Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Διατροφή

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Πώς συνδέονται τα αυτοάνοσα νοσήματα με το fast food;

Αυτοάνοσα διατροφή: Η αλλαγή στο μικροβίωμά μας από την κατανάλωση fast food πυροδοτεί αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.


Οι διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνονται παντού χάρη στην παγκόσμια δημοτικότητα της λεγόμενης δυτικής διατροφήςΤα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο διαβήτης τύπου 1, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα έχουν εκτοξευθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες James Lee και Carola Vineusa στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου. Οι Lee και Vineusa έχουν αφιερώσει τη μελέτη τους στη διερεύνηση της αιτίας μιας τέτοιας ασθένειας, η οποία πιστεύουν ότι μπορεί να αποδοθεί στην πρόσφατη διάχυση των fast food, τα οποία στερούνται ορισμένων σημαντικών συστατικών.

Οι αριθμοί των αυτοάνοσων περιπτώσεων άρχισαν να αυξάνονται πριν από περίπου 40 χρόνια στη Δύση. Ωστόσο, βλέπουμε τώρα κάποιες να εμφανίζονται σε χώρες που δεν είχαν ποτέ τέτοιες ασθένειες στο παρελθόν. Ο Lee επεσήμανε περιπτώσεις στην Ασία και τη Μέση Ανατολή, όπου σημειώθηκε η μεγαλύτερη πρόσφατη άνοδος στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παράλληλα με την άνθηση της βιομηχανίας γρήγορου φαγητού εκείνη την περίοδο. Η Vineusa είπε ότι δεν μπορεί να σταματήσει η παγκόσμια εξάπλωση των franchise fast food. “Επομένως, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους θεμελιώδεις γενετικούς μηχανισμούς που στηρίζουν τις αυτοάνοσες ασθένειες και κάνουν μερικούς ανθρώπους ευάλωτους αλλά άλλους όχι”.

Πώς προκύπτουν τα αυτοάνοσα;

Τα αυτοάνοσα νοσήματα προκύπτουν από την αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος να διαφοροποιήσει τους εισβάλλοντες οργανισμούς από τους τοπικούς ιστούς, προτρέποντας τις ανοσοποιητικές άμυνες να επιτεθούν και στα υγιή κύτταρα. Η φλεγμονή λόγω επαναλαμβανόμενης ανοσολογικής απόκρισης μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμη βλάβη στα προσβεβλημένα όργανα και ιστούς. Σήμερα, υπολογίζεται ότι 24 εκατομμύρια Αμερικανοί – σχεδόν το 7% του πληθυσμού – πάσχουν από μία από αυτήν την ομάδα ασθενειών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. Οι μελέτες τους έχουν δείξει αύξηση στον επιπολασμό βιοδεικτών αυτοάνοσων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, από 22 εκατομμύρια Αμερικανούς μεταξύ 1988 και 1991, σε 41 εκατομμύρια μεταξύ 2011 και 2012.

Η σημασία των ευρημάτων

“Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες”, εξήγησε ο Lee. “Έτσι, κάτι πρέπει να αλλάζει στον έξω κόσμο με τρόπο που να αυξάνει την προδιάθεσή μας για αυτοάνοσες ασθένειες”. Οι δίαιτες με fast food δεν έχουν ορισμένα σημαντικά συστατικά, όπως οι φυτικές ίνες, και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η αλλαγή επηρεάζει το μικροβίωμα ενός ατόμου – τη συλλογή μικροοργανισμών που έχουμε στο έντερο μας και που παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο διαφόρων σωματικών λειτουργιών. Αυτές οι αλλαγές στα μικροβιώματά μας πυροδοτούν τότε αυτοάνοσες ασθένειες, από τις οποίες έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από 100 τύποι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το σώμα ίσως επιτεθεί στον εαυτό του μήνες μετά τη νόσηση

Η Κατερίνα Νοτοπούλου για το σπάνιο αυτοάνοσο που της κόστισε την ακοή

Μόλις 20 λεπτά άσκησης έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Διαβήτης τύπου 1: Νέα μελέτη αποκαλύπτει νέες γνώσεις σχετικά με τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γυμναστική τροφές: 8 κανόνες διατροφής που πρέπει να ξεχάσετε αν κάνετε έντονη γυμναστική

Γυμναστική τροφές: Αν ασκείστε συχνά και έντονα, οι διατροφικές ανάγκες σας διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων που έχουν πιο καθιστική ζωή. Κάποιοι παραδοσιακοί διατροφικοί κανόνες μπορεί να μην σας εξυπηρετούν πλέον.

Εύκολα Σνακ: 3 Ιδέες για σνακ χωρίς προετοιμασία

Εύκολα Σνακ: Όταν η πείνα "χτυπά" ξαφνικά και δεν υπάρχει χρόνος για μαγείρεμα ή προετοιμασία, τα γρήγορα και υγιεινά σνακ είναι η καλύτερη λύση. Εδώ είναι τρεις ιδέες για σνακ που μπορείτε να απολαύσετε αμέσως

Γλυκαιμικός Δείκτης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκαιμικός Δείκτης: Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που μετράει την ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το επίπεδο της γλυκόζης (ζάχαρης) στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου. Όσο υψηλότερος είναι ο ΓΔ ενός τροφίμου,

Πόσο υγιεινές είναι οι ρυζογκοφρέτες στα αλήθεια;

Ρυζογκοφρέτες: Οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σνακ για όσους αναζητούν ελαφριές και γρήγορες επιλογές. Είναι ελαφριές, χαμηλές σε θερμίδες και εύκολες στη μεταφορά.

Γιατί τα φρούτα μας κάνουν να πεινάμε περισσότερο;

Φρούτα: Ορισμένα φρούτα μπορεί να μας αφήνουν πιο πεινασμένους μετά την κατανάλωση τους, και αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Αν και τα φρούτα είναι υγιεινές τροφές, υπάρχουν παράγοντες

Τι να προσέξεις όταν αγοράζεις φράουλες

Οι καλές φράουλες είναι τρυφερές και ζουμερές, αλλά ταυτόχρονα σφιχτές και γεμάτες. Αποφύγετε φρούτα που είναι μαλακά, λασπωμένα ή έχουν μαραθεί, καθώς αυτά είναι πιθανό να είναι παλιά ή χαλασμένα.

Ένας φυσικός σύμμαχος για τους διαβητικούς

Αγγούρι: Χάρη στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, την αντιοξειδωτική δράση και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του, μπορεί να συμβάλει θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη συνολική υγεία.

Αυθεντική ιταλική συνταγή για κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ 

Αυτή η αυθεντική ιταλική συνταγή συνδυάζει την απλότητα με την εκλεπτυσμένη γεύση, και η προετοιμασία της απαιτεί λίγα, αλλά ποιοτικά υλικά, που θα μεταφέρουν την αυθεντική γεύση της Ιταλίας στο τραπέζι σας.

Close Icon