Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Γρίπη των Πτηνών: Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωσή της στους ανθρώπους

Γρίπη των Πτηνών: Απαιτείται επαγρύπνηση για να αποτραπεί η εξάπλωσή της στους ανθρώπους

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. "

Γρίπη των Πτηνών: Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας ζητούν αυστηρότερα μέτρα βιοασφάλειας στην παγκόσμια παραγωγή πουλερικών, από τις φάρμες μέχρι τις αγορές, για την παρακολούθηση της γρίπης των πτηνών μετά την εξάπλωσή της στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το 2003, έχουν αναφερθεί 888 περιπτώσεις μόλυνσης του ανθρώπου με τον ιό της γρίπης των πτηνών, γνωστόν και ως H5N1, από 23 χώρες, εκ των οποίων οι 463 ήταν θανατηφόρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το Βιετνάμ, η Καμπότζη και η Ινδονησία είναι από τις χειρότερες πληγείσες. «Αν και ο αριθμός μπορεί να μην φαίνεται τόσο μεγάλος όσο πολλά άλλα κρούσματα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε μόλυνση στον άνθρωπο είναι μια προσπάθεια του ιού να προσπαθήσει να εγκατασταθεί στον ανθρώπινο πληθυσμό», λέει ο Wenqing Zhang, επικεφαλής στο παγκόσμιο πρόγραμμα του ΠΟΥ για τη γρίπη, σε βίντεο που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα (Δευτέρα). «Αν και οι πιθανότητες είναι ελάχιστες μέχρι στιγμής, εφόσον πετύχει μόνο μία φορά, είναι η αρχή μιας πανδημίας γρίπης». Τα συμπτώματα στους ανθρώπους κυμαίνονται από ήπια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος έως σοβαρές ασθένειες όπως πνευμονία και πολυοργανική ανεπάρκεια. Το πρόσφατο ξέσπασμα μεταξύ αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στις ΗΠΑ δείχνει ότι ο H5N1 επεκτείνει το εύρος του πέρα από τα πουλιά, πυροδοτώντας ανησυχίες παγκοσμίως, ειδικά σε πολλές ασιατικές χώρες όπου η γρίπη των πτηνών έχει γίνει ενδημική. Ενώ ο ιός δεν έχει δείξει σημάδια προσαρμογής για να επιτρέψει τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, ο ΠΟΥ καλεί τις χώρες να ενισχύσουν τα μέτρα επιτήρησης και να βελτιώσουν τις πρακτικές υγιεινής των τροφίμων. Οποιοσδήποτε εκτίθεται σε μολυσμένα ζωντανά ή νεκρά πουλερικά ή μολυσμένα ζώα ή μολυσμένα περιβάλλοντα όπως αγορές ζωντανών πτηνών, κινδυνεύει, λέει ο Zhang.

«Διακινδυνευμένη βιοασφάλεια»

Το Μπαγκλαντές θεωρείται «καυτό σημείο» για την εμφάνιση ζωονοσογόνων μολυσματικών ασθενειών λόγω του πυκνού πληθυσμού, της ποικιλίας της άγριας ζωής και της αυξανόμενης αστικοποίησης και αποψίλωσης των δασών. Εδώ, η επιτήρηση στις αγορές ζώντων πτηνών, γνωστές και ως υγρές αγορές, αποκαλύπτει υψηλό επιπολασμό της γρίπης των πτηνών στα πουλερικά και στο περιβάλλον, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο της λεγόμενης «ζωονοσογόνου διάχυσης»—της μετάδοσης του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο— λέει η Nadia Rimi, συνεργάτης επιστήμονας και συντονίστρια του προγράμματος για τις αναδυόμενες λοιμώξεις στο ICDDR,B, ένα διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο υγείας στη Ντάκα. Στο Μπαγκλαντές, ο ιός H5N1 έχει γίνει ενδημικός στα πουλερικά, λέει ο Rimi στο SciDev.Net. «Υπάρχουν πολλές μικρές πτηνοτροφικές μονάδες και αγορές ζωντανών πτηνών σε όλη τη χώρα με υποβαθμισμένες συνθήκες βιοασφάλειας και πρακτικές υγιεινής, που δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τη διάδοση μολυσματικών παθογόνων παραγόντων», λέει. Άλλες χώρες της περιοχής έχουν παρόμοιες πρακτικές πτηνοτροφίας και πώλησης και όρους βιοασφάλειας.

Η Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ έχουν επίσης αναφέρει μερικά κρούσματα μόλυνσης από τον άνθρωπο H5N1. «Αυτό που είναι επίσης ανησυχητικό και αυτό που θα επιταχύνει τη μεγαλύτερη εξάπλωση είναι εάν ο ιός [της γρίπης των πτηνών] που βρισκόταν στον πληθυσμό των χοίρων… ένα τέλειο σκάφος μέσω του οποίου θα μπορούσε να αναδυθεί ένα ακόμη πιο λοιμογόνο στέλεχος», δήλωσε ο Nirav Shah, κύριος αναπληρωτής διευθυντής στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, σε ενημέρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων νωρίτερα αυτόν τον μήνα (1η Μαΐου). Σύμφωνα με τον Rimi, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η «πιθανότητα ταυτόχρονης μόλυνσης και γενετικής αναδιάταξης» με άλλους ιούς γρίπης στον άνθρωπο, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση ενός νέου στελέχους του ιού της γρίπης «με δυνατότητα πανδημίας». Το στέλεχος H5N1 του ιού έχει εξαπλωθεί ευρέως σε άγρια πτηνά, πουλερικά, χερσαία και θαλάσσια θηλαστικά και τώρα στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Μέχρι στιγμής, μόνο ένα κρούσμα μετάδοσης από αγελάδα σε άνθρωπο έχει επιβεβαιωθεί σε εργάτη γαλακτοκομικών στις ΗΠΑ. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να καταναλώνουν παστεριωμένο γάλα καθώς οι προκαταρκτικές δοκιμές δείχνουν ότι η παστερίωση σκοτώνει τον ιό που ανιχνεύεται στο νωπό γάλα.

Πρώιμος έλεγχος της γρίπης των πτηνών

Μια πρόσφατη μελέτη επιστημόνων από το διεπιστημονικό πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης, Ένας Κόμβος Υγείας Πουλερικών, One Health Poultry Hub, υπογραμμίζει ότι ο έλεγχος της γρίπης των πτηνών για την πρόληψη της πανδημίας πρέπει να ξεκινήσει πριν τα πουλερικά φτάσουν στις υγρές αγορές. Ο Rimi λέει ότι ο έλεγχος των κοτόπουλων που εισέρχονται στην αγορά και ο εμβολιασμός τους απαιτεί πολύπλευρες παρεμβάσεις σε επίπεδο φάρμας και μεταφοράς καθώς και στις ίδιες τις αγορές. «Επί του παρόντος εφαρμόζουμε παρεμβάσεις στις αγορές ζωντανών πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των ημερών εβδομαδιαίας ανάπαυσης, τακτικής καθαριότητας και απολύμανσης…για να διερευνήσουμε εάν αυτές είναι αποδεκτές, εφικτές και αποτελεσματικές για αυτά τα φτωχά σε πόρους περιβάλλοντα», προσθέτει. Τα ευρήματα από τη μελέτη – βασισμένα σε μοντελοποίηση υπολογιστή με χρήση δεδομένων από το Μπαγκλαντές – έδειξαν ότι εννέα στα δέκα κοτόπουλα που εισήλθαν στις αγορές ζωντανών πτηνών χωρίς να έχουν προηγουμένως εκτεθεί στον υποτύπο H9N2 του ιού της γρίπης των πτηνών μολύνθηκαν με αυτόν όταν παρέμειναν εκεί για μία ημέρα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο χρόνος μεταξύ της μόλυνσης ενός πτηνού με τον H9N2 και της μετάδοσής του μπορεί να είναι λιγότερο από πεντέμισι ώρες σε μια αγορά ζωντανών πτηνών και ένα στα δέκα πουλιά έφτασε στις αγορές που είναι ήδη εκτεθειμένες στον H9N2.

Σε επιφυλακή το Βιετνάμ

Τον Απρίλιο, το Βιετνάμ ανέφερε την πρώτη του ανθρώπινη μόλυνση με το στέλεχος H9N2. Ο Pawin Padungtod, ανώτερος τεχνικός συντονιστής στο Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για Διασυνοριακές Ασθένειες των Ζώων στο Βιετνάμ, λέει ότι ο ιός παρακολουθείται στενά στην υποπεριοχή Greater Mekong στο πλαίσιο μιας προσέγγισης One Health, η οποία εξισορροπεί την υγεία ανθρώπων, ζώων και οικοσυστημάτων. Λέει ότι ο εμβολιασμός των πουλερικών κατά των ιών ήταν μια κρίσιμη στρατηγική στις προσπάθειες του Βιετνάμ για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών. Διενεργείται τακτική επιτήρηση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση της εισβολής οποιουδήποτε νέου ιού των πτηνών και για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας των εμβολίων. «Αυτές οι δραστηριότητες επιτήρησης παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την υποστήριξη της επιλογής εμβολίων και του εντοπισμού περιοχών όπου είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν κρούσματα [γρίπης των πτηνών]», λέει ο Padungtod στο SciDev.Net. “Το Βιετνάμ αφαιρεί τα απούλητα κοτόπουλα και χρησιμοποιεί το εμβόλιο H9 για να μειώσει τα εκτεθειμένα πτηνά που εισέρχονται στην αγορά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε περαιτέρω τα στοιχεία που παρέχονται σε αυτή τη μελέτη για να υποστηρίξουμε τον εμβολιασμό [της γρίπης των πτηνών] σε ζώα και να ενισχύσουμε τη βιοασφάλεια της αγοράς ζωντανών πτηνών στη χώρα. ”

Παρέχεται από το SciDev.Net

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γκίκας Μαγιορκίνης: Επισημάνσεις για την εξέλιξη του κορωνοϊού & της γρίπης των πτηνών

Η γρίπη των πτηνών H5N1 μπορεί να εξελιχθεί σε πανδημία;

Το παστεριωμένο γάλα είναι «ασφαλές» από τη γρίπη των πτηνών δηλώνουν οι Υγειονομικές Αρχές των ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Σκότωσε την σύζυγό του με κατσαβίδι

Γυναικοκτονία Αλεξανδρούπολη: Παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Δικαιοσύνης για αυστηροποίηση των ποινών και της διαδικασίας για θύτες ενδοοικογενειακής βίας, ένα ακόμη τραγικό συμβάν έρχεται να προστεθεί στον ήδη πολύ βαρύ απολογισμό για το 2024.

Τα φάρμακα για τον διευρυμένο προστάτη μπορεί επίσης να προστατεύσουν από την άνοια με σωμάτια Lewy

"Εάν η τεραζοσίνη και αυτά τα παρόμοια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση αυτής της εξέλιξης - αν όχι στην πλήρη πρόληψη της νόσου - αυτό θα ήταν σημαντικό για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της ποιότητας ζωής σε άτομα με άνοια με Lewy Bodies DLB", λέει ο Simmering.

Κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα, οι υψηλές εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί επίσης να αποδειχθούν επικίνδυνες

«Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους για να κάνουμε τα οικιστικά περιβάλλοντα πιο ασφαλή», είπε η Σχοινάσι. «Οι άνθρωποι που δεν έχουν πόρους και κοινωνική υποστήριξη θα είναι οι άνθρωποι που θα φέρουν το βάρος σε ένα κύμα καύσωνα».

Η διαταραχή χρήσης κάνναβης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνεται κατά περισσότερο από 20% μετά τη νομιμοποίησή της στον Καναδά

"Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία του καθολικού ελέγχου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Επιπλέον, οι έγκυες γυναίκες με ιστορικό διαταραχής κάνναβης μπορεί να ωφεληθούν από τον επαναλαμβανόμενο έλεγχο και την ad-hoc συμβουλευτική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης."

Το περπάτημα φέρνει τεράστια οφέλη για τον πόνο στη μέση, σύμφωνα με μελέτη

Για να βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα, η ομάδα ελπίζει τώρα να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζουσα οσφυαλγία.

ΕΟΔΥ: 5 θάνατοι από Covid & 12 διασωληνώσεις - 1 αναδρομικός θάνατος από γρίπη

ΕΟΔΥ: Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ δηλώθηκε αναδρομικά ένα σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ με ημερομηνία εισαγωγής εντός της εβδομάδας 23/2024. Επιπλέον, δηλώθηκε αναδρομικά ένας θάνατος.

Close Icon