Ρεπορτάζ Υγείας

Όπλα βία: Γιατί ο εξευγενισμός ωθεί σε περισσότερη βία από όπλα;

Όπλα βία: Γιατί ο εξευγενισμός ωθεί σε περισσότερη βία από όπλα;

Όπλα βία: Νέα έρευνα αμφισβητεί τις υποθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του εξευγενισμού στην ασφάλεια της κοινότητας.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις υποθέσεις σχετικά με τον αντίκτυπο του εξευγενισμού στην ασφάλεια της κοινότητας, με τα ευρήματα να υποδεικνύουν την κοινωνική αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει πιθανότατα συμβάλλει στην αρχική αύξηση της βίας με όπλα. Μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα στο JAMA Surgery διαπίστωσε ότι το ποσοστό επίπτωσης τραυματισμών από πυροβόλα όπλα σε γειτονιές που χαρίζουν όπλα ήταν 62% υψηλότερο μεταξύ 2014 και 2019 από ό,τι σε γειτονιές με παρόμοια κοινωνικοοικονομικά χαρακτηριστικά.

Εξευγενισμός και βία με όπλα

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 60.000 αστικές απογραφές στις Η.Π.Α. μεταξύ 2010 και 2019, με τους ερευνητές να εξετάζουν επίσης δεδομένα τραυματισμών από πυροβόλα όπλα για το 2014 έως το 2019. Ως ευγενική γειτονιά ορίστηκε αυτή που βρίσκεται σε κεντρικό τμήμα μιας πόλης όπου για τουλάχιστον δύο συνεχόμενα χρόνια η διάμεση τιμή στέγης που ανατιμήθηκε πάνω από τη διάμεση αξία των νοικοκυριών για την περιοχή και το διάμεσο εισόδημα των νοικοκυριών ήταν στο ή κάτω από το 40ο εκατοστημόριο της διάμεσης περιφερειακής αξίας.

Η μελέτη προσδιόρισε περισσότερες από 14.000 απογραφές ως ευγενικές, επηρεάζοντας περίπου 57 εκατομμύρια κατοίκους ετησίως. Οι ερευνητές συνέκριναν τις αλλαγές στα ποσοστά τραυματισμού από πυροβόλα όπλα σε γειτονιές εξευγενισμένες με εκείνες σε γειτονιές χαμηλού και υψηλού εισοδήματος μη εξευγενισμένες γειτονιές και βρήκαν «μια απότομη αύξηση του ποσοστού τραυματισμού από πυροβόλο όπλο ταυτόχρονα με τη διαδικασία εξευγενισμού», σύμφωνα με τη μελέτη.

«Για παράδειγμα, μεταξύ 1 και 5 ετών μετά τον εξευγενισμό, η συχνότητα τραυματισμού από πυροβόλο όπλο αυξήθηκε περισσότερο από 6 φορές», λέει η μελέτη. Ο ενεργός εξευγενισμός συνδέθηκε επίσης με μια πρόσθετη αύξηση 26% στη συχνότητα των τραυματισμών από πυροβόλα όπλα πάνω από μια βασική αύξηση που παρατηρήθηκε σε γειτονιές που δεν φυλάσσονται.

«Στα πρώτα χρόνια του εξευγενισμού υπάρχει μια αύξηση της βίας με πυροβόλα όπλα που σχετίζεται», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ Sarabeth Spitzer, κάτοικος γενικής χειρουργικής στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη και συνεργάτης πρόληψης τραυματισμών στο Brigham and Women’s Gillian Reny. Stepping Strong Center for Trauma Innovation. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα γιατί μας επιτρέπει να στοχεύσουμε δυνητικά γειτονιές υψηλού κινδύνου που ενδέχεται να κινδυνεύουν να παρουσιάσουν έξαρση της βίας με πυροβόλα όπλα».

Η μελέτη σημειώνει ότι οι περιορισμοί της βάσης δεδομένων εμπόδισαν τους ερευνητές να εξετάσουν την πρόθεση που συνδέεται με τραυματισμούς από πυροβόλα όπλα, αλλά δείχνει ότι η συχνότητα τέτοιων τραυματισμών σε οικιστικές γειτονιές μετά από λίγο άρχισε να μειώνεται και να σταθεροποιείται.

«Για εμάς, αυτή (η μελέτη) είναι ένας δείκτης ότι οι κοινότητες είναι πραγματικά σημαντικές και ότι οι κοινότητες αποτελούν μέρος της λύσης για την πρόληψη της ένοπλης βίας», λέει η συν-συγγραφέας της μελέτης Molly Jarman, διευθύντρια του Προγράμματος Πρόληψης Τραυματισμών στο Stepping Strong Center. «Οι άνθρωποι χτίζουν σχέσεις και τακτοποιούνται σε έναν ρυθμό με τους ανθρώπους που βλέπουν καθημερινά στις γειτονιές τους. Εάν αρχίσετε να αλλάζετε ποιος ζει πού και ποιος αλληλεπιδρά με ποιον, τότε οι εντάσεις που μπορεί να έχουν διαχειριστεί καλά ξαφνικά ξεσπούν».

Ο εξευγενισμός είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Αν και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο κατά την εξέταση ζητημάτων όπως το ποσοστό φτώχειας, οι αξίες του σπιτιού και τα ποσοστά εγκληματικότητας, η νέα μελέτη λέει ότι «μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναστάτωση και αλλαγές των κοινωνικών κανόνων που μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την προηγούμενη κοινωνική δομή, καθώς οι προηγούμενοι κάτοικοι αντιμετωπίζουν αυξανόμενα κόστη. όλο και πιο περιορισμένη στέγαση και το άγχος που σχετίζεται με την πιθανή μετακίνηση σε νέες κοινότητες».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεπερνιέται το μετατραυματικό στρες μετά από πυροβολισμό;

Η σύλληψη,τα όπλα & μαχαίρια του συνδικαλιστή στο Νοσοκομείο ‘’Σωτηρία’’

Ποιους εμπιστεύονται οι Αμερικανοί για τα νέα υγείας;

Οι αυτοκτονίες στις ΗΠΑ έφτασαν σε υψηλό όλων των εποχών πέρυσι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Παύεται από τα καθήκοντά της η Διοικήτρια του Γ.Ν ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνέχεια στις εκκαθαρίσεις των νοσοκομείων εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, αφού στις αρχές του περασμένου μήνα «καρατομήθηκε» η διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου νοσοκομείου «Αγία Όλγα» στη Νέα Ιωνία.

Θεσσαλία - Το ύψος των αποζημιώσεων μετά από έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 70.885 ευρώ, ενώ το μέσο ποσοστό (‰) της ζημιάς επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων μόνο των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 20,11‰.

Γάζα - Ελπίδες για παράταση της παύσης των εχθροπραξιών κατά δύο με τρεις ημέρες

Υπέρ της παράτασης της παύσης των εχθροπραξιών κατά δύο με τρείς ημέρες τάσσεται και η Χαμάς, όπως δήλωσαν εκπρόσωποί της στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Κι ενώ οι σχετικές συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, ο Καταριανός πρωθυπουργός δήλωσε στους Financial Times ότι η Χαμάς πρέπει να εντοπίσει 40 ομήρους, οι οποίοι κρατούνται από άλλες ομάδες σε διάφορα σημεία στη Γάζα.