Ψυχική Υγεία

Ψυχική υγεία: Η βία που παρουσιάζεται στην τηλεόραση επηρεάζει τα παιδιά.

Ψυχική υγεία: Η βία που παρουσιάζεται στην τηλεόραση επηρεάζει τα παιδιά.

Ψυχική υγεία: Η ψυχολογική βία στα παιδιά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους εργαζόμενους στον τομέα της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας.

Η παρακολούθηση βίαιης τηλεόρασης κατά την προσχολική ηλικία μπορεί να οδηγήσει σε μεταγενέστερους κινδύνους ψυχολογικής και ακαδημαϊκής αναπηρίας μέχρι το καλοκαίρι πριν από την έναρξη του γυμνασίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τη Linda Pagani, καθηγήτρια στο Université de Montréal School of Psycho-Education. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics .

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών από τις βίαιες σειρές;

Πριν από τώρα, “δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό η έκθεση σε τυπικό βίαιο περιεχόμενο οθόνης στην πρώιμη παιδική ηλικία – μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος στην ανάπτυξη του εγκεφάλου – μπορεί να προβλέψει μεταγενέστερη ψυχολογική δυσφορία και ακαδημαϊκούς κινδύνους”, είπε η Pagani.

«Η ανίχνευση πρώιμων τροποποιήσιμων παραγόντων που επηρεάζουν την μετέπειτα ευημερία ενός παιδιού είναι ένας σημαντικός στόχος για ατομικές και κοινοτικές πρωτοβουλίες υγείας και η ψυχολογική προσαρμογή και το ακαδημαϊκό κίνητρο είναι βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη μετάβαση στην εφηβεία», πρόσθεσε. «Θέλαμε λοιπόν να δούμε τη μακροπρόθεσμη επίδραση της τυπικής βίαιης έκθεσης στην οθόνη σε παιδιά προσχολικής ηλικίας στη φυσιολογική ανάπτυξη, με βάση αρκετούς βασικούς δείκτες προσαρμογής των νέων στην ηλικία των 12 ετών».

Για να γίνει αυτό, η Pagani και η ομάδα της εξέτασαν το βίαιο περιεχόμενο της οθόνης που οι γονείς ανέφεραν ότι έβλεπαν τα παιδιά τους μεταξύ των ηλικιών 3 1/2 και 4 1/2, και στη συνέχεια διεξήγαγαν μια παρακολούθηση όταν τα παιδιά έφτασαν στην ηλικία των 12 ετών.

Ελήφθησαν δύο αναφορές

Στη συνέχεια, λήφθηκαν δύο αναφορές: πρώτον, για το τι είπαν οι δάσκαλοι ότι παρατήρησαν και δεύτερον, για το τι τα ίδια τα παιδιά, τώρα στο τέλος της 6ης τάξης, περιέγραψαν ως την ψυχολογική και ακαδημαϊκή τους πρόοδο.

«Σε σύγκριση με τους ομοφυλόφιλους συνομηλίκους τους που δεν εκτέθηκαν σε βίαιο περιεχόμενο οθόνης, τα αγόρια και τα κορίτσια που εκτέθηκαν σε τυπικό βίαιο περιεχόμενο στην τηλεόραση ήταν πιο πιθανό να βιώσουν επακόλουθες αυξήσεις στη συναισθηματική δυσφορία», είπε η Pagani.

«Είχαν επίσης μειώσεις στη δέσμευση στην τάξη, στα ακαδημαϊκά επιτεύγματα και στα ακαδημαϊκά κίνητρα μέχρι το τέλος της έκτης τάξης», πρόσθεσε. “Για τους νέους, η μετάβαση στο γυμνάσιο αντιπροσωπεύει ήδη ένα κρίσιμο στάδιο στην ανάπτυξή τους ως έφηβοι. Το να αισθάνονται λύπη και άγχος και να βρίσκονται σε ακαδημαϊκό κίνδυνο τείνει να περιπλέκει την κατάστασή τους.”

Η Pagani και οι συν-συγγραφείς Jessica Bernard και Caroline Fitzpatrick κατέληξαν στα συμπεράσματά τους αφού εξέτασαν δεδομένα από μια ομάδα παιδιών που γεννήθηκαν το 1997 ή το 1998 που συμμετέχουν στη Διαχρονική Μελέτη της Παιδικής Ανάπτυξης του Κεμπέκ, που συντονίζεται από το Institut de la statistique du Québec.

Σπούδασαν σχεδόν 2.000 παιδιά

Συνολικά, οι γονείς 978 κοριτσιών και 998 αγοριών συμμετείχαν στη μελέτη της βίαιης τηλεθέασης στην προσχολική ηλικία. Στην ηλικία των 12 ετών, τα παιδιά και οι δάσκαλοί τους βαθμολόγησαν τα ψυχοκοινωνικά και ακαδημαϊκά επιτεύγματα, τα κίνητρα και τη συμμετοχή των παιδιών σε δραστηριότητες στην τάξη.

Στη συνέχεια, η ομάδα του Pagani ανέλυσε τα δεδομένα για να εντοπίσει οποιαδήποτε σημαντική σχέση μεταξύ προβλημάτων με αυτές τις πτυχές και το βίαιο περιεχόμενο στο οποίο εκτέθηκαν στην προσχολική ηλικία, προσπαθώντας παράλληλα να εξηγήσει όσο το δυνατόν περισσότερες προκαταλήψεις και συγχυτικές επιρροές.

«Στόχος μας ήταν να εξαλείψουμε τυχόν προϋπάρχουσες συνθήκες των παιδιών ή των οικογενειών που θα μπορούσαν να δώσουν μια εναλλακτική εξήγηση ή να ρίξουν διαφορετικό φως στα αποτελέσματά μας», είπε η Pagani.

Η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι ένα κοινό χόμπι της πρώιμης παιδικής ηλικίας και μερικά από τα παιδιά στη μελέτη εκτέθηκαν σε βία και άλλα όχι. Η ψυχολογική και ακαδημαϊκή αναπηρία στα παιδιά προκαλεί αυξανόμενη ανησυχία για τους εργαζόμενους στον τομέα της εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την Pagani, τα προβλήματα κατά την έναρξη του γυμνασίου έχουν τις ρίζες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ταύτιση με φανταστικούς χαρακτήρες

«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τείνουν να ταυτίζονται με χαρακτήρες στην τηλεόραση και να αντιμετωπίζουν όλα όσα βλέπουν ως αληθινά», είπε η Pagani. «Είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε χιουμοριστικές απεικονίσεις δοξασμένων ηρώων και κακοποιών που χρησιμοποιούν τη βία ως δικαιολογημένο μέσο για την επίλυση προβλημάτων.

«Η επαναλαμβανόμενη έκθεση», πρόσθεσε, «σε ακολουθίες δράσης που προκαλούν αδρεναλίνη με γρήγορο ρυθμό και σαγηνευτικά ειδικά εφέ θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις πεποιθήσεις, τις στάσεις και τις εντυπώσεις ότι η συνήθης βία στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις είναι «φυσιολογική». Η παραπλανητική εκμάθηση βασικών κοινωνικών δεξιοτήτων μπορεί να δυσκολέψει την προσαρμογή στο σχολείο».

Πρόσθεσε ο Bernard, «Ακριβώς όπως το να είσαι μάρτυρας βίας στην πραγματική ζωή, η επανειλημμένη έκθεση σε έναν εχθρικό και βίαιο κόσμο που κατοικείται από πλάσματα με μερικές φορές γκροτέσκο όψη θα μπορούσε να προκαλέσει φόβο και άγχος και να οδηγήσει αυτά τα παιδιά να αντιληφθούν την κοινωνία ως επικίνδυνη και τρομακτική. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συνήθως υπερβολική αντίδραση σε διφορούμενες κοινωνικές καταστάσεις. Στα προσχολικά χρόνια , ο αριθμός των ωρών την ημέρα είναι περιορισμένος και όσο περισσότερα παιδιά εκτίθενται σε επιθετικές αλληλεπιδράσεις (στις οθόνες), τόσο περισσότερο μπορεί να θεωρούν ότι είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.”

Η Pagani πρόσθεσε, «Το να εκτίθενται σε πιο κατάλληλες κοινωνικές καταστάσεις, ωστόσο, μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτύξουν βασικές κοινωνικές δεξιότητες που αργότερα θα είναι χρήσιμες και τελικά θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην προσωπική και οικονομική τους επιτυχία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι ο συναισθηματικός πόνος και πώς αντιμετωπίζεται;

Πρωινές συνήθειες που θα κάνουν όλη τη μέρα σας καλύτερη

Ποιος είναι ο ρόλος της ομορφιάς στην ψυχική υγεία;

Από τι προκαλούνται οι διατροφικές διαταραχές;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η χαμηλή μόρφωση συνδέεται με την κακή ψυχική υγεία

Αναλφαβητισμός: Το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να έχει ελάχιστο ή καθόλου αλφαβητισμό. Η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προβλήματα ψυχικής υγείας όπως η μοναξιά, η κατάθλιψη και το άγχος.

Ψυχική υγεία σε έναν άνισο κόσμο

Αδικία ανισότητα: Η ψυχική υγεία ενός λαού, αντικατοπτρίζει τις προκύπτουσες ανισότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο καταστάσεων ψυχικής υγείας.

Αυξημένο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ψυχικά οφέλη των τροφών

Ευεξία: Οι καταναλωτές άρχισαν να νοιάζονται περισσότερο για τη συνολική υγεία και ευεξία τους ως αποτέλεσμα της πανδημίας, με την επίδραση των τροφίμων στην υγεία να τραβάει περισσότερη προσοχή.