Ρεπορτάζ Υγείας

Καρκίνος νέοι: Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Καρκίνος νέοι: Αυξάνονται τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

Καρκίνος νέοι: Οι στατιστικές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται!

Οι στατιστικές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου για το 2023, που δημοσιεύθηκαν από την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, υποδηλώνουν ότι τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 55 ετών αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και οι διαγνώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και η κύρια αιτία καρκίνου σε άνδρες ηλικίας κάτω των 50 ετών. H υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγοντες που επηρεάζουν την εμφάνιση αυτής της κατηγορίας καρκίνου. Για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση της νόσου, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία δημοσιεύει ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης και τα ποσοστά θνησιμότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου κάθε τρία χρόνια.

Η φετινή έκθεση, που δημοσιεύτηκε την 1η Μαρτίου στο CA: A Cancer Journal for Clinicians , μαζί με μια φιλική προς τον καταναλωτή έκδοση, Colectal Cancer Facts & Figures 2023-2025, έδειξε αρκετά βασικά ευρήματα σχετικά με τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου στις Η.Π.Α. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 2023, 153.020 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου θα διαγνωστούν στις ΗΠΑ και θα υπάρξουν 52.550 θάνατοι που σχετίζονται με ασθένειες. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες είχαν 33% υψηλότερο ποσοστό αυτού του τύπου καρκίνου από τις γυναίκες την περίοδο 2015-2019.

Υψηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου εμφανίστηκαν επίσης στους ιθαγενείς της Αλάσκας, στους ιθαγενείς της Αμερικής και στους μαύρους. Επιπλέον, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν υψηλότερες σε περιοχές του Νότου, των Μεσοδυτικών και των Απαλαχίων περιοχών και χαμηλότερες στο δυτικό τμήμα των Η.Π.Α. Επιπλέον, οι διαγνώσεις ορθοκολικού καρκίνου σχεδόν διπλασιάστηκαν από το 1995 έως το 2019 σε άτομα κάτω των 55 ετών. Το 1995, περίπου ένας στους 10 ανθρώπους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα διαγνώστηκε με καρκίνο του παχέος εντέρου — το 2019, ο αριθμός αυτός ήταν ένας στους 20.

Τα δεδομένα έδειξαν επίσης αλλαγές στον αριθμό των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο του παχέος εντέρου προχωρημένου σταδίου. Για παράδειγμα, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το ποσοστό των ατόμων που διαγνώστηκαν με καρκίνο σε περιφερειακό ή απομακρυσμένο στάδιο ήταν περίπου 52%. Ωστόσο, το 2019, το 60% ήταν διαγνώσεις σε όψιμο στάδιο. Ωστόσο, τα ποσοστά θνησιμότητας από αυτόν τον τύπο καρκίνου μειώθηκαν κατά 2% έως 3% ετησίως για όλες τις φυλετικές ομάδες. Επιπλέον, ο ενημερωμένος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου έφτασε το 59% το 2021 σε άτομα 45 ετών και άνω.

Από το 2018, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει συμβουλεύσει όλους σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο με ένα από τα συνιστώμενα τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτές περιλαμβάνουν κολονοσκόπηση, σαρώσεις υπολογιστικής τομογραφίας κολονογραφίας (CTC), εύκαμπτη σιγμοειδοσκόπηση και εξετάσεις κοπράνων όπως ανοσοχημική εξέταση κοπράνων (FIT), τεστ κρυφού αίματος κοπράνων υψηλής ευαισθησίας με βάση το guaiac (gFOBT) και δοκιμή FIT-DNA (Cologuard®). Ωστόσο, η κολονοσκόπηση θεωρείται το χρυσό πρότυπο καθώς μπορεί να εντοπίσει και να αφαιρέσει πολύποδες αν και η διαδικασία είναι πιο επεμβατική από άλλες μεθόδους προσυμπτωματικού ελέγχου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εντοπίζεται σε νεότερους ανθρώπους

Μελέτη ενισχύει τη δυνητική χρήση του ιού ζίκα για την καταπολέμηση του καρκίνου του προστάτη, αλλά επισημαίνει πιθανή παρενέργεια

Γιατί το γλοιοβλάστωμα αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου;

Πώς ο τραυματισμός συνδέεται με τον καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υψηλή υγρασία και η χαμηλή θερμοκρασία άλλαξαν την εξάπλωση της COVID-19 στη Βραζιλία, αλλά μόνο ελαφρώς, σύμφωνα με μελέτη

Αν και η μετεωρολογία παίζει μικρό ρόλο στην εξάπλωση της COVID-19, οι συγγραφείς τονίζουν ότι πιο αποδεδειγμένα μέτρα μετριασμού, όπως τα εμβόλια και άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, είναι πιο πιθανό να μειώσουν τη μετάδοση της νόσου. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό GeoHealth.

Να αποκατασταθεί η αδικία στις παιδιατρικές φυσικοθεραπείες ειδικής αγωγής

ΕΕΝΑ: Την άμεση αποκατάσταση μιας αδικίας, που στερεί από χιλιάδες παιδιά και τις οικογένειές τους το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής θεραπευτή, ζητάει από τα αρμόδια υπουργεία η Ελληνική Εταιρεία Νευροεξελικτικής Αγωγής.

Η απώλεια κιλών μπορεί να ωφελήσει την καρδιά σας - ακόμη κι αν ανακτηθεί κάποιο βάρος

"Αυτό που είναι ακόμη άγνωστο είναι εάν αυτές οι προσωρινές βελτιώσεις στο βάρος και στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου μετά από παρέμβαση απώλειας βάρους (συμπεριφορικής ή φαρμακολογικής) οδηγούν σε μακροπρόθεσμο κλινικό όφελος. Με άλλα λόγια, είναι καλύτερο να έχεις χάσει και να ανακτήσεις παρά να μην έχεις χάσει ποτέ καθόλου;"

Το αλλεργικό άσθμα και το έκζεμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας

"Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στήριξη στην ιδέα ότι τα αλλεργικά μονοπάτια μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας. Εάν αυτό είναι πράγματι αληθές, οι μη ατοπικοί ασθενείς μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση θεραπειών που αναστέλλουν τα μαστοκύτταρα και τις αλλεργικές κυτταροκίνες για τη θεραπεία ή την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας".

Ευεργετικά βακτήρια στο βρεφικό έντερο χρησιμοποιούν το άζωτο από το μητρικό γάλα για να υποστηρίξουν την υγεία του μωρού

Το επόμενο βήμα είναι να εξεταστεί η διαδικασία στο ανθρώπινο σύστημα, "εξετάζοντας το μητρικό γάλα, την ανάπτυξη και την εξέλιξη των βρεφών και τη λειτουργία του μικροβιώματος όσον αφορά τη χρήση της ουρίας", λέει ο Sela.