Τεχνολογία

Οι γονείς μικρών παιδιών στρέφονται στα social media για συμβουλές

Οι γονείς μικρών παιδιών στρέφονται στα social media για συμβουλές

Τα τρία πέμπτα των γονέων λένε ότι μιλούν για αυτά τα θέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή θέλουν να ακούσουν διαφορετικές ιδέες, ενώ ένας στους τέσσερις λέει ότι είναι βολικό.

Οι γονείς μικρών παιδιών αντιμετωπίζουν πάρα πολλές προκλήσεις. Και τέσσερις στους πέντε γονείς σε μια νέα εθνική δημοσκόπηση λένε ότι πηγαίνουν στο ίδιο μέρος για να συζητήσουν τέτοια θέματα ανατροφής: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γιατί είναι τόσο θελκτικά τα social media;

Σχεδόν οι μισοί γονείς αξιολογούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως πολύ χρήσιμα για την απόκτηση νέων ιδεών για να δοκιμάσουν, σύμφωνα με την Εθνική Δημοσκόπηση του Νοσοκομείου Παίδων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για την Υγεία των Παιδιών C.S. Mott. «Πολλοί γονείς στρέφονται σε διαδικτυακές κοινότητες για να ανταλλάξουν συμβουλές ή να συζητήσουν τις προκλήσεις ανατροφής των παιδιών επειδή μπορεί να φαίνεται πιο γρήγορο και πιο εύκολο από το να ρωτήσουν έναν επαγγελματία υγείας», δήλωσε η συν-διευθύντρια του Mott Poll, Sarah Clark, M.P.H.

«Η εύρεση γονικής συντροφικότητας σε αυτόν τον χώρο μπορεί να έχει οφέλη, αλλά οι γονείς πρέπει να έχουν κατά νου ότι η εμπειρία κάθε οικογένειας είναι διαφορετική και ότι όλα όσα ακούν στο διαδίκτυο μπορεί να μην είναι ακριβή ή το σωστό για το παιδί τους». Η εθνικά αντιπροσωπευτική έκθεση βασίζεται σε απαντήσεις από 614 γονείς με τουλάχιστον ένα παιδί ηλικίας 0–4 ετών. Οι περισσότερες μητέρες και πάνω από τα δύο τρίτα των πατέρων παιδιών αυτών των ηλικιών προσβλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές ανατροφής ή για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους – μια σημαντική αύξηση από τότε που μια προηγούμενη δημοσκόπηση της Mott διερεύνησε παρόμοιες ερωτήσεις το 2015.

Οι πιο συχνές συζητήσεις περιελάμβαναν:

  • εκπαίδευση στην τουαλέτα (44%),
  • παιδικό ύπνο (42%),
  • διατροφή/θηλασμό (37%),
  • πειθαρχία (37%),
  • προβλήματα συμπεριφοράς (33%),
  • εμβολιασμό (26%),
  • παιδικό σταθμό/προσχολική ηλικία ( 24%),
  • και τα καλά με άλλα παιδιά (21%).

 

Τα τρία πέμπτα των γονέων λένε ότι μιλούν για αυτά τα θέματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή θέλουν να ακούσουν διαφορετικές ιδέες, ενώ ένας στους τέσσερις λέει ότι είναι βολικό ή θέλει να κάνει πράγματα διαφορετικά από τους γονείς του. Λιγότεροι λένε ότι χρησιμοποιούν αυτές τις πλατφόρμες επειδή δεν έχουν οικογένεια ή φίλους κοντά, δεν έχουν αρκετές ευκαιρίες να ρωτήσουν τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης του παιδιού τους ή ντρέπονται να ρωτήσουν προσωπικά.

«Συχνά δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος «καλύτερος» τρόπος για να κάνουμε πράγματα και πολλοί γονείς χρησιμοποιούν μια προσέγγιση δοκιμής και λάθους για να βρουν τι λειτουργεί για το παιδί τους», είπε ο Clark. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των γονέων αξιολογούν επίσης τα social media ως πολύ χρήσιμα για να τους κάνουν να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι και να μάθουν τι δεν πρέπει να κάνουν, ενώ ένας τέταρτος λέει ότι τους βοηθά να αποφασίσουν αν θα αγοράσουν συγκεκριμένα προϊόντα.

Ένας στους δέκα γονείς μικρών παιδιών που χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το χαρακτήρισε επίσης πολύ χρήσιμο για να αποφασίσει πότε θα πάει το παιδί του στο γιατρό. Ωστόσο, με τα μικρά παιδιά, σημειώνει ο Clark, «είναι συνήθως συνετό να επικοινωνήσετε με τον πάροχο πρωτοβάθμιας φροντίδας του παιδιού για τυχόν ερωτήσεις». Οι επισκέψεις τηλευγείας και τα μηνύματα μέσω πυλών ασθενών, προσθέτει, είναι αποτελεσματικοί τρόποι για τους γονείς να ζητούν καθοδήγηση και να προσδιορίζουν εάν το παιδί χρειάζεται να το δουν αυτοπροσώπως.

Κοινή χρήση ανησυχιών

Οι περισσότεροι γονείς εντοπίζουν τουλάχιστον μια πτυχή της κοινής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που τους αφορά, όπως το να βλέπουν άλλους γονείς να κάνουν κάτι ανθυγιεινό ή επικίνδυνο για το παιδί τους ή άλλους να μαθαίνουν τα προσωπικά στοιχεία της οικογένειάς τους ή να μοιράζονται φωτογραφίες του παιδιού τους χωρίς την άδεια του παιδιού τους.

Σχεδόν το 80% των γονέων αισθάνεται επίσης ότι οι άλλοι γονείς μοιράζονται υπερβολικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καυχώνοντας για το παιδί τους ή μοιράζονται πολύ συχνά ή πάρα πολύ. Εν τω μεταξύ, πάνω από το 60% πιστεύει ότι οι γονείς μπορεί να δώσουν προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν την τοποθεσία του παιδιού ή να φέρουν σε δύσκολη θέση το παιδί όταν μεγαλώσει.

Σχεδόν οι μισοί λένε επίσης ότι έχουν δει γονείς να δημοσιεύουν πληροφορίες που είναι ψευδείς, ενώ περισσότερο από το ένα τέταρτο έχει παρατηρήσει ορισμένους γονείς να μοιράζονται ακατάλληλες φωτογραφίες του σώματος ενός παιδιού. «Οι γονείς αναγνωρίζουν τις ανησυχίες που σχετίζονται με το να μοιράζονται πάρα πολλά για τα παιδιά τους στα social media», είπε ο Clark.

“Οι οικογένειες θα πρέπει να εξετάσουν εάν το παιδί τους μπορεί μια μέρα να ντρέπεται που κοινοποιούνται προσωπικές πληροφορίες χωρίς τη συγκατάθεσή του. Ένας καλός κανόνας είναι εάν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία, μην το κοινοποιήσετε. Επιπλέον, οι γονείς θα πρέπει να συμβουλεύονται τους γονείς άλλων παιδιών σε φωτογραφίες για έγκριση πριν τις κοινοποιήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Περισσότεροι από τους μισούς γονείς, ωστόσο, χρησιμοποιούν ρυθμίσεις απορρήτου ή περιορίζουν ποιος μπορεί να δει αναρτήσεις σχετικά με τα παιδιά τους. Σχεδόν το ένα τρίτο αποφεύγει επίσης να δημοσιεύει φωτογραφίες ή βίντεο του παιδιού του, ενώ περίπου ένας στους πέντε συμμετέχει σε κλειστές ομάδες. Ένα μικρό ποσοστό γονέων χρησιμοποιούν τα αρχικά του παιδιού τους αντί για το όνομά τους ή αποκλείουν το πρόσωπο του παιδιού τους.

«Πριν δημοσιεύσετε, σκεφτείτε αν μοιράζεστε αρκετές πληροφορίες για να λάβετε συμβουλές κάποιου άλλου χωρίς να δίνετε πάρα πολλές προσωπικές πληροφορίες για την οικογένειά σας», είπε ο Κλαρκ. «Πραγματικά έχει να κάνει με το να σταματάς και να σκέφτεσαι πριν δημοσιεύσεις». Λέει ότι το υπερβολικό μοίρασμα μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους, για παράδειγμα, εάν αποκαλύψει ότι μια οικογένεια βρίσκεται σε διακοπές και το σπίτι της μπορεί να είναι χωρίς επίβλεψη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γονείς παιδιά: Μειώνοντας την εχθρότητα και αυξάνοντας την αγάπη

Οι εγκέφαλοι των παιδιών διαμορφώνονται από τον χρόνο τους στις τεχνολογικές συσκευές

Τα οφέλη της ανάγνωσης για διασκέδαση ως παιδί

Τα παιδιά μπορούν επίσης να είναι θύματα άγχους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν οι άντρες να καταψύξουν το σπέρμα τους;

Ωάρια σπέρμα: Γνωστή και ως κρυοσυντήρηση ωαρίων με ιατρικούς όρους, η κατάψυξη ωαρίων είναι μια τεχνική διατήρησης της γονιμότητας κατά την οποία τα ωάρια εξάγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας και καταψύχονται για να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για την επίτευξη εγκυμοσύνης χρησιμοποιώντας διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας (

Η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα νοσοκομεία - 5 ερωτήσεις που έχουν οι άνθρωποι

Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει επίσης να είναι εξειδικευμένοι και να υποστηρίζονται για να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη. Πρέπει να μάθουν να είναι κρίσιμοι χρήστες των ψηφιακών εργαλείων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων τους.

Αντιμετώπιση του υποσιτισμού σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση με τον σωλήνα σίτισης PEG

Υποσιτισμός παράλυση: Η εγκεφαλική παράλυση είναι μια ομάδα νευρολογικών καταστάσεων που επηρεάζουν την κίνηση και τον συντονισμό των μυών. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 17 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με την πάθηση. 

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στις ασθένειες των αυτιών;

AI αυτιά: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αναδειχθεί ως ένα ισχυρό εργαλείο σε διάφορους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και οι δυνατότητές της να βοηθούν στην έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση παθήσεων του αυτιού γίνονται όλο και πιο εμφανείς.

Τεχνολογία λέιζερ ανιχνεύει εγκεφαλικούς τραυματισμούς

Laser μάτια: Η τεχνική είναι διαφορετική από άλλες διαγνωστικές μεθόδους και αναμένεται να αναπτυχθεί σε συσκευή χειρός για χρήση στην κρίσιμη «χρυσή ώρα» μετά από τραυματικό εγκεφαλικό τραυματισμό.

Πώς το GPS βελτιώνει τη ποιότητα ζωής των ατόμων με Αλτσχάιμερ;

Αλτσχάιμερ: Η ικανότητα παρακολούθησης της τοποθεσίας, πρόληψης της περιπλάνησης και διευκόλυνσης της ταχείας απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης συμβάλλει στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής για όσους ζουν με Αλτσχάιμερ και τις οικογένειές τους.