Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Μυστηριώδες ξέσπασμα πνευμονίας στην Αργεντινή

Μυστηριώδες ξέσπασμα πνευμονίας στην Αργεντινή

Περίπου το 1% των περιπτώσεων πνευμονίας που δεν αποκτήθηκαν σε νοσοκομείο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψιττάκωσης.

Ο όρος «μυστηριώδης πνευμονία» έχει γίνει ιδιαίτερα ενεργός από τις αρχές του 2020. Έτσι περιγράφηκε για πρώτη φορά η νόσος COVID-19 που δεν έχει ακόμη ονομαστεί, όταν εντοπίστηκε μια ομάδα κρουσμάτων στη Γουχάν της Κίνας. Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται ξανά για να περιγράψει μια ομάδα «άτυπων» περιπτώσεων πνευμονίας στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Ορισμένες περιπτώσεις ψιττάκωσης, γνωστές και ως «πυρετός παπαγάλου», έχουν επιβεβαιωθεί σε αυτό το σύμπλεγμα.

Προτού αρχίσετε να αποθηκεύετε χαρτί υγείας και μάσκες ή να πάρετε τον παπαγάλο σας πίσω στο κατάστημα κατοικίδιων ζώων, τι κάνουμε και τι δεν γνωρίζουμε για αυτό το νέο ξέσπασμα; Μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα. Η ψιττάκωση, ή ο πυρετός του παπαγάλου, προκαλείται από βακτήρια που ονομάζονται Chlamydia psittaci και είναι μια κοινή λοίμωξη στα πτηνά. Συνήθως μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο μέσω στενής επαφής με πτηνά, καθώς και με πουλερικά όπως πάπιες και γαλοπούλες.

Τα βακτήρια μπορούν να βρεθούν στα κόπρανα και σε άλλες εκκρίσεις. Έτσι, τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο περιλαμβάνουν κτηνίατρους, εργαζόμενους σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων ή εκείνους που έχουν πουλιά. Η ψιττάκωση είναι συνήθως ήπια, αλλά μπορεί να είναι μια σοβαρή λοίμωξη, ειδικά σε ευάλωτα άτομα όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Το ξέσπασμα της Αργεντινής αναφέρθηκε για πρώτη φορά στις 17 Απριλίου 2024 στο ProMED, έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο ιστότοπο για την αναφορά εστιών μολυσματικών ασθενειών σε όλο τον κόσμο. Η σύντομη ανάρτηση εκεί υπογράμμιζε ότι υπήρχαν περίπου 60 περιπτώσεις «άτυπης» πνευμονίας τις προηγούμενες 30 ημέρες, πολλές από αυτές σε νεότερους ανθρώπους και αρκετές χρήζουν νοσηλείας και εντατικής θεραπείας.

Η ψιττάκωση είναι ασυνήθιστη, αλλά όχι άγνωστη. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου 25 έως 50 περιπτώσεις που αναφέρονται στην Αγγλία και την Ουαλία κάθε χρόνο. Μια συστηματική ανασκόπηση του 2017 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περίπου το 1% των περιπτώσεων πνευμονίας που δεν αποκτήθηκαν σε νοσοκομείο μπορεί να είναι αποτέλεσμα ψιττάκωσης. Μια έκθεση κατάστασης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2024 περιγράφει δεκάδες ανθρώπινα κρούσματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με πέντε θανάτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αύξηση κρουσμάτων ψιττάκωσης στην Ευρώπη

Επτά ασθένειες που μεταδίδονται από τα κατοικίδια

Επτά μεταδοτικές ασθένειες που κολλάμε από κατοικίδια

Η Αργεντινή μάχεται ένα σφοδρό κύμα δάγκειου πυρετού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τον καρκίνο στα οστά

Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Τέσσερις τρόποι που οι σκεπτικιστές των εμβολίων παραπλανούν για την ιλαρά και πολλές άλλες λοιμώξεις

«Το πιο πειστικό πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι η κόρη μου έχει όλα της τα εμβόλια και ότι κάθε παιδίατρος και άτομο δημόσιας υγείας που γνωρίζω έχει εμβολιάσει τα παιδιά του», είπε η Meyerowitz-Katz. «Κανείς δεν θα το έκανε αυτό αν πίστευε ότι υπήρχαν σοβαροί κίνδυνοι».

Η ζάχαρη δεν κάνει τα παιδιά υπερκινητικά, προτείνει νευροεπιστήμονας

Οι ανταμοιβές χωρίς ζάχαρη έχουν επίσης αυτό το αποτέλεσμα, επομένως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε αυτοκόλλητα, παιχνίδια ή μια διασκεδαστική δραστηριότητα ως κίνητρα για θετική συμπεριφορά. Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ώθηση ενέργειας, δεν μετατρέπει τα παιδιά σε υπερκινητικούς ανεμοστρόβιλους.

Οικογένεια των ΗΠΑ μολύνθηκε από σκουλήκι του εγκεφάλου μετά την κατανάλωση κρέατος αρκούδας

Έκθεση CDC: Σε μια παράξενη τροπή των γεγονότων, τουλάχιστον έξι μέλη μιας οικογένειας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες μολύνθηκαν από τριχινέλλωση, που είναι ένα σπάνιο παράσιτο στρογγυλού σκουληκιού, αφού έφαγαν κακοψημένο κρέας μαύρης αρκούδας.

ΕΚΑΒ: Αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την υγειονομική κάλυψη της διεξαγωγής του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League

ΕΚΑΒ: Έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των επειγόντων περιστατικών που θα προκύψουν κατά την διεξαγωγή του τελικού ποδοσφαιρικού αγώνα του UEFA Europa Conference League, θέτοντας τις δυνάμεις του σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Close Icon