Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ RSV: Η έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού εγείρει ερωτήματα: Μπορείτε εσείς ή το παιδί να κολλήσετε ξανά;

ΗΠΑ RSV: Η έξαρση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού εγείρει ερωτήματα: Μπορείτε εσείς ή το παιδί να κολλήσετε ξανά;

"Η προστασία για τα μωρά με τη μορφή ενέσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ήδη διαθέσιμη για τα πρόωρα βρέφη υψηλού κινδύνου και οι εκδόσεις μακράς δράσης για όλα τα παιδιά βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα", πρόσθεσε ο Conway.

ΗΠΑ RSV: Καθώς ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός και ως RSV, συνεχίζει να αυξάνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πιθανό οι άνθρωποι να μολυνθούν από αυτόν περισσότερες από μία φορές. Ο Dr. Aaron Glatt, επικεφαλής των λοιμωδών νοσημάτων στο Νοσοκομείο Mount Sinai South Nassau στο Long Island της Νέας Υόρκης, δήλωσε στο Fox News Digital αυτή την εβδομάδα: “Ένα άτομο μπορεί να κολλήσει RSV περισσότερες από μία φορές στη διάρκεια της ζωής του”. Μια δεύτερη λοίμωξη είναι απίθανο να εμφανιστεί αμέσως μετά από ένα πρόσφατο επεισόδιο. Ωστόσο, μπορεί να μολύνει κάποιον περισσότερες από μία φορές κατά την ίδια περίοδο, ιδίως τα ανοσοκατεσταλμένα παιδιά και τους ηλικιωμένους ενήλικες, δήλωσε ο Glatt.

“Τα εβδομαδιαία ποσοστά νοσηλειών για τον RSV είναι επί του παρόντος πολύ υψηλότερα από ό,τι ήταν τις προηγούμενες τέσσερις εποχές, ξεπερνώντας τα μέγιστα εβδομαδιαία ποσοστά σε όλες τις παιδιατρικές ηλικιακές ομάδες από τότε που άρχισαν να συλλέγονται παιδιατρικά δεδομένα στο RSV-NET τον Οκτώβριο του 2018”, δήλωσε εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στο Fox News Digital. Το RSV-NET αναφέρει την επιτήρηση για πρόσφατες εργαστηριακά επιβεβαιωμένες και συσχετιζόμενες με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV νοσηλείες σε παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς και σε ενήλικες.  Δείγμα αίματος που υποδεικνύει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC. Δείγμα αίματος που υποδεικνύει τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του RSV”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC.

“Η χρονική στιγμή είναι επίσης ασυνήθιστη, καθώς συνήθως δεν βλέπουμε τόσο υψηλά ποσοστά νοσηλείας τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο”, δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του CDC.  “Τα ποσοστά είναι υψηλότερα τώρα από ό,τι ήταν ακόμη και σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2021, όταν υπήρχε ένα ασυνήθιστο μοτίβο κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV”. “Σίγουρα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV εμφανίζεται συνήθως τον χειμώνα, οπότε ο καιρός παίζει κρίσιμο ρόλο και στην ενδημικότητά του”, πρόσθεσε ο Glatt, επίσης εκπρόσωπος της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικής. “Αλλά αν ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV κυκλοφορεί όπου κι αν βρίσκεστε, μπορείτε να τον κολλήσετε σε οποιοδήποτε τύπο καιρού – αν και πρόκειται πραγματικά για χειμερινή ασθένεια”, είπε.

Γιατί βλέπουμε ένα κύμα κρουσμάτων;

“Πριν από το 2020, τα εποχικά πρότυπα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν πολύ σταθερά”, σημειώνει το CDC στον ιστότοπό του. “Ωστόσο, τα πρότυπα κυκλοφορίας για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV και άλλους κοινούς αναπνευστικούς ιούς έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”, πρόσθεσε ο οργανισμός. “Το CDC δημοσιεύει πλέον εβδομαδιαία ποσοστά νοσηλείας για τις εργαστηριακά επιβεβαιωμένες νοσηλείες με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV, όπως προσδιορίζονται μέσω του συστήματος επιτήρησης φρουρών RSV-NET”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC στο Fox News Digital. “Τα πρότυπα κυκλοφορίας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV και άλλων κοινών αναπνευστικών ιών έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”. “Τα πρότυπα κυκλοφορίας για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV και άλλους κοινούς αναπνευστικούς ιούς έχουν διαταραχθεί από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 στις αρχές του 2020”. “Τα ποσοστά νοσηλείας του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV είναι υψηλότερα στα παιδιά που είναι μικρότερα από έξι μηνών, αλλά τα ποσοστά νοσηλείας έχουν επίσης αυξηθεί σε μεγαλύτερα παιδιά σε σύγκριση με τις προηγούμενες εποχές.”

Πολλοί άνθρωποι επικεντρώνονται σε εκείνους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, όπως τα πρόωρα βρέφη, τα μικρά παιδιά με καρδιακές ανωμαλίες κατά τη γέννηση και χρόνια πνευμονοπάθεια – ή εκείνα που έχουν καταβεβλημένο ανοσοποιητικό σύστημα. “Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που εισάγονται με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV είναι στην πραγματικότητα υγιή, φυσιολογικά παιδιά”. Αλλά αυτοί οι ασθενείς αντιπροσωπεύουν μόνο το ένα τρίτο των νοσηλειών, δήλωσε ο Dr. James H. Conway, παιδιατρικός λοιμωξιολόγος και ιατρικός διευθυντής του προγράμματος εμβολιασμού στο UW Health Kids στο Μάντισον του Ουισκόνσιν. “Περίπου τα δύο τρίτα των παιδιών που εισάγονται με αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV είναι στην πραγματικότητα υγιή, φυσιολογικά παιδιά”, δήλωσε ο Conway, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής παιδιατρικής στη Σχολή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Wisconsin. Τα ποσοστά νοσηλείας ενηλίκων για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV έχουν επίσης αυξηθεί, “με τα υψηλότερα ποσοστά νοσηλείας σε ενήλικες να εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω”, δήλωσε εκπρόσωπος του CDC.  Τα δεδομένα, ωστόσο, θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς οι δύο τελευταίες εβδομάδες των δεδομένων του RSV-NET είναι επιρρεπείς σε υστέρηση στην υποβολή εκθέσεων.

Γιατί κάποιοι άνθρωποι μολύνονται περισσότερες από μία φορές;

“Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι για τους περισσότερους αναπνευστικούς ιούς – είτε πρόκειται για ρινοϊούς είτε για ιούς παραϊνφλουένζας είτε για RSV – η ανοσία από τους φυσικούς αναπνευστικούς ιούς απλά δεν είναι μεγάλη”, σημείωσε ο Conway. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι μπορούν να παθαίνουν αυτές τις λοιμώξεις ξανά και ξανά”. Τα παιδιά μπορούν πράγματι να προσβληθούν από περισσότερα από ένα κρούσματα RSV, δήλωσαν οι ειδικοί. Παρόμοια με τη γρίπη, υπάρχουν πολλαπλά στελέχη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV. “Παρόμοια με τη γρίπη, υπάρχουν πολλαπλά στελέχη του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, οπότε υπάρχει ένα RSV-A [στέλεχος] και ένα RSV-B στέλεχος – όπως ακριβώς υπάρχει η γρίπη [τύπου] A και η γρίπη [τύπου] B”, δήλωσε ο Conway στο Fox News Digital. “Οι άνθρωποι μπορούν να το κολλήσουν πολλές φορές, διότι ακόμη και αν έχουν έναν τύπο, η διασταυρούμενη προστατευτική ανοσία είναι μόνο μερική”.

Συχνά είναι δύσκολο να προληφθεί μια λοίμωξη όταν ο ιός έχει ήδη εισβάλει στο σώμα.

Η ανοσία μας περιλαμβάνει πολλαπλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών τύπων αντισωμάτων – τα κυκλοφορούντα αντισώματα που περιπολούν στην κυκλοφορία του αίματος για ξένους εισβολείς και τα εκκριτικά αντισώματα, δήλωσε ο Conway. “Υπάρχουν τμήματα του ανοσοποιητικού σας συστήματος που είναι υπεύθυνα για να αρπάξουν βασικά τον ιό και να πουν: “Αυτό είναι σημαντικό” για να παρουσιαστεί στο ανοσοποιητικό σας σύστημα” και “Αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε”. Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο να προληφθεί μια λοίμωξη όταν ο ιός έχει ήδη εισβάλει στο σώμα, πρόσθεσε. Την επόμενη φορά που το άτομο εκτίθεται στον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα το θυμάται και “παρατάσσει” το οπλοστάσιό του από Τ κύτταρα για να εξουδετερώσει τον ιό.  Τα πρώτα εμβόλια αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV για ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ μπορεί να είναι σύντομα εφικτά. “Αλλά ως προσωρινό μέτρο, το ανοσοποιητικό σύστημα παίρνει τα Β κύτταρά σας και ενεργοποιεί ένα σωρό αντισώματα που θα κυκλοφορούν, αρπάζοντας αυτούς τους ιούς για να τους βγάλουν από αυτή την κυκλοφορία ίσως πριν προκαλέσουν ασθένεια”, σημείωσε ο Conway.

Πιθανά εμβόλια για ηλικιωμένους ενήλικες

Ο Conway σημείωσε ότι μέχρι το επόμενο φθινόπωρο, μπορεί να έχουμε τα πρώτα εμβόλια RSV για ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ.  Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, GSK και Janssen, έχουν εμβόλια RSV στις τελικές φάσεις δοκιμών σε ανθρώπους για ενήλικες, δηλαδή ηλικιωμένους, σύμφωνα με πολλαπλές αναφορές. “Η προστασία για τα μωρά με τη μορφή ενέσεων μονοκλωνικών αντισωμάτων είναι ήδη διαθέσιμη για τα πρόωρα βρέφη υψηλού κινδύνου και οι εκδόσεις μακράς δράσης για όλα τα παιδιά βρίσκονται επίσης στον ορίζοντα”, πρόσθεσε ο Conway.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

RSV - Πειραματικό εμβόλιο της εγκύου μπορεί να θωρακίσει το μωρό

Διάφορες υποθέσεις για το τι θα μπορούσε να συμβαίνει με τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, μία προς μία, και επισημάνσεις των στοιχείων που τις υποστηρίζουν.

Ο RSV, ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός μπορεί να αποβεί σοβαρός για βρέφη και ηλικιωμένους.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΦΣΘ: Στάση εργασίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την τραγωδία στα Τέμπη

ΦΣΘ: Κήρυξη στάσης εργασίας για αύριο Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, από τις 11:30 έως τις 14:30, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια

Ομάδες υποστήριξης και ιατρικοί σύλλογοι για τις διάφορες διαταραχές του μετώπιου κροταφικού εκφυλισμού μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους συνεργάτες φροντίδας να τις αντιμετωπίσουν. «Η καθιέρωση μιας έγκαιρης και ακριβούς διάγνωσης της FTD είναι το πρώτο βασικό βήμα», λέει ο Δρ Boeve.

Υπεκυψε στα τραύματά του ο Αμερικανός στρατιωτικός που αυτοπυρπολήθηκε μπροστά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον

Ο στρατιωτικός νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση μετά την αυτοπυρπόλησή του μπροστά στην πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσιγκτον την Κυριακή. Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως προέβη στο απονενοημένο διάβημα διαμαρτυρόμενος για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ευθύμιος Λέκκας: Αναμένεται μεγάλος σεισμός στην Τουρκία - Επικινδυνότητα για την Αγία Σοφία

Στην Ελλάδα, τα δημόσια κτήρια είναι σε πολύ καλή κατάσταση και εξελίσσεται ο πρωτοβάθμιος θεσμικός υποχρεωτικός έλεγχος. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία μερική εικόνα και στη συνέχεια στο τέλος του χρόνου θα έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα» είπε, τέλος ο Ευθύμιος Λέκκας.

ΗΠΑ: Τα κρούσματα σύφιλης αυξάνονται στα νεογέννητα

ΗΠΑ: Η άνοδος της σύφιλης είναι πιθανό να οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των αυξημένων φραγμών στην υγειονομική περίθαλψη, που επηρεάζουν δυσανάλογα τις μειονοτικές κοινότητες.

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στάση εργασίας την Ημέρα της Μητέρας

ΠΟΕΔΗΝ 8 Μαρτίου: Στις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ το 60% των υπηρετούντων υπαλλήλων είναι γυναίκες. Αγωνίζονται στη πρώτη γραμμή προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας με εξαντλητικά ωράρια, δεκάδες χρωστούμενα repo και άδειες.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Συμμετέχουν ΠΟΕΔΗΝ και ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Η ΠΟΕΔΗΝ προκηρύσσει 24ωρη απεργία 28 Φλεβάρη 2024, για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών, καθώς και για να ανακοπεί το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών με αυξήσεις στους μισθούς.

Τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας φέρνουν νέες μειωμένες τιμές

Με σκοπό το αμοιβαίο όφελος για επιχειρήσεις και καταναλωτές, το υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε την εξαίρεση από την απαγόρευση διενέργειας προωθητικών ενεργειών- για τρεις μήνες- των προϊόντων για τα οποία έχει προηγηθεί αύξηση τιμής όσων βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους.