Διατροφή

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Η αλλαγή στο μικροβίωμά μας από την κατανάλωση fast food πυροδοτεί αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.

Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται παντού χάρη στην παγκόσμια δημοτικότητα της λεγόμενης δυτικής διατροφήςΤα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες James Lee και Carola Vineusa στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου. Οι Lee και Vineusa έχουν αφιερώσει τη μελέτη τους στη διερεύνηση της αιτίας μιας τέτοιας ασθένειας, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αποδοθεί στην πρόσφατη διάχυση των fast food, τα οποία στερούνται ορισμένων σημαντικών συστατικών.

Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση. Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν. Ο Lee επεσήμανε περιπτώσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόσφατη άνοδος στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παράλληλα με την άνθηση της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού εκείνη την περίοδο. Η Vineusa είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει η παγκόσμια εξάπλωση των franchise fast food. “Επομένως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους θεμελιώδεις γενετικούς μηχανισμούς που στηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι”.

Πώς προκύπτουν τα αυτοάνοσα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν από την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να διαφοροποιήσει τους εισβάλλοντες οργανισμούς από τους τοπικούς ιστούς, προτρέποντας τις ανοσοποιητικές άμυνες να επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα. Η φλεγμονή λόγω επαναλαμβανόμενης ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στα προσβεβλημένα όργανα και ιστούς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί – σχεδόν το 7% του πληθυσμού – πάσχουν από μία από αυτήν την ομάδα ασθενειών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Οι μελέτες τους έχουν δείξει αύξηση στον επιπολασμό βιοδεικτών αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς μεταξύ 1988 και 1991, σε 41 εκατομμύρια μεταξύ 2011 και 2012.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες”, εξήγησε ο Lee. “Έτσι, κάτι πρέπει να αλλάζει στον έξω κόσμο με τρόπο που να αυξάνει την προδιάθεσή μας για αυτοάνοσες ασθένειες”. Οι δίαιτες με fast food δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερο μας και που παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Η Κατερίνα Νοτοπούλου για το σπάνιο αυτοάνοσο που της κόστισε την ακοή

Μόλις 20 λεπτά άσκησης έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πικάντικο κορεάτικο βοδινό Bulgogi

Το βοδινό κρέας χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αφού κάθε 100 γραμμάρια προϊόντος περιέχουν 109 θερμίδες. Επίσης, περιέχει μεγάλο αριθμό πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, συγκεκριμένα, 21,62 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τρόφιμου.     

Πώς να φτιάξετε μια νοστιμότατη πίτα με κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι φρούτα, επομένως σου προσφέρουν κατά βάση υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή απλών σακχάρων, προσφέροντας 46 θερμίδες στα 100 γραμμάρια φρέσκου προϊόντος. Τα κρανμπερι είναι επίσης καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και μαγγανίου.