Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Fast Food: Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Fast Food: Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού συνδέεται με ηπατική νόσο

Ελπίζει ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν στους ασθενείς τους περισσότερη διατροφική εκπαίδευση, ιδίως σε όσους έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ από το γρήγορο φαγητό. Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της στεάτωσης του ήπατος είναι μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής.

Fast Food: Η νέα χρονιά έχει ξεκινήσει και μαζί της οι αποφάσεις για αλλαγές. Μια μελέτη από το Keck Medicine of USC που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό ‘Κλινική Γαστρεντερολογία και Ηπατολογία’ δίνει στους ανθρώπους επιπλέον κίνητρο για να μειώσουν την κατανάλωση fast-food. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση fast food σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη που καταναλώνουν το 20% ή περισσότερο των ημερήσιων θερμίδων τους από fast food έχουν σοβαρά αυξημένα επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν λιγότερο ή καθόλου fast food. Και ο γενικός πληθυσμός έχει μέτριες αυξήσεις του ηπατικού λίπους όταν το ένα πέμπτο ή περισσότερο της διατροφής τους είναι fast food. “Τα υγιή συκώτια περιέχουν μικρή ποσότητα λίπους, συνήθως λιγότερο από 5%, και ακόμη και μια μέτρια αύξηση του λίπους μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο”, δήλωσε η Ani Kardashian, MD, ηπατολόγος στο Keck Medicine και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Η σοβαρή αύξηση του ηπατικού λίπους σε άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οι καταστάσεις αυτές προκαλούν μεγαλύτερη ευαισθησία για τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ”.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ του γρήγορου φαγητού και της παχυσαρκίας και του διαβήτη, αυτή είναι μια από τις πρώτες μελέτες που καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού στην υγεία του ήπατος, σύμφωνα με την Kardashian. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν επίσης ότι μια σχετικά μέτρια ποσότητα γρήγορου φαγητού, το οποίο είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και λιπαρά, μπορεί να βλάψει το συκώτι. “Αν οι άνθρωποι τρώνε ένα γεύμα την ημέρα σε ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού, μπορεί να νομίζουν ότι δεν κάνουν κακό”, δήλωσε η Kardashian. “Ωστόσο, αν αυτό το ένα γεύμα αντιστοιχεί τουλάχιστον στο ένα πέμπτο των ημερήσιων θερμίδων τους, θέτουν σε κίνδυνο το συκώτι τους”. Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, γνωστή και ως στεάτωση του ήπατος, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή ουλές του ήπατος, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο ή ηπατική ανεπάρκεια. Η ηπατική στεάτωση επηρεάζει πάνω από το 30% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Η Kardashian και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα δεδομένα από τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα διατροφής της χώρας, την Εθνική Έρευνα για την Υγεία καη ι τΔιατροφή 2017-2018, για να προσδιορίσουν την επίδραση της κατανάλωσης fast-food στην ηπατική στεάτωση. Η μελέτη χαρακτήρισε το γρήγορο φαγητό ως γεύματα, συμπεριλαμβανομένης της πίτσας, είτε από εστιατόριο με αυτοκίνητο είτε από εστιατόριο χωρίς προσωπικό εξυπηρέτησης.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μέτρηση του λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων, των οποίων οι μετρήσεις του λιπώδους ήπατος περιλαμβάνονταν στην έρευνα και συνέκριναν τις μετρήσεις αυτές με την κατανάλωση γρήγορου φαγητού. Από αυτούς που συμμετείχαν στην έρευνα, το 52% κατανάλωνε κάποιο γρήγορο φαγητό. Από αυτούς, το 29% κατανάλωνε το ένα πέμπτο ή περισσότερες ημερήσιες θερμίδες από fast food. Μόνο αυτό το 29% των υποκειμένων της έρευνας παρουσίασε αύξηση των επιπέδων λίπους στο ήπαρ. Η συσχέτιση μεταξύ της ηπατικής στεάτωσης και της διατροφής με fast food σε ποσοστό 20% παρέμεινε σταθερή τόσο για τον γενικό πληθυσμό όσο και για τα άτομα με παχυσαρκία ή διαβήτη, ακόμη και μετά την προσαρμογή των δεδομένων για πολλούς άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η εθνικότητα, η χρήση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα. “Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση”, δήλωσε ο Kardashian. “Είδαμε επίσης μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία πιθανώς σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης φαγητού σε εστιατόρια πλήρους εξυπηρέτησης και την αύξηση των ποσοστών επισιτιστικής ανασφάλειας. Ανησυχούμε ότι ο αριθμός των ατόμων με λιπαρά συκώτια έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την εποχή της έρευνας”.

Ελπίζει ότι η μελέτη θα ενθαρρύνει τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να προσφέρουν στους ασθενείς τους περισσότερη διατροφική εκπαίδευση, ιδίως σε όσους έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ από το γρήγορο φαγητό. Επί του παρόντος, ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της στεάτωσης του ήπατος είναι μέσω μιας βελτιωμένης διατροφής. Η Jennifer Dodge, MPH, επίκουρη καθηγήτρια ερευνητικής ιατρικής και επιστημών πληθυσμιακής και δημόσιας υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck του USC και η Norah Terrault, MD, MPH, γαστρεντερολόγος της Keck Medicine και επικεφαλής του τμήματος γαστρεντερολογίας και ηπατικών παθήσεων της Σχολής Keck, ήταν επίσης συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς το Fast Food μπορεί να επηρεάσει το σώμα σας;

Διαδεδομένες διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΟΔΥ: Δωρεάν εβδομάδα εξετάσεων για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα 20-24/05

ΕΟΔΥ: Ο διαγνωστικός έλεγχος θα συνοδεύεται από συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση, ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής υγείας, διανομή προφυλακτικών και έντυπου ενημερωτικού υλικού, καθώς και ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος.

Αυστραλία: Σημαντική έρευνα για τις προκλήσεις Ανακουφιστικής Φροντίδας

Αυστραλία: Είναι σημαντικό να ακούμε από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών υγείας και εθελοντών – εκείνους που υποστηρίζουν ή θέλουν να δουν καλύτερη υποστήριξη για άτομα με ασθένεια που περιορίζει τη ζωή και τους αγαπημένους τους.

Η πρώτη παγκόσμια δοκιμή δείχνει τα οφέλη της εύρεσης και της θεραπείας αδιάγνωστου άσθματος και ΧΑΠ

«Πολλοί άνθρωποι ξέρουν να ζητούν εξέταση για καρκίνο του μαστού και εξετάσεις καρκίνου του παχέος εντέρου όταν βλέπουν ορισμένα σημάδια. Στην ιδανική περίπτωση, θα ζητούσαν ένα τεστ σπιρομέτρησης όταν παρατηρήσουν συμπτώματα χρόνιων αναπνευστικών παθήσεων», λέει ο Δρ Aaron. «Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να υποφέρουν αυτά τα αναπνευστικά προβλήματα όταν υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική θεραπεία».

Γιατί οι αθλητές πρέπει να είναι προσεκτικοί στη χρήση συμπληρωμάτων τεστοστερόνης

Η κατάχρηση της τεστοστερόνης και των συνθετικών μιμητών της μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, ωστόσο, πολλοί συνεχίζουν να κάνουν κατάχρηση. Οι διεθνείς απαγορεύσεις δεν ήταν αποτελεσματικές. Με έναν αυξανόμενο αριθμό μη αθλητών που κάνουν κατάχρηση τεστοστερόνης, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ενημερωθεί το κοινό για τις πολλές συνέπειές της στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Μετά από 180 χρόνια, νέες ενδείξεις αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί η γενική αναισθησία στον εγκέφαλο

Τελικά, τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη γενική αναισθησία προκαλούν μαζική ολοκληρωτική αναστολή στον εγκέφαλο. Φιμώνοντας τη διέγερση με δύο τρόπους, αυτά τα φάρμακα μας βάζουν να κοιμηθούμε και το διατηρούμε με αυτόν τον τρόπο.

Ξεκλείδωμα της άμυνας του σώματος - Κατανόηση της ανοσοθεραπείας

Καθώς η κατανόησή μας για την ανοσολογία συνεχίζει να εμβαθύνεται και η τεχνολογία προχωρά, η ανοσοθεραπεία θα μπορούσε να προσφέρει ιατρική ακριβείας και εξατομικευμένες θεραπείες για μια σειρά από προηγουμένως ανίατες καταστάσεις - η πρόκληση είναι να γίνει διαθέσιμη και προσβάσιμη σε περισσότερους ασθενείς.

Close Icon