Ρεπορτάζ Υγείας

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικό το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Ανησυχητικό το ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Παρά το lock down, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να εμφανίζει σταθερά υψηλά επίπεδα στο ιικό φορτίο των λυμάτων της, όπως όταν στις αρχές Νοεμβρίου, έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρατηρείται πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες, δηλαδή από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου, έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις, πριν από αυτές, προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών, δηλαδή από τις 16 έως τις 23 Νοεμβρίου, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό διάγραμμα, το οποίο παρουσιάζει τις μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης από την αρχή της επιδημιολογικής έξαρσης.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων στα λύματα, καθώς δείχνουν πως έχει σταματήσει η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας σε σημείο επικίνδυνο. Έχοντας στον νου τη διεθνή εμπειρία, με βάση και τις μετρήσεις εξορθολογισμού στα λύματα που κάνουμε για τις Βρυξέλλες, το Άμστερνταμ και το Παρίσι, μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι πολύ οριακή για την πόλη, καθώς μπορεί πολύ εύκολα η τάση στη μέτρηση του ιικού φορτίου να γυρίσει και πάλι αυξητικά και μάλιστα με εκθετικό ρυθμό. Και επειδή το σημείο εκκίνησης αυτή τη φορά είναι υψηλό μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Επιπλέον, ο κύριος Θόδωρος Καραπάντσιος, καθηγητής Χημείας και μέλος της διεπιστημονικής ομάδας, εξηγώντας εν συνέχεια, την κρισιμότητα των ευρημάτων, σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο όπου η αξιοπιστία στις μετρήσεις είναι καθοριστική. Ο υπολογιστικός εξορθολογισμός που εφαρμόζει η ομάδα του ΑΠΘ στις μετρήσεις, με βάση 24 περιβαλλοντικά ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, αυξάνει κατά μια τάξη μεγέθους την ακρίβεια στον προσδιορισμό του ιικού φορτίου. Αυτό καθιστά τις μετρήσεις μας αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης της διασποράς του ιού και πολύτιμη βοήθεια στη λήψη αποφάσεων. Αυτές τις κρίσιμες ώρες το περιθώριο λάθους πρέπει να είναι το μικρότερο δυνατό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Συγκινητικός εορτασμός στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης με στολισμό δέντρου

Η απαισιόδοξη πρόβλεψη Σαρηγιάννη για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Μερική επιστροφή στην κανονικότητα και σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων

Έκτακτα μετρα προστασιας της δημόσιας υγείας από Δευτέρα

Υπενθυμίζεται πως εξακολουθεί να ισχύει ότι μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές, για τη μετάβασή τους στο σχολείο, επιτρέπεται να μετακινηθούν μέχρι και τέσσερα 4 άτομα, με την προσκόμιση σχετικής βεβαίωσης του Διευθυντή του σχολείου.

Πέθανε ο Λάρι Κινγκ

Λάρι Κινγκ: Νοσηλευόταν από τα τέλη Δεκεμβρίου με κορωνοϊό σε νοσοκομείο στο Λος Άντζελες.

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού εντείνει την ανησυχία για τρίτο κύμα πανδημίας

Προβληματίζει τους ειδικούς η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή εντείνει τους φόβους για την επιτάχυνση του τρίτου κύματος πανδημίας στη χώρα.

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Αντισυνταγματική η τροπολογία Κεραμέως για κολλέγια

Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών: Η αιφνιδιαστική τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κατατέθηκε χωρίς διάλογο, πριν την ψήφιση του Νόμου 4763/2020 στη Βουλή των Ελλήνων και προβλέπει την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους κατόχους τίτλων σπουδών από τα κολλέγια, εξισώνοντας τους, με τους τίτλους σπουδών των Πανεπιστημίων, βρίσκεται σε αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος.