Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις γίνονται με χάπια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

ΗΠΑ: Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις γίνονται με χάπια κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Ο συνδυασμός έχει εγκριθεί για χρήση εντός των πρώτων 10 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, αν και ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τον προσφέρουν στο δεύτερο τρίμηνο, μια πρακτική που ονομάζεται χρήση εκτός ετικέτας

ΗΠΑ: Περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται τώρα με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση, μια ανοδική τάση που εκτινάχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με την αύξηση της τηλεϊατρικής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Το 2020, τα χάπια αντιπροσώπευαν το 54% όλων των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, από περίπου 44% το 2019. Οι προκαταρκτικοί αριθμοί προέρχονται από το Ινστιτούτο Guttmacher, μια ερευνητική ομάδα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η ομάδα, επικοινωνώντας με τους παρόχους, συλλέγει πιο ολοκληρωμένα δεδομένα για τις αμβλώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η χρήση χαπιών για την άμβλωση αυξάνεται από το 2000, όταν ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη μιφεπριστόνη – το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται στις φαρμακευτικές αμβλώσεις.

Η νέα αύξηση “δεν προκαλεί έκπληξη, ειδικά κατά τη διάρκεια της COVID”, δήλωσε ο Δρ Marji Gold, γιατρός οικογενειακής ιατρικής και πάροχος αμβλώσεων στη Νέα Υόρκη.

Είπε ότι οι ασθενείς που αναζητούν αμβλώσεις στην κλινική της έχουν από καιρό επιλέξει τα χάπια αντί της ιατρικής διαδικασίας.

Μια αναφορά που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022,  λέει ότι οι περισσότερες αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται τώρα με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Η τάση εκτοξεύτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς η τηλεϊατρική αυξήθηκε και τα χάπια μέσω ταχυδρομείου επιτρέπονται.

Μια αναφορά που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου 2022 λέει ότι οι περισσότερες αμβλώσεις στις ΗΠΑ γίνονται τώρα με χάπια και όχι με χειρουργική επέμβαση.

Η πανδημία προκάλεσε μια άνοδο της τηλεϊατρικής και της δράσης του FDA που επέτρεπε την ταχυδρομική αποστολή χαπιών για την άμβλωση, ώστε οι ασθενείς να μπορούν να παραλείψουν τις προσωπικές επισκέψεις για να τα πάρουν.

Αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην αύξηση της χρήσης, δήλωσε η ερευνήτρια Guttmacher Rachel Jones.

Ο FDA έκανε την αλλαγή μόνιμη τον περασμένο Δεκέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι εκατομμύρια γυναίκες μπορούν να λάβουν ιατρική συνταγή μέσω μιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης και να λάβουν τα χάπια μέσω ταχυδρομείου. Αυτή η κίνηση οδήγησε σε εντεινόμενες προσπάθειες από τους αντιπάλους των αμβλώσεων να επιδιώξουν πρόσθετους περιορισμούς στις φαρμακευτικές αμβλώσεις μέσω των νομοθετικών οργάνων της πολιτείας.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη μιφεπριστόνη, η οποία μπλοκάρει μια ορμόνη που απαιτείται για τη συνέχιση της εγκυμοσύνης, ακολουθούμενη μία ή δύο ημέρες αργότερα από τη μισοπροστόλη, ένα φάρμακο που αδειάζει τη μήτρα και προκαλεί κράμπες.

Ο συνδυασμός έχει εγκριθεί για χρήση εντός των πρώτων 10 εβδομάδων της εγκυμοσύνης, αν και ορισμένοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης τον προσφέρουν στο δεύτερο τρίμηνο, μια πρακτική που ονομάζεται χρήση εκτός ετικέτας. Μέχρι στιγμής φέτος, 16 νομοθετικά όργανα της πολιτείας έχουν προτείνει απαγορεύσεις ή περιορισμούς στις φαρμακευτικές αμβλώσεις, σύμφωνα με την έκθεση Guttmacher. Σημειώνει ότι σε 32 πολιτείες, οι φαρμακευτικές αμβλώσεις πρέπει να συνταγογραφούνται από γιατρούς, παρόλο που άλλοι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των βοηθών ιατρών, μπορούν να συνταγογραφήσουν άλλα φάρμακα.

Και η αποστολή χαπιών για την άμβλωση σε ασθενείς απαγορεύεται σε τρεις πολιτείες — Αριζόνα, Αρκάνσας και Τέξας, αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πραγματοποιούνται περίπου 73 εκατομμύρια αμβλώσεις κάθε χρόνο.

Περίπου 630.000 αμβλώσεις αναφέρθηκαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ το 2019, αν και λείπουν πληροφορίες από ορισμένες πολιτείες. Η τελευταία ολοκληρωμένη έκθεση του Guttmacher για τις αμβλώσεις χρονολογείται το 2017.

Τα δεδομένα που παρέχονται την Πέμπτη προέρχονται από μια ενημέρωση που αναμένεται να κυκλοφορήσει αργότερα φέτος.

Οι παγκόσμιοι αριθμοί σχετικά με τα ποσοστά φαρμακευτικής αγωγής έναντι των χειρουργικών αμβλώσεων είναι περιορισμένοι. Δεδομένα από την Αγγλία και την Ουαλία δείχνουν ότι οι φαρμακευτικές αμβλώσεις έχουν ξεπεράσει τις χειρουργικές αμβλώσεις για περίπου 10 χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα νομοσχέδια της Φλόριντα και της Δυτικής Βιρτζίνια θα απαγόρευαν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ για το δικαίωμα στην άμβλωση

Νόμος του Τέξας απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βραζιλία: Τα κοινωνικά προγράμματα έχουν αποτρέψει 1,4 εκατ. θανάτους σε 20 χρόνια

Βραζιλία: Η υψηλή κάλυψη των τριών προγραμμάτων οδήγησε σε μειώσεις των συνολικών ποσοστών νοσηλείας και θνησιμότητας, ιδιαίτερα μεταξύ παιδιών κάτω των πέντε ετών και ενηλίκων άνω των 70 ετών.

Περίπου 15 εκατομμύρια Σουδανοί χρειάζονται επείγουσα υγειονομική βοήθεια

Μέχρι στιγμής, στο Σουδάν έχουν καταγραφεί 14.790 θάνατοι, ενώ ο αριθμός των εκτοπισθέντων έχει φτάσει τα 8,2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών.