Ρεπορτάζ Υγείας

Μωρό βία: Η ενδοοικογενειακή βία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μωρό βία: Η ενδοοικογενειακή βία στην εγκυμοσύνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Μωρό βία: Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε εγκυμονούσες διαταράσει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού!

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διαταράξει σημαντικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, συγκέντρωσε 143 σαρώσεις εγκεφάλου βρεφών από τη Νότια Αφρική, των οποίων οι μητέρες υπήρξαν θύματα βίας από στενό σύντροφο (IPV) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Κατά μέσο όρο, οι σαρώσεις εγκεφάλου των μωρών πραγματοποιήθηκαν σε ηλικία τριών εβδομάδων για να απεικονίσουν τυχόν τροποποιήσεις που μπορεί να έχουν προχωρήσει στη μήτρα.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη Μελέτη Παιδικής Υγείας του Drakenstein (DCHS). Το IPV μπορεί να αναφέρεται τόσο σε σωματική και συναισθηματική κακοποίηση όσο και σε σεξουαλική επίθεση. Το IPV είναι συνηθισμένο, επηρεάζοντας εκατομμύρια άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες ετησίως. Η National Intimate Partner and Sexual Violence Survey (NISVS) του CDC αποκαλύπτει ότι περίπου το 41% ​​των γυναικών και το 26% των ανδρών εμφάνισαν IPV από τον οικείο σύντροφό τους.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 61 εκατομμύρια γυναίκες και 53 εκατομμύρια άνδρες έχουν υποστεί ψυχολογική επιθετικότητα από τους συντρόφους τους κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Developmental Cognitive Neuroscience , υποδηλώνει ότι οι μητέρες που πέφτουν θύματα IPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέονται με την τροποποίηση της δομής του εγκεφάλου στα βρέφη τους αμέσως μετά τη γέννηση. Η μελέτη έλαβε υπόψη τη χρήση αλκοόλ και καπνού από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μαζί με τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης.

Κρίσιμο σημείο μελέτης

Ένα κρίσιμο μέρος της μελέτης ήταν ότι οι συνέπειες του IPV κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διέφεραν ανάλογα με το φύλο του μωρού. Για παράδειγμα, τα κοριτσάκια συνδέονταν με μια μικρότερη αμυγδαλή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη. Για τα μωρά αγόρια, η έκθεση στο IPV συνδέθηκε με έναν μεγαλύτερο ουραίο πυρήνα, ο οποίος διαχειρίζεται πολλές εργασίες, όπως η κίνηση, η μάθηση, η μνήμη, η ανταμοιβή και το κίνητρο. Αυτές οι διαταραχές της δομής του εγκεφάλου σε τόσο νεαρή ηλικία συνδέονται με μεγαλύτερη ευαλωτότητα σε ψυχολογικά συμπτώματα στην παιδική ηλικία ή ακόμα και στην ενήλικη ζωή. Η αντίθεση των φύλων μεταξύ κοριτσιών και αγοριών μπορεί να εξηγεί πιθανώς τις διαφορετικές επιπλοκές της ψυχικής υγείας που έχουν αργότερα στη ζωή τους.

Οι ερευνητές, ωστόσο, δεν εξέτασαν τη συναισθηματική και γνωστική ωρίμανση των παιδιών. “Τα ευρήματά μας είναι μια έκκληση για δράση σχετικά με τα τρία R της συνειδητοποίησης της ενδοοικογενειακής βίας: αναγνώριση, ανταπόκριση και αναφορά. Η πρόληψη ή η γρήγορη δράση για να βοηθηθούν οι γυναίκες να ξεφύγουν από την ενδοοικογενειακή βία μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος υποστήριξης της υγιούς ανάπτυξης του εγκεφάλου στα παιδιά”, δήλωσε η Lucy . Hiscox , επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Bath. Προηγούμενη έρευνα ανέλυσε τις επιπτώσεις του μητρικού στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την επίδρασή του στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, αλλά αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της ενδοοικογενειακής βίας.

Τα νεογέννητα μωρά που συμμετείχαν στη μελέτη είναι τώρα περίπου οκτώ ή εννέα και θα παρακολουθηθούν για να διαπιστωθεί εάν η δομή του εγκεφάλου τους εξακολουθεί να είναι παρόμοια με αυτή που ήταν στις τρεις εβδομάδες. Η συν-συγγραφέας Καθηγήτρια Kirsty Donald, MD, παιδονευρολόγος και Επικεφαλής του Τμήματος Αναπτυξιακής Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν, κατέληξε: «Οι στρατηγικές που βοηθούν στον εντοπισμό και την υποστήριξη των εγκύων μητέρων για πολλαπλούς πιθανούς κινδύνους για τα αγέννητα μωρά τους απαιτούν ολοκληρωμένη προσέγγιση του συστήματος υγείας και θα πρέπει να θεωρείται προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα βρέφη ξεπερνούν την τεχνητή νοημοσύνη στην "κοινή ψυχολογία''

Οι γυναίκες πρέπει να προσέχουν την υγεία της καρδιάς πριν την εγκυμοσύνη

Επιτρέπεται το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Δημιουργήστε ένα πλάνο για να συλλάβετε πιο εύκολα παιδί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υποστήριξη του πεπτικού σας συστήματος - Τρεις τρόποι για να βελτιώσετε την υγεία του εντέρου

"Νέες έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα βακτήρια του εντέρου και οι πρωτεΐνες που παράγουν κυκλώνουν με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς που αφορούν τη συμπεριφορά του ύπνου και του φαγητού", δήλωσε η ίδια. "Αυτό μπορεί να επηρεάσει διαδικασίες όπως ο μεταβολισμός των λιπιδίων και ενδεχομένως, τουλάχιστον στα ποντίκια, την ικανότητα αντίδρασης στις λοιμώξεις".

Η κοινωνική ευαλωτότητα συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από πυροβόλα όπλα που σχετίζoνται με επιθέσεις μεταξύ των νέων

"Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η νομοθεσία μπορεί να μην επαρκεί για την επίλυση του προβλήματος των θανάτων από πυροβόλα όπλα που σχετίζονται με επιθέσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων", γράφουν οι συγγραφείς.

Η COVID επιστρέφει στην Κίνα, τα lockdown όχι

Κίνα Covid: Τα κρούσματα και πάλι αυξάνονται, αλλά αυτή τη φορά, το έθνος φαίνεται αποφασισμένο να συνεχίσει την κανονική ζωή, καθώς η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην αναζωπύρωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Γιατί τα κρούσματα χολέρας έχουν πυροδοτήσει αναταραχή στη Μοζαμβίκη;

Χολέρα Μοζαμβίκη: Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη οδήγησαν σε βίαιες διαδηλώσεις και θανάτους, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας.

Θάνατοι 15 Παιδιών - Η υπόθεση ερευνάται, ενώ ενέχεται ο καρδιοχειρουργός που τα χειρούργησε

Δεκαπέντε παιδιά που μας κάνουν να μην μπορούμε να κοιμηθούμε τα βράδια, να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε. Όταν τον ρωτήσαμε τι δεν πήγε καλά, σε άλλους είπε ότι έφταιγαν τα μηχανήματα, σε άλλους ότι έφταιγε το προσωπικό της ΜΕΘ, σε άλλους τα φάρμακα και σε άλλους το ότι έφταιγε η καρδιά του παιδιού που ποτέ δεν ανταποκρίθηκε. Αλλά και ακόμη το ανήκουστο, ότι τα πήγαμε να χειρουργηθούν πολύ αργά. Όλα φρικτά ψέματα. Τα λάθη και οι θάνατοι πρέπει να σταματήσουν.

Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή

Εγκυμοσύνη χειμώνας: Τα ζευγάρια είναι πιο πιθανό να αρχίσουν να προσπαθούν να συλλάβουν, διαπιστώνοντας ότι τα ζευγάρια συλλαμβάνουν πιο γρήγορα στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα.