Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Φροντίδα ασθενών: Φροντιστές στη Βόρεια Ιρλανδία εκλιπαρούν για βοήθεια

Φροντίδα ασθενών: Φροντιστές στη Βόρεια Ιρλανδία εκλιπαρούν για βοήθεια

Φροντίδα ασθενών: Οι μη αμειβόμενοι φροντιστές στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να «ικετεύουν για βοήθεια» από τις υπηρεσίες υγείας.

Οι μη αμειβόμενοι φροντιστές στη Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να «ικετεύουν για βοήθεια» από τις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με μια ομάδα που εκπροσωπεί τους φροντιστές. Στην έκθεσή τους, ο Συνασπισμός Οργανώσεων Φροντιστών κάλεσε τα τμήματα του Stormont, τα καταπιστεύματα υγείας και τις δημόσιες υπηρεσίες να επιτύχουν μια νέα συμφωνία. Η ομάδα θέλει αυξημένη υποστήριξη και ευκαιρίες ανάπαυσης για τους φροντιστές.

Περίπου 20 φιλανθρωπικές οργανώσεις είπαν ότι στους ανθρώπους δεν προσφέρθηκε βοήθεια μέχρι να βρεθούν σε κρίση. Το Υπουργείο Υγείας είπε: «Ενώ η τρέχουσα δημοσιονομική θέση παραμένει εξαιρετικά προκλητική, το τμήμα συνεχίζει να βρίσκει τρόπους για να παρέχει υποστήριξη στους φροντιστές, όπου μπορούμε». Υπάρχουν περισσότερα από 220.000 άτομα που παρέχουν φροντίδα χωρίς αμοιβή για ένα άρρωστο ή ανάπηρο μέλος της οικογένειας ή φίλο σε όλη τη Βόρεια Ιρλανδία – που αντιπροσωπεύει ένα στα οκτώ άτομα, σύμφωνα με το Carers NI.

Η έκθεση άκουσε μαρτυρίες από περισσότερους από 240 μη αμειβόμενους φροντιστές και ανέφερε ότι πολλοί από εκείνους που φρόντιζαν άρρωστα αγαπημένα τους πρόσωπα έφτασαν σε «οριακό σημείο λόγω μιας κλήρωσης υποστήριξης με ταχυδρομικό κώδικα». Είπε ότι οι υπηρεσίες είτε «αποτυγχάνουν» ή «δεν ικανοποιούν» τις ανάγκες των φροντιστών.

«Εξαντλητικός τρόπος ζωής»

Η Μπάρμπαρα Μόροου είπε στο BBC News NI ότι η φροντίδα των δύο παιδιών της, που είναι και τα δύο αυτιστικά, γίνεται «άδικα δύσκολη» από εκείνους που προορίζονται να προσφέρουν υποστήριξη. «Υπάρχει σαφής έλλειψη ιατρικής περίθαλψης, οικονομικής υποστήριξης ή οποιασδήποτε μορφής κυβέρνησης ή δημόσιας αναγνώρισης για τη θέση στην οποία βρέθηκα», είπε.

Η κυρία Morrow, η οποία ζει στο County Down, πρόσθεσε ότι κάθε πτυχή της φροντίδας των παιδιών της ήταν μια «μάχη» και είναι ένας «εξαντλητικός τρόπος ζωής». Πρόσθεσε ότι η ζωή ως φροντιστής θα μπορούσε να είναι «μοναχική». Ο Κρεγκ Χάρισον, ο πρόεδρος της ομάδας του συνασπισμού, είπε ότι η πολύ κοινή εμπειρία μεταξύ των φροντιστών από όλα τα υπόβαθρα και ηλικίες ήταν να «απογοητεύονται άσχημα» από το Stormont και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Είπε ότι οι φροντιστές, που εξοικονομούν το δημόσιο ταμείο δισεκατομμυρίων λιρών ετησίως, αναμένεται να «στηρίζουν ήσυχα το σύστημα υγείας και κοινωνικής φροντίδας με ελάχιστη έως καθόλου υποστήριξη». Ο κ. Χάρισον, ο οποίος έγραψε την έκθεση, είπε ότι οι φροντιστές «δίνουν τόσα πολλά και δεν πρέπει να τους ζητείται να θυσιάσουν τη δική τους ευημερία, να ζουν στη φτώχεια και να παραιτούνται από κάθε είδους ποιότητα ζωής σε αντάλλαγμα».

Και πρόσθεσε: «Οι απλήρωτοι φροντιστές μας χρειάζονται μια νέα συμφωνία από το Stormont για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να προσφέρουν την υποστήριξη που χρειάζονται απεγνωσμένα, όχι μόνο στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής περίθαλψης, αλλά και στην πρόνοια, τη στέγαση, την απασχόληση και όχι μόνο.»

Η έκθεση ανέφερε ότι ήταν απαραίτητο να γίνουν σωστά τα πακέτα κοινοτικής φροντίδας και ότι οι φροντιστές αντιμετωπίζονταν ως ειδικοί συνεργάτες. Υπογραμμίζει ότι η υγεία και η ευημερία ενός φροντιστή πρέπει επίσης να προστατεύονται και να αντιμετωπίζονται τυχόν οικονομικές δυσκολίες. Η έκθεση κάνει μια σειρά από συστάσεις:

  • για τη βελτίωση της αμοιβής και των όρων και προϋποθέσεων των εργαζομένων κοινωνικής πρόνοιας
  • δημιουργία περιφερειακού μητρώου φροντιστών και κατάρτισης για όλο το προσωπικό υγείας, κοινωνικής περίθαλψης και του σχετικού δημόσιου τομέα σχετικά με τον εντοπισμό των φροντιστών και την προσθήκη τους στο μητρώο
    για το καθήκον των φορέων υγείας και κοινωνικής πρόνοιας να αντιμετωπίζουν τους μη αμειβόμενους φροντιστές ως ειδικούς συνεργάτες στη φροντίδα του ατόμου που φροντίζουν
  • περισσότερο φιλικές προς τους φροντιστές κουλτούρες στο χώρο εργασίας από τους εργοδότες
  • νομοθεσία για να καταστήσει τα ευέλικτα αιτήματα εργασίας δικαίωμα για τους εργαζόμενους φροντιστές
  • να μεταρρυθμίσει και να χρηματοδοτήσει την παροχή προσβάσιμων και κατάλληλων κοινωνικών κατοικιών και να υποστηρίξει εγκαταστάσεις διαβίωσης για άτομα με αναπηρία/άρρωστη υγεία και φροντιστές

Υποστήριξη για Φροντιστές

Το Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι «αναγνωρίζει τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι φροντιστές στην κοινωνία μας και δεσμεύεται να ευαισθητοποιήσει τον ρόλο και να διασφαλίσει ότι οι φροντιστές συνεχίζουν να υποστηρίζονται και να εκτιμώνται».  Ωστόσο, προσέθεσε ότι λόγω «σημαντικών δημοσιονομικών προκλήσεων» «δεν μπόρεσε ακόμη να διαθέσει τους απαραίτητους πόρους για την αναθεώρηση και την ενημέρωση της Στρατηγικής Φροντιστών».

Επισήμανε ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Robin Swann ξεκίνησε ένα Ταμείο Υποστήριξης για Φροντιστές τον Μάρτιο του 2021 ως «αναγνώριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι φροντιστές». «Κατά τη διάρκεια ζωής του ταμείου, περίπου 4 εκατομμύρια λίρες έχουν απονεμηθεί σε περισσότερα από 100 έργα για να βοηθηθούν και να υποστηριχθούν μη αμειβόμενοι φροντιστές στην κοινότητά μας», ανέφερε το τμήμα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Webinar αφιερωμένο στη νέα καμπάνια “Κάνε τη σωστή ερώτηση”

Συνέδριο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης στην Ογκολογία: Κατανοώντας την Ανάγκη - Διερευνώντας το Κενό στην Πάτρα

Βραβείο για καμπάνια ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανεπάρκεια

Ποια παιδιά κινδυνεύουν με αυτοτραυματισμό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σουδάν: Ο πόλεμος βυθίζει τη χώρα σε βαθύτερο χάος

Σουδάν: Η ανθρωπιστική έκκληση υπό την ηγεσία του ΟΗΕ 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι «θλιβερά υποχρηματοδοτούμενη», καθώς μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί μόνο 441 εκατομμύρια δολάρια - 16 τοις εκατό.

Παιδική παχυσαρκία: Με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας η ημερίδα του ΠΟΥ Ευρώπης

Παιδική παχυσαρκία: Η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι η κοιτίδα της διάσημης μεσογειακής διατροφής, αντιμετωπίζει ανησυχητικά υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας στους νέους της.

Άδωνις Γεωργιάδης: Το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων

Άδωνις Γεωργιάδης: Mε τις προτεινόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες τίθεται το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία Τραπεζών Ιστών και Κυττάρων, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας προς την οδηγία 2004/23/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 31.3.2004.

Παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ.Α για ακραία βία δικηγόρου κατά της συζύγου του

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, η γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα δεν δέχθηκε την εκδοχή του ζευγαριού. Επέμεινε ότι η γυναίκα έχει τραυματιστεί και ότι τα τραύματά της προέρχονται από ανθρώπινο χέρι.

Close Icon