Ρεπορτάζ Υγείας

Πανεπιστήμιο Rutgers: Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Πανεπιστήμιο Rutgers: Πώς οι φροντιστές ατόμων με άνοια μπορούν να περιηγηθούν στις διακοπές

Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά - μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους.

Πανεπιστήμιο Rutgers: Αν και η περίοδος των διακοπών φέρνει χαρά σε πολλούς, μπορεί να σημαίνει πρόσθετο άγχος για τις οικογένειες που υποστηρίζουν ένα αγαπημένο πρόσωπο με απώλεια μνήμης Η Mary Catherine Lundquist, διευθύντρια προγράμματος του Care2Caregivers, μιας γραμμής βοήθειας για συμβουλευτική από ομοτίμους (800-424-2494) για φροντιστές ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ και συναφείς διαταραχές μνήμης που λειτουργεί από το Rutgers Behavioral Health Care, αναλύει πώς οι οικογένειες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις γιορτές.

Πώς πρέπει να προσεγγίσουν οι οικογένειες τις παραδοσιακές γιορτινές συγκεντρώσεις;

Εάν έχετε ένα μέλος της οικογένειάς σας με απώλεια μνήμης, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας. Οι τελετουργίες και οι παραδόσεις στις οποίες η οικογένειά σας μπορεί να συμμετείχε τα προηγούμενα χρόνια μπορεί να είναι αγχωτικές φέτος λόγω των αλλαγών στο αγαπημένο σας πρόσωπο. Η παρακολούθηση εκδηλώσεων όπως οι συναυλίες της κοινότητας ή οι μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορεί να είναι συντριπτική. Να είστε επιλεκτικοί στις δραστηριότητες που επιλέγετε και να έχετε ένα σχέδιο εξόδου σε περίπτωση που το αγαπημένο σας πρόσωπο αισθάνεται άβολα και πρέπει να φύγετε νωρίτερα. Βρείτε τρόπους που ταιριάζουν στην οικογένειά σας τώρα για να ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας βοηθούν να συνδεθείτε με το νόημα της εποχής, όπως το να μαγειρέψετε ένα παραδοσιακό πιάτο για να το απολαύσετε στο σπίτι, να τραγουδήσετε μαζί γιορτινά τραγούδια ή να παρακολουθήσετε μια αγαπημένη γιορτινή εκπομπή. Δεδομένου ότι τα άτομα με απώλεια μνήμης τα καταφέρνουν καλύτερα με τη δομή και την εξοικείωση, η διατήρηση κανονικών προγραμμάτων δραστηριοτήτων, ωρών φαγητού και ρουτίνας ύπνου μπορεί να βοηθήσει. Εάν θα σας επισκεφθεί η ευρύτερη οικογένεια, προσπαθήστε να κρατήσετε τις επισκέψεις σύντομες και με λίγα άτομα κάθε φορά. Παρουσιάστε τον εαυτό σας αντί να περιμένετε από το αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης να θυμάται ποιος είστε.

Πώς μπορούν οι φροντιστές να προετοιμάσουν τα μέλη της οικογένειας που ταξιδεύουν για τις αλλαγές στο αγαπημένο τους πρόσωπο;

Μιλήστε εκ των προτέρων με την οικογένειά σας που βρίσκεται εκτός πόλης και ενημερώστε τους ότι ο αγαπημένος τους μπορεί να είναι διαφορετικός από πέρυσι, ώστε να μην σοκαριστούν από τις αλλαγές. Να είστε συγκεκριμένοι. Πείτε, για παράδειγμα, “Δεν μιλάει πολύ”, “Μπορεί να κάνει τις ίδιες ερωτήσεις ξανά και ξανά” ή “Μπορεί να μην ξέρει ποιος είστε”. Συζητήστε κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να παρατηρήσουν, όπως το να περπατάει στο σπίτι, να χρειάζεται βοήθεια στη χρήση του μπάνιου ή να δυσκολεύεται όταν τρώει.

Ποιοι είναι οι καλύτεροι τρόποι με τους οποίους τα μέλη της οικογένειας μπορούν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με ένα αγαπημένο τους πρόσωπο κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης;

Οι γιορτές μπορεί να είναι θλιβερές στιγμές για τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν την απώλεια μνήμης επειδή συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα και οι άνθρωποι δεν είναι όπως ήταν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε τον χρόνο που έχουμε μαζί και να δημιουργήσουμε νέες συνδέσεις και αναμνήσεις. Όταν επισκέπτεστε κάποιον με απώλεια μνήμης, φέρτε μαζί σας μια τσάντα με κόλπα: σνακ, βιβλία ζωγραφικής, χειροτεχνίες, φωτογραφίες, αναμνηστικά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να συνδεθούμε μεταξύ μας, ακόμη και όταν ένα άτομο δεν μπορεί πλέον να μιλήσει ή να θυμηθεί μια κοινή ιστορία. Η μουσική -ιδιαίτερα το να τραγουδάμε τραγούδια μαζί- είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να μοιραστούμε μια εμπειρία. Παρόλο που οι άνθρωποι χάνουν την ικανότητα να συνομιλούν, η ικανότητά τους να τραγουδούν διατηρείται με έναν όμορφο τρόπο. Επιπλέον, οι γιορτές παρουσιάζουν μια σειρά από γνωστά κάλαντα.

Τα απτικά έργα, όπως το βάψιμο ή η παρασκευή μπισκότων, είναι άλλοι τρόποι για να απολαύσετε χρόνο μαζί. Ασχοληθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα με τρόπους που ταιριάζουν με τις ικανότητές τους: Ίσως μπορούν να κρατήσουν ένα μπολ ή να ανοίξουν ζύμη. Έχει ακόμη και νόημα αν απλά κάθονται στο τραπέζι ενώ οι άλλοι εκτελούν τις εργασίες. Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε μαζί κάρτες διακοπών και να χρησιμοποιήσετε τα οπτικά στοιχεία για να κάνετε μικρές συζητήσεις. Τα άτομα με άνοια μπορεί να χάσουν την ικανότητά τους να συνομιλούν. Οι καλεσμένοι και οι φροντιστές μπορούν να συνομιλούν, αλλά θα πρέπει να κάνουν τον αγαπημένο τους να αισθάνεται ότι συμπεριλαμβάνεται, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται. Μην αποφεύγετε να αναπολείτε τις αναμνήσεις, καθώς αυτό μπορεί να αποτελέσει παρηγοριά για τον φροντιστή. Ωστόσο, αποφύγετε να ρωτάτε τον αγαπημένο σας “Θυμάστε;” ή να περιμένετε να σας δώσει λεπτομέρειες από το παρελθόν. Είναι επίσης καλό να υπενθυμίζετε στο αγαπημένο σας πρόσωπο το όνομά σας και τη σχέση σας μαζί του από καιρό σε καιρό.

Πώς μπορούμε να στηρίξουμε την οικογένεια και τους φίλους των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας ή να έχουν πεθάνει;

Εάν γνωρίζετε κάποιον του οποίου ο αγαπημένος βρίσκεται σε οίκο ευγηρίας ή κάποιον που μπορεί να έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο από θάνατο φέτος, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά προσεγγίζοντας, καθώς αυτοί οι φίλοι πιθανότατα περνούν δύσκολες γιορτές. Τηλεφωνήστε τους για να ενημερωθείτε, στείλτε ένα χειρόγραφο σημείωμα, αφήστε λουλούδια ή τρόφιμα ή στείλτε ένα μήνυμα για να πείτε “σας σκέφτομαι”. Δώστε τους να καταλάβουν ότι επειδή το αγαπημένο τους πρόσωπο δεν είναι πια μαζί τους στο σπίτι, δεν είναι ξεχασμένο.

Πώς μπορούν τα μέλη της οικογένειας να μειώσουν το άγχος της φροντίδας κατά τη διάρκεια των διακοπών;

Αφήστε ό,τι σας προκαλεί άγχος! Δεν χρειάζεται να στολίσετε το σπίτι ή να αγοράσετε δώρα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μειώστε τις δαπάνες όπου μπορείτε. Το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο με απώλεια μνήμης και στους φροντιστές του είναι η παρουσία σας. Οι φροντιστές συχνά δεν βγαίνουν έξω και νιώθουν μοναξιά – μια κατάσταση που επιδεινώνεται με το να είναι όλη μέρα στο σπίτι με ένα άτομο που δεν μπορεί να ασχοληθεί μαζί τους. Ό,τι μπορείτε να κάνετε για να τους φτιάξετε τη μέρα τους είναι ευπρόσδεκτο, είτε φέρνοντάς τους ένα γεύμα είτε, ακόμα καλύτερα, προσφέροντας να μείνετε με το άτομο, ώστε ο φροντιστής να μπορέσει να παρευρεθεί σε μια οικογενειακή συγκέντρωση ή να αφιερώσει χρόνο στον εαυτό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η μουσική συμβάλλει στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ;

Διερεύνηση των δυνατοτήτων του ρομπότ Paro που μοιάζει με φώκια σε περιβάλλον φροντίδας ηλικιωμένων

Οι επιληπτικές κρίσεις πιθανόν συνδέονται με ταχύτερη επιβάρυνση της άνοιας

Τι δραστηριότητες συμβάλλουν θετικά στη νόσο του Αλτσχάιμερ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το  αυτοστίγμα επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης αίματος σε άτομα με διαβήτη τύπου 1

Αν και η διαπίστωση της συσχέτισης μεταξύ του αυτοστίγματος και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c είναι σημαντική, απαιτείται περαιτέρω διαχρονική έρευνα για να προσδιοριστεί εάν το αυτοστίγμα οδηγεί σε υποβέλτιστη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Yukiko Onishi MD, Ph.D., του Ινστιτούτου Ιατρικής Επιστήμης, Asahi Life Foundation, στο Τόκιο. "Αυτή η έρευνα υποστηρίζει και αναδεικνύει τη σημασία της εξάλειψης του αυτοστίγματος κατά τη θεραπεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 1".

H Κίνα λέει ότι οι θάνατοι από covid μειώθηκαν κατά σχεδόν 80 τοις εκατό

Η ανακοίνωση ήρθε κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης δημόσιας αργίας της Κίνας, της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, με τις αρχές να προειδοποιούν προηγουμένως ότι η περίοδος των μαζικών ταξιδιών και των κοινωνικών συγκεντρώσεων μπορεί να προκαλέσει νέα έξαρση των λοιμώξεων. Από την Τρίτη, περίπου 664 εκατομμύρια ταξίδια είχαν πραγματοποιηθεί σε εθνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής περιόδου της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, μετέδωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο CCTV, επικαλούμενο επίσημα στοιχεία.

Οι ανισότητες στην πρόσβαση στη μεταμόσχευση νεφρού μπορούν να μειωθούν μέσω μιας πολυεπίπεδης προσπάθειας βελτίωσης της ποιότητας, σύμφωνα με μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι παρεμβάσεις μείωσαν την ανισότητα των μεταμοσχεύσεων και αύξησαν την επιβίωση μετά τη μεταμόσχευση, αλλά κανένα από τα δύο αποτελέσματα δεν βρέθηκε στατιστικά σημαντικό. "Είμαι υπερήφανος για τα αποτελέσματα της επιβίωσης μετά τη μεταμόσχευση, ιδίως δεδομένου ότι τα ποσοστά αποδοχής οργάνων μας είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερα από τον εθνικό μέσο όρο", δήλωσε ο Δρ DuBay. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι, το κέντρο του είχε τις δεύτερες περισσότερες προσθήκες στη λίστα αναμονής στις ΗΠΑ.

Η όσφρησή σας θα μπορούσε να προβλέψει πόσο θα ζήσετε

Προσδόκιμο ζωής: Ένα απλό τεστ οσμής που διαρκεί μόνο λίγα λεπτά, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί ως πολύτιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του κινδύνου αδυναμίας ή ανθυγιεινής γήρανσης.

Απειλητικά email: Και πάλι φάρσα σε νοσοκομεία, στο αεροδρόμιο και σε εκκλησία

Απειλητικά email: Οκτώ νέα απειλητικά e-mail έφτασαν σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, έξι νοσοκομεία της Αττικής (Γεννηματάς, Παμμακάριστος, Ερρίκος Ντυνάν, Τζάνειο, Ευαγγελισμός και Παίδων) καθώς και σε μία εκκλησία, αλλά αποδείχτηκαν φάρσα.