Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος στα Οστά: Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τη νόσο

Καρκίνος στα Οστά: Νέα ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να θεραπεύσει τη νόσο

Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Καρκίνος στα Οστά: Ένας νέος τύπος ανοσοθεραπείας, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του UCL, έδειξε πολλά υποσχόμενα προκλινικά αποτελέσματα κατά του καρκίνου των οστών που ονομάζεται οστεοσάρκωμα, ως μέρος μιας μελέτης σε ποντίκια. Το οστεοσάρκωμα είναι ο πιο κοινός καρκίνος των οστών στους εφήβους, αλλά εξακολουθεί να είναι σχετικά σπάνιος, με περίπου 160 νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι πάσχουν από καρκίνο που έχει εξαπλωθεί στα οστά.

Ο καρκίνος που ξεκινά στα οστά ή εξαπλώνεται στα οστά είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπιστεί, πράγμα που σημαίνει ότι είναι η κύρια αιτία θανάτου που σχετίζεται με τον καρκίνο. Είναι επίσης συχνά ανθεκτικός στη χημειοθεραπεία, επομένως χρειάζονται νέες θεραπείες. Τα αποτελέσματα του πειράματος, που δημοσιεύθηκαν στο Science Translational Medicine, διαπίστωσαν ότι η χρήση ενός μικρού υποσυνόλου ανοσοκυττάρων, που ονομάζονται κύτταρα γ-δέλτα Τ (κύτταρα gdT) θα μπορούσε να προσφέρει μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική λύση. Τα κύτταρα gdT είναι ένας λιγότερο γνωστός τύπος ανοσοκυττάρων που μπορεί να κατασκευαστεί από υγιή ανοσοκύτταρα δότη. Έχουν ισχυρές εγγενείς αντικαρκινικές ιδιότητες, μπορούν να σκοτώσουν στόχους με επισήμανση αντισώματος και μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια από το ένα άτομο στο άλλο, χωρίς τον κίνδυνο της νόσου μοσχεύματος έναντι ξενιστή. Για την κατασκευή των κυττάρων, λαμβάνεται αίμα από έναν υγιή δότη. Τα κύτταρα gdT στη συνέχεια κατασκευάζονται για να απελευθερώνουν αντισώματα στόχευσης όγκου και χημικές που διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα που ονομάζονται κυτοκίνες, πριν εγχυθούν στον ασθενή με καρκίνο στα οστά. Αυτή η νέα πλατφόρμα παροχής θεραπείας ονομάζεται OPS-gdT.

Οι ερευνητές δοκίμασαν τη θεραπεία σε μοντέλα ποντικών με καρκίνο των οστών και διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα OPS-gdT ξεπέρασαν τη συμβατική ανοσοθεραπεία κατά τον έλεγχο της ανάπτυξης του οστεοσαρκώματος. Ο επικεφαλής συγγραφέας, Dr. Jonathan Fisher (UCL Great Ormond Street Institute of Child Health and UCLH), δήλωσε: «Οι τρέχουσες ανοσοθεραπείες όπως τα κύτταρα CAR-T (άλλος τύπος ανοσοθεραπείας που χρησιμοποιεί γενετικά τροποποιημένα ανοσοκύτταρα) χρησιμοποιούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και τον μηχανικό του ίδιου του ασθενούς Ωστόσο, αυτό είναι δαπανηρό και απαιτεί χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου η νόσος ενός ασθενούς μπορεί να επιδεινωθεί και, ενώ είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη λευχαιμία, έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερο αποτελεσματική κατά των συμπαγών καρκίνων. «Μια εναλλακτική είναι η χρήση μιας θεραπείας με ανοσοκύτταρα «εκτός από το ράφι» από υγιή δότη, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε να αποφευχθεί η νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή, όπου τα ανοσοκύτταρα του δότη επιτίθενται στο σώμα του ασθενούς. “Το Εργαστήριο Fisher ανακάλυψε έναν τρόπο κατασκευής των προηγουμένως υποχρησιμοποιούμενων κυττάρων gdT, τα οποία έχουν αποδειχθεί κλινικά ότι είναι ασφαλή όταν παράγονται από αίμα άσχετου δότη. Αυτό προσφέρει μια πιο οικονομική εναλλακτική στην τρέχουσα παραγωγή ανά ασθενή.”

Ως μέρος της δοκιμής, οι ερευνητές έκαναν ένεση στα ποντίκια με κύτταρα gdT που δεν είχαν κατασκευαστεί καθόλου, ένα αντίσωμα κατά του όγκου, κύτταρα OPS-gdT μαζί με ένα φάρμακο ευαισθητοποίησης των οστών και κύτταρα Τ CAR. Διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα OPS-gdT ήταν πιο αποτελεσματικά όταν συνεργάζονταν με το ευαισθητοποιητικό φάρμακο των οστών – το οποίο στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί μόνο του για την ενίσχυση των αδύναμων οστών σε ασθενείς με καρκίνο. Αυτή η θεραπεία εμπόδισε τους όγκους να αναπτυχθούν στα ποντίκια που την έλαβαν – αφήνοντάς τους υγιείς τρεις μήνες αργότερα. Ο Δρ Fisher είπε, “Χιλιάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν καρκίνο που εξαπλώνεται στα οστά. Επί του παρόντος, υπάρχουν πολύ λίγα που μπορούν να γίνουν για να θεραπεύσουν αυτούς τους ασθενείς. Ωστόσο, αυτό είναι ένα συναρπαστικό βήμα προς τα εμπρός για την εύρεση μιας πιθανής νέας θεραπείας. «Η ελπίδα μας είναι ότι όχι μόνο αυτή η θεραπεία θα λειτουργήσει για το οστεοσάρκωμα αλλά και για άλλους καρκίνους ενηλίκων». Μετά την επιτυχημένη προκλινική δοκιμή, η ομάδα δημιουργεί τώρα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυττάρων OPS-gdT σε δευτερογενείς καρκίνους των οστών και σχεδιάζει να προχωρήσει σε κλινική δοκιμή πρώιμης φάσης χρησιμοποιώντας ασθενείς με δευτεροπαθή καρκίνο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η Sara Garcia Gomez, Ανώτερη Διευθύντρια Επιχειρήσεων στο UCLB, δήλωσε: “Συνεργαζόμαστε στενά με τους κλινικούς γιατρούς στην πρώτη γραμμή της έρευνας για να τους βοηθήσουμε να φέρουν νέες θεραπείες από το εργαστήριο στον ασθενή. Με λίγες επιλογές θεραπείας εκεί έξω για τους καρκίνους των οστών, αυτή η μελέτη έδειξε ενθαρρυντικές δυνατότητες για νέες θεραπείες. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τον Δρ. Fisher και την ομάδα του στα επόμενα σημαντικά στάδια της εξερεύνησης των δυνατοτήτων αυτής της νέας προσέγγισης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μοναδικές εκτιμήσεις στην ογκολογία νέων ενηλίκων και εφήβων

Γιατί υποφέρετε από πόνους των οστών;

Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα καρκίνου των οστών

Οστεοσάρκωμα: Ο καρκίνος που νίκησε τον Θέμο Αναστασιάδη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο για φωτιά και πάλι 4 Περιφέρειες αύριο 26 Ιουνίου

Κίνδυνος πυρκαγιάς 26/6: Συνεχίζουν οι επικίνδυνες ημέρες για τη χώρα μας, με την Αττική και την Στερεά Ελλάδα να εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση σε σχέση με έναν επικείμενο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Καλύτερη υγεία όσοι ηλικιωμένοι στις ΗΠΑ ζουν σε οίκους ευγηρίας από εκείνους που ζουν στο

Ηλικιωμένοι ΗΠΑ: Οι ηλικιωμένοι που μετακομίζουν σε στέγαση ηλικιωμένων είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, ιδιαίτερα για τραυματισμούς, κατάγματα ισχίου, τραύματα, ΧΑΠ, αφυδάτωση ή λοιμώξεις του ουροποιητικού. 

Γιατί δεν μπορώ να κοιμηθώ; Μπορεί να φταίνε τα σεντόνια ή η παπλωματοθήκη σας

Αυτά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον ύπνο. Αυτή η μεταβλητότητα, και ένα ευρύ φάσμα σχεδίων μελέτης, καθιστά επίσης δύσκολη τη σύγκριση διαφορετικών μελετών σχετικά με την επίδραση διαφορετικών υφασμάτων στον ύπνο. Επομένως, ίσως χρειαστεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά υφάσματα για να ανακαλύψετε τι λειτουργεί για εσάς.

Το αρνίσιο κρέας ως μια εξαιρετική επιλογή για την αναιμία

Αρνί: Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε εύκολα απορροφούμενο σίδηρο και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, το αρνί μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε πιο ενεργητικοί και να διατηρήσετε τη γενική σας υγεία.

Αυστραλία: Πρωτοφανής αύξηση επαγγελματιών υγείας που μετεγκαθίστανται στη χώρα

Αυστραλία: 4.699 γιατροί από το εξωτερικό έχουν εγγραφεί για πρακτική άσκηση στην Αυστραλία τους πρώτους 10 μήνες αυτού του οικονομικού έτους, 50% περισσότεροι από τους 2.991 γιατρούς που εγγράφηκαν ολόκληρο το έτος πριν από τον COVID (2018/19).

Close Icon