Ρεπορτάζ Υγείας

NHS: Το βρετανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ημέρα απεργιών τον επόμενο μήνα

NHS: Το βρετανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη ημέρα απεργιών τον επόμενο μήνα

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντιστέκεται στα αιτήματα πλήθους κρατικών υπαλλήλων για βαριές αυξήσεις μισθών για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Η σταθερή στάση του έχει δημιουργήσει αντιπαράθεση με διάφορους υπαλλήλους του NHS, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βοήθησαν τη χώρα να ξεπεράσει την πανδημία, αλλά έχουν αντιμετωπίσει πραγματικές περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία δεκαετία.

NHS: Το δοκιμαζόμενο από την κρίση Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων τον επόμενο μήνα, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ανακοίνωσαν την Παρασκευή σειρά νέων απεργιών. Το κρατικά χρηματοδοτούμενο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης θα δει νοσηλευτές και εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ από τρία διαφορετικά συνδικάτα να κατεβαίνουν στις 6 Φεβρουαρίου σε επίσχεση εργασίας σε μια συνεχιζόμενη διαμάχη για τους μισθούς με την κυβέρνηση. Συλλογικά, ανέρχονται σε αυτό που τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν ως τη μεγαλύτερη ημέρα απεργίας που έχει βιώσει ποτέ το NHS, το οποίο ιδρύθηκε το 1948. Η χώρα πλήττεται από πολύμηνες στάσεις εργασίας σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς ο πληθωρισμός που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δεκαετιών τροφοδοτεί τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και μια γενιά.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ αντιστέκεται στα αιτήματα πλήθους κρατικών υπαλλήλων για βαριές αυξήσεις μισθών για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών. Η σταθερή στάση του έχει δημιουργήσει αντιπαράθεση με διάφορους υπαλλήλους του NHS, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι βοήθησαν τη χώρα να ξεπεράσει την πανδημία, αλλά έχουν αντιμετωπίσει πραγματικές περικοπές στους μισθούς τους την τελευταία δεκαετία. Ο Σουνάκ έχει, επίσης, εξοργίσει τα συνδικάτα εισάγοντας αμφιλεγόμενη νομοθεσία που απαιτεί από ορισμένους εργαζόμενους πρώτης γραμμής να διατηρούν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσιών κατά τη διάρκεια απεργιών. “Αντί να δράσει για να προστατεύσει το NHS και να διαπραγματευτεί τον τερματισμό της διαμάχης, η κυβέρνηση επέλεξε με ντροπή να δαιμονοποιήσει τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ”, δήλωσε η γενική γραμματέας της Unite Sharon Graham.

Οι εκπαιδευτικοί απειλούν με απεργία

“Τα μέλη μας παρέχουν πιστά κάλυψη ζωής και σωματικής ακεραιότητας τις ημέρες απεργίας… είναι ο καταστροφικός χειρισμός του NHS από αυτή την κυβέρνηση που το έχει φέρει σε οριακό σημείο”. Περίπου 3.000 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ που είναι μέλη της Unite θα πραγματοποιήσουν άλλες 10 ημέρες απεργίας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο τις επόμενες εβδομάδες, μεταξύ άλλων στις 6 Φεβρουαρίου στην Ουαλία και σε μεγάλο μέρος της Αγγλίας. Θα συμπέσουν με τέσσερις ακόμη στάσεις εργασίας από περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ από το συνδικάτο GMB, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τις 20 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 20 Μαρτίου. Είναι απλώς οι τελευταίες στάσεις εργασίας των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις πρώτες τους απεργίες τον περασμένο μήνα. Επίσης, τον Δεκέμβριο, δεκάδες χιλιάδες νοσηλευτές από το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτών (RCN) πραγματοποίησαν την πρώτη απεργιακή κινητοποίηση στην 106χρονη ιστορία του για τους μισθούς. Έκαναν και πάλι απεργία για δύο ημέρες αυτή την εβδομάδα και είναι προγραμματισμένο να απεργήσουν ξανά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου.

Εν τω μεταξύ, οι δάσκαλοι στην Αγγλία απειλούν να συμμετάσχουν στις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις, με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα να έχουν νέα συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να το αποτρέψουν. Ο υπουργός Σχολείων Νικ Γκιμπ επέμεινε ότι κατανοούν τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό του δημόσιου τομέα, αλλά προειδοποίησε κατά των “μισθολογικών ρυθμίσεων που καταστρέφουν τον πληθωρισμό”. “Υπάρχει ένα ανεξάρτητο όργανο αξιολόγησης των αμοιβών για τον καθορισμό των επιπέδων των αμοιβών των εκπαιδευτικών”, δήλωσε στο BBC, αναφερόμενος στα όργανα εμπειρογνωμόνων που έχουν συσταθεί για να προτείνουν τα επίπεδα αμοιβών για διάφορους κρατικούς υπαλλήλους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νοσηλευτές και τραυματιοφορείς απεργούν εκ νέου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Πρωτοποριακό project μητρότητας ετοιμάζεται για έναρξη στην Αγγλία

Το NHS προσφέρει δωρεάν μαθήματα τένις για την αντιμετώπιση ψυχικών ασθενειών

NHS: Γίνεται κατάχρηση στις υπηρεσίες ασθενοφόρου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.