Ρεπορτάζ Υγείας

Περιστατικό Φλόριντα: Χρόνιος πόνος ημικρανίας αποδείχθηκε ότι ήταν αυγά σκουληκιών στον εγκέφαλο

Περιστατικό Φλόριντα: Χρόνιος πόνος ημικρανίας αποδείχθηκε ότι ήταν αυγά σκουληκιών στον εγκέφαλο

Περιστατικό Φλόριντα: Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας φαινομενικά αβλαβής και τακτικός πονοκέφαλος να αποδειχθεί κάτι κακό και αηδιαστικό;

Ποιες είναι οι πιθανότητες ένας φαινομενικά αβλαβής και τακτικός πονοκέφαλος να αποδειχθεί κάτι κακό και αηδιαστικό; Συνέβη πρόσφατα σε έναν άνδρα στις ΗΠΑ. Ο άνδρας με έδρα τη Φλόριντα είχε αναζητήσει θεραπεία για τις «χρόνιες, επιδεινούμενες ημικρανίες» που οι γιατροί ανακάλυψαν ότι ήταν αυγά σκουληκιού στον εγκέφαλό του που του προκάλεσαν τεράστιο πόνο. Σύμφωνα με μια αναφορά που δημοσιεύτηκε στο «American Journal of Case Reports» (AJCR), ο 52χρονος ανώνυμος άνδρας πήγε στο νοσοκομείο παραπονούμενος ότι οι ημικρανίες του είχαν αρχίσει να εμφανίζονται κάθε εβδομάδα. μια αξονική τομογραφία έδειξε μια «μάζα» στον εγκέφαλό του που οι γιατροί αρχικά θεώρησαν ότι ήταν «συγγενείς νευρογλοιακές κύστεις». Ενώ ο ασθενής εισήχθη στο νοσοκομείο, μια μαγνητική τομογραφία και άλλες εξετάσεις επιβεβαίωσαν ότι αυτές οι μάζες δεν ήταν απλώς κύστεις αλλά, στην πραγματικότητα, προνύμφες ταινίας.

Μια περίπτωση κυστικέρκωσης

Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για περίπτωση κυστικέρκωσης η οποία, σύμφωνα με το AJCR, είναι μια κατάσταση που προκαλείται από μόλυνση με τη μορφή προνύμφης Taenia solium — μια ταινία χοιρινού κρέατος που χρησιμοποιεί χοίρους ως ενδιάμεσο ξενιστή. Οι άνθρωποι μολύνονται όταν καταναλώνουν νερό ή τρόφιμα μολυσμένα με κύστεις ταινίας. Το AJCR εξηγεί ότι η νευροκυστικέρκωση εμφανίζεται όταν οι κύστεις Taenia solium «ενσωματώνονται στο νευρικό σύστημα». Η κλινική εικόνα της νευροκυστικέρκωσης μπορεί να κυμαίνεται από ασυμπτωματική έως απειλητική για τη ζωή. Η διάγνωσή της γίνεται συνήθως με συνδυασμό «κλινικής αξιολόγησης, ορολογίας και νευροαπεικόνισης» και η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει «ανθελμινθικούς παράγοντες», «συμπτωματικούς παράγοντες», «χειρουργική επέμβαση» ή «συνδυασμό μεθόδων».

Τι συνέβη στον ασθενή;

  • Ο άνδρας είχε ιατρικό ιστορικό ημικρανίας.
  • Επιπλεγμένος σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.
  • Παχυσαρκία, παρουσιάζεται με μια αλλαγή 4 μηνών στις ημικρανίες του να γίνονται σοβαρές και χειρότερες.

Η έκθεση προσθέτει ότι το ιστορικό έκθεσής του ήταν «χωρίς αξιοσημείωτο», εκτός από τη συνήθεια να τρώει «άπαχο μπέικον», που μπορεί να εξηγήσει πώς εμφάνισε νευροκυστικέρκωση μέσω αυτομόλυνσης. Ενώ ο άνδρας «αρνήθηκε ότι έτρωγε ωμό ή φαγητό του δρόμου», η έκθεση αναφέρει ότι «παραδέχτηκε ότι είχε τη συνήθεια να τρώει ελαφρά μαγειρεμένο, μη τραγανό μπέικον για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του». Οι γιατροί πιστεύουν ότι αυτή είναι η πηγή της μόλυνσης του. «Μπορεί μόνο να υποθέσουμε, αλλά δεδομένης της προτίμησης του ασθενούς μας για κακοψημένο χοιρινό κρέας και το ιστορικό καλοήθους έκθεσης, ευνοούμε ότι η κυστικέρκωσή του μεταδόθηκε μέσω αυτομόλυνσης μετά από ακατάλληλο πλύσιμο των χεριών αφού είχε προσβληθεί από ταενίαση ο ίδιος από τις διατροφικές του συνήθειες», αναφέρει.

Θεραπεία

Η θεραπεία του περιελάμβανε αντιπαρασιτικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Πώς καταλήγει το παράσιτο στον εγκέφαλο;

Σύμφωνα με το CDC, ένα άτομο παθαίνει νευροκυστικέρκωση καταπίνοντας μικροσκοπικά αυγά που περνούν στα κόπρανα ενός ατόμου από το χοιρινού κρέατος. «Για παράδειγμα, ένα άτομο τρώει μισοψημένο, μολυσμένο χοιρινό κρέας και παθαίνει μόλυνση στα έντερα. Διοχετεύει αυγά ταινίας στα κόπρανα της. Εάν δεν πλένει σωστά τα χέρια της μετά τη χρήση του μπάνιου, μπορεί να μολύνει τα τρόφιμα ή τις επιφάνειες με κόπρανα που περιέχουν αυτά τα αυγά. Αυτά τα αυγά μπορεί να τα καταπιεί άλλο άτομο εάν τρώει μολυσμένη τροφή. Μόλις εισέλθουν στο σώμα, τα αυγά εκκολάπτονται και γίνονται προνύμφες που βρίσκουν το δρόμο τους προς τον εγκέφαλο. Αυτές οι προνύμφες προκαλούν νευροκυστικέρκωση”, εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σύνδεση της αναπαραγωγικής υγείας με την πρόληψη ασθενειών που μεταδίδονται από τα έντομα

Καρύδια: Ένα απλό βήμα για τον καθαρισμό του οργανισμού από τα παράσιτα

Μπορούν ζωύφια να ζήσουν στο πέος σας;

Πεινάτε ακόμη και έπειτα από ένα ολόκληρο γεύμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Με συμμετοχή του ΕΚΑΒ ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη

ΜΙΝΩΑΣ 2024: Όλες οι προαναφερόμενες δυνάμεις του ΕΚΑΒ που συμμετείχαν στην άσκηση στις 22 και 23 Απριλίου 2024, ήταν εκτός υπηρεσίας και κατά συνέπεια δεν επηρεάστηκε η εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των πραγματικών ημερήσιων δυνάμεων του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Ιός της γρίπης των πτηνών βρέθηκε σε παστεριωμένο γάλα στις ΗΠΑ

Ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) εξαπλώθηκε σε κοπάδια βοοειδών γαλακτοπαραγωγής σε όλη τη χώρα και μολύνθηκε ένας άνθρωπος, ο οποίος είχε ήπια συμπτώματα.

Καλλιάνος: Η συγκλονιστική αποκάλυψη για την υγεία του πατέρα του - Τι απαντά το Αττικόν

Καλλιάνος: Ο γνωστός μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος συγκλόνισε χτες το βράδυ με μια συναισθηματικά φορτισμένη ανάρτησή του στα social media. Τι απαντά το Αττικόν νοσοκομείο;

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις.