Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ Γυναίκες: Η μάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων χτυπά τους δρόμους της Αμερικής

ΗΠΑ Γυναίκες: Η μάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων χτυπά τους δρόμους της Αμερικής

Εάν το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεπε τη Roe v. Wade, κάθε κράτος θα ήταν ελεύθερο να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 πολιτείες - σχεδόν οι μισές αμερικανικές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία - πιθανότατα θα έχαναν το νόμιμο δικαίωμα για άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της Planned Parenthood που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

ΗΠΑ Γυναίκες: Η μάχη για τα δικαιώματα των αμβλώσεων χτυπά τους δρόμους της Αμερικής Διαδηλωτές παρευρίσκονται σε συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον για την υπεράσπιση της πρόσβασης στην άμβλωση, μέρος του κύματος πορειών που προγραμματίζεται για τις 2 Οκτωβρίου 2021. Φορώντας πινακίδες με συνθήματα όπως «το σώμα μου, η επιλογή μου, το δικαίωμά μου» χιλιάδες γυναίκες συσπειρώθηκαν το Σάββατο στην Ουάσινγκτον στην αρχή μιας ημέρας πανελλαδικών διαδηλώσεων με στόχο την αντιμετώπιση μιας συντηρητικής προσπάθειας περιορισμού της πρόσβασης στις αμβλώσεις. Ο πολυετής αγώνας για τη διαδικασία στην Αμερική έχει γίνει ακόμη πιο έντονος από τότε που το Τέξας υιοθέτησε νόμο την 1η Σεπτεμβρίου που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις, εξαπολύοντας άγρια ​​αντεπίθεση στα δικαστήρια και το Κογκρέσο, αλλά με λίγες δημόσιες διαδηλώσεις μέχρι τώρα.

 

Δύο ημέρες πριν επανέλθει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο θα έχει τον τελευταίο λόγο για το επίμαχο ζήτημα, σχεδόν 200 οργανώσεις κάλεσαν τους υπερασπιστές των αμβλώσεων να ακούσουν τις φωνές τους από ακτή σε ακτή. Η εμβληματική εκδήλωση ήταν στην πρωτεύουσα του έθνους την Ουάσινγκτον, όπου πλήθος όλων των ηλικιών – κυρίως γυναίκες αλλά και άνδρες – συγκεντρώθηκε κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό σε μια πλατεία κοντά στον Λευκό Οίκο, πολλοί φορούσαν μοβ μάσκες με τις λέξεις «απαγορεύει το σώμα μου».

Οι διαδηλωτές χόρευαν με ποπ μουσική που ακούστηκε από μεγάφωνα, καθώς ακτιβιστές απευθύνονταν στο πλήθος σε ηχογραφημένες συνεντεύξεις που μεταδίδονταν σε μεγάλες οθόνες, και συνθήματα όπως «η άμβλωση είναι υγειονομική περίθαλψη» ή «ακυρώνουν τους Ταλιμπάν του Τέξας» κρατούνταν ψηλά με πινακίδες ή διαβάζονταν στα σώματα των διαδηλωτών. Μια χούφτα αντίθετων διαδηλωτών φώναζαν «η άμβλωση είναι δολοφονία» αλλά δεν υπήρξε βία. Αργότερα το πλήθος επρόκειτο να πορευτεί προς το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο πριν από σχεδόν 50 χρόνια αναγνώρισε το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν άμβλωση στην ορόσημη απόφαση Roe v. Wade.

Τώρα το δικαστήριο, στοιβαγμένο από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με συντηρητικούς δικαστές, φαίνεται έτοιμο να κινηθεί προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Οι γυναίκες είναι άνθρωποι, είμαστε πλήρεις άνθρωποι και πρέπει να μας αντιμετωπίζουν σαν γεμάτους ανθρώπους», δήλωσε η Λόρα Μπόσβιτς, 66χρονη συνταξιούχος δασκάλα από τη Φλόριντα, φορώντας ένα φόρεμα με πορτρέτα γυναικών ακτιβιστριών και πολιτικών, όπως η Μισέλ Ομπάμα

«Θα πρέπει να μπορούμε να έχουμε τη δική μας επιλογή για το τι θέλουμε να κάνουμε με το σώμα μας.

Το δικαστήριο έχει ήδη αρνηθεί να μπλοκάρει τον νόμο του Τέξας και συμφώνησε να επανεξετάσει έναν περιοριστικό νόμο του Μισισιπή που θα μπορούσε να δώσει την ευκαιρία να ανατραπεί το προηγούμενο του Roe v Wade του 1973, το οποίο εγγυήθηκε το νόμιμο δικαίωμα για άμβλωση μέχρι το έμβρυο να είναι βιώσιμο εκτός της μήτρας.

Προγραμματίστηκαν συγκεντρώσεις σε τουλάχιστον δύο συντηρητικές πρωτεύουσες των κρατών, το Όστιν και το Τζάκσον, καθώς και σε περισσότερες από 600 πόλεις και στις 50 πολιτείες. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, σχεδόν ένα τέταρτο εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να προσέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μαζί, ενώνουμε τα χέρια για να υποστηρίξουμε μια χώρα όπου η άμβλωση δεν είναι μόνο νόμιμη – είναι προσιτή, θεμιτή και αποστιγματισμένη», ανέφεραν οι διοργανωτές του Rally for Abortion Justice σε δήλωσή τους.

Η ομάδα κάλεσε το Κογκρέσο να κατοχυρώσει το δικαίωμα στην άμβλωση στον ομοσπονδιακό νόμο, για να το προστατεύσει από κάθε πιθανή ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ένα σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε πριν από μια εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να περάσει από τη Γερουσία όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αρκετές ψήφους για να το εμποδίσουν. – «Πατριαρχική επιθυμία» –

Το 2017, πραγματοποιήθηκε η πρώτη «Πορεία των Γυναικών» την επομένη της ορκωμοσίας του Τραμπ, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια αντιπάλους του Ρεπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου που είχαν κατηγορηθεί για σεξισμό.

Έκτοτε, άλλες διαδηλώσεις απέτυχαν να αποδείξουν τόσο μεγάλο αριθμό, εν μέρει λόγω εσωτερικών διχογνωμιών σχετικά με κατηγορίες αντισημιτισμού σε έναν από τους διοργανωτές. Αλλά αυτή η σελίδα φαίνεται να έχει γυρίσει. Οι συμμετέχοντες του Σαββάτου είναι ένας ευρύς συνασπισμός που περιλαμβάνει μικρές φεμινιστικές ομάδες, κοινότητες και τοπικές οργανώσεις, καθώς και τον γίγαντα του οικογενειακού προγραμματισμού, Planned Parenthood.

«Βγαίνουμε στους δρόμους για άλλη μια φορά, για πρώτη φορά στην εποχή του (Τζο) Μπάιντεν», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Επειδή μια αλλαγή στο Οβάλ Γραφείο δεν σταμάτησε την πολιτικοποιημένη, διεστραμμένη και πατριαρχική επιθυμία να ρυθμίσουμε το σώμα μας. Αν μη τι άλλο, έγινε ακόμα πιο έντονο ».

Αυτή η κλιμάκωση προκλήθηκε από τον διορισμό τριών συντηρητικών δικαστών από τον Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενθαρρύνοντας τους τοπικούς συντηρητικούς αιρετούς αξιωματούχους σε όλη τη χώρα να ξεκινήσουν μια επίθεση κατά των αμβλώσεων. Μέχρι στιγμής φέτος, 19 πολιτείες έχουν υιοθετήσει 63 νόμους που περιορίζουν την πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Εάν το ανώτατο δικαστήριο ανέτρεπε τη Roe v. Wade, κάθε κράτος θα ήταν ελεύθερο να απαγορεύσει ή να επιτρέψει τις αμβλώσεις. Αυτό θα σήμαινε ότι 36 εκατομμύρια γυναίκες σε 26 πολιτείες – σχεδόν οι μισές αμερικανικές γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία – πιθανότατα θα έχαναν το νόμιμο δικαίωμα για άμβλωση, σύμφωνα με έκθεση της Planned Parenthood που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νομοθεσίες χωρών της Λατινικής Αμερικής για τις αμβλωσεις που βάζουν σε κίνδυνο τις ζωές των γυναικών και καταπατούν βασικές ελευθέριες τους

Το Ανώτατο Δικαστήριο ορίζει ημερομηνία για την υπόθεση που αμφισβητεί την ορόσημη απόφαση νομιμοποίησης των εκτρώσεων

Νόμος του Τέξας απαγορεύει τις περισσότερες αμβλώσεις

Άμβλωση : Αυτοί είναι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν

Αυτοφροντίδα: Συμβουλές φροντίδας για μετά την άμβλωση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα επιδείνωση του καιρού από αύριο βράδυ

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ σύμφωνα με σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία και το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού.

Στο μέλλον ίσως να μπορείτε να επιλέξετε την ανάπλαση ιστών αντί της απονεύρωσης

Ο Dr. Van Dyke εξήγησε: "επειδή η εφαρμογή του RvE1 στον οδοντικό πολφό προάγει τον σχηματισμό του τύπου των βλαστικών κυττάρων που μπορούν να διαφοροποιηθούν σε οδοντίνη (δόντι), οστό, χόνδρο ή λίπος, η τεχνολογία αυτή έχει τεράστιες δυνατότητες για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής πέρα από τους ιστούς στα δόντια. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη οστών σε άλλα μέρη του σώματος".

Γρίπη χοίρων: Τι ακολουθεί μετά το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Βρετανία;

Γρίπη χοίρων: Οι χοίροι είναι μια κοινή πηγή νέων στελεχών γρίπης, επειδή μπορούν να κολλήσουν ιούς γρίπης από ανθρώπους και πτηνά που στη συνέχεια αναμειγνύονται και δημιουργούν νέες εκδοχές.

Η γρίπη βρίσκεται σε άνοδο, ενώ οι λοιμώξεις από RSV μπορεί να κορυφώνονται, λένε οι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ

Οι αξιωματούχοι υγείας της Μασαχουσέτης δήλωσαν ότι υπήρξε μια μέτρια αύξηση της πνευμονίας στα παιδιά, αλλά ότι είναι κατάλληλη για την εποχή. Στην Κίνα σημειώθηκε πρόσφατα αύξηση των αναπνευστικών ασθενειών, την οποία οι εκεί υγειονομικοί αξιωματούχοι απέδωσαν στη γρίπη και σε άλλες συνήθεις αιτίες.

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από αύριο το απόγευμα

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

Τριπλάσια τα κρούσματα πνευμονίας στη Δανία σε σχέση με τον Οκτώβριο - Παρόμοιες αναφορές και στη Σουηδία

Αν και προκαλεί ήπιες λοιμώξεις, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές που απαιτούν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Σε μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, οι λοιμώξεις από μυκόπλασμα μοιάζουν συνήθως με κρυολόγημα και μπορεί να περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, πονοκέφαλο ή βήχα που διαρκεί για εβδομάδες έως μήνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).