Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΙΣΘ: Η βία κατά των γιατρών εντείνεται το τελευταίο διάστημα

ΙΣΘ: Η βία κατά των γιατρών εντείνεται το τελευταίο διάστημα

ΙΣΘ: Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας.

Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γιατρών με ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη, στην ιστοσελίδα του συλλόγου / Η βία κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να αποτελέσει ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές».

«Η βία κατά των γιατρών… εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, το χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας».

Αυτό επεσήμανε σε ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ η Ελπίς Χοχλιούρου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος -Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο»-Γενική Γραμματέας Ιατρών ΕΣΥ και Μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ. Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα άρχισε η καταγραφή όλων των περιστατικών βίας κατά των γιατρών χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα, από τον ίδιο τον σύλλογο, σε ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ τονίζοντας ότι «με τη συνεργασία όλων ευελπιστούμε στη διεκδίκηση όσων μας αναλογούν και κυρίως στην υποστήριξη συναδέλφων που μας χρειάζονται στον καθημερινό τους αγώνα».

Να θυμίσουμε ότι ο κ Νίτσας τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ζητήσει εγγράφως από το υπουργείο υγείας να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης, ώστε κάθε είδους βία στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας απέναντι σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως ελεγκτές ΔΟΥ, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων.

Ο κ Νίτσας είχε ζητήσει οι επιθέσεις ΚΑΙ εναντίον λειτουργών της υγείας να χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα για να αποτελούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ενέργειες, να επισύρουν τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες και να διώκονται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης.

Όχι στη βία στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές υγείας

Η πρώτη θεματική ενότητα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, αφορούσε στη γνωστοποίηση του φαινομένου της βίας κατά των γιατρών από… γιατρούς της πρώτης γραμμής, ώστε να μην πάρει τη μορφή «επιδημίας» καθώς και στην κατανόηση και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του. Στη συζήτηση που μεταδόθηκε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του ΙΣΘ πήραν μέρος οι:

  • Βασίλειος Ντούρος Διευθυντής ΤΕΠ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Βάιος Νταφούλης. Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Λήδα Κοβάτση, Ιατροδικαστής, Καθηγήτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
  • Δημήτριος Δανιήλ, Ψυχίατρος, Επικουρικός Ιατρός Ψυχιατρική Κλινική Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Γραμμή ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας για τους πλημμυροπαθείς – Πόσα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών έχουν καταγραφεί

ΔΟΘ: Νέος οδηγός για τη διατροφή ατόμων με θαλασσαιμία και σπάνιες αναιμίες

Ε. Ορφανού: ‘Μετά το χειρουργείο ο καρκίνος  είχε  φύγει από πάνω μου ‘

Βαρτζόπουλος: Αλλάζουν θεμελιωδώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα μέτρα που θα ληφθούν μετά την εμφάνιση πανώλης στα αιγοπρόβατα;

Πανώλη αιγοπρόβατα: Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των κτηνιάτρων του ΥΠΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων

Ο περιφερειάρχης ζητά να κυρηχθεί η Θεσσαλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Πανώλη Θεσσαλία: Διαδοχικές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και εκπροσώπους παραγωγών, μετά την ανακάλυψη νέου κρούσματος πανώλης των μικρών μηρυκαστικών σε εκτροφή αιγοπροβάτων

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Close Icon