Ρεπορτάζ Υγείας

Κόσμος: Ο ιός του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς και η γρίπη και η COVID, αυξάνονται κατακόρυφα

Κόσμος: Ο ιός του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς και η γρίπη και η COVID, αυξάνονται κατακόρυφα

Ο Murray δήλωσε ότι ο RSV, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, εξαπλώνεται περισσότερο μέσω επιφανειών παρά μέσω σταγονιδίων. Προτείνει να απολυμαίνετε τις περιοχές με υψηλή επαφή, όπως τα παιχνίδια, τα πόμολα, τους πάγκους της κουζίνας και τους νιπτήρες του μπάνιου, μαζί με το πλύσιμο των χεριών σας.

Κόσμος: Τα κρούσματα γρίπης είναι ήδη υψηλότερα από το συνηθισμένο, και τα κρούσματα Covid αυξάνονται, ενώ τώρα, ένας τρίτος ιός, ο R.S.V. παρουσιάζει απότομη αύξηση στα παιδιά. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας σε όλη τη χώρα ανησυχούν πολύ ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε μπροστά σε μια “τριδημία”, όπως την αποκάλεσε ένας ειδικός, εάν τα κρούσματα γρίπης, Covid και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) κορυφωθούν ταυτόχρονα. Το πρόβλημα είναι ότι για δύο χρόνια, λόγω των πρωτοκόλλων συγκάλυψης που σχετίζονται με τον κορωνοϊό (SARS-CoV-2), ασθένειες όπως η γρίπη, ο RSV και άλλες αναπνευστικές ασθένειες κρατήθηκαν υπό έλεγχο. Αλλά αυτές οι προφυλάξεις έχουν χαλαρώσει. Η έξαρση των κρουσμάτων RSV σε παιδιά έχει ήδη ωθήσει ορισμένα παιδιατρικά νοσοκομεία στα όρια των δυνατοτήτων τους. Το CBS News Los Angeles αναφέρει ότι τα νοσοκομεία στην περιοχή του Λος Άντζελες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού με τα κρεβάτια να γεμίζουν πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθως κατά την περίοδο αναπνευστικών ασθενειών-Φθινόπωρου -Χειμώνα.

Αυτός ο χειμώνας θα είναι διαφορετικός

Χωρίς ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε ισχύ και με τους περισσότερους να λένε ότι η χώρα έχει “επιστρέψει στην κανονικότητα”, ό,τι κι αν υποτίθεται ότι είναι αυτό, έχουμε μια μακρά περίοδο διακοπών στη γωνία που θα μπορούσε να καταλήξει να γίνει καταστροφή. “Βλέπουμε τα πάντα να επιστρέφουν με σφοδρότητα”, δήλωσε η Δρ Alpana Waghmare, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Fred Hutchinson Cancer Center και γιατρός στο Νοσοκομείο Παίδων του Σιάτλ, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Τα περισσότερα κρούσματα της Covid, της γρίπης και του RSV είναι πιθανό να είναι ήπια, αλλά μαζί μπορεί να νοσήσουν εκατομμύρια Αμερικανοί και να κατακλύσουν τα νοσοκομεία, προειδοποίησαν οι ειδικοί της δημόσιας υγείας.

“Έχετε αυτή τη φθίνουσα ανοσία της Covid, που συμπίπτει με τον αντίκτυπο της γρίπης που έρχεται εδώ, και του R.S.V.”, δήλωσε ο Andrew Read, εξελικτικός μικροβιολόγος στο Penn State University. “Βρισκόμαστε σε αχαρτογράφητο έδαφος εδώ”. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στη γρίπη και τον RSV. Πολλά μολυσμένα παιδιά αρρωσταίνουν σοβαρά επειδή έχουν μικρή ανοσία, είτε επειδή έχουν εξασθενήσει είτε επειδή δεν είχαν εκτεθεί σε αυτούς τους ιούς πριν από την πανδημία. “Από σήμερα, βλέπουμε ίσους αριθμούς Covid, γρίπης και RSV και αυτό είναι πραγματικά ανησυχητικό, επειδή είμαστε πολύ νωρίς για τη δραστηριότητα της γρίπης και του RSV”, δήλωσε ο Δρ Diego Hijano, ειδικός σε θέματα παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Ερευνητικό Νοσοκομείο Παίδων St. Jude. Ο RSV είναι η συχνότερη αιτία βρογχιολίτιδας και πνευμονίας μεταξύ βρεφών και παιδιών ηλικίας κάτω του 1 έτους.

Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός;

Ο RSV είναι ένας κοινός αναπνευστικός ιός που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα στους περισσότερους ανθρώπους. Οι ενήλικες μπορούν συνήθως να ξεπεράσουν τον RSV μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες. Αλλά η Washington Post αναφέρει ότι είναι διαφορετική ιστορία για τα παιδιά κάτω του 1 έτους. Ο ιός βρίσκεται συνήθως πίσω από τη βρογχιολίτιδα (φλεγμονή των μικρών αεραγωγών του πνεύμονα) και την πνευμονία (μόλυνση των πνευμόνων) στα παιδιά που δεν έχουν συμπληρώσει το πρώτο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Υπολογίζεται ότι 58.000 παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω λοίμωξης από RSV, σύμφωνα με το CDC. Μεταξύ 100 και 500 παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών πεθαίνουν από RSV κάθε χρόνο.

Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πυρετό, ρινική καταρροή και βήχα – προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Πώς μπορείτε λοιπόν να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ του RSV και της γρίπης ή του κοβιδίου-19; “Είναι σχεδόν αδύνατο”, δήλωσε ο Thomas Murray, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale που ειδικεύεται στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους. Υπάρχει ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου, αλλά δεν μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι όπως τα τεστ για τον κορωνοϊό. Ο Murray δήλωσε ότι ο RSV, σε αντίθεση με τον κορωνοϊό, εξαπλώνεται περισσότερο μέσω επιφανειών παρά μέσω σταγονιδίων. Προτείνει να απολυμαίνετε τις περιοχές με υψηλή επαφή, όπως τα παιχνίδια, τα πόμολα, τους πάγκους της κουζίνας και τους νιπτήρες του μπάνιου, μαζί με το πλύσιμο των χεριών σας.

“Εκεί που αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να είχαν εξαπλωθεί με την πάροδο του χρόνου, τώρα συμβαίνουν όλες μαζί”, δήλωσε η Céline Gounder, κλινική επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας παροτρύνουν τους Αμερικανούς, ιδίως όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης πριν τα κρούσματα αυξηθούν πολύ περισσότερο. Όπως και τα εμβόλια Covid, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μην ταιριάζει απόλυτα με την κυκλοφορούσα παραλλαγή, αλλά ακόμη και έτσι, μειώνει περίπου στο μισό τον κίνδυνο νοσηλείας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα σοβαρά κρούσματα κοινού κρυολογήματος που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

RSV - Πειραματικό εμβόλιο της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Παιδιά 6 μηνών και άνω πρέπει να κάνουν εμβόλιο γρίπης εκτός αν νοσούν με covid-19 λένε οι Αμερικανοί παιδίατροι

Η διάδοση της παραλλαγής Delta θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επαναλειτουργία των σχολείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια βαθιά ματιά στην εξέλιξη της νόσου του Πάρκινσον

"Η μελέτη αυτή δείχνει τις δυνατότητες της τεχνολογίας NanoSIMS να αποκαλύψει μεταβολικές αλλαγές στον εγκέφαλο, με πρωτοφανή ανάλυση, σε υποκυτταρικό επίπεδο", λέει ο Bernard Schneider. "Μας δίνει ένα εργαλείο για να μελετήσουμε τις πρώιμες παθολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στους ευάλωτους νευρώνες ως συνέπεια της συσσώρευσης της α-συνουκλεΐνης, ενός μηχανισμού που συνδέεται άμεσα με τη νόσο του Πάρκινσον".

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: 1 άνδρας έχασε τη ζωή του - 2 νοσηλεύονται

Λεπτοσπείρωση Θεσσαλία: Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη, κρούσμα έχει εντοπιστεί και στη Λαμία σε περιοχή που είχε πληγεί από πλημμύρες.

ΠΙΣ: Σε θετική κατεύθυνση η απόφαση του υπουργείου για τη συνταγογράφηση των αντιγριπικών εμβολίων

ΠΙΣ: Το εμβόλιο της γρίπης αποτελεί φαρμακευτικό σκεύασμα και ως εκ τούτου, πριν τη χορήγησή του, πρέπει να προηγείται εξέταση από τον θεράποντα ιατρό

Ατμοσφαιρική Ρύπανση - Πρόκειται για παγκόσμια σοβαρή κρίση δημόσιας υγείας

«Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι κατανοούν πως η ατμοσφαιρική ρύπανση αντιπροσωπεύει πιθανώς μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε η Μαρία Νέιρα, διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του ΠΟΥ

Στις διαιρεμένες ΗΠΑ, οι γυναίκες διασχίζουν τη χώρα για φροντίδα αμβλώσεων

Ταυτόχρονα, ο ίδιος και άλλοι ειδικοί επιμένουν ότι η δυνατότητα λήψης επαγγελματικής φροντίδας για την άμβλωση εκτός πολιτείας εξακολουθεί να συνεπάγεται μια σειρά από πρόσθετα έξοδα για τις γυναίκες, όπως η λήψη άδειας από την εργασία, η οργάνωση της φροντίδας των παιδιών και η πληρωμή του ταξιδιού και της διαμονής. "Αντιπροσωπεύει αρκετά σημαντικές υλικοτεχνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις γι' αυτές", δήλωσε ο Maddow-Zimet.

Με τον Μάικ Πομπέο η Ρίτα Μωραϊτάκη Πικρού

Η κα Μωραϊτάκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Πομπέο και να του εκφράσει την άποψή της για το πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα η περαιτέρω βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.