Ρεπορτάζ Υγείας

Κόστος ζωής: Φέρνει στο προσκήνιο τα οικογενειακά γεύματα

Κόστος ζωής: Φέρνει στο προσκήνιο τα οικογενειακά γεύματα

Κόστος ζωής: Οι γονείς αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις για δεκαετίες και εξακολουθούν να μην υποστηρίζονται επαρκώς για να προσφέρουν τακτικά οικογενειακά γεύματα.

Οι Αυστραλοί γονείς αντιμετωπίζουν παρόμοια εμπόδια στην παροχή τακτικών και θρεπτικών γευμάτων όπως οι οικογένειες τη δεκαετία του 1990, εν μέσω αυξανόμενου κόστους ζωής και πιέσεων χρόνου που αγνοούνται εδώ και τριάντα χρόνια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δύο νέες μελέτες με επικεφαλής τη Δρ Τζόρτζια Μίντλετον στο Ινστιτούτο Caring Futures του Πανεπιστημίου Flinders εξέτασαν τις ομοιότητες και τις διαφορές στις οικογενειακές εμπειρίες όσον αφορά την προετοιμασία γευμάτων καθιστικού σε δύο περιόδους στη Νότια Αυστραλία: τη δεκαετία του 1990 και το 2020.

Η ερευνητική εργασία με τίτλο «Το οικογενειακό γεύμα, ένα τελετουργικό παγωμένο στο χρόνο· μια μελέτη αυστραλιανής θεμελιωμένης θεωρίας» δημοσιεύεται στο Health Promotion International. Η δεύτερη μελέτη, «Εμπόδια και παράγοντες για το οικογενειακό γεύμα διαχρονικά· μια μελέτη βασισμένης θεωρίας που συγκρίνει τις απόψεις των γονέων της Νότιας Αυστραλίας», δημοσιεύεται στο Appetite. Και στις δύο μελέτες, 22 γονείς το 2020 πήραν συνέντευξη σχετικά με τις εμπειρίες τους με τα οικογενειακά γεύματα όταν εξισορροπούν τις χρονικές δεσμεύσεις, το κόστος και την αλλαγή των προτιμήσεων για τα τρόφιμα μεταξύ των παιδιών.

Στη συνέχεια, οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με αυτές που έδωσαν 32 γονείς τη δεκαετία του 1990. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι οικογένειες συνεχίζουν να αποδίδουν σημαντική κοινωνική αξία στο να μοιράζονται γεύματα, αλλά οι γονείς από γενιά σε γενιά έχουν λιγότερο χρόνο και χρήμα για να παράγουν οικογενειακά γεύματα λόγω των αυξημένων τιμών των τροφίμων και των εργασιακών υποχρεώσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι οι γονείς ετοίμασαν ξεχωριστά γεύματα για να καλύψουν τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών τους και στις δύο γενιές, επομένως αυτή η τάση δεν απευθύνεται σε μια νέα γενιά παιδιών.

Οι ερευνητές λένε ότι η μελλοντική υποστήριξη για φτωχές οικογένειες θα μπορούσε να περιλαμβάνει ευέλικτες πολιτικές στο χώρο εργασίας, θρεπτικά και οικονομικά γεύματα φιλικά προς την οικογένεια ή προγράμματα στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας που παρέχουν γεύματα για να τα πάρετε στο σπίτι και να τα μοιραστείτε. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι σύγχρονοι γονείς είτε είναι πιο πρόθυμοι να συμβιβάσουν τα δικά τους γεύματα για να ετοιμάσουν μόνο μία επιλογή είτε επιμένουν περισσότερο να τρώνε τα παιδιά τους ό,τι σερβίρεται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δεκαετία του 1990, όταν τα παιδιά και οι ενήλικες απολάμβαναν συχνά διαφορετικά γεύματα.

Η Δρ Τζόρτζια Μίντλετον λέει ότι πολλά από τα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι οικογένειες τη δεκαετία του 1990 εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα, επειδή ποτέ δεν τέθηκαν σε εφαρμογή συστήματα υποστήριξης, επομένως η ευθύνη για την αντιμετώπιση αυτών των φραγμών δεν πρέπει να βαρύνει αποκλειστικά τους γονείς. «Αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι γονείς αντιμετώπισαν παρόμοιες προκλήσεις για δεκαετίες και εξακολουθούν να μην υποστηρίζονται επαρκώς για να προσφέρουν τακτικά οικογενειακά γεύματα», λέει.

“Μας είπαν ότι για να επιτύχουμε τα οφέλη των οικογενειακών γευμάτων, πρέπει να ακολουθήσουμε μια ιδεαλιστική, παλιά φόρμουλα: όλα τα μέλη της οικογένειας στο τραπέζι, να μοιράζονται ευχάριστα ένα σπιτικό γεύμα και να συζητούν χωρίς περισπασμούς. Αλλά η σύγχρονη πραγματικότητα περιλαμβάνει χρόνο- φτωχές οικογένειες, ιδιότροποι που τρώνε, αδέρφια σε αντίθεση και άγχος για το τι γεύματα να μαγειρέψουν – για να μην αναφέρουμε τις πιέσεις του κόστους ζωής. Αυτός ο συνδυασμός μπορεί να κάνει την επίτευξη οικογενειακών γευμάτων δύσκολη, αν όχι αδύνατη, για πολλές οικογένειες.”

Ο προγραμματισμός και η ευελιξία, οι διαταραχές και η ανεξαρτησία των παιδιών, τα προνόμια που απαιτούνται για να έχουν οικογενειακά γεύματα και τα κίνητρα και η δέσμευση στο οικογενειακό γεύμα αναγνωρίστηκαν ως επίμονοι παράγοντες και εμπόδια διαχρονικά από τον Δρ Μίντλετον και τους συγγραφείς της έρευνας.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τιμολόγια του Ρεύματος - Αλλαγές σε όσα γνωρίζουμε από 1ης Ιανουαρίου - Αναποφάσιστοι οι καταναλωτές

Πώς οι πολιτισμικά κατάλληλες δίαιτες λύνουν το πρόβλημα της επισιτιστικής ασφάλειας στην Καναδική Αρκτική

5 λάθη που κάνουν οι γονείς στη διατροφή των παιδιών

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: "Δέσμευση των ασθενών για την ασφάλεια των ασθενών"

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μεγάλη συμμετοχή αναμένεται στην Πανυγειονομική κινητοποίηση 22 Φεβρουαρίου

Μεγαλειώδεις αναμένονται να είναι οι αυριανές κινητοποιήσεις των υγειονομικών σε ολόκληρη τη χώρα, μέσα από διαμαρτυρίες για την υποστελέχωση, τις πενιχρές απολαβές και την γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.

Είτε ασκείστε τακτικά είτε μία με δύο ημέρες την εβδομάδα, η απώλεια βάρους είναι δυνατή

"Σε υψηλό επίπεδο, αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει το παλιό ρητό για τη σωματική δραστηριότητα και την υγεία: οποιαδήποτε δραστηριότητα είναι καλύτερη από καμία δραστηριότητα.

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Οι περιοχές που "χτυπάνε" κόκκινο

Λίστα αναμονής στα χειρουργεία: Στην κορυφή της αναμονής βρίσκεται η Μακεδονία, όπου ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών  ξεπερνά τους 15.000 και αναγκάζεται να περιμένει ακόμη και περισσότερο από 12 μήνες για μια χειρουργική επέμβαση σε δημόσια νοσοκομεία.

Αγρότες: Σε ασφυκτικό κλοιό το κέντρο της Αθήνας - Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις [vid]

Αγρότες: Έχουν τεθεί σε ισχύ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντία Δημογλίδου.

Ερευνητές συνδυάζουν σύγχρονο εξοπλισμό για αυξημένη ακρίβεια στην ανάλυση της σύστασης σώματος

Τελικά, ο συνδυασμός αυτών των δύο τμημάτων εξοπλισμού βοήθησε να επιβεβαιωθεί η ισχυρή σχέση μεταξύ του εξωτερικού σχήματος του σώματος και της εσωτερικής σύνθεσης. «Με τον στόχο μας να συνεισφέρουμε στη βάση γνώσεων, ακόμη και η σύζευξη δύο εκτενώς δοκιμασμένων τμημάτων εξοπλισμού ανοίγει πόρτες σε βαθιές δυνατότητες μέτρησης σώματος που είναι τόσο ακριβείς όσο και μη επεμβατικές», δήλωσε ο Δρ. John Kirwan,