Ρεπορτάζ Υγείας

ΙΣΘ: Η βία κατά των γιατρών εντείνεται το τελευταίο διάστημα

ΙΣΘ: Η βία κατά των γιατρών εντείνεται το τελευταίο διάστημα

ΙΣΘ: Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας.

Νίκος Νίτσας πρόεδρος ΙΣΘ: «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε την καταγραφή των περιστατικών βίας κατά των γιατρών με ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη, στην ιστοσελίδα του συλλόγου / Η βία κατά γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού να αποτελέσει ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές».

«Η βία κατά των γιατρών… εντείνεται το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ποσοστό που κυμαίνεται από 8% έως 38% των επαγγελματιών υγείας, ανάλογα με τη χώρα, την ειδικότητα, το χώρο εργασίας και το ωράριο, έχει υποστεί σωματική βία σε κάποια στιγμή της εργασίας του. Επίσης, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι το 62% των επαγγελματιών υγείας έχει εκτεθεί σε κάποια μορφή βίας».

Αυτό επεσήμανε σε ενημερωτική εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ η Ελπίς Χοχλιούρου, Παιδίατρος-Νεογνολόγος-Εντατικολόγος -Διευθύντρια ΜΕΘ Παίδων Γ.Ν.Θ «Ιπποκράτειο»-Γενική Γραμματέας Ιατρών ΕΣΥ και Μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ. Πρόσθεσε ότι με πρωτοβουλία του προέδρου του ΙΣΘ Νίκου Νίτσα άρχισε η καταγραφή όλων των περιστατικών βίας κατά των γιατρών χωρίς γραφειοκρατικά ή άλλα προσκόμματα, από τον ίδιο τον σύλλογο, σε ειδική φόρμα, εύκολα προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του ΙΣΘ τονίζοντας ότι «με τη συνεργασία όλων ευελπιστούμε στη διεκδίκηση όσων μας αναλογούν και κυρίως στην υποστήριξη συναδέλφων που μας χρειάζονται στον καθημερινό τους αγώνα».

Να θυμίσουμε ότι ο κ Νίτσας τον Φεβρουάριο του 2019 είχε ζητήσει εγγράφως από το υπουργείο υγείας να λάβει άμεσα μέτρα προστασίας των γιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα. Επίσης, να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες, σε συνεργασία με το υπουργείο δικαιοσύνης, ώστε κάθε είδους βία στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας απέναντι σε γιατρούς και προσωπικό να αποτελεί ιδιώνυμο αδίκημα με αυστηρότατες ποινές.

Σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες κατηγορίες εργαζομένων, όπως ελεγκτές ΔΟΥ, όποιος επιτίθεται, απειλεί, εξυβρίζει, προσβάλλει την προσωπικότητα ή προκαλεί σωματική βλάβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους, διώκεται με βάση ειδικές διατάξεις του ποινικού κώδικα, δηλαδή αυτές που ισχύουν για τις επιθέσεις εναντίον αστυνομικών ή λιμενικών υπαλλήλων.

Ο κ Νίτσας είχε ζητήσει οι επιθέσεις ΚΑΙ εναντίον λειτουργών της υγείας να χαρακτηρίζονται ιδιώνυμο αδίκημα για να αποτελούν ιδιαιτέρως επιβαρυντικές ενέργειες, να επισύρουν τις μέγιστες προβλεπόμενες ποινές για τους δράστες και να διώκονται αυτεπάγγελτα, χωρίς να απαιτείται κατάθεση μήνυσης.

Όχι στη βία στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές υγείας

Η πρώτη θεματική ενότητα, στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης της ΔΕΘ, αφορούσε στη γνωστοποίηση του φαινομένου της βίας κατά των γιατρών από… γιατρούς της πρώτης γραμμής, ώστε να μην πάρει τη μορφή «επιδημίας» καθώς και στην κατανόηση και στην έγκαιρη αντιμετώπιση του. Στη συζήτηση που μεταδόθηκε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του ΙΣΘ πήραν μέρος οι:

  • Βασίλειος Ντούρος Διευθυντής ΤΕΠ Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Βάιος Νταφούλης. Παιδοψυχίατρος, Διευθυντής της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
  • Λήδα Κοβάτση, Ιατροδικαστής, Καθηγήτρια Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ
  • Δημήτριος Δανιήλ, Ψυχίατρος, Επικουρικός Ιατρός Ψυχιατρική Κλινική Γ.Ν.Θ «Γ. Παπανικολάου»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γραμμή ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας για τους πλημμυροπαθείς – Πόσα κρούσματα μολυσματικών ασθενειών έχουν καταγραφεί

ΔΟΘ: Νέος οδηγός για τη διατροφή ατόμων με θαλασσαιμία και σπάνιες αναιμίες

Ε. Ορφανού: ‘Μετά το χειρουργείο ο καρκίνος  είχε  φύγει από πάνω μου ‘

Βαρτζόπουλος: Αλλάζουν θεμελιωδώς οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.

Τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Χολέρα: Η χολέρα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μη ασφαλών τροφίμων ή νερού.

Παρατείνεται η αναβολή έναρξης μαθημάτων στη Θεσσαλία μέχρι την Πέμπτη

Κλειστά σχολεία Θεσσαλία: Κλειστά θα μείνουν για τρεις ημέρες και τα σχολεία στη Μαγνησία. Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και όχι αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο.

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.