Ρεπορτάζ Υγείας

Κλιματική Αλλαγή: Τροφοδοτεί την άνοδο των υπερβακτηρίων – Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Κλιματική Αλλαγή: Τροφοδοτεί την άνοδο των υπερβακτηρίων – Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε;

Χωρίς προληπτική δράση, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 η μικροβιακή αντοχή θα οδηγήσει στον θάνατο 10 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο και θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Κλιματική Αλλαγή: Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να πάρετε αντιβιοτικά, μπορεί να μην πιάσουν τόπο. Έτσι, μπορεί να σας συνταγογραφηθεί ένα διαφορετικό αντιβιοτικό, το οποίο επίσης μπορεί να μην λειτουργήσει. Ίσως τίποτα δεν λειτουργεί. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια αναπτύσσουν ανθεκτικότητα στα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα σκοτώνουν, θέτοντας σε κίνδυνο τη σύγχρονη ιατρική και καθιστώντας τις καθημερινές λοιμώξεις θανατηφόρες. Η κλιματική αλλαγή επιταχύνει την εμφάνιση και την εξάπλωση αυτών των “υπερβακτηρίων”, τα οποία ευδοκιμούν σε θερμές υγρές συνθήκες. Η νέα μας έκθεση, που δημοσιεύθηκε χθες, ζητά σύγχρονες λύσεις για αυτές τις προκλήσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης και ανίχνευσης, διαγνωστικά σημεία περίθαλψης, νέα εμβόλια και “πρόληψη μέσω του σχεδιασμού” καλύτερων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, νοσοκομείων και άλλων χώρων υψηλού κινδύνου.

Υπερκατανάλωση και κατάχρηση

Τα αντιμικροβιακά φάρμακα είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη και τη θεραπεία λοιμώξεων σε ανθρώπους, ζώα και φυτά που προκαλούνται από μικρόβια. Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι:

τα αντιβιοτικά θεραπεύουν λοιμώξεις που προκαλούνται από βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus (σταφυλόκοκκος ή χρυσίζων σταφυλόκοκκος) και ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (που προκαλεί στρεπτόκοκκο)

τα αντιιικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς όπως η γρίπη και ο SARS-CoV-2 (που προκαλεί COVID)

αντιμυκητιασικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις που προκαλούνται από μύκητες όπως η τίνέα και η τσίχλα

τα αντιπαρασιτικά αντιμετωπίζουν λοιμώξεις που προκαλούνται από παράσιτα όπως η Giardia και το Toxoplasma.

Η υπερβολική χρήση και η κατάχρηση αντιμικροβιακών φαρμάκων τόσο στην ιατρική για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα οδηγεί στην εξέλιξη ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών μικροβίων που προκαλούν ασθένειες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ανακηρύξει την αντοχή στα αντιμικροβιακά φάρμακα ως μία από τις δέκα μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για τη δημόσια υγεία. Σήμερα εκτιμάται ότι προκαλεί άμεσα περισσότερους από 1,25 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, με κόστος δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάθε χρόνο το πρόβλημα κλιμακώνεται. Πρέπει να δράσουμε τώρα προτού η εκτεταμένη μικροβιακή αντοχή εκδηλωθεί με πλήρη αποτυχία της θεραπείας Ένα όραμα ενός ζοφερού μέλλοντος, αν επιλέξουμε να διατηρήσουμε το status quo και αποτύχουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της αντιμετώπισης της μικροβιακής αντοχής.

Κλίμα για υπερβακτήρια

Έχει διαπιστωθεί ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη, τη μόλυνση και την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά των βακτηρίων, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα. Οι πλημμύρες από ακραία καιρικά φαινόμενα υπερφορτώνουν τις υποδομές αποχέτευσης, αυξάνουν τη συμφόρηση σε ήδη πυκνοκατοικημένες περιοχές και διαδίδουν την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μέσω της ροής και της υπερχείλισης των λυμάτων – μιας αποδεδειγμένης δεξαμενής γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Η αύξηση των βροχοπτώσεων θα οδηγήσει επίσης σε αυξημένη απορροή από τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και τη βιομηχανία και, κατά συνέπεια, σε υψηλότερα επίπεδα ρύπων στο νερό. Έχει αποδειχθεί ότι οι περιβαλλοντικοί ρύποι προωθούν την παραγωγή γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και αυξάνουν τις βακτηριακές μεταλλάξεις που μπορούν να επιδεινώσουν την ανθεκτικότητα.

Η αυξημένη γεωργική απορροή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά θα αυξήσει την πιθανότητα άνθισης των φυκών στα υδάτινα συστήματα και οι υψηλές συγκεντρώσεις βακτηρίων θα ενισχύσουν τις ευκαιρίες για τη μεταφορά γονιδίων ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Οι ξηρασίες δημιουργούν επίσης προβλήματα, καθώς η λειψυδρία οδηγεί σε μειωμένη υγιεινή και έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερες πυκνότητες ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια πηγή νερού ή χρησιμοποιούν μολυσμένο νερό για γεωργικούς σκοπούς. Ο συνωστισμός και η κοινή χρήση του νερού μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα οι υδατογενείς ασθένειες να εξελιχθούν σε επιδημίες, καθώς κοινά συμπτώματα όπως η διάρροια και ο εμετός προκαλούν περαιτέρω μείωση της υγιεινής και αυξάνουν τη μόλυνση του νερού. Ο υποσιτισμός, ο συνωστισμός και η ανεπαρκής υγιεινή αυξάνουν τον κίνδυνο τα παιδιά να προσβληθούν από εντερικές λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά. Αυτό θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πιο σοβαρή διάρροια- ένα σημείο ανησυχίας αν αυξηθεί η αντοχή στα αντιβιοτικά, καθώς θα εμποδίσει την αποτελεσματικότητα των σημερινών φαρμάκων. Το κοινό περιβάλλον για ανθρώπους και ζώα επικαλύπτεται όλο και περισσότερο καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης παθογόνων και αντοχής μεταξύ του περιβάλλοντος, των ανθρώπων και των ζώων. Εάν δεν αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, θα έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος σε όλον τον κόσμο.

Η ανάπτυξη νέων φαρμάκων δεν είναι η μόνη λύση

Δεν είναι τόσο απλό όσο η παραγωγή νέων φαρμάκων για την αντικατάσταση των φαρμάκων που αποτυγχάνουν. Η ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών είναι μια αργή και δαπανηρή διαδικασία. Έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας και τα περισσότερα δεν προχωρούν στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. Τα νέα αντιμικροβιακά φάρμακα συνταγογραφούνται με φειδώ για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα μικροβιακής αντοχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερη ζήτηση, λιγότερες πωλήσεις και μηδενική απόδοση των επενδύσεων εκατομμυρίων δολαρίων. Αν και αυτό είναι ζωτικής σημασίας, χρειαζόμαστε μια πιο ολιστική προσέγγιση της μικροβιακής αντοχής που να περιλαμβάνει την προστασία της αποτελεσματικότητας και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων που διαθέτουμε σήμερα και την εξεύρεση καινοτόμων λύσεων που μπορούμε να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το συντομότερο δυνατό.

Η αποστολή μας: Να καταπολεμήσουμε τα υπερβακτήρια Ενώ η Αυστραλία έχει λάβει αποφασιστικά μέτρα για τη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών και την ανακάλυψη εναλλακτικών λύσεων, το ποσοστό συνταγογράφησης της χώρας παραμένει υψηλό σε σχέση με άλλες παρόμοιες ανεπτυγμένες χώρες. Αναγνωρίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα, το CSIRO, το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών και το Υπουργείο Υγείας και Φροντίδας Ηλικιωμένων, ανέπτυξαν από κοινού την αποστολή “Ελαχιστοποίηση της μικροβιακής αντοχής”. Ένα θετικό όραμα για το μέλλον που αξιοποιεί την τεχνολογία και τη δύναμη των ανθρώπων στην καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής. Στόχος της αποστολής μας είναι η πρόληψη, η διαχείριση και η αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής με τη χρήση νέων και αναδυόμενων τεχνολογιών. Για τη διερεύνηση των τύπων τεχνολογιών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, το CSIRO συνεργάστηκε με την Αυστραλιανή Ακαδημία Τεχνολογικών Επιστημών και Μηχανικής. Η έκθεση που προέκυψε παρέχει πληροφορίες για το πώς μπορούμε να προτρέψουμε καλύτερα τη συνεργασία, να επικυρώσουμε την πολιτική και να διερευνήσουμε πιθανές δράσεις και καινοτόμες λύσεις για τον μετριασμό της μικροβιακής αντοχής. Μετά από μια αρχική διερευνητική έρευνα τον Μάρτιο του 2022, η ομάδα διεξήγαγε μια σειρά από συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συνεντεύξεις εμπειρογνωμόνων, παράλληλα με την έρευνα γραφείου. Στις διαβουλεύσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 ενδιαφερόμενοι που καλύπτουν κυβερνητικούς, ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς. Εντοπίστηκαν βασικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του επιπολασμού και της εξάπλωσης της μικροβιακής αντοχής.

Οι διαβουλεύσεις διερεύνησαν επίσης τα εμπόδια για την εφαρμογή των λύσεων που βασίζονται στην τεχνολογία και τους βασικούς παράγοντες. Το μήνυμα των ενδιαφερομένων ήταν σαφές – υπάρχει έλλειψη συντονισμού στις προσπάθειες κατά της αύξησης της μικροβιακής αντοχής, σημαντικά απομονωμένα δεδομένα μεταξύ κρατών και τομέων και ανάγκη να αυξηθεί η κατανόηση της κοινότητας σχετικά με τη μικροβιακή αντοχή. Η ανάγκη εξορθολογισμού και απλούστευσης των διαδρομών προς την αγορά επισημάνθηκε επίσης ως βασική απαίτηση για να μπορέσουν οι λύσεις που βασίζονται στην τεχνολογία να φτάσουν στα σημεία που χρειάζονται περισσότερο – τόσο εντός των χώρων υγειονομικής περίθαλψης όσο και πέραν αυτών. Από την έκθεση προέκυψαν δύο βασικές συστάσεις: Καθιέρωση κεντρικού συντονισμού και ηγεσίας για τη διαχείριση της μικροβιακής αντοχής για την ευθυγράμμιση και το συντονισμό των εγχώριων και διεθνών δραστηριοτήτων σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων και της περιβαλλοντικής υγείας. Εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση της διαδικασίας εμπορίας για την υποστήριξη των αυστραλιανών λύσεων για την αντιμικροβιακή αντοχή που εισέρχονται στην αγορά.

Φανταστείτε τον κόσμο το 2050

Χωρίς προληπτική δράση, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 η μικροβιακή αντοχή θα οδηγήσει στον θάνατο 10 εκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο και θα κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 100 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Έχουμε ένα κρίσιμο παράθυρο ευκαιρίας να δράσουμε τώρα, για να αποφύγουμε να επιστρέψουμε σε μια εποχή όπου οι απλές λοιμώξεις ήταν θανατηφόρες και οι χειρουργικές επεμβάσεις ήταν πολύ επικίνδυνες για να εκτελεστούν. Οι στρατηγικές πρόληψης, όπως ο εμβολιασμός και η χρήση της ανίχνευσης για να γνωρίζουμε πότε και πού πρέπει να αναπτύξουμε πόρους, θα είναι ουσιαστικής σημασίας. Ελπίζουμε ότι η έκθεσή μας θα εμπνεύσει τις κυβερνήσεις να επενδύσουν στην αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής με συντονισμένο και συνεκτικό τρόπο, προτού υπνοβατήσουμε σε έναν παράδεισο υπερβακτηρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

ΠΟΥ: Πάνω από 1 δισ. σε 43 έθνη κινδυνεύουν από επιδημίες χολέρας

Η υγειονομική περίθαλψη έχει αντίκτυπο στην κλιματική αλλαγή

Τα υπερμικρόβια είναι κορυφαίος παγκόσμιος κίνδυνος για την υγεία

Η Αργεντινή εκδίδει προειδοποιήσεις για την υγεία εν μέσω καύσωνα ρεκόρ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας - Πρώτη ρομποτική επέμβαση αφαίρεσης κάτω λοβού του δεξιού πνεύμονα σε ασθενή 47 ετών

Η ρομποτική χειρουργική, με τη χρήση του «Da Vinci Xi» χαρακτηρίζεται ως ελάχιστα επεμβατική τεχνική, ακριβής, τρισδιάστατη, με μεγάλο εύρος κινήσεων στα εργαλεία, με ελάχιστη απώλεια αίματος και με μικρότερο χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του γρηγορότερα και σε καλύτερη φυσική κατάσταση, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς το νέο λογισμικό αλλάζει την κατανόησή μας για την ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου

Αρχίζουμε να θέτουμε ερωτήματα σχετικά με τις εγκεφαλικές συνδέσεις που σχετίζονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού και τη σχιζοφρένεια. Είμαστε επίσης τώρα μέρος της μελέτης ACT του UW, ή αλλιώς της μελέτης για τις αλλαγές στη σκέψη των ενηλίκων (Adult Changes in Thought Study). Υπάρχει εδώ και σχεδόν 30 χρόνια και παρακολουθεί μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων στην περιοχή του Σιάτλ καθώς γερνούν.

Τα κρούσματα χολέρας αυξάνονται παγκοσμίως

Χολέρα: Η χολέρα μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί μέσω μη ασφαλών τροφίμων ή νερού.

Παρατείνεται η αναβολή έναρξης μαθημάτων στη Θεσσαλία μέχρι την Πέμπτη

Κλειστά σχολεία Θεσσαλία: Κλειστά θα μείνουν για τρεις ημέρες και τα σχολεία στη Μαγνησία. Τα σχολεία θα ανοίξουν την ερχόμενη Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου και όχι αύριο όπως ήταν προγραμματισμένο.

Κρυπτοσπορίδιο: Οι υγειονομικές Αρχές στη Νέα Ζηλανδία αναζητούν την πηγή μόλυνσης

Κρυπτοσπορίδιο: Οι πιθανές πηγές μόλυνσης περιλαμβάνουν από ανθρώπους που ταξίδεψαν πρόσφατα στο εξωτερικό, προϊόντα φαγητού ή ποτού, χώρους φιλοξενίας, νερό αναψυχής ή νερό που έχει μολυνθεί από παράσιτα ζώων.