Ρεπορτάζ Υγείας

Κίνα Covid-19: Οι Κινέζοι στρέφονται στις παραδοσιακές θεραπείες για την καταπολέμηση της νόσου

Κίνα Covid-19: Οι Κινέζοι στρέφονται στις παραδοσιακές θεραπείες για την καταπολέμηση της νόσου

"Φτιάχνω επίσης μια ζεστή σούπα από αχλάδια και ζεστό νερό με λεμόνι, για να ενισχύσω τη βιταμίνη C και το ανοσοποιητικό μου σύστημα". Ορισμένοι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το AFP δεν πείστηκαν. "Εμείς οι νέοι γνωρίζουμε ελάχιστα για την παραδοσιακή ιατρική", δήλωσε η Grace Hsia, μια 30χρονη σκηνοθέτης. "Συνήθως προτιμάμε τα δυτικά φάρμακα επειδή έχουν άμεσα αποτελέσματα". Η Λι Να, μια 36χρονη γυναίκα από το Πεκίνο, είπε: "Πήρα παρακεταμόλη για πυρετό και λειτούργησε πολύ γρήγορα. "Τα κινεζικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά. Οι άνθρωποι τα παίρνουν περισσότερο για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους ότι παίρνουν κάτι".

Κίνα Covid-19: Καθώς η COVID-19 σαρώνει τον τεράστιο πληθυσμό της Κίνας, κάνοντας εκατομμύρια ανθρώπους να αρρωσταίνουν και τροφοδοτώντας την έλλειψη φαρμάκων, πολλοί στρέφονται στα παραδοσιακά φάρμακα της παλιάς σχολής για να καταπολεμήσουν τους πόνους του ιού. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έχει προωθήσει την παραδοσιακή κινεζική ιατρική (TCM) από την έναρξη της πανδημίας, ενώ αξιωματούχοι του τομέα της υγείας έχουν χαιρετίσει τον “σημαντικό ρόλο” της στην καταπολέμηση του κορωνοϊού. Περιλαμβάνοντας μια σειρά θεραπειών από φυτικές θεραπείες και μασάζ μέχρι βελονισμό και δίαιτες, η TCM χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για τη θεραπεία όλων των ειδών των παθήσεων. Οι επικριτές λένε ότι είναι ψευδοεπιστημονική και αναποτελεσματική στη θεραπεία πραγματικών ασθενειών και ότι υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητά της. Αλλά εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα τη χρησιμοποιούν, συχνά σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ιατρική για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο σύμβουλος του Πεκίνου Yu Lei, 38 ετών, είχε πυρετό μετά την προσβολή από COVID, οπότε έφτιαξε ένα τσάι από βότανα με φημισμένες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που περιείχε κλαδάκι κασσίας -ένα είδος κινεζικής κανέλας- ρίζες πεπονιάς, γλυκόριζα, ζουμπού και τζίντζερ. “Στην οικογένειά μας, χρησιμοποιούμε συχνά κινεζικά φάρμακα”, δήλωσε στο AFP, προσθέτοντας ότι ο πυρετός του υποχώρησε μετά την κατανάλωση του αφεψήματος. Σύμφωνα με οπαδούς όπως ο Yu, τα TCM έχουν λιγότερες παρενέργειες και λειτουργούν πιο αργά για να ρυθμίσουν τον οργανισμό, αντί για τα δυτικά φάρμακα που “καταπολεμούν τα συμπτώματα αλλά σπάνια την πηγή της ασθένειας”.

Το Πεκίνο κάλεσε τις τοπικές αρχές να “δημοσιοποιήσουν ενεργά και αντικειμενικά τον ρόλο και την αποτελεσματικότητα των αφεψημάτων TCM στη θεραπεία της COVID-19”. Ωστόσο, ο Ben Cowling, πρόεδρος επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο AFP: “Δεν γνωρίζουμε αν οι θεραπείες αυτές είναι αποτελεσματικές ή όχι, επειδή δεν έχουν μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές”. “Δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να είναι αποτελεσματικές, αλλά δεν θα απέκλεια και το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να είναι ακόμη και επιβλαβείς”. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά μόνο τις θεραπείες COVID που βασίζονται σε χημικά φάρμακα. Όταν επικοινώνησε το AFP σχετικά με την TCM, ο οργανισμός δήλωσε ότι συμβουλεύει τις χώρες να “συγκεντρώσουν αξιόπιστα στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τις πρακτικές και τα προϊόντα της παραδοσιακής ιατρικής”.

‘Ίδια λογική’

Η δυτική ιατρική παραμένει ο προτιμώμενος τρόπος περίθαλψης στην Κίνα, αλλά οι υποστηρικτές της TCM λένε ότι ο συνδυασμός των δύο είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία της COVID-19. Ο Liu Qingquan, διευθυντής του Νοσοκομείου Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής του Πεκίνου, λέει ότι “αλληλοσυμπληρώνονται και μπορούν να λύσουν τον πυρετό, τους πόνους στις αρθρώσεις, την κόπωση, τον πονόλαιμο, τον βήχα και άλλα συμπτώματα”. Οι ειδικοί έχουν βγει στην τηλεόραση για να επαινέσουν την TCM από την έναρξη της πανδημίας, με ένα προϊόν συγκεκριμένα – το Lianhua Qingwen – να επωφελείται από την έντονη προώθηση των αρχών. Πολλοί χρήστες είναι πεπεισμένοι για τη χρησιμότητά του, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Κάψουλες του φαρμάκου δόθηκαν σε όλους τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ όταν το κύμα COVID έπληξε την πόλη πέρυσι. Ωστόσο, ορισμένοι διαδικτυακοί επικριτές στην Κίνα κατηγορούν ότι το Lianhua Qingwen δεν είναι πιο αποτελεσματικό από τα ροδάκινα σε σιρόπι -ένα βασικό τρόφιμο παρηγοριάς για τον πονόλαιμο στην Κίνα- και οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν παραπονεθεί ότι τους έδωσαν το TCM αντί για ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη. Ο Lan Jirui, γιατρός κινεζικής ιατρικής στο Πεκίνο, δήλωσε στο AFP: “Είναι η ίδια λογική με τη δυτική ιατρική. “Εάν το φάρμακο αγοράζεται με συνταγή γιατρού, πιθανόν να είναι αποτελεσματικό. Αν αγοραστεί τυχαία από το φαρμακείο, τότε ίσως όχι”.

‘Δεν μπορεί να σκοτώσει τον ιό’

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, γιατροί της TCM και αυτοδίδακτοι επαγγελματίες έχουν βγει στο διαδίκτυο για να μοιραστούν συνταγές και πρωτόκολλα υγείας. Ο Λι Γουέν, ένας 68χρονος συνταξιούχος βελονιστής, τρυπάει τον εαυτό του με βελόνες για να καταπολεμήσει την κατάσταση που μοιάζει με γρίπη. Αγόρασε επίσης δύο κινεζικά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιπυρετικού φαρμάκου με βάση το μπαμπού. “Το συμπληρώνω με μια θρεπτική διατροφή με αχλάδια, γογγύλια και τζίντζερ”, δήλωσε στο AFP. “Τα κινεζικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του ιού, αλλά δεν μπορούν να σκοτώσουν τον ιό”, είπε. “Αλλά παραμένω επιφυλακτικός απέναντι στα δυτικά φάρμακα. Οι παρενέργειές τους δεν πρέπει να παραβλέπονται”. Ελπίζοντας να αντιμετωπίσει τον βήχα και τον πονόλαιμο, η Ντάνι, μια 39χρονη Μπέιτζινγκερ, παίρνει το Pei Pa Koa, ένα σιρόπι που προέρχεται από φυτικά εκχυλίσματα. “Όχι επειδή δεν μπορώ να βρω δυτικά φάρμακα”, δήλωσε στο AFP, “αλλά επειδή είναι αποτελεσματικό και καταπραϋντικό”. “Φτιάχνω επίσης μια ζεστή σούπα από αχλάδια και ζεστό νερό με λεμόνι, για να ενισχύσω τη βιταμίνη C και το ανοσοποιητικό μου σύστημα”. Ορισμένοι άνθρωποι με τους οποίους μίλησε το AFP δεν πείστηκαν. “Εμείς οι νέοι γνωρίζουμε ελάχιστα για την παραδοσιακή ιατρική”, δήλωσε η Grace Hsia, μια 30χρονη σκηνοθέτης. “Συνήθως προτιμάμε τα δυτικά φάρμακα επειδή έχουν άμεσα αποτελέσματα”. Η Λι Να, μια 36χρονη γυναίκα από το Πεκίνο, είπε: “Πήρα παρακεταμόλη για πυρετό και λειτούργησε πολύ γρήγορα. “Τα κινεζικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά. Οι άνθρωποι τα παίρνουν περισσότερο για να καθησυχάσουν τον εαυτό τους ότι παίρνουν κάτι”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το υποχωρούν κύμα COVID της αγροτικής Κίνας υποδηλώνει εξάπλωση του ιού πριν από την επαναλειτουργία του

Οι κάτοικοι της Κίνας αναλαμβάνουν κινδύνους για τα φάρμακα της μαύρης αγοράς καθώς η COVID αυξάνεται

Τα κρεβάτια τελειώνουν στο νοσοκομείο του Πεκίνου καθώς η COVID φέρνει περισσότερους αρρώστους

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.

Το σωματικό λίπος συνδέεται με την επιβάρυνση της νόσου στην αξονική σπονδυλαρθρίτιδα

Αυτή η μελέτη δεν είχε ομάδα ελέγχου ασθενών με αξονική σπονδυλαρθρίτιδα axSpA που δεν έλαβαν βιολογικά φάρμακα. Δεν περιλάμβανε επίσης διατροφικές συνήθειες και συννοσηρότητες όπως υπέρταση ή διαβήτη. Επιπλέον, η ανάλυση βιοεμπέδησης επιλέχθηκε ως η μέθοδος για την αξιολόγηση της σύστασης του σώματος αντί της απορρόφησης ακτίνων Χ διπλής ενέργειας.

Πώς λειτουργεί το κολλαγόνο στην ιατρική θεραπεία

Καθώς το κολλαγόνο βρίσκεται σε πολλά μέρη του σώματος, θα μπορούσε επίσης να υπάρχει δυνατότητα για τη θεραπεία άλλων ασθενειών. Αυτή η επισκευή ή η αναγέννηση του ιστού με βάση το κολλαγόνο φαίνεται να είναι κατανοητή στην επούλωση πληγών, την αντικατάσταση οστών, την οδοντιατρική και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, για παράδειγμα.