ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό τον χειμώνα;

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Γιατί προκαλεί ανησυχία αυτό τον χειμώνα;

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός: Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν για τη συρροή του RSV, της γρίπης και του COVID-19 καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα.

Ενώ μια πιθανή χειμερινή έξαρση COVID και η επικείμενη περίοδος γρίπης τραβούν πολλή προσοχή, οι γιατροί ανησυχούν για έναν άλλο ιό. Αυτός είναι ο RSV — συντομογραφία του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού — και τα νοσοκομεία σε όλη τη χώρα βλέπουν κύμα κρουσμάτων σε βρέφη και μικρά παιδιά. Ο ιός μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός σε όσους είναι 6 μηνών και κάτω. Καθώς τα νοσοκομεία παίδων σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν μια ανησυχητική αύξηση αυτής της κοινής ασθένειας, δύο ειδικοί στο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες προσφέρουν πληροφορίες για το τι πρέπει να προσέξετε, καθώς και επιλογές θεραπείας.

“Τα μικρά μωρά μπορεί να αρχίσουν να φαίνονται λίγο πιο ληθαργικά και να έχουν κακή σίτιση. Αυτά μπορεί να είναι τα πρώτα σημάδια ότι βρίσκονται σε δυσκολία”, δήλωσε η Δρ. Priya Soni, ειδικός σε παιδιατρικές λοιμώξεις στο Cedars-Sinai Guerin Children’s. «Μπορεί να έχουν πυρετό ή να μην έχουν πυρετό και μπορεί να αρχίσουν να έχουν κάποια δυσκολία στην αναπνοή», είπε η Soni σε δελτίο τύπου του νοσοκομείου. «Αυτά είναι τα πρώτα σημάδια που πρέπει να αναζητήσουν οι γονείς — λήθαργος, απώλεια όρεξης και δυσκολία στην αναπνοή».

 

Ο ιός αυξάνει δραματικά τις εκκρίσεις στους αεραγωγούς, καθιστώντας τον επικίνδυνο για τα βρέφη, δήλωσε ο Δρ Ira Wardono, παιδιατρικός νοσηλευτής στο Ιατρικό Κέντρο Providence Cedars-Sinai Tarzana στην Ταρζάνα της Καλιφόρνια. Ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να βήξουν ή να φτερνιστούν αυτές τις εκκρίσεις, τα βρέφη δεν μπορούν. “Οι μύες τους δεν είναι αρκετά δυνατοί για να βήξουν όλο το επιπλέον υγρό. Είναι σχεδόν σαν να πνίγονται στο έκκριμά τους και αυτό είναι που προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή”, είπε ο Wardono στην ανακοίνωση.

«Οι γονείς ή οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους αναρροφώντας τους αεραγωγούς, είτε στο σπίτι είτε, εάν χρειάζεται, στο νοσοκομείο». Εκτός από την αναρρόφηση, η φροντίδα για ένα βρέφος ή παιδί με RSV μπορεί να περιλαμβάνει την παροχή ενδοφλεβίων υγρών. Μερικά μικρά μπορεί να αφυδατωθούν επειδή είναι δύσκολο να ταΐσουν όταν είναι τόσο γεμάτα. Μερικά μωρά μπορεί επίσης να χρειάζονται υποστήριξη οξυγόνου.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ξέρετε πότε πρέπει να λάβετε βοήθεια για το παιδί σας: εάν έχει πρόβλημα στην αναπνοή, δεν μπορεί να φάει ή φαίνεται πιο κουρασμένο από το συνηθισμένο», είπε ο Wardono. Ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που ονομάζεται palivizumab συνιστάται για μωρά υψηλού κινδύνου. Αυτά περιλαμβάνουν βρέφη που είναι πρόωρα ή που έχουν χρόνια πνευμονοπάθεια ή σημαντική συγγενή καρδιακή πάθηση, είπε η Soni. Η προληπτική θεραπεία θα χορηγείται ως σειρά εμβολίων. Οι γονείς μπορούν να μιλήσουν με τον πάροχο του παιδιού τους σχετικά με αυτήν την επιλογή. «Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ανησυχούν για τη συρροή του RSV, της γρίπης και του COVID-19 καθώς προχωράμε προς τον χειμώνα», είπε η Soni.

«Η επικάλυψη αυτών των τριών ιών, καθώς και άλλων, είναι σίγουρα μια μεγάλη ανησυχία για τους επόμενους μήνες». Οι γιατροί βλέπουν ήδη ασθενείς να είναι θετικοί σε περισσότερους από έναν ιούς, είπε ο Wardono, συνιστώντας στους γονείς να φροντίσουν τα παιδιά να κάνουν τα εμβόλια για τη γρίπη και τα ενισχυτικά COVID-19 όπου χρειάζεται. Οι γονείς μπορούν επίσης να φροντίσουν να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να κάνουν το ίδιο και τα παιδιά τους. Τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ή σε μια ομάδα παιχνιδιού θα πρέπει να αλλάζουν τα ρούχα τους όταν έρχονται στο σπίτι πριν αλληλεπιδράσουν με βρέφη, συνέστησαν οι γιατροί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ιός του αναπνευστικού στα παιδιά, καθώς και η γρίπη και η COVID, αυξάνονται κατακόρυφα

Αύξηση των κρουσμάτων καθώς η περίοδος της γρίπης ξεκινά νωρίς σε όλες τις ΗΠΑ

Οι αναπνευστικές λοιμώξεις σε παιδικές ηλικίες είναι λιγότερες μετά την εμφάνιση του Covid-19

Τα σοβαρά κρούσματα κοινού κρυολογήματος που αυξάνονται μεταξύ των μικρών παιδιών μπορεί να συνδέονται με τα λουκέτα COVID-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς ο φλεγμονώδης εγκέφαλος αποσυνδέεται μετά από εγκεφαλικό

Η φλεγμονή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού όταν κάτι πάει στραβά. Σπρώχνει αίμα σε μια τραυματισμένη περιοχή, λούζοντάς την με κύτταρα του ανοσοποιητικού που απελευθερώνουν χημικές ουσίες για να σκοτώσουν τα παθογόνα.

Ποια είναι η πραγματική προέλευση του δονητή;

Δονητής ιστορία: Η προέλευση του δονητή είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι που συνυφαίνεται με τις κοινωνικές στάσεις απέναντι στη σεξουαλικότητα, την ιατρική και την τεχνολογία.

Δύο βασικά εγκεφαλικά συστήματα κυριαρχούν στην ψύχωση

Το γνωστικό σύστημα φιλτραρίσματος του εγκεφάλου - γνωστό και ως το εξέχον δίκτυο - λειτουργεί στα παρασκήνια για να κατευθύνει επιλεκτικά την προσοχή μας σε σημαντικές εσωτερικές σκέψεις και εξωτερικά γεγονότα.