Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος νέοι: Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Καρκίνος νέοι: Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Καρκίνος νέοι: Οι στατιστικές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται!

Οι στατιστικές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για το 2023, που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κύρια αιτία καρκίνου σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. H υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτής της κατηγορίας καρκίνου. Για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της νόσου, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσιεύει ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης και τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε τρία χρόνια.

Η φετινή έκθεση, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στο CA: A Cancer Journal for Clinicians , μαζί με μια φιλική προς τον καταναλωτή έκδοση, Colectal Cancer Facts & Figures 2023-2025, έδειξε αρκετά βασικά ευρήματα σχετικά με τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2023, 153.020 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ και θα υπάρξουν 52.550 θάνατοι που σχετίζονται με ασθένειες. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες είχαν 33% υψηλότερο ποσοστό αυτού του τύπου καρκίνου από τις γυναίκες την περίοδο 2015-2019.

Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίστηκαν επίσης στους ιθαγενείς της Αλάσκας, στους ιθαγενείς της Αμερικής και στους μαύρους. Επιπλέον, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν υψηλότερες σε περιοχές του Νότου, των Μεσοδυτικών και των Απαλαχίων περιοχών και χαμηλότερες στο δυτικό τμήμα των Η.Π.Α. Επιπλέον, οι διαγνώσεις ορθοκολικού καρκίνου σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 1995 έως το 2019 σε άτομα κάτω των 55 ετών. Το 1995, περίπου ένας στους 10 ανθρώπους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου — το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν ένας στους 20.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης αλλαγές στον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου προχωρημένου σταδίου. Για παράδειγμα, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε περιφερειακό ή απομακρυσμένο στάδιο ήταν περίπου 52%. Ωστόσο, το 2019, το 60% ήταν διαγνώσεις σε όψιμο στάδιο. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν τον τύπο καρκίνου μειώθηκαν κατά 2% έως 3% ετησίως για όλες τις φυλετικές ομάδες. Επιπλέον, ο ενημερωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου έφτασε το 59% το 2021 σε άτομα 45 ετών και άνω.

Από το 2018, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμβουλεύσει όλους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο με ένα από τα συνιστώμενα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτές περιλαμβάνουν κολονοσκόπηση, σαρώσεις υπολογιστικής τομογραφίας κολονογραφίας (CTC), εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση και εξετάσεις κοπράνων όπως ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT), τεστ κρυφού αίματος κοπράνων υψηλής ευαισθησίας με βάση το guaiac (gFOBT) και δοκιμή FIT-DNA (Cologuard®). Ωστόσο, η κολονοσκόπηση θεωρείται το χρυσό πρότυπο καθώς μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει πολύποδες αν και η διαδικασία είναι πιο επεμβατική από άλλες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σε νεότερους ανθρώπους

Μελέτη ενισχύει τη δυνητική χρήση του ιού ζίκα για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, αλλά επισημαίνει πιθανή παρενέργεια

Γιατί το γλοιοβλάστωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου;

Πώς ο τραυματισμός συνδέεται με τον καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ανθελονοσιακό φάρμακο δείχνει πολλά υποσχόμενο στη θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών

Σε εκείνο το σημείο, 12 από τις ασθενείς βρήκαν τους εμμηνορροϊκούς κύκλους τους πιο τακτικούς και σχεδόν όλες οι ασθενείς είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. Επιπλέον, η ανάπτυξη κύστης μειώθηκε.

Το κλειδί για την ανατροφή ασφαλών παιδιών: Γιατί η γονική ευαισθησία έχει σημασία για τους πατέρες και τις μητέρες

Η ανατροφή των παιδιών είναι ένα ταξίδι μάθησης. Συμμετέχοντας σε ευαίσθητη φροντίδα, βοηθάμε τα παιδιά να αισθάνονται ασφαλή και αγαπημένα. Αυτές οι εμπειρίες διαμορφώνουν την εμπιστοσύνη τους στους φροντιστές, στους άλλους και στον κόσμο γύρω τους, κάτι που μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στην ευημερία τους.

Διεξαγωγή του Εθνικού Προγράμματος ΠΦΥ σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

ΚΙΜ: Σήμερα, το έμπειρο ιατρικό προσωπικό των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) θα είναι στην Ιστιαία για την τέταρτη φορά, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αποφευκτοί θάνατοι κατά τη διάρκεια του COVID-19 που σχετίζονται με χρόνια υποστελέχωση νοσοκομείων

Η θέσπιση ελάχιστων προτύπων στελέχωσης νοσηλευτών νοσοκομείων είναι προς το συμφέρον του κοινού. Το φτωχό περιβάλλον εργασίας των νοσηλευτών νοσοκομείων προϋπήρχε της πανδημίας και συνδέθηκε έντονα με την εξουθένωση των νοσηλευτών και την πρόθεση να εγκαταλείψουν τον εργοδότη τους.

Πώς η αντιλαμβανόμενη ηλικία επηρεάζει τους φροντιστές άνοιας και τους αγαπημένους τους

«Με την ενθάρρυνση των θετικών αλληλεπιδράσεων και της αμοιβαίας κατανόησης, μπορούμε ενδεχομένως να βελτιώσουμε την ψυχική και συναισθηματική υγεία τόσο των φροντιστών όσο και των ατόμων με άνοια».

Περισσότεροι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ζουν περισσότερο, αλλά οι παγκόσμιες ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν

«Η μελέτη μας υποστηρίζει, επίσης, την επείγουσα προσοχή στις στρατηγικές αντιμετώπισης για τη γήρανση του πληθυσμού και τους ηλικιωμένους με διαβήτη τύπου 1, την ορθολογική κατανομή των πόρων για την υγεία και την παροχή στοχευμένων κατευθυντήριων γραμμών».

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κουνούπια τίγρεις;

Κουνούπι τίγρης Ευρώπη: Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έκαναν το 2023 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί και αυτό οδήγησε σε υψηλότερες βροχοπτώσεις και υγρασία - ευνοϊκές συνθήκες για τα κουνούπια.

Close Icon