Ρεπορτάζ Υγείας

Μακρά COVID Παιδιά: Οι αόρατες απώλειες της COVID-19

Μακρά COVID Παιδιά: Οι αόρατες απώλειες της COVID-19

Προσθέτει επίσης ότι: «Έχουμε επείγουσα ανάγκη για έρευνα σχετικά με τα σύνδρομα μετά την COVID και τα επίμονα συμπτώματα στα παιδιά, επειδή βρίσκονται στην αρχή της ζωής τους, είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά και αξίζουν να μπαίνουν πρώτα."

Μακρά COVID Παιδιά: Δεδομένου ότι τα παιδιά φαίνεται να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 από ό,τι οι ενήλικες, όσα αναπτύσσουν την ασθένεια μπορεί να μη λάβουν τόσο μεγάλη προσοχή από τους ερευνητές και τα μέσα ενημέρωσης. Ωστόσο, μερικά από αυτά τα παιδιά έχουν γίνει «μεγάλοι μεταφορείς» που εμφανίζουν συμπτώματα μήνες μετά την πρώτη σύναψη του ιού SARS-CoV-2.

Ορισμένες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι τα παιδιά έχουν χαμηλότερο κίνδυνο.

Ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 – της νόσου που προκαλείται από τον ιό  SARS-CoV-2 – από τους ενήλικες.

Οι αναφορές δείχνουν ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά που προσβάλλονται από το νέο κορωνοϊό αναπτύσσουν ήπια έως μέτρια συμπτώματα. Ωστόσο, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις ενδέχεται να εμφανιστεί το σύνδρομο φλεγμονώδους πολυσυστήματος σε παιδιά (MIS-C)

Σύνδρομο παιδικού φλεγμονώδους πολυσυστήματος (PIMS), όπως το αναφέρουν ορισμένοι ειδικοί.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, το MIS-C / PIMS μπορεί να γίνει εμφανές στις 2-6 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-και μερικά από τα συμπτώματα που μπορούν να το συνοδεύσουν περιλαμβάνουν: • επίμονο πυρετό • γαστρεντερικά συμπτώματα • εξανθήματα ή ροζ μάτια (επιπεφυκίτιδα) • πονοκεφάλους

Στις περισσότερες περιπτώσεις COVID-19 σε παιδιά, τα συμπτώματα θα πρέπει συνήθως να βελτιωθούν και στη συνέχεια να εξαφανιστούν εντελώς μετά από μερικές εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Ωστόσο, ορισμένα παιδιά βιώνουν συνεχή συμπτώματα εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την αρχική τους ασθένεια – ένα φαινόμενο που αναφέρεται συνήθως ως «μακρά COVID».

Πώς επηρεάζουν τα συνεχιζόμενα συμπτώματα της COVID-19 την καθημερινή ζωή και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων που τα βιώνουν; Για να απαντήσει σε αυτό και σε πολλές άλλες ερωτήσεις, το Medical News Today μίλησε στους γονείς των παιδιών και των εφήβων με μακρά COVID. * Σε αυτό το ειδικό χαρακτηριστικό, παρουσιάζουμε, επιτέλους, τις ιστορίες τεσσάρων γονέων των οποίων τα παιδιά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εξουθενωτικά συμπτώματα. Αυτοί οι γονείς μας μίλησαν για το δύσκολο ταξίδι για την εξασφάλιση ακριβούς διάγνωσης και για τη συχνά άκαρδη αναζήτηση επίσημης υποστήριξης. Για μια ενημερωμένη ιατρική προοπτική για τη μακρά COVID, η MNT αναζήτησε την εμπειρογνωμοσύνη της Δρα. Amanda Morrow, γιατρού αποκατάστασης και της Δρα. Laura Malone, νευρολόγου – και των δύο από το Kennedy Krieger Institute, συνεργάτη του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, MD. Η Δρ Morrow είναι επίκουρος καθηγητής φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή Johns Hopkins. Η Δρ Malone είναι επίσης επίκουρος καθηγητής Νευρολογίας και Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Οι Δρες Morrow και ο Malone υπέβαλαν κοινά σχόλια στο MNT σχετικά με τη μακρά COVID στα παιδιά.

Πόσα παιδιά είναι μεγάλοι μεταφορείς;

Υπάρχουν περιορισμένα περιεκτικά δεδομένα σχετικά με τα παιδιά με μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να πούμε πόσο κοινό είναι αυτό το φαινόμενο μεταξύ των κάτω των 18 ετών.

Τα πιο λεπτομερή σύνολα δεδομένων, προς το παρόν, έχουν συλλεχθεί από το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με ενημερωμένες πειραματικές εκτιμήσεις που δημοσίευσε το ONS τον Ιανουάριο του 2021, περίπου το 12,9% των παιδιών ηλικίας 2–11 ετών, το 14,5% αυτών ηλικίας 12–16 ετών και το 17,1% των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων ηλικίας 17–24 ετών εξακολουθούσαν να έχουν COVID -19 συμπτώματα στις 5 εβδομάδες μετά την αρχική έναρξη.

Μια μελέτη με επικεφαλής ερευνητές από το Τμήμα Υγείας Γυναικών και Παιδιών και Δημόσιας Υγείας στο Fondazione Policlinico Universitario A. Gemelli IRCCS στη Ρώμη της Ιταλίας, δείχνει επίσης ότι η μακρά COVID μπορεί να είναι πιο συχνή στα παιδιά από ό,τι περίμεναν οι ειδικοί της δημόσιας υγείας.

Η μελέτη – που δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί και δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους, μοιράστηκε στην πλατφόρμα preprint medRxiv – ανέλυσε τα δεδομένα υγείας μιας κοόρτης 129 παιδιών που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 μεταξύ Μαρτίου και Νοεμβρίου 2020 στην Ιταλία.

Από αυτά, το 52,7% ανέφερε ότι εμφανίζει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα COVID-19 σε 120 ημέρες (περίπου 4 μήνες) ή περισσότερο μετά την αρχική διάγνωση.

Σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο για το BMJ, η Δρ. Elizabeth Whittaker – ανώτερη κλινική λέκτορας σε παιδιατρικές μολυσματικές ασθένειες και ανοσολογία στο Imperial College London στο Ηνωμένο Βασίλειο – σκιαγραφεί το ευρύ φάσμα συμπτωμάτων που μπορούν να βιώσουν τα παιδιά με μακρά COVID.

Αναφέρει δεδομένα από τη μελέτη Long Covid Kids – μια ανεξάρτητη ερευνητική προσπάθεια με επικεφαλής την ομάδα υπεράσπισης Long Covid Kids – που δείχνουν ότι, στα παιδιά, τα συμπτώματα μακράς COVID μπορεί να περιλαμβάνουν: πονόλαιμο, πόνο στις αρθρώσεις, κούραση, πονοκεφάλους, πόνο στο στήθος, γαστρεντερικά προβλήματα, ναυτία, αλλαγές διάθεσης, ζάλη, εξανθήματα. Στο τέλος της ομιλίας της, η Δρ Whittaker σημειώνει ότι, ενώ «τα παιδιά βιώνουν λιγότερο σοβαρή ασθένεια από τους ενήλικες», είναι «ζωτικής σημασίας να υποστηρίξουμε την ανάρρωση για όσους βιώνουν σημαντική ασθένεια», όπως η μακρά COVID και PIMS.

Προσθέτει επίσης ότι: «Έχουμε επείγουσα ανάγκη για έρευνα σχετικά με τα σύνδρομα μετά την COVID και τα επίμονα συμπτώματα στα παιδιά, επειδή βρίσκονται στην αρχή της ζωής τους, είχαν μια πολύ δύσκολη χρονιά και αξίζουν να μπαίνουν πρώτα.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γερμανική κλινική βοηθά ασθενείς που νόσησαν ή νοσούν με μακρά covid-19

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

Τι γίνεται με τις αγκαλιές και τα φιλιά μεταξύ εμβολιασμένων ενηλίκων και παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί;

Η κυβέρνηση του Οντάριο του Ντάγκ Φορντ ανακοίνωσε την Παρασκευή χαλάρωση κάποιων μέτρων

Διασωληνωμένο στο Νοσοκομείο Παίδων και άλλο παιδί εκτός από το βρέφος

Βρέφος 20 ημερών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ Covid

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συμβούλεψε τους νέους να κάνουν ένα τεστ κορωνοϊού πριν επιστρέψουν στα σπίτια τους μετά τις καλοκαιρινές τους διακοπές η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισε ότι πλέον δεν μιλάμε για ανοσία της αγέλης και θύμισε ότι οι ειδικοί ανέφεραν πως μια πανδημία κρατά από 3 έως και 5 χρόνια, και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εάν θα εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη – έκπληξη.

Οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι «αυτοκτονική», λέει ο Γκουτέρες

«Βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ριζοσπαστικοποίησης στη γεωπολιτική κατάσταση που κάνει τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου ξανά κάτι που δεν μπορούμε να ξεχάσουμε εντελώς», είπε.

Η Κίνα συνεχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν

«Εάν η μάχη περιορίζεται στην περιοχή ακριβώς γύρω από την Ταϊβάν, το σημερινό κινεζικό ναυτικό είναι ένας επικίνδυνος αντίπαλος – και αν οι Αμερικανοί και οι Ιάπωνες δεν επέμβουν για κάποιο λόγο, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ταϊβάν».

Ανώτατος αξιωματούχος υγείας: Η Νέα Υόρκη αντιμετωπίζει την περίπτωση πολιομυελίτιδας ως την «κορυφή του παγόβουνου»

Η έρευνα για την προέλευση του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη. Όλοι οι Νεοϋορκέζοι που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να εμβολιαστούν αμέσως, με τους κατοίκους αυτών των κομητειών και της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής της Νέας Υόρκης να διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης.