.

«Εξετάσαμε επίσης τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής διατροφής και βρήκαμε ότι η υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, οσπρίων και ψαριών σχετιζόταν με χαμηλότερο σχετιζόμενο κίνδυνο δυσμενούς έκβασης εγκυμοσύνης», είπε η Bello. Η Christine Albert, MD, MPH, πρόεδρος του Τμήματος Καρδιολογίας, λέει ότι συνολικά, αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν μοναδικά ότι στις γυναίκες των ΗΠΑ, η υιοθέτηση ενός προτύπου μεσογειακής διατροφής αντιπροσωπεύει μια σημαντική προσέγγιση στον τρόπο ζωής για την πρόληψη των ανεπιθύμητων εκβάσεων της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με προχωρημένη μητρική ηλικία. Προηγουμένως, μόνο τρεις μελέτες παρατήρησης  είχαν διερευνήσει τη συσχέτιση της τήρησης αυτού του υγιεινού διατροφικού μοτίβου κατά τη στιγμή της σύλληψης και του κινδύνου ανάπτυξης προεκλαμψίας.

«Αυτά τα ευρήματα προσθέτουν στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των γυναικών καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», είπε η Albert. Η Bello λέει ότι απαιτούνται μακροχρόνιες μελέτες για να αξιολογηθεί εάν η προώθηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της σύλληψης και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτρέψει αρνητικά αποτελέσματα εγκυμοσύνης και να μειώσει τον μελλοντικό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους

Η προεκλαμψία συνδέεται με βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων

Πώς μπορεί να ρυθμιστεί το σάκχαρο με τη μεσογειακή διατροφή;

Νέα μελέτη υποστηρίζει την κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην εγκυμοσύνη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ραντεβού για φαγητό με κοιλιοκάκη είναι μια πρόκληση

Κοιλιοκάκη ραντεβού: Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη ανέφεραν διάφορες προκλήσεις όταν βγήκαν ραντεβού, κυρίως επικοινωνία των αναγκών τους και διαχείριση των συναισθημάτων λύπης, άγχους και αμηχανίας.