Ρεπορτάζ Υγείας

Λιστερίωση: Κίνδυνος επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από θάνατο λόγω μολυσμένου τυριού

Λιστερίωση: Κίνδυνος επιδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από θάνατο λόγω μολυσμένου τυριού

Λιστερίωση: Ένας Βρετανός πέθανε αφού έφαγε τυρί μολυσμένο με λιστέρια, καθώς οι υπεύθυνοι της υγείας διέταξαν την ανάκληση ενός τύπου τυριού που περιείχε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» των βακτηρίων. 

Ένας Βρετανός πέθανε αφού έφαγε τυρί μολυσμένο με λιστέρια, καθώς οι υπεύθυνοι της υγείας διέταξαν την ανάκληση ενός τύπου τυριού που περιείχε «εξαιρετικά υψηλά επίπεδα» των βακτηρίων. Η Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων (FSA) και η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) έχουν προειδοποιήσει το κοινό να μην τρώει τις παρτίδες των ημίμαλακων τυριών Baronet, που παράγονται από την εταιρεία The Old Cheese Room με έδρα το Wiltshire. Το UKHSA εντόπισε τρία κρούσματα που δυνητικά συνδέονται με ξέσπασμα, εκ των οποίων ένα άτομο πέθανε.

Το Baronet, ένα παστεριωμένο ημίμαλακο τυρί, έχει ροζ φλούδα πορτοκαλιού και πικάντικη μυρωδιά, και πωλείται τόσο σε μικρούς μεμονωμένους γύρους όσο και ως ρόδες 1 κιλού που μπορούν να κοπούν σε πάγκους ντελικατέσεν. Η FSA δήλωσε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση σε αυτό το στάδιο που να υποδηλώνει ότι η Baronet είναι η αιτία της επιδημίας. Τα συμπτώματα της λιστερίωσης μπορεί να φαίνονται παρόμοια με τη γρίπη και περιλαμβάνουν:

  • υψηλή θερμοκρασία,
  • μυϊκό πόνο,
  • ρίγη,
  • αίσθημα αδιαθεσίας,
  • διάρροια.
  • Σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση μπορεί να είναι πιο σοβαρή, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές, όπως μηνιγγίτιδα.

 

Το NHS αναφέρει ότι η λιστερίωση “συνήθως δεν είναι σοβαρή για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των νεογέννητων μωρών, των ατόμων άνω των 65 ετών, των ατόμων με μια πάθηση που εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως καρκίνος, ηπατική νόσο ή νεφρική νόσο, άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, όπως χημειοθεραπεία ή δισκία στεροειδών, άτομα με διαβήτη που δεν μπορούν να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, ακόμη και με θεραπεία.”

Η επικεφαλής περιστατικών της FSA, Tina Potter, δήλωσε: “Λόγω αυτής της επιδημίας Listeria monocytogenes, προτρέπουμε τους καταναλωτές που είναι ευάλωτοι στη μόλυνση από λιστέρια – συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των ατόμων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να διασφαλίσουν ότι ακολουθούν τις συμβουλές του προϊόντος ειδοποιήσεις ανάκλησης, οι οποίες περιγράφουν λεπτομερώς όλα τα προϊόντα που ενδέχεται να αποτελούν κίνδυνο.

Ζητάμε επίσης από τους ανθρώπους να βεβαιωθούν ότι οι ηλικιωμένοι συγγενείς που μπορεί να έχουν αγοράσει τα είδη που ανακλήθηκαν και που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο, γνωρίζουν την ανάκληση και τηρούν τις συμβουλές. Ορισμένα τρόφιμα ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λιστερίας από άλλα. Αυτά περιλαμβάνουν μαλακά τυριά, πατέ, καπνιστό ψάρι, παγωμένα κρέατα σε φέτες και άλλα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα με απλή ψύξη.”

Ο Richard Elson, επικεφαλής περιστατικών και ανταπόκρισης στο UKHSA, δήλωσε: “Η λιστερίωση είναι μια σπάνια λοίμωξη και οι περισσότεροι άνθρωποι θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος ή διάρροια, τα οποία συνήθως περνούν μέσα σε λίγες ημέρες χωρίς να χρειάζεται θεραπεία. Όμως τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, που είναι έγκυες ή είναι βρέφη ή ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρά συμπτώματα. Εάν ανήκετε σε μια ομάδα που διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο σοβαρών συμπτωμάτων, υπάρχουν πληροφορίες στον ιστότοπο του NHS σχετικά με το ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε και τι να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε λιστερίωση”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι Γερμανοί υποτιμούν τον κίνδυνο των ωμών τροφίμων

CDC: Εταιρεία παγωτού στη Φλόριντα πιθανή πηγή της επιδημίας λιστερίωσης στις ΗΠΑ

Ανακαλύφθηκαν συσκευασίες τροφίμων με αντιμικροβιακές ιδιότητες

Κίνδυνος λιστερίας από τυριά ισπανικού τύπου σήμφωνα με το CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πρόγραμμα νοσοκομειακού περπατήματος υπό επίβλεψη μπορεί να μειώσει τις εισαγωγές ηλικιωμένων σε εξειδικευμένη νοσηλευτική μονάδα 

Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς λένε ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως τα συστήματα υγείας θα πρέπει να εξετάσουν τα προγράμματα νοσοκομειακού περιπάτου ως ένα λογικό μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας της περίθαλψης των ηλικιωμένων ενηλίκων. Απαιτείται περαιτέρω ανάπτυξη στρατηγικών για την υποστήριξη των νοσοκομείων στην εφαρμογή νέων κλινικών προγραμμάτων για την ενίσχυση της επίδρασής τους.

Επιστημονική ομάδα παρέχει νέα ανάλυση της πνευμονικής υπέρτασης

Αν και η συνολική έκθεση σε ανοσοκατασταλτικά δεν συσχετίστηκε με το αποτέλεσμα, οι ανοσοκατασταλτικές στοχευμένες θεραπείες συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο νοσηρότητας-θνησιμότητας. Οι συγγραφείς κατέδειξαν αυτά τα ευρήματα με μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν τον κίνδυνο διαφόρων γεγονότων με την πάροδο του χρόνου.

Στο κόκκινο οι υγειονομικές ελλείψεις στα νησιά σε εξοπλισμό, υποδομές και προσωπικό, εν μέσω τουριστικής περιόδου

Σύρος: Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας γιατί οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της ΜΑΦ μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική να καλύψουν τα κενά. Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς έμεινε με δύο γιατρούς. Επιπλέον, σύμφωνα με τις καταγγελίες, δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική, δεν υπάρχει νευρολόγος, ούτε ψυχίατρος.