Ρεπορτάζ Υγείας

Έρευνα Μωρά: Από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους

Έρευνα Μωρά: Από μητέρες με προεκλαμψία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους

Σημειώνουν επίσης ότι η δική τους είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει σχέση μεταξύ των μωρών που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου ή/και εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή.

Έρευνα Μωρά: Μια ομάδα ερευνητών που συνδέεται με διάφορα ιδρύματα στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία βρήκε στοιχεία που δείχνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου ή/και καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή τους. Στην εργασία τους που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, η ομάδα περιγράφει τη μελέτη εκατομμυρίων γεννήσεων στη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 και την παρακολούθηση των προτύπων υγείας των μωρών καθώς αυτά γερνούσαν. Η προεκλαμψία είναι μια πάθηση που περιλαμβάνει αύξηση της αρτηριακής πίεσης και αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα που μπορεί να βλάψουν τα νεφρά και μερικές φορές άλλα όργανα των εγκύων γυναικών. Η προεκλαμψία τείνει να εμφανίζεται αργότερα στην εγκυμοσύνη, αν και μερικές φορές μπορεί να συμβεί και νωρίτερα. Έχει βρεθεί ότι η προεκλαμψία εμποδίζει την ανάπτυξη του εμβρύου, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, προκαλώντας προβλήματα στις αρτηρίες που μεταφέρουν αίμα στον πλακούντα. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα υγείας για το μωρό αργότερα στη ζωή του.

Η εργασία περιελάμβανε τη λήψη και ανάλυση των ιατρικών αρχείων 8,5 εκατομμυρίων μωρών που γεννήθηκαν στις δεκαετίες του 1970 και 1980 και την παρακολούθηση των περιπτώσεων ισχαιμικής καρδιοπάθειας (IHD) ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε αυτά τα μωρά για 40 χρόνια μετά τη γέννησή τους. Διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες που αντιμετώπιζαν προεκλαμψία είχαν 33% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν IHD στη μετέπειτα ζωή τους από τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες χωρίς την πάθηση. Διαπίστωσαν επίσης 34% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια μικρή αύξηση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο στα αδέλφια των μωρών που γεννήθηκαν από μητέρες με προεκλαμψία. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μεγάλο μέγεθος του δείγματος διασφαλίζει την ακρίβεια των αποτελεσμάτων και τους επέτρεψε επίσης να αξιολογήσουν το ρόλο των πρόωρων μωρών στον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή. Σημειώνουν επίσης ότι η δική τους είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει σχέση μεταξύ των μωρών που γεννιούνται από μητέρες με προεκλαμψία και του αυξημένου κινδύνου καρδιακής νόσου ή/και εγκεφαλικού επεισοδίου αργότερα στη ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η προεκλαμψία συνδέεται με βλάβες των εγκεφαλικών κυττάρων

Επικίνδυνη η ραγδαία αύξηση υπερτασικών εγκύων

Βλάβες στα μάτια από προεκλαμψία παρατηρούνται δεκαετίες μετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κίνδυνος επιδημίας λιστερίωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από θάνατο λόγω μολυσμένου τυριού

Λιστερίωση: Ένας Βρετανός πέθανε αφού έφαγε τυρί μολυσμένο με λιστέρια, καθώς οι υπεύθυνοι της υγείας διέταξαν την ανάκληση ενός τύπου τυριού που περιείχε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» των βακτηρίων. 

Πώς ένα κράτος νίκησε τις εθνικές τάσεις των οπιοειδών χειρουργικής επέμβασης

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν τους καρκινοπαθείς ή τους ασθενείς με προβλήματα ουσιών, το Μίσιγκαν εξακολουθούσε να υπερέχει έναντι της υπόλοιπης χώρας στη μείωση της επίμονης χρήσης και στη μείωση του μεγέθους των συνταγών που χορηγούνταν στους ασθενείς.

Ερευνητές διαπιστώνουν ότι οι χρήστες καπνού στον Καναδά εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα κυανίου

Η ιδέα είναι να βρεθούν αξιόπιστες μέθοδοι που μπορούν να ποσοτικοποιήσουν την πρόσφατη έκθεση στον καπνό πιο αξιόπιστα και αντικειμενικά, γεγονός που μπορεί να προβλέψει καλύτερα τον κίνδυνο ασθένειας και να δώσει προτεραιότητα στις παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος", λέει η Britz-Mckibbin.

Ευρώπη - Ένας στους τέσσερις με προβλήματα υγείας έως και ένα μήνα από την αλλαγή της ώρας

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Είναι το πρόγραμμα άσκησής σας υγιές για την καρδιά;

"Έτσι, το γλυκό σημείο για τη μέτρια ένταση είναι να αναπνέετε απλώς από το στόμα, αλλά να είστε ακόμα σε θέση να μιλήσετε σε κάποιον". Για την καλύτερη συνολική υγεία, ο Δρ Φερνάντες συνιστά ένα πρόγραμμα άσκησης που περιλαμβάνει προπόνηση αντίστασης ή δύναμης, όπως η άρση βαρών, μαζί με τακτική καρδιαγγειακή άσκηση. Θυμηθείτε, συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε τον επαγγελματία υγείας σας πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης.