Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Παραπληροφόρηση ΗΠΑ: Ποιους εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για τα νέα υγείας;

Παραπληροφόρηση ΗΠΑ: Ποιους εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για τα νέα υγείας;

Παραπληροφόρηση ΗΠΑ: Οι ψευδείς ισχυρισμοί έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν αβεβαιότητα σχετικά με πολύπλοκα θέματα δημόσιας υγείας, ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που ακούν.

Η παραπληροφόρηση για την υγεία και την ιατρική είναι ανεξέλεγκτη στις Ηνωμένες Πολιτείες, με πάρα πολλούς Αμερικανούς να παρουσιάζονται ψευδείς ισχυρισμοί και να αναρωτιούνται τι να πιστέψουν, αναφέρει μια νέα έρευνα. Τουλάχιστον 4 στους 10 ανθρώπους λένε ότι έχουν ακούσει 10 συγκεκριμένους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την COVID-19, την αναπαραγωγική υγεία και τη βία με όπλα, λέει η έρευνα του KFF.

Πολλοί δεν πιστεύουν τα fake news

Οι άνθρωποι που είπαν ότι οι ψευδείς ισχυρισμοί είναι «σίγουρα αληθινοί» κυμαίνονταν από μόλις 3% που πιστεύουν οπωσδήποτε ότι τα εμβόλια COVID έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν στειρότητα, έως και 18% που σίγουρα πιστεύουν ότι οι ένοπλοι σχολικοί φύλακες έχουν αποδειχθεί ότι αποτρέπουν τους πυροβολισμούς στα σχολεία. Δυστυχώς, περίπου τα μισά έως τρία τέταρτα του κοινού δεν είναι βέβαιο εάν οι 10 ψευδείς ισχυρισμοί είναι αληθινοί ή όχι, περιγράφοντάς τους είτε ως “πιθανώς αληθινές” ή “πιθανώς ψευδείς”.

Αυτό υποδηλώνει ότι αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί έχουν τη δύναμη να δημιουργήσουν αβεβαιότητα σχετικά με πολύπλοκα θέματα δημόσιας υγείας, ακόμη και όταν οι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που ακούν, αναφέρει η έκθεση του KFF. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πιστεύουν αληθινά στα ψέματα ή στα γεγονότα σχετικά με θέματα υγείας· βρίσκονται σε μπερδεμένη μέση», δήλωσε ο Ντρου Άλτμαν, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του KFF, σε δελτίο τύπου του οργανισμού. «Η αβεβαιότητα του κοινού τους αφήνει ευάλωτους στην παραπληροφόρηση, αλλά είναι επίσης η ευκαιρία να την καταπολεμήσουν».

Παραπληροφόρηση για τα εμβόλια, τον έλεγχο των γεννήσεων, τα όπλα

Το ένα τρίτο των ενηλίκων είπε ότι ο ψευδής ισχυρισμός ότι τα εμβόλια για την COVID έχουν προκαλέσει χιλιάδες αιφνίδιους θανάτους σε κατά τα άλλα υγιή άτομα είναι «σίγουρα» (10%) ή «μάλλον» (23%), σύμφωνα με την έρευνα. Οι μαύροι συμμετέχοντες ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν αυτήν την ψευδή δήλωση από τους λευκούς ερωτηθέντες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι και οι ανεξάρτητοι ήταν πιο πιθανό να το πράξουν από τους Δημοκρατικούς. Οι άνθρωποι με πτυχία κολεγίου ήταν λιγότερο πιθανό από εκείνους με λύκειο ή λιγότερο να πουν ότι αυτό είναι αλήθεια.

Περίπου το ένα τρίτο των ενηλίκων είπε επίσης ότι ο ψευδής ισχυρισμός ότι η χρήση αντισυλληπτικών όπως το χάπι ή το σπιράλ καθιστά πιο δύσκολο για τις περισσότερες γυναίκες να μείνουν έγκυες μόλις σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν είναι «σίγουρα» (5%) ή «πιθανώς» (29). %). Ενήλικες κάτω των 65 ετών, Ρεπουμπλικάνοι, ανεξάρτητοι και μαύροι και ισπανόφωνοι ενήλικες ήταν πιο πιθανό να πιστέψουν αυτόν τον ισχυρισμό από άλλους. Και όταν είπαν την ανακριβή δήλωση ότι οι άνθρωποι που έχουν πυροβόλα όπλα στο σπίτι είναι λιγότερο πιθανό να σκοτωθούν με όπλο, περίπου 4 στους 10 (42%) απάντησαν ότι ήταν «σίγουρα» (13%) ή «μάλλον» (29%) .

Οι ιδιοκτήτες όπλων είχαν περισσότερες πιθανότητες να πιστέψουν αυτόν τον ψευδή ισχυρισμό από τους μη κατόχους όπλων (55% έναντι 37%). Η έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι οι διαφορετικές πεποιθήσεις και αντιλήψεις είναι αυτό που συνιστά παραπληροφόρηση. Για παράδειγμα, όταν τους ζητήθηκε να περιγράψουν συγκεκριμένες παραπληροφορίες σχετικά με την COVID που έχουν ακούσει, οι άνθρωποι προσέφεραν εθελοντικά δηλώσεις που ήταν σε άμεση αντίφαση μεταξύ τους. Αυτά περιελάμβαναν στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την COVID και τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού.

Ποιον να εμπιστευτεί κάποιος;

Η έρευνα μέτρησε επίσης την εμπιστοσύνη των ανθρώπων σε διάφορες πηγές πληροφοριών για την υγεία και διαπίστωσε ότι οι γιατροί είναι οι πιο έμπιστοι. Περίπου το 93% είπε ότι εμπιστεύεται τους γιατρούς του τουλάχιστον αρκετά. Οι παραδοσιακές πηγές ειδήσεων λαμβάνουν επίσης επαρκή εμπιστοσύνη. Τα μεγαλύτερα ποσοστά λένε ότι θα είχαν τουλάχιστον λίγη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες υγείας που αναφέρουν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ειδήσεων (80%). ειδήσεις του εθνικού δικτύου (72%). και την τοπική τους εφημερίδα (72%).

Οι καλωδιακές ειδήσεις πήγαν χειρότερα, με μικρότερες μετοχές να εμπιστεύονται το CNN (58%). MSNBC (52%); Fox News (49%); Newsmax (25%); ή One America News Network (OANN) (22%). Περίπου τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν τουλάχιστον αρκετή εμπιστοσύνη στα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (67%) και στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (65%) για να κάνουν τις σωστές συστάσεις όσον αφορά θέματα υγείας. Οι Δημοκρατικοί είναι πιο πιθανό από τους ανεξάρτητους ή τους Ρεπουμπλικάνους να εμπιστευτούν τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας. Περίπου οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι εμπιστεύονται τόσο το CDC (49%) όσο και το FDA (54%).

Πηγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θεωρήθηκαν λιγότερο αξιόπιστοι. Περίπου το ένα τέταρτο (24%) των ενηλίκων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τουλάχιστον εβδομαδιαία για να βρουν πληροφορίες ή συμβουλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων μεριδίων Ισπανόφωνων και Μαύρων ενηλίκων και ατόμων σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Από οκτώ συγκεκριμένες πηγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι μισές (52%) θα εμπιστεύονταν τουλάχιστον λίγο τις πληροφορίες σχετικά με θέματα υγείας που έβλεπαν στο YouTube.

Λιγότεροι είπαν ότι θα εμπιστεύονταν τις πληροφορίες υγείας αν τις έβλεπαν στο Facebook (40%). X (πρώην Twitter) (29%); Instagram (27%) και άλλες πλατφόρμες. Επιπλέον, λιγότεροι από 1 στους 10 δήλωσαν ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις πληροφορίες υγείας από οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πηγές που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για τις ειδήσεις τους μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία τους στην παραπληροφόρηση, έδειξε η έρευνα. Λιγότεροι από τους μισούς (45%) των ενηλίκων είπαν ότι ένας από τους πέντε ψευδείς ισχυρισμούς για τον COVID και τα εμβόλια που παρουσιάστηκαν στην έρευνα ήταν «σίγουρα» ή «μάλλον» αληθινός.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Lil Tay: Φάρσα ή προϊόν hacking η είδηση του θανάτου της 14χρονης influencer;

"Σημαντική απειλή": Σε όλο τον κόσμο, οι γιατροί δίνουν μάχη με πλαστογράφους

Πώς μπορεί το διαδίκτυο να επηρεάσει τον προσωπικό μας χρόνο;

Οι εγκέφαλοι των εφήβων έλκονται από δημοφιλείς προκλήσεις social media

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότερα είδη κροτώνων, μεγαλύτερη περίοδος, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί «Το Ιλινόις είναι στην πρώτη γραμμή»

"Μετακινούνται σε πολλά μέρη και το Ιλινόις βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών. Λαμβάνουμε περισσότερα τσιμπούρια παντού. Έχουμε δει δεκαπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενειών που μεταδίδονται από κρότωνες. Είναι καιρός να το γνωρίζουμε. "

Συμβουλές για να ταξιδέψετε με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με αλτσχάιμερ

Ενημερώστε την αεροπορική σας εταιρεία ότι ταξιδεύετε με κάποιον που έχει προβλήματα μνήμης. Πείτε τους για τυχόν ανησυχίες για την ασφάλεια ή ειδικές ανάγκες σχετικά με το αγαπημένο σας πρόσωπο.

ΕΟΔΥ: 2 θάνατοι από Covid και 6 διασωληνωμένοι - ύφεση στη γρίπη

ΕΟΔΥ: Ο αριθμός των νέων εισαγωγών ήταν 117. Ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 81 και ο αριθμός των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2023 ήταν 636.

Η ετοιμότητα για τον ιό HPAI A(H5N1) διαφέρει από χώρα σε χώρα

«Οι προκλήσεις που αναφέρονται στην παρακολούθηση των εκτεθειμένων ατόμων και οι διαφορές στις αντιιικές συστάσεις υπογραμμίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί και να τυποποιηθεί η ετοιμότητα και η ανταπόκριση της δημόσιας υγείας στους ιούς HPAI A(H5N1) στις Η.Π.Α., ιδιαίτερα εάν αναφέρονται επιπρόσθετα συμβάντα μετάδοσης του ιού A(H5N1) από ζώο σε άνθρωπο», γράφουν οι συγγραφείς.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αναταραχή σε ένα αεροπλάνο; Πόσο πρέπει να ανησυχώ;

Ένας τρόπος για να κατανοήσετε δραστηριότητες με μικρούς, δυσνόητους κινδύνους είναι να συγκρίνετε τους κινδύνους τους με τους κινδύνους πιο οικείων δραστηριοτήτων. Αν το κάνουμε αυτό, τα δεδομένα δείχνουν πολύ ξεκάθαρα ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνο να οδηγείς αυτοκίνητο ή να οδηγείς μοτοσικλέτα παρά να ταξιδεύεις με αεροπλάνο.

Τα οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη του θηλασμού ποσοτικοποιήθηκαν

Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο μητρικός θηλασμός έχει σημαντικό όφελος για την υγεία και την οικονομία και ότι η αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων τα πρώτα χρόνια.

Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Close Icon