Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός παιδιά: Αυξημένος βιοδείκτης σχετίζεται με βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία

Κορωνοϊός παιδιά: Αυξημένος βιοδείκτης σχετίζεται με βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία

Αυξημένος βιοδείκτης για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που βρέθηκαν σε όλα τα παιδιά με SARS-CoV-2

Κορωνοϊός παιδιά: Ερευνητές στο Παιδικό Νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας (CHOP) έχουν βρει αυξημένα επίπεδα βιοδείκτη που σχετίζονται με βλάβη των αιμοφόρων αγγείων σε παιδιά με λοίμωξη SARS-CoV-2, ακόμη και αν τα παιδιά είχαν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα του COVID-19. Διαπίστωσαν επίσης ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών με λοίμωξη SARS-CoV-2 πληρούσε κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια για θρομβωτική μικροαγγειοπάθεια (TMA). Το TMA είναι ένα σύνδρομο που περιλαμβάνει πήξη στα μικρά αιμοφόρα αγγεία και έχει αναγνωριστεί ως πιθανή αιτία για σοβαρές εκδηλώσεις COVID-19 σε ενήλικες. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν σήμερα στο Blood Advances .

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις κλινικές επιπτώσεις αυτού του αυξημένου βιοδείκτη σε παιδιά με COVID-19 και χωρίς συμπτώματα ή ελάχιστα συμπτώματα”, δήλωσε ο συν-ανώτερος συγγραφέας David T. Teachey, MD, ένας παθολόγος, συν-ηγέτης της ανοσοαπορυθμίσεως Πρόγραμμα Frontier και Διευθυντής Κλινικής Έρευνας στο Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Παιδικής Παιδείας στο CHOP. “Πρέπει να συνεχίσουμε τις δοκιμές και να παρακολουθούμε παιδιά με SARS-CoV-2, έτσι ώστε να μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα πώς τους επηρεάζει ο ιός τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.”

Τα περισσότερα παιδιά που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 έχουν ήπια ή ελάχιστα συμπτώματα, αν και ένα μικρό ποσοστό αναπτύσσουν σοβαρή νόσο ή Πολυσυστημικό Σύνδρομο Φλεγμονώδους στα Παιδιά (MIS-C), μια μετα-ιική φλεγμονώδη απόκριση στο COVID-19. Οι ερευνητές έχουν αναγνωρίσει ότι το TMA μεσολαβείται από τον καταρράκτη συμπληρώματος ως πιθανή αιτία για σοβαρές εκδηλώσεις COVID-19 σε ενήλικες. Ο συμπληρωματικός καταρράκτης είναι μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που ενισχύει την ανοσοαπόκριση αλλά επίσης προάγει τη φλεγμονή. Ωστόσο, ο ρόλος του TMA μεσολαβούμενου από συμπλήρωμα δεν έχει μελετηθεί σε παιδιά.

Για να αξιολογηθεί ο ρόλος της ενεργοποίησης συμπληρώματος σε παιδιά με SARS-CoV-2, το Πρόγραμμα Σύνοψης Ανοσοποιητικής Ρύθμισης, συμπεριλαμβανομένων των συν-ανώτερων συγγραφέων Edward Behrens, MD και Hamid Bassiri, MD, Ph.D. και οι συν-πρώτοι συγγραφείς Caroline Diorio, MD και Kevin McNerney, MD, ανέλυσαν 50 παιδιατρικούς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο CHOP με οξεία λοίμωξη SARS-CoV-2 μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου 2020. Από αυτούς τους 50 ασθενείς, 21 είχαν ελάχιστο COVID-19, 11 είχαν σοβαρή COVID-19 και 18 διαγνώστηκαν με MIS-C. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαλυτό C5b9 (sC5b9) ως βιοδείκτη για ενεργοποίηση συμπληρώματος και TMA. Το sC5b9 έχει εμπλακεί ως δείκτης σοβαρότητας στην ΤΜΑ μετά από μεταμόσχευση αιμοποιητικών βλαστικών κυττάρων. ασθενείς με μεταμόσχευση με σημαντικά αυξημένο sC5b9 έχουν αυξημένη θνησιμότητα.

Οι ερευνητές βρήκαν αύξηση του C5b9 σε ασθενείς με σοβαρά COVID-19 και MIS-C, αλλά προς έκπληξή τους, διαπίστωσαν επίσης ότι το C5b9 ήταν αυξημένο σε ασθενείς με ελάχιστη ή ασυμπτωματική νόσο. Αν και η μελέτη ήταν προοπτική, που σημαίνει ότι οι ασθενείς εγγράφηκαν και τα δεδομένα συλλέχθηκαν από τη στιγμή της νοσηλείας, οι ερευνητές έλαβαν ορισμένα από τα εργαστηριακά δεδομένα αναδρομικά όταν ήρθε να αξιολογήσουν εάν πληρούσαν τα κλινικά κριτήρια για την ΤΜΑ. Από τους 22 ασθενείς για τους οποίους ήταν διαθέσιμα πλήρη δεδομένα, 19 (86%) πληρούσαν τα κριτήρια για ΤΜΑ. Επιπλέον, τα επίπεδα sC5b9 ήταν αυξημένα τόσο σε ασθενείς που το έκαναν όσο και δεν πληρούσαν τα κριτήρια για TMA.

“Αν και τα περισσότερα παιδιά με COVID-19 δεν έχουν σοβαρή ασθένεια, η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες επιδράσεις του SARS-CoV-2 που αξίζουν διερεύνησης”, δήλωσε ο Δρ. “Απαιτούνται μελλοντικές μελέτες για να καθοριστεί εάν τα νοσοκομειακά παιδιά με SARS-CoV-2 θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο για TMA, εάν η διαχείριση που κατευθύνεται από TMA είναι χρήσιμη και εάν υπάρχουν βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες κλινικές συνέπειες της ενεργοποίησης συμπληρώματος και της βλάβης του ενδοθηλίου. παιδιά με COVID-19 ή MIS-C. Το πιο σημαντικό από τη μελέτη αυτή είναι ότι πρέπει να μάθουμε περισσότερα για το SARS-CoV-2. Δεν πρέπει να μαντέψουμε για τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της λοίμωξης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

10χρονο παιδί εισήχθη στη ΜΕΘ πιθανά με νόσο Καβασάκι

Εγκυμοσύνη και θνησιγένεια την περίοδο της πανδημίας

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εγκεφαλικό επεισόδιο να προκληθεί από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Ρύπανση: Η μείωση της ρύπανσης από βιομηχανικές πηγές, τις μεταφορές και άλλους τομείς μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και άλλων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Tι να κάνετε αν ένα παιδί δαγκωθεί ή γρατσουνιστεί από σκύλο που έχει προσβληθεί από λύσσα;

Σκύλος λύσσα: Τα δαγκώματα και οι γρατσουνιές ζώων αντιπροσωπεύουν μια διαδεδομένη αιτία για επισκέψεις στα επείγοντα σε όλο τον κόσμο, με τα οικιακά κατοικίδια να είναι οι πιο συχνοί ένοχοι.

Ελάχιστα γνωστά συμπτώματα που εμφανίζονται τη νύχτα σε όσους πάσχουν από καρδιακά νοσήματα

Καρδιακή νόσος: Παρόλο που οι περισσότερες καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν, οι θάνατοι και η αναπηρία λόγω καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.

Επιστήμονες ανέπτυξαν σκεύασμα για την απώλεια βάρους που ξεγελά τους μύες ώστε να νομίζουν ότι εργάζονται σκληρά

Η ίδια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις και το Πανεπιστήμιο του Σεντ Λούις είχε δείξει προηγουμένως σε μια δοκιμή σε ποντίκια ότι το φάρμακό τους αύξησε την αντοχή των ποντικιών, τα οποία μπόρεσαν να τρέξουν για 70 % περισσότερο και 45 % μακρύτερα σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν εικονικό φάρμακο.