Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη και τη θεραπεία του

Τέλος, είπε ότι τόσο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης όσο και οι ασθενείς πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν υπάρχει διάγνωση Σακχαρώδη  διαβήτη  κύησης GDM για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης κύησης αυξάνεται: Νέα μελέτη του CDC εντοπίζει αύξηση 30% στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Πενσυλβάνια παρέχει υποστήριξη σε έγκυες γυναίκες Ο ιδρυτικός διευθυντής της Real Alternatives, Kevin Bagatta, προσχώρησε στο «Fox & Friends» για να συζητήσει το πρόγραμμα και πώς το κράτος υποστηρίζει τις γυναίκες στο ταξίδι τους προς τη μητρότητα. Ο διαβήτης κύησης είναι ένας τύπος διαβήτη που μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες που δεν είχαν ήδη διαβήτη. Είναι σε άνοδο — και οι ειδικοί ανησυχούν. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επεσήμαναν σε μια νέα μελέτη ότι υπήρξε αύξηση 30% στον σακχαρώδη διαβήτη κύησης (ΣΔΚ) – τον επίσημο όρο για τον διαβήτη κύησης – μεταξύ των γυναικών που γέννησαν μεταξύ του 2016 και 2020.

Ο οργανισμός σημείωσε ότι το ποσοστό διαβήτη κύησης έχει αυξηθεί με την αύξηση της ηλικίας της μητέρας, του δείκτη μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη και του πλουραλισμού, που σημαίνει τον αριθμό των ζωντανών γεννήσεων ανά εγκυμοσύνη (δίδυμα, τρίδυμα κ.λπ.).

Τα ποσοστά διαβήτη κύησης κυμαίνονταν από 4,7% στο Μισισιπή έως και 12,6% στην Αλάσκα το 2020, σύμφωνα με τη μελέτη CDC. «Περίπου το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2», ανέφερε το CDC.

Το ποσοστό του σακχαρώδους διαβήτη κύησης (GDM) ποικίλλει ανάλογα με τη φυλή της μητέρας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του CDC.

Είπε επίσης ότι το ποσοστό του σακχαρώδους διαβήτη κύησης GDM διέφερε ανάλογα με τη φυλή της μητέρας, με το υψηλότερο ποσοστό στις μη Ισπανόφωνες Ασιάτισσες στο 14,9% και το χαμηλότερο στις μη Ισπανόφωνες μαύρες γυναίκες με 6,5% μεταξύ των έξι μεγαλύτερων ομάδων φυλής και ισπανικής καταγωγής που μελετήθηκαν, σύμφωνα με στην πρόσφατη έκθεση.

Η δραστηριότητα της ινσουλίνης εξασθενεί «κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ορμόνες της μητέρας «ανταγωνίζονται» με τις ορμόνες που παράγονται από τον πλακούντα και προκαλούν αποδυνάμωση ή λιγότερο ευαίσθητη τη δραστηριότητα της ινσουλίνης», δήλωσε η Sue-Ellen Anderson-Haynes, εθνική εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, που έχει την έδρα της στο Σικάγο.

«Όταν συμβαίνει αυτό, η μητέρα δεν μπορεί να διατηρήσει τα σάκχαρα στο αίμα σε ένα φυσιολογικό εύρος και συχνά χρειάζεται ιατρική παρέμβαση για να τα διατηρήσει σταθερά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης». «Αυτό ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη», πρόσθεσε.

Υπάρχουν βασικά βήματα που μπορούν να γίνουν για να προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε εκ των προτέρων. Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τρόποι μείωσης του κινδύνου εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη κύησης GDM περιλαμβάνουν την αναζήτηση καθοδήγησης ενός εγγεγραμμένου διαιτολόγου διατροφολόγου (RDN) για να βοηθήσει με αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής για την ασφαλή μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είπε η Anderson-Haynes.

Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι το κλειδί

Ενθαρρύνει τις γυναίκες – πριν μείνουν έγκυες – να διατηρούν ένα υγιές βάρος «τρώγοντας θρεπτικά τρόφιμα και κάνοντας τακτική σωματική δραστηριότητα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας», κάτι που μπορεί «να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη κύησης GDM».

Επίσης, «να προσέχετε τα τρόφιμα που τρώτε», είπε. Δοκιμάστε “περιορίστε τα τηγανητά τρόφιμα, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα όπως πατατάκια, τηγανητές πατάτες, επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το άσπρο ρύζι, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά – ιδιαίτερα κορεσμένα λιπαρά – επεξεργασμένα κρέατα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετη ζάχαρη, όπως ποτά με ζάχαρη”, πρόσθεσε η Anderson-Haynes. Είναι πάντα συνετό να τρώτε «μια ισορροπημένη διατροφή με δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, εναλλακτικά γαλακτοκομικά ή γαλακτοκομικά και πρωτεϊνούχα τρόφιμα».

Είπε ότι η διατροφική διαχείριση του GDM είναι κάπως παρόμοια με αυτή του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 (που προκαλείται από μια αυτοάνοση αντίδραση στην οποία το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη) — καθώς και με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (που προκαλείται από αντίσταση στην ινσουλίνη λόγω αύξησης βάρους και παραγόντων τρόπου ζωής).

Το είδος των τροφών που προτείνει είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, υγιεινά διαιτητικά λίπη, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (ή εναλλακτικά γαλακτοκομικά) και άπαχη πρωτεΐνη με έμφαση σε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Συνέστησε επίσης να τρώτε υδατάνθρακες που αυξάνουν αργά το σάκχαρο στο αίμα – ορισμένα αμυλούχα λαχανικά, φρούτα, ψωμί ολικής αλέσεως, ζυμαρικά ρυζιού κ.λπ. – καθώς και πολλά μη αμυλούχα λαχανικά όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα, πιπεριές και άλλα. «Η εξατομίκευση της διατροφής είναι το κλειδί», είπε.

“Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός υδατανθράκων, λιπαρών, πρωτεϊνών κ.λπ. που πρέπει να τρώει ο καθένας. Αυτό ισχύει και για όσους έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.” Μπορεί να χρειαστεί μια πλήρης ομάδα υγείας.

Αλλά εάν οι μητέρες αναπτύξουν σακχαρώδη διαβήτη κύησης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η Anderson-Haynes λέει ότι η Μαιευτική και Γυναικολογία OB-GYN μπορεί να τις παραπέμψει σε μια διεπιστημονική ομάδα που περιλαμβάνει έναν ενδοκρινολόγο, έναν ειδικό στην υγεία της μητέρας-εμβρυϊκής υγείας και έναν Εγγεγραμμένο διαιτολόγο διατροφολόγο RDN που είναι επίσης πιστοποιημένος ειδικός στη φροντίδα και εκπαίδευση του διαβήτη.

Μερικές φορές, απαιτείται ινσουλίνη εάν τα φάρμακα διατροφής και τρόπου ζωής δεν ελέγχουν τα σάκχαρα στο αίμα. «Για πολλές γυναίκες, ο Σακχαρώδης διαβήτης κύησης GDM μπορεί να αντιμετωπιστεί με παρεμβάσεις διατροφής και τρόπου ζωής». Μερικές φορές, ωστόσο, απαιτείται ινσουλίνη εάν αυτές οι τροποποιήσεις δεν ελέγχουν τα σάκχαρα στο αίμα, σύμφωνα με τα Πρότυπα Ιατρικής Φροντίδας για τον Διαβήτη της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Μετά την εγκυμοσύνη, αυτές οι γυναίκες με Σακχαρώδη διαβήτη κύησης GDM θα πρέπει να παρακολουθήσουν μια ομάδα υγειονομικής περίθαλψης για τον διαβήτη κατά την επίσκεψή τους μετά τον τοκετό, η οποία είναι συνήθως 6-8 εβδομάδες μετά την εγκυμοσύνη.

Η ομάδα περιλαμβάνει ιδανικά έναν ενδοκρινολόγο και έναν Εγγεγραμμένο  διαιτολόγο διατροφολόγοRDN που ειδικεύεται στην υγεία των γυναικών και τον διαβήτη.

Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι ασθενείς πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν υπάρχει διάγνωση Σακχαρώδη διαβήτη κύησης GDM για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Οι θεραπείες θα εξατομικεύονται. Ενώ ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται φάρμακα για να διαχειριστούν τα υψηλά σάκχαρά τους, άλλες μπορεί να χρειάζονται μόνο διατροφή και διαχείριση του τρόπου ζωής, σημείωσε.

Τα καλά νέα είναι ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί – με την έρευνα να δείχνει ότι μπορεί να υποχωρήσει με εντατική θεραπεία υπό ιατρική επίβλεψη, είπε η Άντερσον-Χέινς. Συνιστά μερικά διατροφικά «μαργαριτάρια» σοφίας που πρέπει να ακολουθήσετε για να παραμείνετε υγιείς.

Ακολουθείτε αυτά τα διατροφικά «μαργαριτάρια»; «Οι απλές συμβουλές περιλαμβάνουν: εστίαση σε φυτικά τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και δημητριακά ολικής αλέσεως), περιορίστε τα τηγανητά και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη και τα ζαχαρούχα ποτά».

Η νέα μελέτη του CDC διαπίστωσε ότι περίπου το 50% των γυναικών με διαβήτη κύησης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2.

Και μην ξεχνάτε να ασκείστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, να έχετε καλή υγιεινή ύπνου και να διαχειρίζεστε κατάλληλα το άγχος. Οι ενήλικες θα πρέπει να στοχεύουν σε ημερήσια πρόσληψη 1,5-2 φλιτζανιών φρούτων ή ισοδύναμο, σύμφωνα με τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές της Αμερικής 2020-2025. Και οι γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια ζάχαρης), ενώ οι άνδρες πρέπει να περιορίζουν την πρόσληψη σε 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια ζάχαρης) κάθε μέρα, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

«Τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από τα ολόκληρα φρούτα επειδή η ζάχαρη είναι πιο συμπυκνωμένη αφού αφαιρείται το νερό», είπε η Anderson-Haynes. “Τα φρούτα έχουν φυσική ζάχαρη και είναι καλά για εσάς, καθώς παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.” “Πηγαίνετε χαλαρά σε μπολ smoothie και ποτά φρούτων.” Τα πολλά φρούτα, όμως – ειδικά σε μία μερίδα – μπορεί να οδηγήσουν σε αιχμές στα σάκχαρα του αίματος εάν δεν είναι ισορροπημένα με άλλα θρεπτικά συστατικά. «Επομένως, χαλαρώστε με τα μπολ smoothie και τα ποτά φρούτων», συμβούλεψε.

Τέλος, είπε ότι τόσο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης όσο και οι ασθενείς πρέπει να ενεργούν γρήγορα όταν υπάρχει διάγνωση Σακχαρώδη  διαβήτη  κύησης GDM για την πρόληψη της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Για περισσότερες πληροφορίες, συνιστά τον ιστότοπο της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, τον ιστότοπο της Αμερικανικής Ένωσης Διαβήτη ή τον ιστότοπο “Πώς ένας Εγγεγραμμένος διαιτολόγος διατροφολόγος RDN μπορεί να βοηθήσει με τον Διαβήτη” κατά την αναζήτηση της καθοδήγησης ενός Εγγεγραμμένου διαιτολόγου διατροφολόγου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συσχέτιση μεταξύ υψηλής δόσης ινσουλίνης και καρκίνου

Πώς συνδέεται το πάγκρεας με τον διαβήτη;

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

Αξιολόγηση των κινδύνων ανεπιθύμητων εκβάσεων με διαβήτη κύησης

2 χρόνια μετά την επέμβαση απώλειας βάρους πριν την προσπάθεια για μωρό

Βλάβες στα μάτια από προεκλαμψία παρατηρούνται δεκαετίες μετά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εβδομάδα εξετάσεων για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα 20-24/05

ΕΟΔΥ: Ο διαγνωστικός έλεγχος θα συνοδεύεται από συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση, ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής υγείας, διανομή προφυλακτικών και έντυπου ενημερωτικού υλικού, καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος.

Αυστραλία: Σημαντική έρευνα για τις προκλήσεις Ανακουφιστικής Φροντίδας

Αυστραλία: Είναι σημαντικό να ακούμε από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών υγείας και εθελοντών – εκείνους που υποστηρίζουν ή θέλουν να δουν καλύτερη υποστήριξη για άτομα με ασθένεια που περιορίζει τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

Η πρώτη παγκόσμια δοκιμή δείχνει τα οφέλη της εύρεσης και της θεραπείας αδιάγνωστου άσθματος και ΧΑΠ

«Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ζητούν εξέταση για καρκίνο του μαστού και εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου όταν βλέπουν ορισμένα σημάδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα ζητούσαν ένα τεστ σπιρομέτρησης όταν παρατηρήσουν συμπτώματα χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», λέει ο Δρ Aaron. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να υποφέρουν αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα όταν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία».

Γιατί οι αθλητές πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης

Η κατάχρηση της τεστοστερόνης και των συνθετικών μιμητών της μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση. Οι διεθνείς απαγορεύσεις δεν ήταν αποτελεσματικές. Με έναν αυξανόμενο αριθμό μη αθλητών που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενημερωθεί το κοινό για τις πολλές συνέπειές της στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Μετά από 180 χρόνια, νέες ενδείξεις αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί η γενική αναισθησία στον εγκέφαλο

Τελικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γενική αναισθησία προκαλούν μαζική ολοκληρωτική αναστολή στον εγκέφαλο. Φιμώνοντας τη διέγερση με δύο τρόπους, αυτά τα φάρμακα μας βάζουν να κοιμηθούμε και το διατηρούμε με αυτόν τον τρόπο.

Ξεκλείδωμα της άμυνας του σώματος - Κατανόηση της ανοσοθεραπείας

Καθώς η κατανόησή μας για την ανοσολογία συνεχίζει να εμβαθύνεται και η τεχνολογία προχωρά, η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένες θεραπείες για μια σειρά από προηγουμένως ανίατες καταστάσεις - η πρόκληση είναι να γίνει διαθέσιμη και προσβάσιμη σε περισσότερους ασθενείς.

Close Icon