Ρεπορτάζ Υγείας

Παράταση ζωής: Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μαύρου τσαγιού μπορεί να παρατείνει τη ζωή

Παράταση ζωής: Η κατανάλωση δύο φλιτζανιών μαύρου τσαγιού μπορεί να παρατείνει τη ζωή

Παράταση ζωής: Δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η κατανάλωση τουλάχιστον δύο φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης. Ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου (NCI) του NIH εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα ηλικίας 40 έως 69 ετών που εγγράφηκαν στη μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2006 και 2010.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που κάλυπταν δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο ζωής και την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των φλιτζανιών τσαγιού που έπιναν κάθε μέρα. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine τον Σεπτέμβριο διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον 2 φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα είχαν 9 έως 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όσους δεν έπιναν τσάι.

Η κατανάλωση τσαγιού συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις, ιδιαίτερα εγκεφαλικό και ισχαιμική καρδιακή νόσο. Αντίθετα, η μελέτη δεν βρήκε σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του μειωμένου κινδύνου θανάτου από καρκίνο ή αναπνευστική νόσο. «Τα αποτελέσματα ενισχύουν ότι το τσάι, συμπεριλαμβανομένου του μαύρου τσαγιού, μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής», λέει η ανώτερη συγγραφέας Δρ Erikka Loftfield του NCI. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη δεν απέδειξε ότι η κατανάλωση τσαγιού μείωσε άμεσα τον κίνδυνο θανάτου. Ούτε αξιολόγησε την ισχύ του τσαγιού ή το μέγεθος της μερίδας, που μπορεί να είναι σημαντικοί παράγοντες. Ως εκ τούτου, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί εάν η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται άμεσα με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Το τσάι είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα ποτά παγκοσμίως, επίσης δημοφιλές στις ΗΠΑ. Το 2021, οι Αμερικανοί κατανάλωναν σχεδόν 85 δισεκατομμύρια μερίδες τσαγιού, ή περισσότερα από 3,9 δισεκατομμύρια γαλόνια. Κάθε μέρα, περισσότερο από το μισό του αμερικανικού πληθυσμού πίνει τσάι, σύμφωνα με την Ένωση Τσαγιού των Η.Π.Α. Το τσάι συνδέεται με άλλα οφέλη για την υγεία. Ως πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών, το τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι η κατανάλωση μαύρου τσαγιού μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης σε ενήλικες με παχυσαρκία και τον κίνδυνο καρδιακών διαταραχών. Το ρόφημα θεωρείται επίσης ότι παίζει ρόλο στη μείωση του σωματικού βάρους και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5 "υγιεινές" συνήθειες που είναι πραγματικά κακές για εσάς

Οι επιστήμονες ανέτρεψαν τη γήρανση σε ποντίκια. Στους ανθρώπους;

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Έρευνα ανακάλυψε την επιμήκυνση ζωής μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής

ΕΟΔΥ: Η 30ή Μαρτίου έχει ανακηρυχτεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διπολικής Διαταραχής (World Bipolar Day), τιμώντας με αυτό τον τρόπο τους ασθενείς και τις οικογένειες τους, που βιώνουν τις επιπτώσεις της νόσου.

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.