Ρεπορτάζ Υγείας

Ώρα Ευρώπη: Ένας στους τέσσερις με προβλήματα υγείας έως και ένα μήνα από την αλλαγή

Ώρα Ευρώπη: Ένας στους τέσσερις με προβλήματα υγείας έως και ένα μήνα από την αλλαγή

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί.

Ώρα Ευρώπη: Το ένα τέταρτο των Γερμανών έχει ήδη παρουσιάσει παράπονα για την υγεία του μετά την αλλαγή της ώρας. Αυτό προκύπτει από μια νέα έρευνα της DAK. Σε έναν στους τέσσερις, τα συμπτώματα διαρκούν έως και ένα μήνα. Τα ρολόγια θα αλλάξουν τα ξημερώματα της Κυριακής. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας της Forsa που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο Αμβούργο για λογαριασμό της DAK-Gesundheit. Για σχεδόν τους μισούς από τους ερωτηθέντες (49%), τα προβλήματα υγείας διαρκούν έως και μία εβδομάδα, ενώ για έναν στους τέσσερις ακόμη και έως και ένα μήνα. Την Κυριακή, τα ρολόγια τίθενται προς τα εμπρός από τις δύο στις τρεις η ώρα τη νύχτα. Από τότε, η θερινή ώρα θα ισχύσει και πάλι σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την έρευνα, το 25% έχει αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας στο παρελθόν μετά την αλλαγή του ρολογιού του. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η κόπωση και η εξάντληση (85%), ενώ ακολουθούν οι διαταραχές του ύπνου (63%), η δυσκολία συγκέντρωσης (36%) και η ευερεθιστότητα (32%).

Σχεδόν ένας στους πέντε (19 %) έχει ήδη αργήσει να πάει στη δουλειά του το πρωί λόγω της αλλαγής της ώρας. Το 16% αναφέρει καταθλιπτική διάθεση μετά την αλλαγή της ώρας. Οι γυναίκες επηρεάζονται από προβλήματα υγείας πολύ συχνότερα (32%) από ό,τι οι άνδρες (19%). Περισσότερα από τα τρία τέταρτα (76%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η αλλαγή της ώρας είναι περιττή και πρέπει να καταργηθεί. Η πλειοψηφία του 55% τάσσεται υπέρ της μόνιμης διατήρησης της θερινής ώρας, ιδίως όσοι έχουν επικερδή απασχόληση. Μόνο το 37% θα ήθελε να διατηρηθεί η χειμερινή ώρα και συνεπώς η κανονική ώρα. Το ινστιτούτο έρευνας γνώμης Forsa πραγματοποίησε έρευνα από 22 Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου συνολικά σε 1008 άτομα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδίαζε μάλιστα να τερματίσει τη μετάβαση στη θερινή ώρα ήδη από το 2018 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σχετικό σχέδιο νόμου. Ωστόσο, τα σχέδια έχουν ανασταλεί λόγω διαφορετικών θέσεων μεταξύ των κρατών μελών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει διαφωνία κυρίως σχετικά με το ποια ώρα θα πρέπει να ισχύει στο μέλλον, η θερινή ή η κανονική ώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εαρινή Ισημερία 2023: Έφτασε η πρώτη ημέρα της άνοιξης

Ζευγάρι φυσικών υποστηρίζει τη συνέχιση της αλλαγής της ώρας στις ΗΠΑ

Αλλαγή ώρας 2022 - Πότε γυρνάμε τα ρολόγια μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.