Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

ΗΠΑ: Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τις απαιτήσεις για παιδικά εμβόλια, οι ανησυχίες των ειδικών στη δημόσια υγεία μεγαλώνουν

ΗΠΑ: Καθώς οι πολιτείες χαλαρώνουν τις απαιτήσεις για παιδικά εμβόλια, οι ανησυχίες των ειδικών στη δημόσια υγεία μεγαλώνουν

Σε ολόκληρη τη χώρα, εν τω μεταξύ, η ιλαρά έχει εκτιναχθεί, με τουλάχιστον 132 περιπτώσεις ιλαράς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το CDC. Τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων αφορούν άτομα κάτω των 19 ετών και πάνω από τα μισά από αυτά έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε 20 πολιτείες. Αλλά όχι, μέχρι στιγμής, στον Μισισιπή.

ΗΠΑ: «Δεν είναι το ίδιο το εμβόλιο, είναι η εντολή», είπε ο Έντμονστον στο Stateline. “Ο νόμος είναι νόμος. Και ήδη λέει ότι μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν δεν το θέλετε. Εάν το θέλετε, μπορείτε να πάτε οπουδήποτε και να το πάρετε.” Αν και η Λουιζιάνα βαθμολογείται μεταξύ των χαμηλότερων πολιτειών στους περισσότερους δείκτες υγείας, σχεδόν το 90% των παιδιών νηπιαγωγείων σε όλη την πολιτεία έχουν πλήρη αρχεία εμβολιασμού, σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας της Λουιζιάνα από την περασμένη σχολική χρονιά. Αυτό συμβαίνει ακόμη και όταν η Λουιζιάνα διατηρεί μερικές από τις ευρύτερες εξαιρέσεις για προσωπικούς, θρησκευτικούς και ηθικούς λόγους. Το κράτος απαιτεί μόνο γραπτή ειδοποίηση από τους γονείς προς τα σχολεία. Ο Έντμονστον, ένας Ρεπουμπλικανός, έχει υποστηρίξει νομοθεσία που θα απαιτούσε από τα σχολεία να παρέχουν στους γονείς πληροφορίες σχετικά με τις εξαιρέσεις.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι οι γονείς δεν θα στερηθούν τις ιατρικά απαραίτητες πληροφορίες, είπε. Τα εμβόλια προστατεύουν όχι μόνο τον ασθενή, αλλά και τους γύρω του. Η επιστήμη έχει δείξει ότι ένας πληθυσμός μπορεί να φτάσει στην ανοσία της κοινότητας, γνωστή και ως ανοσία αγέλης, μόλις εμβολιαστεί ένα ορισμένο ποσοστό της ομάδας. Αυτή η ανοσία της αγέλης μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, όπως εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρές αλλεργίες, μειώνοντας τις πιθανότητες μόλυνσης. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα εμβόλια κατά του COVID-19 έχουν τρομοκρατήσει μερικούς ανθρώπους που αντιτίθενται στις απαιτήσεις για να κάνουν το εμβόλιο, παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι τα εμβόλια είναι πολύ πιο ασφαλή από την εμφάνιση της νόσου. Ορισμένοι νομοθέτες σε όλη τη χώρα εργάζονται για να παρακάμψουν τις εντολές εμβολίων, όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά και για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και τη μηνιγγίτιδα. Οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ανησυχούν ότι η ανανεωμένη αντίθεση στους παιδικούς εμβολιασμούς θα αντιστρέψει τα κρατικά κέρδη στα ποσοστά εμβολιασμού.

Εν τω μεταξύ, τα κρούσματα ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς, έχουν αυξηθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Το νομοσχέδιο του Έντμονστον είναι ένα από τα δεκάδες αυτής της συνεδρίασης που στοχεύουν στη χαλάρωση των απαιτήσεων για εμβόλια, σύμφωνα με μια βάση δεδομένων που διατηρεί η Εθνική Διάσκεψη των Πολιτειακών Νομοθετικών Σωμάτων, ένας μη κομματικός ερευνητικός οργανισμός που εξυπηρετεί τους νομοθέτες και το επιτελείο τους. Τα περισσότερα νομοσχέδια είτε πέθαναν στην επιτροπή είτε απέτυχαν να προωθηθούν, αλλά μερικά έχουν γίνει νόμος. Το Αϊντάχο θέσπισε έναν νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο, ο οποίος επιτρέπει σε μαθητές «ενηλικίωσης»—18 στο Αϊντάχο—να υποβάλλουν τις δικές τους αιτήσεις απαλλαγής από τον εμβολιασμό σε σχολεία και πανεπιστήμια, δημόσια και ιδιωτικά. Και το Τενεσί ψήφισε νόμο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ τον Απρίλιο, ο οποίος απαγορεύει στην πολιτεία να απαιτεί εμβολιασμούς ως προϋπόθεση είτε υιοθεσίας είτε ανάδοχης φροντίδας, εάν η οικογένεια που παίρνει ένα παιδί έχει θρησκευτική ή ηθική αντίρρηση για τα εμβόλια. “Οι συντηρητικοί έχουν πραγματικά κινηθεί προς τη θέση της ιατρικής ελευθερίας όπου οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδεύονται πραγματικά για οποιοδήποτε εμβόλιο λαμβάνουν”, δήλωσε ο γερουσιαστής της πολιτείας του Τενεσί, Μπο Γουάτσον, ο οποίος υποστήριξε τη νομοθεσία της πολιτείας του.

«Πιστεύω ότι η κοινότητα της δημόσιας υγείας έχει πραγματικά χάσει την αξιοπιστία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19», δήλωσε ο Watson, ένας Ρεπουμπλικανός. «Και θα πρέπει να εργαστούν πολύ σκληρά για να αποκαταστήσουν μέρος αυτής της αξιοπιστίας». Άλλα νομοσχέδια που θα επέτρεπαν ορισμένες εξαιρέσεις πέρασαν νομοθετικά σώματα, αλλά σταμάτησαν από τους κυβερνήτες. Στη Δυτική Βιρτζίνια, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Τζιμ Τζάστις άσκησε βέτο στη νομοθεσία που θα επέτρεπε σε μαθητές εικονικών δημόσιων σχολείων πλήρους απασχόλησης, μαζί με ιδιωτικά και δημοτικά σχολεία, να αποφύγουν τις υποχρεωτικές απαιτήσεις εμβολίων. Η Δικαιοσύνη είπε στο μήνυμά του για το βέτο ότι «άκουσε συνεχή, έντονη αντίθεση σε αυτή τη νομοθεσία από την ιατρική κοινότητα της Πολιτείας μας». Ομοίως, ο Δημοκρατικός κυβερνήτης του Ουισκόνσιν Τόνι Έβερς άσκησε βέτο στη νομοθεσία που θα απαιτούσε από τα δημόσια κολέγια και πανεπιστήμια να επιτρέψουν την απαλλαγή από τον εμβολιασμό για λόγους υγείας, θρησκευτικούς ή προσωπικούς. Ο Edmonston είπε ότι έχει δοκιμάσει στο παρελθόν με τη νομοθεσία του στη Λουιζιάνα είτε πέθανε είτε έθεσε βέτο από τον πρώην Δημοκρατικό Κυβερνήτη Τζον Μπελ Έντουαρντς. Αλλά τώρα, με επικεφαλής τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη Τζεφ Λάντρι, ο Έντμονστον είναι βέβαιος ότι το νομοσχέδιο θα υπογραφεί σε νόμο. Έχει ήδη περάσει από τη Βουλή και συζητείται στη Γερουσία. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Watson είπαν ότι η ώθηση για χαλάρωση των απαιτήσεων ή δημιουργία ευρύτερων εξαιρέσεων για τους εμβολιασμούς δεν συνδέεται με τα ίδια τα εμβόλια. Η συζήτηση τείνει να επικεντρώνεται γύρω από αυτό που πολλοί συντηρητικοί αποκαλούν υπέρβαση της κυβέρνησης. «Είμαστε ενάντια στο να μας λέει η κυβέρνηση τι να κάνουμε με το σώμα μας», είπε ο Έντμονστον.

Μεγαλύτερη δυναμική μετά τον COVID-19

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν πολλούς εμβολιασμούς για βρέφη ως τυπικό σχήμα. Και εμβόλια που προστατεύουν από την ιλαρά, την παρωτίτιδα και την ερυθρά, την ανεμοβλογιά και την ηπατίτιδα Β, μεταξύ άλλων, απαιτούνται συνήθως για τη φοίτηση σε σχολεία K-12. Ωστόσο, τα κράτη θέτουν τις δικές τους απαιτήσεις και εξαιρέσεις, και υπάρχουν παραλλαγές. Η απώθηση κατά των εντολών εμβολίων χρονολογείται περισσότερο από έναν αιώνα στις αρχές του 1900, λίγο αφότου το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ το 1905 αποφάσισε ότι οι πολιτείες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, σύμφωνα με τον Simon Haeder, αναπληρωτή καθηγητή δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, ο οποίος παρακολουθεί τη διστακτικότητα των εμβολίων εδώ και αρκετά χρόνια. Αν και η αντιπολίτευση τείνει να υπάρχει κυρίως σε κομματικές γραμμές, με τους Ρεπουμπλικανούς πιο πιθανό να υποστηρίξουν τις εξαιρέσεις εμβολίων, ο Haeder σημείωσε ότι οι ακροαριστερές ομάδες -που μπορεί να τείνουν να είναι δύσπιστες για τα φάρμακα γενικά- υποστηρίζουν επίσης τη χαλάρωση των απαιτήσεων εμβολιασμού. «Ο επιστημονικός σκεπτικισμός και η αντίθεση στην κρατική παρέμβαση και η κομματική φύση αυτού του ζητήματος έχει πραγματικά κλιμακωθεί, ξεκινώντας από τα χρόνια του COVID», είπε ο Haeder στο Stateline.

«Είναι πολύ δύσκολο για τα κράτη αυτή τη στιγμή να θέλουν να αυξήσουν τις απαιτήσεις εμβολιασμού», είπε. Μεταξύ των νηπιαγωγείων, η εθνική κάλυψη μειώθηκε από περίπου 95% για όλα τα εμβόλια το σχολικό έτος 2019-20 σε περίπου 93% για όλα τα εμβόλια τόσο τα σχολικά έτη 2021-2022 όσο και 2022-2023, σύμφωνα με το CDC. Οι μη ιατρικές εξαιρέσεις αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 90% όλων των εγκεκριμένων εξαιρέσεων εμβολιασμού και επιτρέπονται σε όλες τις πολιτείες εκτός από πέντε. Οι απαλλαγές αυξήθηκαν από 2,2% μεταξύ των νηπιαγωγών το σχολικό έτος 2019-2020 σε 3% το 2022-2023 και 10 πολιτείες ανέφεραν ότι πάνω από το 5% των νηπιαγωγών είχαν εξαίρεση από τουλάχιστον ένα εμβόλιο. Η Jennifer Herricks, μικροβιολόγος και ιδρύτρια του Louisiana Families for Vaccines, μιας οργάνωσης υπεράσπισης για την υποστήριξη των εμβολίων, παρακολουθεί τις προσπάθειες χαλάρωσης των εντολών εμβολίων από το 2015. “Έγινα μαμά. Και μετά έγινε ακόμη πιο προσωπικό για μένα, ειδικά το να έχω αυτά τα μικρά βρέφη που είναι πολύ μικρά για να κάνουν πολλά εμβόλια”, είπε η Herricks. «Και τότε καταλαβαίνεις ότι είναι ευάλωτα σε αυτές τις ασθένειες και ότι εξαρτώνται από τους ανθρώπους γύρω τους που θα εμβολιαστούν για να μην αρρωστήσουν». Αλλά η Τζιλ Χάινς, συν-διευθύντρια της Health Freedom Louisiana, μιας ομάδας που αντιτίθεται στις εντολές εμβολίων, είπε ότι ορισμένοι γονείς θέλουν απλώς την ευκαιρία να εξαιρεθούν. “Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα παιδιά μου είναι πλήρως εμβολιασμένα. Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ για τον νόμο εξαίρεσης της πολιτείας”, είπε η Χάινς στο Stateline. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι στην ομάδα της πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις αναφοράς εμβολίων αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής ζωής. «Δεν πρέπει να μας αρνούνται την πρόσβαση στην κοινωνία, την πρόσβαση σε μια εργασία, την πρόσβαση σε εκπαίδευση, απλώς και μόνο επειδή αρνηθήκαμε την ιατρική παρέμβαση», είπε.

Αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των επαγγελματιών υγείας

Ο Μισισιπής, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην τελευταία θέση της κατάταξης των πολιτειών για τους περισσότερους δείκτες υγείας, όπως η παχυσαρκία και οι καρδιακές παθήσεις, δεν έχει κρούσμα ιλαράς από το 1992. «Αποτρέψαμε όλες τις δυνητικά θανατηφόρες λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας από το να είναι συνηθισμένες στο Μισισιπή σε εξαιρετικά σπάνιες», δήλωσε ο Edney, ο πολιτειακός αξιωματούχος υγείας, σε συνέντευξή του. Οι εμβολιασμοί κατά των παιδικών ασθενειών απαιτούνται από τον κρατικό νόμο από το 1979 για την είσοδο σε σχολεία K-12 και κέντρα ημερήσιας φροντίδας. Η εντολή βοήθησε τον Μισισιπή να οδηγήσει το έθνος με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά παιδικών εμβολιασμών, συμπεριλαμβανομένου ενός ποσοστού εμβολιασμού σχεδόν 99% μεταξύ των νηπιαγωγείων. Όμως, πέρυσι, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε τον Μισισιπή να αρχίσει να δέχεται θρησκευτικές εξαιρέσεις αφού μια ομάδα συμφερόντων, το Informed Consent Action Network με έδρα το Τέξας, μήνυσε την πολιτεία στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. Έκτοτε, έχουν κατατεθεί χιλιάδες αιτήσεις εξαίρεσης.

Ο Μισισιπής πλησιάζει την έγκριση περισσότερων από 2.800 θρησκευτικών εξαιρέσεων, είπε ο Έντνεϊ. Αναμένει ότι και άλλες πολιτείες θα δουν περισσότερες εξαιρέσεις καθώς οι νομοθέτες αλλού βρίσκουν επιτυχία με τη νομοθεσία για τη χαλάρωση των εντολών εμβολίων ή την αύξηση των απαιτήσεων σχετικά με τις πληροφορίες εξαίρεσης. «Εάν πρόκειται να είστε ενάντια στην καλή, υγιή πολιτική εμβολίων για την παιδική ηλικία – τους εμβολιασμούς που έχουν αποδειχθεί ασφαλείς και αποτελεσματικοί εδώ και δεκαετίες – πρέπει να είστε ενάντια στο καθαρό νερό και κατά της κατάλληλης προστασίας των λυμάτων και των τροφίμων», είπε ο Edney. Ο Δρ. John Gaudet, παιδίατρος του Μισισιπή για περίπου τρεις δεκαετίες, είπε ότι ανησυχεί ότι η διαμάχη για το εμβόλιο COVID-19 θα διαχυθεί στη συνεχιζόμενη συζήτηση για τα παιδικά εμβόλια της χώρας. «Νομίζω ότι υπήρχε ένα σημείο όπου πήγαινες στον γιατρό και το έπαιρνες σχεδόν ως εξής: “Λοιπόν, αυτό συνέστησε ο γιατρός”», είπε. «Και έτσι υπάρχει τώρα περισσότερο η νοοτροπία του καταναλωτή: «Λοιπόν, ο γιατρός μπορεί να λέει αυτό, αλλά ίσως αυτός ο γιατρός να μην είναι αξιόπιστος». Σε ολόκληρη τη χώρα, εν τω μεταξύ, η ιλαρά έχει εκτιναχθεί, με τουλάχιστον 132 περιπτώσεις ιλαράς να έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με το CDC. Τα δύο τρίτα αυτών των περιπτώσεων αφορούν άτομα κάτω των 19 ετών και πάνω από τα μισά από αυτά έχουν οδηγήσει σε νοσηλεία. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί σε 20 πολιτείες. Αλλά όχι, μέχρι στιγμής, στον Μισισιπή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι πραγματικά καλύτερη ιδέα τα συνδυαστικά εμβόλια COVID-γρίπης από τα καθολικά; - Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

Οι γιατροί παροτρύνουν το CDC να αναθεωρήσει τα αυστηρά μέτρα covid για τα παιδιά

ΗΠΑ Φλόριντα: Οι γιατροί μπορούν να παραγγείλουν εμβόλια Covid-19 σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Τα κρούσματα ιλαράς παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 79% τους πρώτους δύο μήνες του 2022

Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις χωρών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Γιατί ζητά δειγματοληψία του νερού των Χανιών ο ΕΟΔΥ;

ΕΟΔΥ δειγματοληψία: Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας επισημαίνει την αύξηση του αριθμού των θετικών καλλιεργειών κοπράνων για Campylobacter spp στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2024.

Οι αξιολογήσεις με αστέρια των νοσοκομείων CMS προσφέρουν περιορισμένο μέτρο χειρουργικής ποιότητας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το προσαρμοσμένο ως προς τον κίνδυνο και την αξιοπιστία ποσοστό θνησιμότητας 30 ημερών μειώθηκε από 6,80 σε 4,93 τοις εκατό στα νοσοκομεία ενός και πέντε αστέρων, αντίστοιχα, (προσαρμοσμένη αναλογία πιθανοτήτων, 1,86).

Το τακτικό ροχαλητό μπορεί να είναι κακό για την καρδιά σας, προτείνει έρευνα

Εάν αισθάνεστε ροχαλητό μαζί με σημάδια ανεπαρκούς ύπνου, υπερβολική υπνηλία ή παρατηρούμενα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου, συνιστάται να συζητήσετε με το γιατρό σας ή έναν ειδικό που μπορεί να συστήσει μια μελέτη ύπνου.

Η «ψευδής αίσθηση ασφάλειας» κάνει τους τουρίστες επιρρεπείς σε ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, λένε οι ειδικοί

Η έντονη εφίδρωση, η αδυναμία, ο γρήγορος παλμός και οι κράμπες μπορεί να είναι όλα σημάδια ότι πρέπει να βγείτε από τη ζέστη. «Όταν είστε σε διακοπές, νιώθετε αλάνθαστος και δεν ανησυχείτε για αυτά τα πράγματα», είπε ο Γουντ. «Δεν πρέπει, αλλά χρησιμοποιήστε την ίδια αίσθηση που θα χρησιμοποιούσατε οπουδήποτε αλλού».

Ηπατίτιδα Ε: Μπορεί να είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Ηπατίτιδα Ε: Η παρουσία του HEV συσχετίστηκε με κατεστραμμένα σπερματοζωάρια - δυνητικά αλλοιώνοντας τη δομή τους και μειώνοντας την ικανότητά τους να κινούνται μέσω του σπερματικού υγρού.

Close Icon