Ρεπορτάζ Υγείας

Λεπτοσπείρωση: Κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στις πληγείσες περιοχές

Λεπτοσπείρωση: Κίνδυνος εξάπλωσης της νόσου στις πληγείσες περιοχές

Λεπτοσπείρωση: Η λεπτοσπείρωση είναι μια ζωονοσογόνος νόσος, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων.

Η λεπτοσπείρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από μόλυνση με το βακτήριο Leptospira. Μπορείτε να μολυνθείτε με Leptospira μέσω εκδορών ή κοψίματος στο δέρμα σας ή μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματός σας. Η λεπτοσπείρωση είναι μια ζωονοσογόνος νόσος, που σημαίνει ότι μεταδίδεται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Μπορείτε να μολυνθείτε μέσα από:

 • Άμεση επαφή με ούρα ή αναπαραγωγικά υγρά από μολυσμένα ζώα.
 • Επαφή με μολυσμένο νερό ή χώμα.
 • Μολυσμένα τρόφιμα ή νερό.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο από λεπτοσπείρωση;

Μπορείτε να πάθετε λεπτοσπείρωση ανεξάρτητα από το πού ζείτε, αλλά είναι πιο συχνή σε τροπικές περιοχές και θερμότερα κλίματα με πολλές βροχοπτώσεις κάθε χρόνο. Διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για λεπτοσπείρωση εάν ζείτε ή ταξιδεύετε σε αυτές τις περιοχές, όπως:

 • Ωκεανία (Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και νησιά του Ειρηνικού).
 • Καραϊβική.
 • Τμήματα της υποσαχάριας Αφρικής.
 • Μέρη της Λατινικής Αμερικής.
 • Νότια και Νοτιοανατολική Ασία.

 

Επιδημίες λεπτοσπείρωσης σημειώθηκαν στις ΗΠΑ μετά από πλημμύρες στη Χαβάη, τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρίκο. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες στο γλυκό νερό, ειδικά εκείνες που σας φέρνουν σε επαφή με μολυσμένο νερό για μεγάλες χρονικές περιόδους, σας θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο. Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες που βάζουν το κεφάλι σας κάτω από το νερό ή σας κάνουν να καταπιείτε νερό (για παράδειγμα, ράφτινγκ, κολύμπι και βαρκάδα). Ο κίνδυνος σας είναι ακόμη μεγαλύτερος μετά από έντονες βροχοπτώσεις ή πλημμύρες.

Πόσο συχνή είναι η λεπτοσπείρωση στους ανθρώπους;

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως παθαίνουν λεπτοσπείρωση κάθε χρόνο. Σχεδόν 60.000 από αυτούς πεθαίνουν από αυτήν.

Ποιες είναι οι φάσεις της λεπτοσπείρωσης;

Η λεπτοσπείρωση αποτελείται από δύο φάσεις: τη λεπτοσπειραιμική (οξεία) φάση και την ανοσοποιητική (καθυστερημένη). Μπορεί να έχετε ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα στη λεπτοσπειραιμική φάση. Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν σοβαρά συμπτώματα στη φάση του ανοσοποιητικού.

Λεπτοσπειραιμική φάση

Κατά τη φάση της λεπτοσπείρωσης (ονομάζεται επίσης σηψαιμία) μπορεί να εμφανίσετε μια ξαφνική εμφάνιση συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη. Αυτό συνήθως ξεκινά μέσα σε δύο έως 14 ημέρες μετά τη μόλυνση από Leptospira. Διαρκεί από τρεις έως 10 ημέρες. Σε αυτή τη φάση, τα βακτήρια βρίσκονται στην κυκλοφορία του αίματός σας και μετακινούνται στα όργανά σας. Οι εξετάσεις αίματος θα δείξουν σημάδια μόλυνσης.

Ανοσολογική φάση

Στη φάση του ανοσοποιητικού, το βακτήριο Leptospira έχει μετακινηθεί από το αίμα σας στα όργανά σας. Τα βακτήρια είναι πιο συγκεντρωμένα στα νεφρά σας, τα οποία κάνουν κατούρημα (ούρα). Οι εξετάσεις ούρων θα δείξουν σημάδια των βακτηρίων και θα έχετε αντισώματα κατά της Λεπτοσπείρας στο αίμα σας. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων θα αρρωστήσει πολύ με το σύνδρομο Weil σε αυτή τη φάση. Το σύνδρομο Weil προκαλεί εσωτερική αιμορραγία, νεφρική βλάβη και σοβαρό κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών σας (ίκτερος).

Ποια είναι τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης στον άνθρωπο;

Μερικοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα λεπτοσπείρωσης που μοιάζουν με γρίπη και κάποιοι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις λεπτοσπείρωσης, έχετε συμπτώματα εσωτερικής αιμορραγίας και βλάβη οργάνων. Στην οξεία λεπτοσπείρωση, τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά, όπως:

 • Υψηλός πυρετός.
 • Κόκκινα μάτια.
 • Πονοκέφαλο.
 • Ρίγη.
 • Μυϊκοί πόνοι.
 • Κοιλιακό άλγος.
 • Ναυτία και έμετος.
 • Διάρροια.
 • Κίτρινο δέρμα ή μάτια (ίκτερος).
 • Εξάνθημα.

 

Τα σοβαρά συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης (σύνδρομο Weil) μπορεί να ξεκινήσουν τρεις έως 10 ημέρες αργότερα, συμπεριλαμβανομένων:

 • Βήχας με αίμα (αιμόπτυση).
 • Πόνος στο στήθος.
 • Πρόβλημα αναπνοής.
 • Σοβαρό κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών σας.
 • Αίμα στην ούρηση (αιματουρία).
 • Επίπεδες, κόκκινες κηλίδες στο δέρμα σας που μοιάζουν με εξάνθημα.

 

Τι προκαλεί τη λεπτοσπείρωση;

Το βακτήριο Leptospira προκαλεί λεπτοσπείρωση. Τα βακτήρια εισέρχονται στο σώμα σας μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών σας ή μέσω σπασίματος στο δέρμα σας. Ταξιδεύουν μέσω του αίματός σας στα όργανά σας, συγκεντρώνοντας στα νεφρά σας (το όργανο που «καθαρίζει» το αίμα σας). Τα νεφρά σας απαλλάσσονται από περιττές ή τοξικές ουσίες στα ούρα σας. Τα βακτήρια από τα νεφρά σας αφήνουν το σώμα σας στην ούρηση, γεγονός που μπορεί να μεταδώσει τη λεπτοσπείρωση σε άλλους ανθρώπους ή ζώα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συναγερμός στο Υπουργείο Υγείας για κίνδυνο έξαρσης επιδημιών στη Θεσσαλία

Επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρόληψη και την αντιμετώπιση απειλών Δημόσιας Υγείας

Κακοκαιρία Daniel - Επιστήμονες προειδοποιούν για τον ορατό κίνδυνο ασθενειών από μολυσμένα νερά

Η Ινδονησία καταγράφει 1.408 κρούσματα λεπτοσπείρωσης με 139 θανάτους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή στην Πανελλαδική Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,