Ρεπορτάζ Υγείας

Εγκυμοσύνη ΗΠΑ: Μειώθηκε το ποσοστό τον έγκυων εφήβων στις ΗΠΑ

Εγκυμοσύνη ΗΠΑ: Μειώθηκε το ποσοστό τον έγκυων εφήβων στις ΗΠΑ

Εγκυμοσύνη ΗΠΑ: Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε τόσο μεταξύ των νεότερων εφήβων, ηλικίας 15 έως 17 ετών, όσο και μεταξύ των μεγαλύτερων εφήβων, ηλικίας 18 έως 19 ετών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), ο αριθμός των γεννήσεων από μητέρες εφήβους στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο το 2022, με μείωση 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε τόσο μεταξύ των νεότερων εφήβων, ηλικίας 15 έως 17 ετών, όσο και μεταξύ των μεγαλύτερων εφήβων, ηλικίας 18 έως 19 ετών. Πρόκειται για μια θετική τάση, καθώς οι έφηβες μητέρες αντιμετωπίζουν συχνά υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη γέννηση, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού.

Μειώθηκε το ποσοστό έγκυων εφήβων στις ΗΠΑ

Η έκθεση αναφέρει ότι η συνολική μείωση του ποσοστού γεννήσεων στις έφηβες είναι σταθερή από το 1991, εκτός από μικρές εξαιρέσεις το 2006 και το 2007. Αυτή η μακροπρόθεσμη μείωση είναι ενθαρρυντική, λαμβάνοντας υπόψη τις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι έφηβες μητέρες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι έφηβες μητέρες ηλικίας 10 έως 19 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν μαιευτικές επιπλοκές σε σύγκριση με τις γυναίκες ηλικίας 20 έως 24 ετών.

Ενώ η μείωση των γεννήσεων σε έφηβες είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια για τη διασφάλιση ασφαλέστερων κυήσεων και γεννήσεων. Η Dr. Elizabeth Cherot, από την March of Dimes, τόνισε ότι παρά τις βελτιώσεις, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά, καθώς δεν έχουν επωφεληθεί εξίσου όλοι οι Αμερικανοί. Θέματα όπως οι χρόνιες παθήσεις της υγείας, ο δομικός ρατσισμός και τα εμπόδια στην επαρκή προγεννητική και μαιευτική φροντίδα συμβάλλουν σε δυσμενείς εκβάσεις, συμπεριλαμβανομένου του πρόωρου τοκετού. Η Cherot υπογράμμισε τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού μεταξύ των μαύρων και των πληθυσμών των Ινδιάνων/Ιθαγενών της Αλάσκα και τη συνολική αύξηση των ποσοστών καισαρικής τομής, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας των μητέρων και των μωρών.

Η έκθεση ανέλυσε περισσότερο από το 99% των πιστοποιητικών γέννησης που εκδόθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2022, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των τάσεων. Συνολικά, το ποσοστό γεννήσεων μειώθηκε κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με πάνω από 3,6 εκατομμύρια γεννήσεις να έχουν καταγραφεί. Ο γενικός δείκτης γονιμότητας ήταν 56,1 γεννήσεις ανά 1.000 γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών, παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την αύξηση του προηγούμενου έτους.

Περαιτέρω ευρήματα της έκθεσης περιλαμβάνουν μείωση των ποσοστών γεννήσεων για τις γυναίκες ηλικίας 20-24 και 30-34 ετών, ενώ τα ποσοστά αυξήθηκαν για τις γυναίκες ηλικίας 25-29 και 35-49 ετών. Τα ποσοστά γεννήσεων για τους εφήβους ηλικίας 10-14 ετών παρέμειναν αμετάβλητα. Το ποσοστό γεννήσεων για τις γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ, ενώ το ποσοστό γεννήσεων για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών συνέχισε την ανοδική του τάση από το 1985.

Μια ανησυχητική παρατήρηση ήταν η συνεχής αύξηση του ποσοστού καισαρικών τομών, το οποίο έφτασε το 32% το 2022. Ενώ η καισαρική τομή μπορεί να είναι σωτήρια σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να ενέχει περιττούς κινδύνους τόσο για τις γυναίκες όσο και για τα μωρά, όταν πραγματοποιείται χωρίς ιατρική ανάγκη. Η έκθεση σημείωσε επίσης μείωση των πρόωρων γεννήσεων το 2022, μετά από προηγούμενη αύξηση το προηγούμενο έτος.

Συνολικά, η μείωση των γεννήσεων σε έφηβες μητέρες και των πρόωρων γεννήσεων, καθώς και η συνειδητοποίηση των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην υγεία των μητέρων και των βρεφών, υπογραμμίζει τη σημασία των συνεχιζόμενων προσπαθειών για τη βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική προγεννητική και μαιευτική φροντίδα, την αντιμετώπιση των ανισοτήτων υγειονομικής περίθαλψης και την προώθηση υγιέστερων αποτελεσμάτων για όλες τις γυναίκες και τα βρέφη σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Ποιο φύλο επικοινωνεί πιο γρήγορα με την ομιλία;

Διαχειριστείτε το βάρος σας και μειώστε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω-Plus»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου

Υπουργείο Εσωτερικών: 52 σελίδες περιέχουν ουσιαστικές πληροφορίες και οδηγίες σχετικά με τις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 8 και 15 Οκτωβρίου 2023. 

Προειδοποίηση του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για την τριπλή επίθεση γρίπης κορωνοϊού και RSV

Παράλληλα, ο Νίκος Τζανάκης εξέφρασε την ανησυχία του πως «τον χειμώνα θα περάσουμε πολύ δύσκολα με τον συνδυασμό συγκυριακού ιού (RSV), γρίπης και κορωνοϊού». Όσον αφορά στα εμβόλια δήλωσε «βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πίσω από τον κορωνοϊό, παρότι αναμφισβήτητα προσφέρουν επιπλέον ανοσία» και κατέθεσε την πρότασή του «οι άνθρωποι πάνω από 65 ετών, ιδιαίτερα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» παρότι όπως είπε «θα πρέπει να περιμένουμε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να μας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές».

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: «Engaging Patients for Patient Safety»

Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Ασθενών 2023: Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης πρόκειται να παραστεί τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι στην εκδήλωση που συνδιοργανώνει το Υπουργείο με το γραφείο του ΠΟΥ στην Αθήνα.