Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ RSV: Η έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού εγείρει ερωτήματα: Μπορείτε εσείς ή το παιδί να κολλήσετε ξανά;

ΗΠΑ RSV: Η έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού εγείρει ερωτήματα: Μπορείτε εσείς ή το παιδί να κολλήσετε ξανά;

"Η προστασία για τα μωρά με τη μορφή ενέσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ήδη διαθέσιμη για τα πρόωρα βρέφη υψηλού κινδύνου και οι εκδόσεις μακράς δράσης για όλα τα παιδιά βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα", πρόσθεσε ο Conway.

ΗΠΑ RSV: Καθώς ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός και ως RSV, συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να μολυνθούν από αυτόν περισσότερες από μία φορές. Ο Dr. Aaron Glatt, επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Mount Sinai South Nassau στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Fox News Digital αυτή την εβδομάδα: “Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει RSV περισσότερες από μία φορές στη διάρκεια της ζωής του”. Μια δεύτερη λοίμωξη είναι απίθανο να εμφανιστεί αμέσως μετά από ένα πρόσφατο επεισόδιο. Ωστόσο, μπορεί να μολύνει κάποιον περισσότερες από μία φορές κατά την ίδια περίοδο, ιδίως τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και τους ηλικιωμένους ενήλικες, δήλωσε ο Glatt.

“Τα εβδομαδιαία ποσοστά νοσηλειών για τον RSV είναι επί του παρόντος πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν τις προηγούμενες τέσσερις εποχές, ξεπερνώντας τα μέγιστα εβδομαδιαία ποσοστά σε όλες τις παιδιατρικές ηλικιακές ομάδες από τότε που άρχισαν να συλλέγονται παιδιατρικά δεδομένα στο RSV-NET τον Οκτώβριο του 2018”, δήλωσε εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Fox News Digital. Το RSV-NET αναφέρει την επιτήρηση για πρόσφατες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και συσχετιζόμενες με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV νοσηλείες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς και σε ενήλικες.  Δείγμα αίματος που υποδεικνύει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC. Δείγμα αίματος που υποδεικνύει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του RSV”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC.

“Η χρονική στιγμή είναι επίσης ασυνήθιστη, καθώς συνήθως δεν βλέπουμε τόσο υψηλά ποσοστά νοσηλείας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο”, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του CDC.  “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV”. “Σίγουρα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV εμφανίζεται συνήθως τον χειμώνα, οπότε ο καιρός παίζει κρίσιμο ρόλο και στην ενδημικότητά του”, πρόσθεσε ο Glatt, επίσης εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. “Αλλά αν ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV κυκλοφορεί όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να τον κολλήσετε σε οποιοδήποτε τύπο καιρού – αν και πρόκειται πραγματικά για χειμερινή ασθένεια”, είπε.

Γιατί βλέπουμε ένα κύμα κρουσμάτων;

“Πριν από το 2020, τα εποχικά πρότυπα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ σταθερά”, σημειώνει το CDC στον ιστότοπό του. “Ωστόσο, τα πρότυπα κυκλοφορίας για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV και άλλους κοινούς αναπνευστικούς ιούς έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”, πρόσθεσε ο οργανισμός. “Το CDC δημοσιεύει πλέον εβδομαδιαία ποσοστά νοσηλείας για τις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες νοσηλείες με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, όπως προσδιορίζονται μέσω του συστήματος επιτήρησης φρουρών RSV-NET”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC στο Fox News Digital. “Τα πρότυπα κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και άλλων κοινών αναπνευστικών ιών έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”. “Τα πρότυπα κυκλοφορίας για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV και άλλους κοινούς αναπνευστικούς ιούς έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”. “Τα ποσοστά νοσηλείας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV είναι υψηλότερα στα παιδιά που είναι μικρότερα από έξι μηνών, αλλά τα ποσοστά νοσηλείας έχουν επίσης αυξηθεί σε μεγαλύτερα παιδιά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εποχές.”

Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, όπως τα πρόωρα βρέφη, τα μικρά παιδιά με καρδιακές ανωμαλίες κατά τη γέννηση και χρόνια πνευμονοπάθεια – ή εκείνα που έχουν καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα. “Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που εισάγονται με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV είναι στην πραγματικότητα υγιή, φυσιολογικά παιδιά”. Αλλά αυτοί οι ασθενείς αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των νοσηλειών, δήλωσε ο Dr. James H. Conway, παιδιατρικός λοιμωξιολόγος και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος εμβολιασμού στο UW Health Kids στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. “Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που εισάγονται με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV είναι στην πραγματικότητα υγιή, φυσιολογικά παιδιά”, δήλωσε ο Conway, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin. Τα ποσοστά νοσηλείας ενηλίκων για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV έχουν επίσης αυξηθεί, “με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε ενήλικες να εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC.  Τα δεδομένα, ωστόσο, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς οι δύο τελευταίες εβδομάδες των δεδομένων του RSV-NET είναι επιρρεπείς σε υστέρηση στην υποβολή εκθέσεων.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι μολύνονται περισσότερες από μία φορές;

“Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι για τους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς – είτε πρόκειται για ρινοϊούς είτε για ιούς παραϊνφλουένζας είτε για RSV – η ανοσία από τους φυσικούς αναπνευστικούς ιούς απλά δεν είναι μεγάλη”, σημείωσε ο Conway. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παθαίνουν αυτές τις λοιμώξεις ξανά και ξανά”. Τα παιδιά μπορούν πράγματι να προσβληθούν από περισσότερα από ένα κρούσματα RSV, δήλωσαν οι ειδικοί. Παρόμοια με τη γρίπη, υπάρχουν πολλαπλά στελέχη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV. “Παρόμοια με τη γρίπη, υπάρχουν πολλαπλά στελέχη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, οπότε υπάρχει ένα RSV-A [στέλεχος] και ένα RSV-B στέλεχος – όπως ακριβώς υπάρχει η γρίπη [τύπου] A και η γρίπη [τύπου] B”, δήλωσε ο Conway στο Fox News Digital. “Οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν πολλές φορές, διότι ακόμη και αν έχουν έναν τύπο, η διασταυρούμενη προστατευτική ανοσία είναι μόνο μερική”.

Συχνά είναι δύσκολο να προληφθεί μια λοίμωξη όταν ο ιός έχει ήδη εισβάλει στο σώμα.

Η ανοσία μας περιλαμβάνει πολλαπλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων αντισωμάτων – τα κυκλοφορούντα αντισώματα που περιπολούν στην κυκλοφορία του αίματος για ξένους εισβολείς και τα εκκριτικά αντισώματα, δήλωσε ο Conway. “Υπάρχουν τμήματα του ανοσοποιητικού σας συστήματος που είναι υπεύθυνα για να αρπάξουν βασικά τον ιό και να πουν: “Αυτό είναι σημαντικό” για να παρουσιαστεί στο ανοσοποιητικό σας σύστημα” και “Αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε”. Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο να προληφθεί μια λοίμωξη όταν ο ιός έχει ήδη εισβάλει στο σώμα, πρόσθεσε. Την επόμενη φορά που το άτομο εκτίθεται στον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα το θυμάται και “παρατάσσει” το οπλοστάσιό του από Τ κύτταρα για να εξουδετερώσει τον ιό.  Τα πρώτα εμβόλια αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV για ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να είναι σύντομα εφικτά. “Αλλά ως προσωρινό μέτρο, το ανοσοποιητικό σύστημα παίρνει τα Β κύτταρά σας και ενεργοποιεί ένα σωρό αντισώματα που θα κυκλοφορούν, αρπάζοντας αυτούς τους ιούς για να τους βγάλουν από αυτή την κυκλοφορία ίσως πριν προκαλέσουν ασθένεια”, σημείωσε ο Conway.

Πιθανά εμβόλια για ηλικιωμένους ενήλικες

Ο Conway σημείωσε ότι μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να έχουμε τα πρώτα εμβόλια RSV για ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ.  Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, GSK και Janssen, έχουν εμβόλια RSV στις τελικές φάσεις δοκιμών σε ανθρώπους για ενήλικες, δηλαδή ηλικιωμένους, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. “Η προστασία για τα μωρά με τη μορφή ενέσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ήδη διαθέσιμη για τα πρόωρα βρέφη υψηλού κινδύνου και οι εκδόσεις μακράς δράσης για όλα τα παιδιά βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα”, πρόσθεσε ο Conway.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

RSV - Πειραματικό εμβόλιο της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, μία προς μία, και επισημάνσεις των στοιχείων που τις υποστηρίζουν.

Ο RSV, ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να αποβεί σοβαρός για βρέφη και ηλικιωμένους.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΙΣΠ: Απαράδεκτα συκοφαντικές και προσβλητικές οι δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας

ΙΣΠ: Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών καταδικάζει ομόφωνα τις απαράδεκτες και συκοφαντικές δηλώσεις του Αλέξη Κούγια κατά ιατρών μελών μας. 

Ο SARS-CoV-2 είναι απίθανο να προκαλέσει διαβήτη τύπου 1

Στη μελέτη, η επίπτωση του διαβήτη τύπου 1 στους Φινλανδούς κάτω των 15 ετών συγκρίθηκε με τρεις προηγούμενες περιόδους αναφοράς ίδιας διάρκειας. Τα αντισώματα SARS-CoV-2 σε παιδιά με διαβήτη τύπου 1 αναλύθηκαν σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του καθηγητή Olli Vapalahti. Μεταξύ των 785 παιδιών και εφήβων που διαγνώστηκαν με διαβήτη τύπου 1 κατά την περίοδο της πανδημίας, αντισώματα SARS-CoV-2 που προκλήθηκαν από μόλυνση βρέθηκαν μόνο σε πέντε άτομα, δηλαδή σε ποσοστό μικρότερο του 1%.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για αύξηση των δυνητικά θανατηφόρων βακτηριακών λοιμώξεων λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη

"Πρόκειται για μια εργασία-ορόσημο που όχι μόνο συνδέει την παγκόσμια κλιματική αλλαγή με την ασθένεια, αλλά παρέχει ισχυρές αποδείξεις για την περιβαλλοντική εξάπλωση αυτού του εξαιρετικά θανατηφόρου βακτηριακού παθογόνου".

Η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαιώνει 8 νέα κρούσματα του ιού Μάρμπουργκ

Χωρίς θεραπεία, ο ιός Μάρμπουργκ μπορεί να αποβεί μοιραίος σε ποσοστό έως και 88% των ανθρώπων που νοσούν από την ασθένεια. Κρούσματα Marburg και μεμονωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν στην Αγκόλα, το Κονγκό, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Ουγκάντα και την Γκάνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.