Ρεπορτάζ Υγείας

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: “Δέσμευση των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών”

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: “Δέσμευση των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών”

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Εστιάζει στη συμμετοχή των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη ως βασική στρατηγική για την παροχή υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023 γιορτάζεται γύρω από το θέμα «Δέσμευση των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών», σε αναγνώριση του κεντρικού ρόλου που διαδραματίζουν οι ασθενείς, οι οικογένειές τους και οι φροντιστές τους στην προώθηση της ασφαλούς περίθαλψης, στη μείωση της βλάβης και στην πρόληψη θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν.

Με το σύνθημα «Ανυψώστε τη φωνή των ασθενών», η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών εστιάζει στη συμμετοχή των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη ως βασική στρατηγική για την παροχή υπηρεσιών υγείας με επίκεντρο τον άνθρωπο, τη μείωση του βάρους της αποφευχθείσας βλάβης, την ενίσχυση των συστημάτων υγείας, τη βελτίωση της απόδοσης των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και βελτίωση της ικανοποίησης των ασθενών, της ποιότητας ζωής και των αποτελεσμάτων υγείας.

Η βλάβη των ασθενών λόγω μη ασφαλούς φροντίδας είναι μια μεγάλη και αυξανόμενη παγκόσμια πρόκληση για τη δημόσια υγεία και μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Περίπου ένας στους 10 ασθενείς βλάπτεται λόγω μη ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης. Περισσότερο από το 50% αυτής της βλάβης μπορεί να προληφθεί. Μόνο σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, υπολογίζεται ότι συμβαίνουν 134 εκατομμύρια ανεπιθύμητες ενέργειες ετησίως λόγω μη ασφαλούς περίθαλψης στα νοσοκομεία που συμβάλλουν σε περίπου 2,6 εκατομμύρια θανάτους.

Σχεδόν το ήμισυ της βλάβης αποδίδεται σε φάρμακα, ακολουθούμενες από επεμβατικές κλινικές διαδικασίες, χειρουργικές επεμβάσεις, λοιμώξεις υγειονομικής περίθαλψης και διάγνωση. «Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός ασθενών βλάπτονται ή πεθαίνουν εξαιτίας της μη ασφαλούς υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Περιφέρειας της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι πλέον προφανές ότι η βλάβη μπορεί να μειωθεί εάν τεθούν σε εφαρμογή στρατηγικές και παρεμβάσεις αφοσίωσης των ασθενών», δήλωσε ο Δρ Ahmed Al-Mandhari, Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ανατολική Μεσόγειο.

Πέρα από την ανθρώπινη απώλεια, το οικονομικό βάρος της μη ασφαλούς φροντίδας είναι τεράστιο. Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η μη ασφαλής και κακής ποιότητας περίθαλψη οδηγεί σε απώλεια παραγωγικότητας από 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια έως 1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο. Επιπλέον, το κοινωνικό κόστος της βλάβης των ασθενών μπορεί να αποτιμηθεί σε 1 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Η ουσιαστική δέσμευση των ασθενών μπορεί να μειώσει το βάρος της βλάβης έως και 15%, εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο και, κατά συνέπεια, θα μπορούσε να ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πάνω από 0,7% ετησίως.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η συμμετοχή των ασθενών μειώνει τα λάθη και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και βελτιώνει τα αποτελέσματα υγείας, την παροχή υγειονομικής περίθαλψης, την ποιότητα της περίθαλψης και τη ζωή. Είναι επιτακτική η ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο στη συμμετοχή και την ενδυνάμωση των ασθενών, εμπλέκοντας αυτούς και τις οικογένειές τους στην ασφάλεια των ασθενών σε μια επιστημονική και στρατηγική προσέγγιση.

Ο τέταρτος στρατηγικός στόχος του «Παγκοσμίου Σχεδίου Δράσης για την Ασφάλεια των Ασθενών 2021–2030» αναφέρει ότι «Δέσμευση και ενδυνάμωση ασθενών και οικογενειών να βοηθήσουν και να υποστηρίξουν το ταξίδι προς ασφαλέστερη υγειονομική περίθαλψη» και το Πρόγραμμα Ασθενών για την Ασφάλεια των Ασθενών.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι προτεραιότητες του Πρωθυπουργού για την Υγεία

Νεογνική μεταμόσχευση νεφρού: Νέα ελπίδα στην κρίση της έλλειψης οργάνων

Παθολόγος σχεδιάζει ταχεία τεχνική για μικρές βιοψίες

Νέες κατευθυντήριες του CDC για τις μάσκες N95 εξοργίζει τους υγειονομικούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.