Ψυχική Υγεία

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς η βία επηρεάζει ψυχικά την παιδική ηλικία;

Ενδοοικογενειακή βία: Πώς η βία επηρεάζει ψυχικά την παιδική ηλικία;

Ενδοοικογενειακή βία: Πολλά παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία των γονιών τους παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και είναι διαρκώς ανήσυχα, φοβούνται ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση.

ADMAN

Η μελέτη περιελάμβανε περισσότερους από 17.700 ενήλικες Καναδούς που συμμετείχαν σε μια εθνική έρευνα για την ψυχική υγεία. Από αυτούς, οι 326 είπαν ότι υπήρξαν μάρτυρες γονικής ενδοοικογενειακής βίας περισσότερες από 10 φορές πριν από την ηλικία των 16 ετών, η οποία ορίστηκε ως χρόνια. Μεταξύ εκείνων που είχαν εκτεθεί σε χρόνια γονική ενδοοικογενειακή βία κατά την παιδική τους ηλικία, το 22,5% είχε σοβαρή κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή του, το 15% είχε αγχώδη διαταραχή και σχεδόν το 27% είχε διαταραχή κατάχρησης ουσιών. Συγκριτικά, τα ποσοστά μεταξύ των ατόμων χωρίς ιστορικό βίας μεταξύ των γονέων τους ήταν 9%, 7% και 19%, αντίστοιχα.

Η επίδραση της ενδοοικογενειακής βίας στην παιδική ηλικία

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον κίνδυνο μακροχρόνιων αρνητικών εκβάσεων της χρόνιας ενδοοικογενειακής βίας για τα παιδιά, ακόμη και όταν τα ίδια τα παιδιά δεν κακοποιούνται», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου Life Course and Aging, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Οι κοινωνικοί λειτουργοί και οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι σε εγρήγορση για να αποτρέψουν την ενδοοικογενειακή βία και να υποστηρίξουν τόσο τους επιζώντες αυτής της κακοποίησης όσο και τα παιδιά τους», πρόσθεσε η Fuller-Thomson σε σχετική ανακοίνωση του πανεπιστημίου.

 

Σύμφωνα με την επίσης συγγραφέα της μελέτης Deirdre Ryan-Morissette, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην κοινωνική εργασία από τη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash του πανεπιστημίου: «Πολλά παιδιά που εκτίθενται στην ενδοοικογενειακή βία των γονιών τους παραμένουν συνεχώς σε επαγρύπνηση και είναι διαρκώς ανήσυχα, φοβούνται ότι οποιαδήποτε σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε επίθεση. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι δεκαετίες αργότερα, όταν είναι ενήλικες, όσοι έχουν ιστορικό [γονικής ενδοοικογενειακής βίας] έχουν αυξημένο επιπολασμό αγχωδών διαταραχών». Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 12 Απριλίου στο Journal of Family Violence.

 

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα ευρήματα, περισσότεροι από τρεις στους πέντε ενήλικες που βίωσαν χρόνια βία μεταξύ των γονιών τους κατά την παιδική τους ηλικία είχαν εξαιρετική ψυχική υγεία, ήταν ευτυχισμένοι/ικανοποιημένοι με τη ζωή τους και πολύ κοινωνικοί, σημείωσαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άσχημη παιδική ηλικία επηρεάζει τον εγκέφαλο του ανθρώπου

Οι αντιξοότητες σας κάνουν πιο δυνατούς;

Θεραπεία του εθισμού των γυναικών σε οπιοειδή κατά την εγκυμοσύνη

Ποιοι είναι οι λόγοι που πονάτε κατά τη διάρκεια του σεξ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η ψυχική ασθένεια μειώνει τη μακροζωία μας;

Προσδόκιμο ζωής: Ορισμένες ψυχικές ασθένειες μπορεί να διαταράξουν την ορμονική ισορροπία και τους κύκλους ύπνου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία.

Χριστούγεννα: 2/3 των ενηλίκων θα πουν ότι είναι «καλά» ακόμα κι αν δεν είναι

Χριστούγεννα: Ένας στους τρεις Βρετανούς είναι πιο πιθανό να παλέψει με την ψυχική του ευεξία κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παρά οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου, όμως οι περισσότεροι δεν το παραδέχονται.

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία μας στην εμμηνόπαυση;

Εμμηνόπαυση: Ορισμένες μελέτες επισημαίνουν τις επιδράσεις της ορμόνης στη βελτίωση της διάθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα της μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθήματα κατάθλιψης.

Η προεκλογική περίοδος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, θέτοντας τους πληθυσμούς σε κίνδυνο

Για τον Smith, όλα αυτά είναι μια υπενθύμιση ότι το άγχος στη ζωή μας είτε προέρχεται από μια πολιτική εκστρατεία είτε από τις ανησυχίες για την πληρωμή των λογαριασμών επηρεάζει τελικά την υγεία.

Το χαμηλό έως μέτριο στρες κάνει καλό, σύμφωνα με νέα έρευνα του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Νέων του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια

"Πρέπει να έχεις τους σωστούς πόρους για να ενισχυθείς από τις αντιξοότητες και το στρες", δήλωσε ο Oshri. "Για ορισμένους ανθρώπους, το να εκτίθενται σε αντιξοότητες είναι κάτι καλό. Αλλά για άλλους, ίσως όχι". "Είναι πιθανό να μπορείς να αντέξεις περισσότερο στρες αν έχεις μια υποστηρικτική κοινότητα ή οικογένεια". Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neuropsychologia.

Κάντε τη σχέση από απόσταση να πετύχει!

Σχέση: Η αλήθεια είναι ότι με λίγη δουλειά, οι σχέσεις εξ αποστάσεως μπορούν να επιβιώσουν στη δοκιμασία του χρόνου και μπορούν να είναι εξίσου ανταποδοτικές με τις τυπικές διαπροσωπικές σχέσεις.