Ρεπορτάζ Υγείας

Παχυσαρκία: Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

Παχυσαρκία: Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Παχυσαρκία: Είτε συμμετέχετε σε σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, και οι δύο επιλογές προκαλούν απώλεια βάρους, προτείνει μια νέα μελέτη με τίτλο “Οι Συλλόγοι του “πολεμιστή του Σαββατοκύριακου” και της τακτικά ενεργής σωματικής δραστηριότητας με την κοιλιακή και γενική παχυσαρκία σε ενήλικες στις ΗΠΑ”,  δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των προτύπων φυσικής δραστηριότητας και της αντικειμενικά μετρούμενης μάζας λιπώδους ιστού. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν στους ενήλικες να εκτελούν τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτρια φυσική δραστηριότητα, 75 λεπτά την εβδομάδα έντονη σωματική δραστηριότητα ή ισοδύναμο συνδυασμό και των δύο εντάσεων. Ωστόσο, πολλά άτομα θεωρούν ότι είναι δύσκολο να ανταποκριθούν σε αυτήν τη σύσταση, επειδή η σωματική δραστηριότητα είναι χρονοβόρα σε μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ορίζονται από τους ερευνητές ως «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» -άτομα που συμπυκνώνουν την άσκησή τους σε μία έως δύο ημέρες την εβδομάδα- μπορούν επίσης να χάσουν βάρος παρόμοιο με εκείνους που ασκούνται σε τακτική βάση, εφόσον επιτυγχάνουν τoυς προτεινόμενους στόχους. «Το μοτίβο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου αξίζει να προωθηθεί σε άτομα που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη συχνότητα στις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες», δήλωσε ο Lihua Zhang, επιστήμονας υγειονομικής περίθαλψης, Fuwai Hospital, Εθνικό Κέντρο Καρδιαγγειακών Νόσων, Κινεζική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών και Peking Union Medical College, Πεκίνο, Κίνα. Ο Zhang είναι ένας από τους αντίστοιχους συγγραφείς της μελέτης. Ο Zhang πρότεινε ότι οι υπάλληλοι γραφείου, οι οδηγοί λεωφορείων και άλλοι υπάλληλοι που πρέπει να κάθονται πολλές ώρες κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας να φροντίσουν την έρευνα. «Αυτοί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να καλύψουν το πρόγραμμα άσκησής τους στην καθημερινή ζωή για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο ενός καθιστικού τρόπου ζωής, αλλά έχουν λιγότερο ελεύθερο χρόνο για να πάνε στο γυμναστήριο», είπε. «Η μελέτη μας θα μπορούσε να τους προσφέρει μια εναλλακτική επιλογή για να διατηρηθούν σε φόρμα», είπε ο Zhang, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχουν κατάλληλες δραστηριότητες για τους πολεμιστές του Σαββατοκύριακου, όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ποδηλασία ή το τρέξιμο. Οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από περισσότερους από 9.600 συμμετέχοντες στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής από το 2011 έως το 2018. Οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας από 20 έως 59 ετών. Η κοιλιακή και η γενική παχυσαρκία αξιολογήθηκαν με απορρόφηση ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (DXA) – μια μη επεμβατική και εύκολα προσβάσιμη σάρωση σύστασης σώματος – και ανθρωπομετρικά μέτρα. Τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας συλλέχθηκαν από το Ερωτηματολόγιο Παγκόσμιας Φυσικής Δραστηριότητας και ταξινομήθηκαν ως ανενεργοί, πολεμιστές του Σαββατοκύριακου και τακτικά ενεργοί. Τα μοντέλα γραμμικής παλινδρόμησης της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση συσχετίσεων μεταξύ των προτύπων φυσικής δραστηριότητας και των δεικτών παχυσαρκίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 772 συμμετέχοντες ανέφεραν το μοτίβο του πολεμιστή του Σαββατοκύριακου και 3.277 ανέφεραν το τακτικά ενεργό μοτίβο.

1011936504

Σε σύγκριση με τους 5.580 ανενεργούς συμμετέχοντες, τόσο οι πολεμιστές του Σαββατοκύριακου όσο και οι κανονικές ενεργές ομάδες είχαν χαμηλότερη κοιλιακή παχυσαρκία, μετρούμενη με DXA, περίμετρο μέσης, λιπώδη μάζα ολόκληρου του σώματος και δείκτη μάζας σώματος. Αυτές οι δύο ομάδες ήταν επίσης νεότερες, πιο πιθανό να είναι μη Ισπανόφωνοι λευκοί, με υψηλότερο μορφωτικό υπόβαθρο και λιγότερο πιθανό να είναι άνεργοι ή να έχουν υπέρταση ή διαβήτη. “Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, η προπόνηση των πολεμιστών το Σαββατοκύριακο ήταν υψηλότερης έντασης και μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερη ένταση και μεγαλύτερη διάρκεια συσχετίστηκε με ακόμη λιγότερο κοιλιακό λίπος. Το κύριο πράγμα, ωστόσο, είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι δραστήριοι με οποιονδήποτε τρόπο ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους», δήλωσε η Επίκουρη Καθηγήτρια Κλινικής Ιατρικής Beverly Tchang, MD, DABOM, Ολοκληρωμένο Κέντρο Ελέγχου Βάρους, Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. Η Tchang δεν συσχετίστηκε με την ερευνητική μελέτη. Ο Steven B. Heymsfield, MD, καθηγητής, Pennington Biomedical Research Center, Baton Rouge, La., ο οποίος επίσης δεν συσχετίστηκε με τη μελέτη, πρόσθεσε: «Τα ευρήματα σε ένα συγχρονικό δείγμα όπως αναφέρθηκαν από τους ερευνητές της μελέτης χρειάζονται επιβεβαίωση σε μελλοντικές διαχρονικές σπουδές.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί είναι δύσκολη η απώλεια βάρους μετά τον τοκετό;

Οι προκλήσεις στον κόσμο του fitness

Οι κίνδυνοι του υπερβολικά χαμηλού Δείκτη Μάζας Σώματος

Αξιοποίηση της τεχνολογίας υγείας για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι θάνατοι στα νοσοκομεία και τα ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλότερα με τις γυναίκες γιατρούς

«Οι γυναίκες γιατροί ήταν πιθανότατα πιο προσεκτικές σε μη ιατρικούς παράγοντες, όπως η πρόσβαση στην κοινωνική υποστήριξη και στις κοινωνικές υπηρεσίες και άκουγαν περισσότερο για να εντοπίσουν παράγοντες πρόβλεψης δυσμενών εκβάσεων, όπως η κοινωνική απομόνωση, η αδυναμία πρόσβασης σε υπηρεσίες και τα προβλήματα που οδηγούν στην τήρηση των ιατρικών θεραπειών».

Η Δυτική Βιρτζίνια επιβεβαιώνει το πρώτο κρούσμα ιλαράς από το 2009

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ κατέγραψαν 113 περιπτώσεις έως τις 5 Απριλίου. Έχουν σημειωθεί επτά κρούσματα και τα περισσότερα κρούσματα στις ΗΠΑ —73%— συνδέονται με αυτές τις εξάρσεις. 

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.