Ρεπορτάζ Υγείας

Λοιμώξεις Αναπνευστικό: Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

Λοιμώξεις Αναπνευστικό: Τι να περιμένετε για την αναπνευστική περίοδο της γρίπης, του RSV και του Sars-Cov-2

"Στη συνέχεια φτάνουμε στα βασικά: την καλή υγιεινή των χεριών. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Και στη συνέχεια εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και να μπορούμε να λάβουμε καλά μέτρα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους".

Λοιμώξεις Αναπνευστικό: O ιός της γρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και o Sars-Cov-2  είναι όλα μέρος της εποχικής σύνθεσης αναπνευστικών ιών. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας αναμένεται να έχουν παρόμοιο αριθμό νοσηλειών για αναπνευστικά νοσήματα με πέρυσι. Ωστόσο, λένε ότι είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί νοσηλειών είναι υψηλότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία  COVID-19, όταν οι κύριες αιτίες ήταν η γρίπη και ο RSV.

Ο Matthew Binnicker, Ph.D., διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας στην Mayo Clinic, λέει ότι οι ερευνητές στο βόρειο ημισφαίριο εξετάζουν τις τάσεις στο νότιο ημισφαίριο, όπου τελειώνει ο χειμώνας, για να βοηθήσουν στην πρόβλεψη της επερχόμενης αναπνευστικής περιόδου. “Είδαμε στην Αυστραλία ότι είχαν μια τυπική έως, σε ορισμένες περιοχές, πιο σοβαρή περίοδο γρίπης. Και αυτό που περιμένω φέτος είναι περισσότερο από αυτό που είδαμε πριν από την πανδημία”, λέει ο Δρ Binnicker. “Το αν θα είναι μια μέση χρονιά ή μια πιο σοβαρή χρονιά θα βασιστεί σε μερικούς παράγοντες: πόσο καλά οι άνθρωποι τηρούν όλα τα μαθήματα που πήραμε σχετικά με το να μένετε στο σπίτι όταν είστε άρρωστοι, να καλύπτεστε αν είστε άρρωστοι, να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο, αλλά και τον τύπο του ιού που κυκλοφορεί”, λέει. Το CDC λέει ότι το εμβόλιο για τη γρίπη του 2023 στο νότιο ημισφαίριο μείωσε τις νοσηλείες κατά 52%. Εάν παρόμοια στελέχη του ιού της γρίπης εξαπλωθούν στο βόρειο ημισφαίριο, το εμβόλιο του 2023-24 μπορεί να παρέχει την ίδια προστασία.

Στελέχη γρίπης

Ο Dr. Binnicker λέει ότι τα τελευταία χρόνια επικρατούν μερικά διαφορετικά στελέχη γρίπης. “Το ένα ονομάζεται ιός της γρίπης Α Η3Ν2, ένας κοινός ιός της γρίπης Α που κυκλοφορούσε για χρόνια. Και στη συνέχεια, σε ορισμένες περιοχές, κυκλοφορεί επίσης το πανδημικό στέλεχος από το 2009, το στέλεχος γρίπης H1N1. Συνήθως βλέπουμε αυτά τα στελέχη γρίπης Α από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο εδώ στις ΗΠΑ”, λέει ο Δρ Binnicker. “Βλέπουμε, επίσης, ένα στέλεχος της γρίπης που ονομάζεται γρίπη Β, το οποίο συνήθως προκαλεί λίγο λιγότερο σοβαρή νόσο, και το οποίο συνήθως εμφανίζεται προς το τέλος της περιόδου γρίπης, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”, προσθέτει.

Πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια της αναπνευστικής περιόδου

Υπάρχουν κάποιοι άγνωστοι στις προοπτικές, όπως ο χρόνος, τα συγκεκριμένα στελέχη του ιού και ποια νέα παραλλαγή του Sars-Cov-2  μπορεί να εμφανιστεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο Δρ Binnicker. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν εμβόλια για αυτές τις τρεις εποχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των επικαιροποιημένων εμβολίων COVID-19 και των νέων εμβολίων για την πρόληψη του RSV σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, βρέφη και εγκύους. “Είναι μια συναρπαστική εποχή όσον αφορά τις στρατηγικές πρόληψης αυτών των ιών”, λέει ο Δρ Binnicker. “Στη συνέχεια φτάνουμε στα βασικά: την καλή υγιεινή των χεριών. Αν είστε άρρωστοι, μείνετε στο σπίτι. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε μάσκα αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Και στη συνέχεια εξετάσεις, ώστε να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε και να μπορούμε να λάβουμε καλά μέτρα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση σε άλλους ανθρώπους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινά ο αντιγριπικός εμβολιασμός - Πότε πρέπει να εμβολιαστείτε;

O Sars-Cov-2 δεν είναι εποχιακός. Γιατί λοιπόν γίνονται αναμνηστικά εμβόλια COVID;

Κυριότερες συμβουλές σε γονείς για περιπτώσεις ιογενούς πνευμονίας σε παιδιά

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταπολεμούμε έναν αναπνευστικό ιό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί οι απαγορεύσεις στα smartphone και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εφήβους θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό

Θέτοντας φραγμούς και απαγορεύσεις, διαβρώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ εκείνων που θα μπορούσαν να πληγούν και εκείνων που μπορούν να τους βοηθήσουν. Αν και αυτές οι προτάσεις έρχονται με τις καλύτερες προθέσεις, δυστυχώς είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Αυτό που θα έπρεπε να ζητάμε είναι καλύτερη κατανόηση από τους ενήλικες και καλύτερη εκπαίδευση για τους νέους.

Οι τραυματισμοί νεαρών εργαζομένων αυξάνονται μετά τη νομιμοποίηση των πωλήσεων μαριχουάνας για ψυχαγωγία

Η ομάδα της Sabia πιστεύει ότι η χαλάρωση των νόμων σχετικά με την ψυχαγωγική μαριχουάνα μπορεί να βλάψει τους νεότερους εργαζόμενους, συγκεκριμένα. Αυτό είναι «σύμφωνο με την υπόθεση ότι η ψυχαγωγική μαριχουάνα εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία και τη φροντίδα τους» είπαν οι ερευνητές.

Μηνιγγίτιδα: Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση η φοιτήτρια στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ

Μηνιγγίτιδα: Η φοιτήτρια κατέρρευσε το απόγευμα της Τετάρτης στον χώρο του Τμήματος Μαθηματικών όπου και φοιτά και μεταφέρθηκε άμεσα με ασθενοφόρο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού από το βράδι της Κυριακής 25/02

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και ανατολικά ηπειρωτικά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Η πρώιμη έκθεση στον αέρα σε μόλυβδο σχετίζεται με χαμηλότερο IQ και αυτοέλεγχο

Μελλοντικές μελέτες μπορούν να εξετάσουν εάν άλλοι παράγοντες στο περιβάλλον ενός παιδιού τροποποιούν τη ρύπανση από μόλυβδο και γιατί τα αγόρια φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητα.

Γιατί η ιλαρά επιστρέφει στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που κολλάνε ιλαρά αναρρώνουν μέσα σε επτά έως 10 ημέρες, αλλά σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, μηνιγγίτιδα, επιληπτικές κρίσεις, επιπλοκές που οδηγούν σε τύφλωση, ακόμη και θάνατο.